2020 ΝΒΑ PLAYOFFS: H ανάλυση των 8 ζευγαριών του 1ου γύρου

Το «ζέσταμα» τελείωσε. Το πραγματικό παιχνίδι μόλις τώρα αρχίζει. Καλώς ήλθατε στα φετινά, καλοκαιρινά playoffs του ΝΒΑ!

Το κυρίως πιάτο της κορυφαίας αμερικανικής λίγκας μόλις σερβίρεται μιας και τα playoffs του ΝΒΑ ξεκινούν με τις δεκαέξι ομάδες να μπαίνει στο πεδίο μάχης έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους το τέλος του δρόμου και το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Η φετινή ιδιαιτερότητα με τη διακοπή, την επανέναρξη και την «απομόνωση» στο Ορλάντο έχει δημιουργήσει μια διαφορετική συνθήκη η οποία με μια πρώτη ανάγνωση δείχνει να ευνοεί την έκπληξη. Ουκ ολίγες από τις δυνατές ομάδες του φετινού πρωταθλήματος δεν διανύουν σπουδαία αγωνιστική περίοδο και καλούνται να αλλάξουν άμεσα πρόσωπο για να δικαιολογήσουν τα προγνωστικά. Όπως και να’χει, μια ιστορική post season ξεκινά.

NBA στη Stoiximan με πλήθος ειδικών στοιχημάτων για τους παίκτες!

Πάμε να δούμε μαζί τα οχτώ ζευγάρια:

Μιλγουόκι Μπακς-Ορλάντο Μάτζικ

Οι Μπακς δεν παρουσίασαν ιδιαίτερα καλό πρόσωπο στη «φούσκα», μένοντας μακριά από τα γνωστά τους αγωνιστικά standards. Πλέον μπαίνουν στην post season ξέροντας ότι οφείλουν να γυρίσουν τον διακόπτη, επιστρέφοντας στο καλό μπάσκετ εάν θέλουν να κοιτάξουν ψηλά σε μια σεζόν όπου η ποιότητα του παιχνιδιού τους δικαιολογημένα δημιούργησε υψηλές προσδοκίες. Ο πρώτος που γνωρίζει την ανάγκη για άμεση βελτίωση είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Σε βάθος χρόνου οι Μπακς θα χρειαστούν περισσότερη βοήθεια από τον Μπλέντσο.

Το Ορλάντο έχει διάφορα προβλήματα με πολύ βασικούς παίχτες (Aaron Gordon, Evan Fournier) κάνουν την αποστολή του ακόμα πιο δύσκολη. Οι Μάτζικ δεν ματσάρουν καλά με τους Μπακς όπως φάνηκε και στην κανονική περίοδο (4-0 για το Μιλγουόκι). Η αμυντική δεινότητα των «Ελαφιών» πιθανόν θα είναι αρκετή για τους δώσει τον έλεγχο της σειράς απέναντι σε ένα σύνολο με όχι ιδιαίτερα αποτελεσματική επίθεση.

Τορόντο Ράπτορς-Μπρούκλιν Νετς

Fun to watch ματσάρισμα που μπορεί να παράγει μερικά δυνατά παιχνίδια. Οι πρωταθλητές έκαναν μια εντυπωσιακή σεζόν, κεφαλαιοποιώντας την εμπειρία και τις ζυμώσεις από την εκπληκτική περυσινή post season. Oι Ράπτορς διαθέτουν τη δεύτερη καλύτερη άμυνα της λίγκας και το παιχνίδι τους βασίζεται στις συνεργασίες και στις δύο πλευρές του παρκέ. Παίχτες όπως ο Σιάκαμ, ο Λάουρι και ο ΒανΒλίτ έχουν άλλο ειδικό βάρος πλέον ενώ οι παραστάσεις των βετεράνων Γκασόλ-Ιμπάκα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο «ζωγραφιστό».

Το Μπρούκλιν ήταν εξαιρετικό στην επανέναρξη και ο κόουτς Ζακ Βον πιστώνεται μεγάλο μέρος της καλής εικόνας ενός συνόλου που έμεινε ανταγωνιστικό παρότι παρατάχθηκε με σημαντικές απουσίες (οι γνωστές των Durant-Irving αλλά και αυτές των Dinwiddie-Jordan).Oι Νετς έχουν καλό μομέντουμ, κανένα άγχος και τον Caris LeVert σε εξαιρετική κατάσταση. Στις βραδιές που θα μπορέσουν να παράγουν (γιατί απέναντι σε αυτή την άμυνα και με αυτές τις απουσίες δεν θα είναι εύκολο) ίσως μπορέσουν να βάλουν προβλήματα στο Τορόντο. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα παρουσιαστούν οι Ράπτορς σε πνευματικό επίπεδο, ειδικά εάν συναντήσουν μια διαφορετική από την αναμενόμενη κατάσταση, με μερικά κλειστά ματς. Ο Καουάι δεν μένει πια εκεί. Παρ’όλα αυτά το Τορόντο είναι η καλύτερη ομάδα και το φαβορί στη σειρά.

Μπόστον Σέλτικς-Φιλαδέλφια Σίξερς

Βίοι αντίθετοι για τις δύο παραδοσιακές δυνάμεις της Ανατολής. Οι Σέλτικς άφησαν θετικές εντυπώσεις στο Ορλάντο με τον Μπράντ Στίβενς (ανανέωσε με τη Βοστόνη) να βλέπει στο τελευταίο ματς τον ερχόμενο από τραυματισμό Κέμπα Ουόκερ να παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα. Ο Μπρετ Μπράουν από την άλλη πλευρά μπαίνει στη σειρά χωρίς τον Μπεν Σίμονς ο οποίος έκανε εγχείριση στο γόνατο και δεν αγωνιστεί ξανά φέτος. Στο ματσάρισμα με τη Βοστόνη, η αμυντική παρουσία, το μέγεθος και η αθλητικότητα του Σίμονς θα αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα στο παιχνίδι της Phily καθώς ο Αυστραλός σταρ δυνητικά ήταν αυτός που μπορούσε να σταθεί απέναντι στους προικισμένους φόργουορντ των Σέλτικς.

Η Φιλαδέλφια υπερτερεί στο ζωγραφιστό με την παρουσία των Embiid (μεγάλο τεστ για τη Βοστόνη εδώ, αναμένεται επιθετική άμυνα, κομβικό το περιφερειακό ποσοστό των Σίξερς στα σουτ) και Horford (είναι ο δεύτερος καλύτερος δημιουργός της ομάδας, θα κληθεί να διαχειριστεί σημαντικό όγκο αποφάσεων) αλλά και στον τομέα των ριμπάουντ. Οι Τέιτουμ-Μπράουν-Χέιουορντ (σημαντικό να μείνει efficient ειδικά όσο ο Κέμπα δεν παίζει στα γνωστά του στάνταρντ) βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση . Η Βοστόνη είναι καλύτερη ομάδα, με ή χωρίς Σίμονς για τους Σίξερς. Εάν καταφέρει να μη ματώσει στο κέντρο της ρακέτας, θα έχει το επάνω χέρι.

Ιντιάνα Πέισερς-Μαϊάμι Χιτ

Παραδοσιακό ανατολικό ντέρμπι ανάμεσα σε δύο σκληροτράχηλες ομάδες. Οι Πέισερς έχουν δείξει ότι μπορούν κάθε φορά να ανεβάζουν το αγωνιστικό τους επίπεδο στα playoffs, κάτι που θα χρειαστεί να κάνουν και φέτος μιας και η συνθήκη που έχει δημιουργηθεί δεν είναι ακριβώς ευνοϊκή για αυτούς. Ο Βίκτορ Ολαντίπο δεν βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση μετά τον τραυματισμό του και ο Ντομάντας Σαμπόνις είναι εκτός. Ο T.J. Warren τράβηξε πολλά βλέμματα στο Ορλάντο αποδεικνύοντας την έμφυτη ικανότητα του να συνδεθεί με το καλάθι.

Το Μαϊάμι είναι σε καλό φεγγάρι. Παίζει πιο μοντέρνο μπάσκετ, έχει περισσότερες λύσεις και παραγωγική δυναμική. Το δίδυμο των Tyler Herro και Duncan Robinson (17.3 & 17.0 πόντους στη «φούσκα») βάζει προβλήματα στις άμυνες ανοίγοντας με μεγάλη συνέπεια το γήπεδο (39% και 45% από το τρίποντο αντίστοιχα ). Οι Χιτ είναι επίσης σημαντικά πιο δυνατοί στο κομμάτι του ριμπάουντ. Η Ιντιάνα δεν είναι η ομάδα που παραδίδεται εύκολα. Εάν μπορέσει να αναχαιτίσει τη δράση των Χιτ σε αυτούς τους δύο τομείς (περιφερειακή εκτέλεση, ριμπάουντ) θα έχει τύχη. Παρ’όλα αυτά, στην αφετηρία της σειράς το Μαϊάμι μοιάζει να μπαίνει με ένα πολύ μικρό πλεονέκτημα. Κομβικός παράγοντας το επιθετικό efficiency (αποτελεσματικότητα) του Τζίμι Μπάτλερ ο οποίος πρέπει να σουτάρει καλύτερα.

Λος Άντζελες Λέικερς-Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς

Ξαφνικά οι Μπλέιζερς έγιναν η ομάδα όλου του πλανήτη με τα μαγικά του Λίλαρντ αλλά και τη δίψα της ομάδας για νίκη να συγκεντρώνουν καθολικό σεβασμό από την παγκόσμια μπασκετική κοινότητα. Στο δρόμο τους πλέον βρίσκεται ένα εκ των φετινών φαβορί για το δαχτυλίδι, το φετινό Νο1 της Δυτικής περιφέρειας, Λος Άντζελες Λέικερς.

Οι «Λιμνάνθρωποι» δεν έπαιξαν καλό μπάσκετ στην επανέναρξη όμως ήταν φανερό ότι βρίσκονταν υπό καθεστώς συντήρησης, θέλοντας να τελειώσουν την κανονική περίοδο χωρίς μεγάλο ρίσκο. Ο Dion Waiters ήταν εξαιρετικός γεμίζοντας το κενό στην περιφερειακή γραμμή ενώ η ομάδα δείχνει να διατηρεί το υψηλή επίπεδο της φετινής, συμπαγής της άμυνας (το όπλο τους στη τρέχουσα post season). Οι Τζέιμς και Ντέιβις θα είναι εκεί επίσης. Παρ’όλα αυτά, οι «Λιμνάνθρωποι» θα πρέπει να σουτάρουν καλύτερα από την περίμετρο καθώς στα ματς της φούσκας ήταν απλά απογοητευτικοί σε αυτό το κομμάτι. Εκεί μπορεί να αρχίζουν όλα για το Πόρτλαντ, που ψάχνει απεγνωσμένα να μυρίσει λίγο «αίμα». Με τον Λίλαρντ σε άγρια κατάσταση, τον Μακόλουμ να επιστρέφει στο καθοριστικό ματς με τους Γκρίζλις, τον Νούρκιτς, τον Τρεντ τζούνιορ και το veteran leadership του Καρμέλο, το Πόρτλαντ θα μπει στη σειρά για να κάνει λίγο θόρυβο, βασιζόμενο στο μομέντουμ και την παραγωγική του δυναμική.

Παρ’όλα αυτά οι Λέικερς παραμένουν το φαβορί. Οι Μπλέιζερς μοιάζουν με επιθετική μηχανή όμως η άμυνα τους (το αδύνατο σημείο τους) δύσκολα θα μπορέσει να σταματήσει τον Ντέιβις και τον Λεμπρόν.

Λος Άντζελες Κλίπερς-Ντάλας Μάβερικς

Αυτό και εάν είναι fun to watch ζευγάρι… Οι δύο καλύτερες επιθέσεις της λίγκας κοντράρονται στον πρώτο γύρο των playoffs και ο Σλοβένος σούπερ-σταρ Λούκα Ντόνσιτς καλείται να «υπνωτίσει» με τα μαγικά του, τους δύο καλύτερους two way-players του ΝΒΑ, Καουάι Λέοναρντ και Πολ Τζορτζ.

Οι Κλίπερς ίσως είναι το πιο ισορροπημένο σύνολο του πρωταθλήματος φέτος. Έχουν ποιότητα και στις δύο πλευρές του παρκέ, βάθος, προσωπικότητα, versatility. Μοιάζουν με ομάδα φτιαγμένη για να πάει βαθιά στα playoffs, μέχρι την κατάκτηση του τίτλου. Ο Ντοκ Ρίβερς αναμένεται να έχει έτοιμο από την αρχή τον Montrezl Harrell ενώ οι πιθανότητες των Beverley-Shamet για επιστροφή είναι επίσης καλές, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Οι Μαβς έχουν πολύ μεγάλο επιθετικό οπλοστάσιο και πολλούς παίχτες ζεστούς (Χάρνταγουεϊ τζούνιορ, Κάρι, Μπερκ) που μπορούν να παράγουν αλλά είναι αμφίβολο το πόσο ικανοί είναι για να αμυνθούν απέναντι στους Κλίπερς. Η ομάδα του Λος Άντζελες έκανε τρεις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις φέτος κόντρα στο Ντάλας και είναι το φαβορί στη σειρά, με τον Ρικ Καρλάιλ να ελπίζει στην αύρα του Ντόνσιτς και την ικανότητα να επηρεάζει το παιχνίδι με διάφορους τρόπους. Ακόμα και οι καλύτεροι αντίπαλοι του, γνωρίζουν ότι εάν νιώσει άνετα, μπορεί να κυριαρχήσει.

Μη χάσετε κανένα ματς…

Ντένβερ Νάγκετς-Γιούτα Τζαζ

Ίσως η πιο αμφίρροπη σειρά του πρώτου γύρου μιας και οι δύο ομάδες βρίσκονται αρκετά κοντά αγωνιστικά. Η απουσία των Χάρις και Μπάρτον στη «φούσκα» έδωσε την ευκαιρία στον κόουτς Μάικ Μαλόουν για «προσαρμογές», με τον ταλαντούχο (και εξαιρετικά επιρρεπή στους τραυματισμούς) Μάικλ Πόρτερ τζούνιορ να δείχνει δείγματα των ικανοτήτων του. Η επίθεση συνεργασίας των Νάγκετς είναι εξαιρετική αλλά απέναντι στη Γιούτα οφείλει να σουτάρει αποτελεσματικά από την περίμετρο ώστε να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον -σε επίπεδο χώρων- για να δράσει.

Η Γιούτα έχει πολλά σκαμπανεβάσματα και τον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς πλέον εκτός. Ενώ λοιπόν η άμυνα της ομάδας του Σνάιντερ δείχνει ότι θα είναι εκεί, οι «Μορμόνοι» θα χρειαστούν έξτρα σκορ για να περάσουν το Ντένβερ. Βαρόμετρο η αποτελεσματικότητα του Μίτσελ ο οποίος δεν σούταρε ιδιαίτερα καλά στο Ορλάντο. Εάν ο ηγέτης των Τζαζ μπορέσει να επανέλθει στα γνωστά του στάνταρντ, η Γιούτα (με όπλο και το κοουτσάρισμα του Σνάιντερ) θα έχει καλή τύχη στη σειρά.

Χιούστον Ρόκετς-Οκλαχόμα Θάντερ

Ο Ράσελ Ουέστμπρουκ είναι αμφίβολος τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα των playoffs και ξαφνικά το status της σειράς μοιάζει διαφορετικό. Όλα τα φώτα πλέον πέφτουν στη μονομαχία του πρώην διδύμου του backcourt των Ρόκετς, Τζέιμς Χάρντεν-Κρις Πολ.

Ο Μάικ ΝτΆντόνι θα ακουμπήσει στις πλάτες του σούπερ σταρ του, γνωρίζοντας ότι το προσωπικό του κρεσέντο στην επίθεση μπορεί να παρασύρει τους συμπαίχτες του, βοηθώντας το Χιούστον να περάσει στο δεύτερο γύρο. Θα χρειαστεί συνέπεια και μια γενναία δόση heroics από τον πρώτο σκόρερ της λίγκας για να συμβεί αυτό. Η Οκλαχόμα είναι αν μη τι άλλο, υπολογίσιμος αντίπαλος. Διαθέτει μια καλή άμυνα, έναν από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ που γνώρισε το ΝΒΑ στη σύγχρονη ιστορία του και μερικά παιδιά (Bazley, Muscala) που έκαναν το step up στο Ορλάντο. Ο Μπιλ Ντόνοβαν άλλωστε είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές που διαθέτει το άθλημα στην Αμερική. Μένει να δούμε ποιο στυλ παιχνιδιού θα επικρατήσει. Το small ball και η παραγωγική ικανότητα των Ρόκετς ή το μέγεθος και η σκληροτράχηλη άμυνα των Θάντερ. Οι μάχες των αιθέρων (προεξέχοντος του τομέα των ριμπάουντ) θα είναι καθοριστικές αναφορικά με το παιχνίδι του ρυθμού.