Ολυμπιακός-Ζάλγκιρις Κάουνας: Οι ευεργετικοί χυμοί της νίκης

Σε μια περίοδο όπου ο Ολυμπιακός προσπαθεί να βρει τα πατήματα του και τον επιθυμητό αγωνιστικό ρυθμό, οι χυμοί της νίκης είναι όσο ποτέ αναγκαίοι γιατί λειτουργούν ευεργετικά σε πολλά επίπεδα.

Ο Ολυμπιακός προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα του με κάθε τρόπο και η απόκτηση του Ναζ Μήτρου-Λονγκ εντάσσεται σε αυτήν την προσπάθεια. Είναι ένα θέμα που κυριάρχησε στην επικαιρότητα τις τελευταίες ώρες και το οποίο πρέπει προσωρινά να μπει στην άκρη (ο παίχτης θα είναι διαθέσιμος σε περίπου 40 ημέρες όταν οι ερυθρόλευκοι θα αντιμετωπίσουν την Αρμάνι) καθώς  το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα υποδέχεται την πρώην πλέον ομάδα του Μήτρου-Λονγκ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η Ζάλγκιρις έδειξε πόσο επικίνδυνη είναι την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και στρίμωξε στα σχοινιά τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Πρόκειται για ένα σκληροτράχηλο σύνολο με αρχές το οποίο έχει συνοχή και ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Οι Λιθουανοί παρά τα προβλήματα τους μπορούν να κερδίσουν οποιονδήποτε, οπουδήποτε.

Κατά μέτωπο επίθεση                                                                   

Η λιθουανική ομάδα διανύει επίσης μια μεταβατική περίοδο κατά την οποίαν εργάζεται ως προς τη βελτίωση της με στόχο τη σταθερότητα σε όρους δυναμικού αλλά και αγωνιστικού performance. Η Ζάλγκιρις μπήκε πολύ δυνατά στη σεζόν, όμως έχασε έδαφος τον τελευταίο καιρό γνωρίζοντας την ήττα σε συνεχόμενα κλειστά ματς (Αναντολού, ASVEL, ΠΑΟ). Η οριακή νίκη επί της Μπάγερν ήταν βάλσαμο για τους «Βόρειους» την προκειμένη στιγμή.

Οι ιθύνοντες αναγκάστηκαν να πάρουν αποφάσεις και η αλλαγή σε επίπεδο προσώπων μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη. Η Ζάλγκιρις ήθελε έναν καλύτερο decision-maker από τον Μήτρου-Λονγκ ο οποίος αναλάμβανε το κουμάντο όταν ο Κίναν Έβανς δεν βρισκόταν στο παρκέ. Όσοι διαβάσατε τη χθεσινή μας ανάλυση για τον καινούργιο γκαρντ των ερυθρολεύκων, μπορείτε εύκολα να καταλάβετε γιατί αυτή η κατάσταση δεν θα οδηγούσε πουθενά για τους Λιθουανούς. Η περίπτωση του Κέβιν Πάνγκος (προβάλλεται ως πιθανός στόχος, θα φέρει leadership και έχει τη δυνατότητα να κουμπώσει πολύ καλά στο backcourt αυτό) είναι πολύ καλή και δυνητικά μπορεί να αλλάξει τη δυναμική της ομάδας στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Ο Μακσβίτις βλέπει ότι η φετινή εκδοχή της Ζάλγκιρις «αιμορραγεί» στο αμυντικό κομμάτι και προσπαθεί να τη βελτιώσει. Πολύ έξυπνα ξεκινάει από την  επίθεση και την ανάπτυξη της, θέλοντας να ελαχιστοποιήσει τη ροπή των παιχτών του στο λάθος, η οποία έδινε ευκαιρίες ανοιχτού γηπέδου στους αντιπάλους και πλήγωνε τους αμυντικούς δείκτες των Λιθουανών. Η Ζάλγκιρις τελευταία έχει ακουμπήσει περισσότερο σε πεντάδες που μπορούν να παράγουν αμυντικό αποτέλεσμα δείχνοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε παίχτες όπως ο Butkevicious και ο Hayes και αυτό θα προσπαθήσει να κάνει και στο Φάληρο, στοχεύοντας στο να μετατρέψει την αναμέτρηση σε μια κλειστή μάχη που θα παιχτεί κατοχή με κατοχή. Σημειώστε πάντως ότι στον τελευταία αγώνα με τη Μπάγερν στο Κάουνας (74-73 οι γηπεδούχοι), τη διαφορά έκαναν οι Λιθουανοί σκόρερ της Ζάλγκιρις (Μπιρούτις, Ντίμσα, Λεκαβίτσιους έδωσαν 35 πόντους συνολικά).

Είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να χτυπήσει κυνικά τις αμυντικές αδυναμίες των φιλοξενούμενων. Με παθητικό 1.018 πόντους/κατοχή, η Ζάλγκιρις  τοποθετείται στο Νο16 αναφορικά με την αμυντική αξιολόγηση των ομάδων στη φετινή Ευρωλίγκα. Οι αμυντικές συνεργασίες της στο μισό γήπεδο είναι ακόμα ακατέργαστες. Είναι χαρακτηριστική η ανεπάρκεια της στο να ελέγξει τον αντίπαλο ball handler αλλά και να δώσει stops σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός ή να αναχαιτίσει τα «κοψίματα» μιας επίθεσης προς το καλάθι της.

Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να αποβούν πολύ χρήσιμες στους ερυθρόλευκους οι οποίοι χρειάζονται έναν επιθετικό Τόμας Ουόκαπ, τη συνήθη δραστηριότητα του Φαλ στο χαμηλό ποστ (οι Λιθουανοί επιτρέπουν 0.939 πόντους/κατοχή, Νο11 στη διοργάνωση) και παραγωγή από τους forwards με κοψίματα και στατική εκτέλεση απέναντι στα αργά αμυντικά rotations των Λιθουανών (Πίτερς, Παπανικολάου, Μπραζντέικις). Ο Ολυμπιακός πρέπει να επιτεθεί από την πρώτη κατοχή, στο μισό και στο ανοιχτό γήπεδο.

Έβανς & Σμιτς

Το δίδυμο των Κίναν Έβανς και Ρόλαντς Σμιτς αποτελεί τη βάση στη παραγωγική διαδικασία των Λιθουανών. Δύο πολύ ικανοί παίχτες με μέγεθος, καλό αθλητικό υπόβαθρο, δύναμη και δεξιότητες που τους επιτρέπουν να παράγουν με διαφορετικούς τρόπους. Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να δώσει έμφαση στο μαρκάρισμα τους (συχνά οι Λιθουανοί ενεργοποιούν συνεργασίες δύο παιχτών με αυτούς οι οποίες καταλήγουν σε Pop out για σουτ του Σμιτς ή κόψιμο προς το καλάθι του Έβανς) απαγορεύοντας τους να συνδεθούν από νωρίς με το καλάθι.

Η Ζάλγκιρις διαθέτει μια από τις πιο αποτελεσματικές επιθέσεις στη διοργάνωση (1.014 πόντοι/κατοχή, Νο4 στην Ευρωλίγκα) η οποία μπορεί να πιάσει άμεσα υψηλότερους δείκτες εάν μειώσει τη ροπή της στο λάθος (εξ ου και η αναζήτηση ενός γκαρντ με ικανότητα στην απόφαση). Ο Μακσβίτις έχει πολλούς καλούς υποστηρικτικούς σκόρερ οι οποίοι έχουν τη δυναμική ανά τακτά διαστήματα να βγαίνουν μπροστά και να εναλλάσσονται στον ρόλο του τρίτου επιθετικού πόλου. Manek, Birutis, Dimsa, Ulanovas.

O Oλυμπιακός πρέπει να είναι έτοιμος να αμυνθεί στο low post, προστατεύοντας το καλάθι του και αναχαιτίζοντας παίχτες με αρκετά καλό footwork σε αυτές τις καταστάσεις. Οι Λιθουανοί θα ακουμπήσουν τη μπάλα στα Post ups για να ελέγξουν τον ρυθμό, επιδιώκοντας παράλληλα την καλύτερη δυνατή αμυντική ισορροπία απέναντι στην ερυθρόλευκη transition επίθεση. Μπορούν μάλιστα να το κάνουν με παίχτες διαφορετικών θέσεων (Ulanovas, Smits, Birutis), επιλέγοντας τον αντίπαλο αμυντικό επάνω στον οποίον θέλουν κάθε φορά να επιτεθούν. Σε αυτή τη βάση, παίζουν πολύ καλά το μέσα-έξω παιχνίδι βρίσκοντας καλά περιφερειακά σουτ. Σημειώστε ότι η Ζάλγκιρις σουτάρει από την περίμετρο με το υψηλότερο ποσοστό στη διοργάνωση (42.4%).

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια αναμέτρηση η οποία απαιτεί τον ύψιστο βαθμό προσοχής από τον Ολυμπιακό ώστε να πάρει το θετικό αποτέλεσμα. Η Ζάλγκιρις θα προσπαθήσει να τον σύρει σε μια μάχη μισού γηπέδου με στόχο να κριθεί το αποτέλεσμα στη ρουλέτα των τελευταίων κατοχών. Οι ερυθρόλευκοι οφείλουν να έχουν καθαρό μυαλό και να μετακινήσουν σωστά τη μπάλα καθώς με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσουν τις πιθανότητες τους να βρουν το λάθος στη λιθουανική άμυνα και να χτυπήσουν σε αυτό. Άλλωστε η καλή κυκλοφορία της μπάλας ήταν και είναι ένας από τους αγωνιστικούς πυλώνες για την  ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ώρα λοιπόν να κάνει αυτό για το οποίο έχει χτιστεί.

Bet Builder με Χάντικαπ Ζάλγκιρις Κάουνας +11.5 και Πόντοι Over 148.5 σε απόδοση 2.20 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog