Ένα γέρικο λιοντάρι επέστρεψε στο Μιλάνο

Ο Ζλάταν δεν είχε τίποτα να αποδείξει και είχε να χάσει τα πάντα ερχόμενος στη Μίλαν. Θα του είμαστε πάντα ευγνώμονες“, δήλωσε ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν πριν λίγες ημέρες. Ο θρύλος της Μίλαν που κατέκτησε ένα σωρό τίτλους μαζί της και τώρα συνεχίζει ως στέλεχος του συλλόγου δεν κρύφτηκε. Η Μίλαν έχει φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο που η έλευση ενός παίκτη στα 38 του που μέχρι πριν λίγο καιρό έπαιζε στο υποτιμημένο MLS, ήταν ένα σημαντικό γεγονός. Βέβαια, αυτός ο 38χρονος δεν είναι όποιος κι όποιος. Πέρα από την περσόνα που έχει καταφέρει να χτίσει όλα αυτά τα χρόνια μέσω των social media και των δηλώσεών του, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς είναι ένας κορυφαίος αθλητής. Με τα χρόνια να περνούν, γνώριζε ότι έπρεπε να κάνει ακόμα μεγαλύτερες θυσίες για να παρατείνει την καριέρα του. Παραδέχεται ότι μικρότερος βαριόταν τις ασκήσεις, ότι συχνά δεν έβαζε ένταση στην προπόνηση, αλλά καθώς μεγάλωνε διαπίστωσε ότι έπρεπε να μοχθεί όλο και περισσότερο ώστε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Το 2014, η ΠΣΖ αναγκάστηκε να απολύσει δύο σεφ όταν ο Ζλάταν διαμαρτυρήθηκε για την ποιότητα του φαγητού, χαρακτηρίζοντας τα γεύματα ως “βαρετά”. Δυο χρόνια αργότερα έφερνε στο Μάντσεστερ μαζί του τον προσωπικό του φυσιοθεραπευτή, τον Ιταλό Ντάριο Φορτ (που φέρνει λίγο εμφανισιακά στον Τζέισον Στέιθαμ). Ο Ιταλός ήταν μαζί του και στο Παρίσι και η γνωριμία τους χρονολογείται από το πρώτο πέρασμα του Σουηδού από τη Μίλαν, όταν ο Φορτ εργαζόταν στις ακαδημίες του συλλόγου. Είναι ο άνθρωπος που φτιάχνει το πρόγραμμα του Ζλάταν, το προσαρμόζει στις ανάγκες του, αλλά και στις επιθυμίες του (για να μη βαριέται) για να μπορεί ο Σουηδός να παίζει σε τοπ επίπεδο σε τέτοια ηλικία.

Ο Ζλάταν έσπασε κάθε ρεκόρ στα εργομετρικά όταν πήγε στο Μάντσεστερ, η Γιουνάιτεντ με περηφάνια το ανακοίνωσε στα social media της. Ο Αντρέας Περέιρα μιλούσε έκπληκτος για τη φυσική του κατάσταση, άλλοι έλεγαν ότι αντί για 34, μοιάζει να είναι 28. Ο Σουηδός περηφανευόταν για το εκπληκτικά χαμηλό ποσοστό τραυματισμών του. Και ακόμα και όταν η ατυχία τον χτύπησε με τους χιαστούς, επέστρεψε (γιατί πολλοί είπαν ότι η καριέρα του τελείωσε) και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα, με εκείνο το περίφημο και… ταπεινό “τα λιοντάρια αναρρώνουν γρηγορότερα από τους ανθρώπους”. Του αρέσει να αποκαλεί τον εαυτό του έτσι.

Όταν το “λιοντάρι” άφησε την Πρέμιερ Λιγκ και την Ευρώπη για τις ΗΠΑ, αρκετοί πιστέψαμε ότι ήταν το τέλος του Ζλάταν ως ποδοσφαιριστή. Γιατί ως περσόνα, η κίνησή του αυτή ήταν μια χαρά. Ο Ζλάταν βρήκε μια καινούρια αγορά που λατρεύει τέτοιες φιγούρες και ποδοσφαιρικά μπόρεσε να κάνει τα δικά του απέναντι σε ευκολότερους αντιπάλους. Τα συνολικά 53 γκολ του σε 58 αγώνες είναι ένα απίστευτο ρεκόρ. Αρκετά από αυτά ήταν κλασικά “ζλατανίστικα” που έγιναν viral και στην από δω πλευρά του Ατλαντικού, μαγικές στιγμές από αυτές που το αγόρι από το Μάλμε μας έχει συνηθίσει από τότε που τον πρωτοείδαμε, φορώντας τη φανέλα του Άγιαξ (εκτός από τους μερακλήδες που πιθανώς παρακολουθούν Αλσβένσκαν). Μετά την αποτυχία των LA Galaxy να προχωρήσουν στα πλέι οφ, ο Ζλάταν ανακοίνωσε το τέλος της θητείας του στις ΗΠΑ. Αρκετοί και πάλι υπέθεσαν ότι θα ήταν και το τέλος της καριέρας του. Σιγά σιγά όμως όλο και περισσότερες ομάδες άρχισαν να ακούγονται ως υποψήφιες. Από μια ρομαντική επιστροφή στη Σουηδία, μέχρι πιο μεγάλους συλλόγους.

Zlatan, being Zlatan

Μέσα σε όλα αυτά βέβαια, έγινε και η γνωστή ιστορία με το άγαλμά του έξω από το στάδιο της Μάλμε, της πρώτης του ομάδας. Το άγαλμα βάρους μισού τόνου είχε τοποθετηθεί πάνω σε μια βάση 8 τόνων από γρανίτη, για να τιμηθεί από την τοπική κοινότητα. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 2019 μπροστά σε χιλιάδες κόσμου και φυσικά με τον Ζλάταν παρόντα, αλλά η πορεία του αγάλματος ήταν σύντομη. Όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Ζλάταν αγόρασε ποσοστό στη Χάμαρμπι, μια ομάδα από άλλη περιοχή της Στοκχόλμης και αντίπαλο της Μάλμε, μαζί με δηλώσεις αγάπης για το σύλλογο και ότι θα τον έκανε τη μεγαλύτερη ομάδα στη Σκανδιναβία, ακόμα κι οι στερεοτυπικά πολιτισμένοι Σουηδοί αντέδρασαν. Κατά σειρά, ο μπρούτζινος Ζλάταν βάφτηκε με λευκή μπογιά, άρπαξε φωτιά, δέχτηκε διάφορα συνθήματα μίσους (με το πιο κομψό να είναι το “Ιούδας”), είδε τα πόδια του κομμένα, βάφτηκε με ασημένια μπογιά, υπέστη μια… ρινοπλαστική, του αφαιρέθηκε ένα δάχτυλο του ποδιού και τελικά αποσύρθηκε για επισκευές, για να μην επιστρέψει ποτέ ξανά έξω από το γήπεδο τη Μάλμε.

Το άγαλμα χωρίς μύτη…

Την ίδια περίοδο που οι οπαδοί της Μάλμε ξόδευαν την ευρηματικότητά τους σε καταστροφές, ο Ζλάταν ετοιμαζόταν για την επόμενη ομάδα του. Αφού οι φήμες για την Τότεναμ του Μουρίνιο διαψεύστηκαν και αφού φάνηκε ότι δεν υπήρχε θέση γι’ αυτόν στην Έβερτον του Αντσελότι, μάθαμε τελικά ότι η Μίλαν θα ήταν ο επόμενος προορισμός του. Για έναν παίκτη που έφυγε από τη Γιούβε για να πάει στην Ίντερ (μάλιστα σε μια περίοδο δύσκολη για τη Γιουβέντους) και αργότερα από την Ίντερ πήγε (μέσω Μπαρσελόνα) στη Μίλαν δεν είναι πρόβλημα οι αντιδράσεις των οπαδών της Ίντερ που στο παιχνίδι με την Κάλιαρι ξόδεψαν αρκετή ώρα βρίζοντάς τον. Σίγουρα η παρουσία του σε ντέρμπι του Μιλάνου δίνει μια αίγλη μετά από καιρό.

Γιατί ποδοσφαιρικά οι δυο ομάδες βρίσκονται σε μια απόσταση περίπου 20 βαθμών. Η Ίντερ παρ’ ότι συνεχίζει να προβληματίζει αγωνιστικά το γκρινιάρικο κοινό της είναι για τα καλά μέσα στη μάχη του τίτλου. Με τους Λουκάκου-Λαουτάρο να σκοράρουν και την ελπίδα ότι το κακό δεύτερο εξάμηνο του 2019 ήταν μια παρένθεση για τον Έρικσεν, η Ίντερ είναι το φαβορί σε αυτό το ντέρμπι. Κι όμως, η παρουσία του 38χρονου Ζλάταν έφερε μια άλλη αύρα στους ροσονέρι. Το λένε κι οι συμπαίκτες του, όπως ο Τσαλχάνογλου που τον αποκάλεσε ηγέτη που έκανε ξανά το κλαμπ ελκυστικό. Η Μίλαν δεν μαγεύει, αλλά είναι αήττητη από τότε που πήρε τον Ζλάταν (5 νίκες, 2 ισοπαλίες). Μετά από τρεις νίκες σερί, ήρθε ισόπαλη με τη Βερόνα στο πρώτο ματς που ο Ζλάταν έχασε λόγω γρίπης, αλλά και κάποιων ενοχλήσεων. Έχει σκοράρει 2 φορές σε 5 παιχνίδια και ψάχνει τον τρόπο να σταματήσει το κακό σερί των ροσονέρι σε Ντέρμπι ντελα Μαντονίνα, με τρεις σερί ήττες στα τελευταία ματς και χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια.

Οι δυο ιστορικές φάσεις της κόντρας Ζλάταν-Ματεράτσι

Ο ίδιος ο Ζλάταν, στο τελευταίο του ντέρμπι είχε σκοράρει δυο φορές, αλλά η Μίλαν έχασε 4-2. Θυμάται όμως ως αγαπημένο του εκείνο το 1-0 τη σεζόν 2010-11. Όταν γύρισε δανεικός στην Ιταλία από την Μπαρσελόνα και έπαιξε για πρώτη φορά με τη φανέλα της Μίλαν. Απέναντί του ήταν ο Ματεράτσι. Το 2006, ο Ίμπρα σε ένα Γιουβέντους-Ίντερ είχε φάει ένα δυνατό χτύπημα από τον Ματεράτσι. Το δυνατό δεν τον ενόχλησε, το αντιαθλητικό ήταν το πρόβλημα. Το φάουλ του Ματεράτσι ήταν με τα δύο πόδια και δολοφονικό. Ο Ζλάταν προσπάθησε να συνεχίσει, αλλά δεν τα κατάφερε, ο Φάμπιο Καπέλο τον απέσυρε. Δεν βρήκε την ευκαιρία του για εκδίκηση μέχρι τις 14 Νοεμβρίου του 2010. Οι νερατζούρι τον έβριζαν κι αυτό τον έφτιαχνε. Μόλις στο 4′ ξεχύθηκε στον αιφνιδιασμό και πάτησε στην περιοχή της Ίντερ. Ο Ματεράτσι τον ανέτρεψε. Ο Ζλάταν εκτέλεσε το πέναλτι και έγραψε το 1-0. Δεν ήταν όμως αρκετή η εκδίκηση. Σε ένα παιχνίδι που ήταν γεμάτο νεύρα και κοκορομαχίες, το “λιοντάρι” έβαλε τη σφραγίδα του. Σε μια αντεπίθεση βγήκε απέναντι στον Ματεράτσι και πήρε το αίμα του πίσω. “Τον χτύπησα με μια κίνηση τάε κβον ντο. Ο Στάνκοβιτς με ρώτησε γιατί το έκανα. Του απάντησα ότι περίμενα τέσσερα χρόνια γι’ αυτό“, δήλωσε σε συνέντευξή του στο GQ πριν περίπου δύο μήνες. Λίγο πριν τα 40 του και σε μια Μίλαν που δεν έχει Ζέεντορφ, Νέστα και Γκατούζο, πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο Ζλάταν γύρισε. Τα χρήματα θα πει κάποιος. Και σίγουρα, με το Μίνο Ραϊόλα για μάνατζερ (ένα ζευγάρι που θα μπορούσε να γίνει ταινία) κανείς δεν αμφιβάλλει ότι κι αυτό έπαιξε ρόλο. Χρήματα όμως θα μπορούσε να βγάλει και αλλού. Αυτό που του έλειψε μάλλον είναι να βρίσκεται στο επίκεντρο. Και ένα τέτοιο ματς του δίνει την ευκαιρία να πάρει ξανά λίγη από τη δημοσιότητα που τον θρέφει. Αν τώρα αυτό είναι αρκετό για να ανακάμψει η Μίλαν, θα το δούμε στους επόμενους μήνες.