stoiximanblog-paovsosfp

Zήτημα  Οκτανίων…

Σε μια από τις πιο κομβικές στιγμές της κανονικής περιόδου για τη φετινή Ευρωλίγκα,  η ματιά του Παναθηναϊκού συναντιέται με την αντίστοιχη του Ολυμπιακού στο “πεδίο μάχης” του ΟΑΚΑ. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα βράδια της σεζόν…

Και πως να μην είναι ένα από τα μεγαλύτερα βράδια της σεζόν.. Το αποτέλεσμα του σημερινού ντέρμπι (σε συνάρτηση με τη μάχη της Ρεάλ με τη Φενέρ στη Μαδρίτη) μπορεί να δείξει τη κατεύθυνση που θα πάρουν τα πράγματα στη τελική ευθεία της σεζόν αναφορικά με τη μάχη της δεύτερης θέσης, του πλασαρίσματος στη τετράδα και του πλεονεκτήματος.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε οριακό σημείο. Προσπαθεί να κρατηθεί μπροστά στη μάχη για το πλεονέκτημα με κάθε τρόπο και η νίκη στο σημερινό ντέρμπι είναι προαπαιτούμενο για την επίτευξη του στόχου. Ο Ολυμπιακός απολαμβάνει τους καρπούς των δύο συνεχόμενων σπουδαίων αποτελεσμάτων απέναντι στον απευθείας ανταγωνισμό (Φενέρ, Ρεάλ). Ειδικά το διπλό στη Μαδρίτη έδωσε στην ομάδα του Πειραιά την απαιτούμενη ώθηση και μαζί ένα σαφές (για την ώρα) προβάδισμα από τους διώκτες της για τη μάχη του πλεονεκτήματος. Αναμένεται μια μεγάλη μάχη σήμερα το βράδυ λοιπόν.. Ένα παιχνίδι δύναμης και κυρίως ενέργειας. Κατά τη γνώμη μου θα είναι “ζήτημα οκτανίων”. Hustling, προσωπικές μονομαχίες, “θυσία” για τη κάθε μπάλα.. Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να βάλει τα δικά του οκτάνια στο παρκέ ανοίγοντας τον ρυθμό ώστε να μπορέσει να παράγει απέναντι στη καλύτερη (και με πολύ υψηλό IQ) άμυνα της διοργάνωσης  ενώ ο Ολυμπιακός πρέπει να τρέξει πολύ δίπλα στον αντίπαλο για να επιβάλλει παιχνίδι μισού γηπέδου.

Στη προσπάθεια τους αυτή οι δύο προπονητές θα έχουν μερικά καινούργια όπλα. Η επιστροφή του Μάικ Τζέιμς στο ΟΑΚΑ είναι γεγονός. Η ικανότητα του στη προσωπική φάση μπορεί να αποβεί κομβική σε ένα ενδεχόμενο κλειστό ματς όμως σχετικά με τη περίπτωση του θα επιμείνω ότι ο Αμερικανός γκαρντ θα πρέπει να έρθει από πίσω με τον κόουτς Πασκουάλ να προωθεί στο βασικό σχήμα έναν από τους σουτέρ του (Λοτζέσκι ή Ντένμον, πιθανόν ένας τους μάλιστα να μείνει και εκτός δωδεκάδας). Ο Πέιν επίσης έχει μια ευκαιρία να βάλει τα καλά του στοιχεία στο παρκέ ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για ένα παιχνίδι “δύναμης και ενέργειας”. Μερικά καλά τρεξίματα, μια-δύο δυνατές στιγμές πάνω από το καλάθι μπορούν σίγουρα να αλλάξουν τον ρυθμό..

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος με τη σειρά του θα έχει στη διάθεση του τους Μπόμπι Μπράουν και Κιμ Τιλί. Ο Γάλλος PF επιστρέφει μετά την πολύμηνη απουσία του λόγω του σοβαρού τραυματισμού που αντιμετώπισε. Όπως και στη περίπτωση του Πέιν, έτσι και εδώ θεωρητικά στον Γάλλο ταιριάζει ο μανδύας της σημερινής μάχης (δύναμη, ενέργεια). Μένει να δούμε πόσο έτοιμος όμως είναι σωματικά και πνευματικά να μπει άμεσα στη φωτιά. Η “σκουριά” θέλει λίγο χρόνο για να φύγει.. Είναι σημαντικό πάντως ότι η επιστροφή δίνει στον κόουτς Σφαιρόπουλο τη δυνατότητα μιας μεγαλύτερης γκάμας σε επίπεδο σχημάτων στη frontcourt  και επιλογών στο αμυντικό κομμάτι. Ο Μπράουν με τη σειρά του είναι ένας παίχτης που ήρθε στον Πειραιά για να δώσει στον Ολυμπιακό ένα πιο απρόβλεπτο πρόσωπο στην επίθεση. Ακριβώς αυτός ο “παράγοντας του απρόβλεπτου” μπορεί να κάνει την επίθεση τους πιο δύσκολα αναγνώσιμη παρότι της λείπουν ακόμα αρκετά στοιχεία σε επίπεδο ανάπτυξης και λειτουργίας για να ανέβει επίπεδο. Ο Αμερικανός έχει προσωπικότητα και έχει κερδίσει τους πάντες στις πρώτες του ημέρες στο λιμάνι με την ευστροφία του. Όμως θα είναι το πρώτο του ματς με τον Ολυμπιακό.. Δε μπορείς σίγουρα να ακουμπήσεις πάνω του προετοιμάζοντας το παιχνίδι.

Υπόβαθρο

 Είναι δεδομένο ότι στον Παναθηναϊκό υπάρχει  μεγαλύτερη πίεση. Σαφέστατα το 0-3 που μετρούν οι ερυθρόλευκοι τη φετινή σεζόν απέναντι στον μεγάλο τους αντίπαλο μπορεί να ψιθυρίζει στο αυτί τους κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης από τη στιγμή που μια τέταρτη ήττα θα φέρει γκρίνια γιατί ακριβώς είναι η τέταρτη ήττα σε ισάριθμα ντέρμπι και όχι τόσο εάν αξιολογηθεί ως απώλεια με αυστηρά βαθμολογικά κριτήρια στη διοργάνωση.

Ο Παναθηναϊκός έρχεται από μια εύκολη ήττα στη Μόσχα με την εικόνα της ομάδας, στη πρεμιέρα των δύο καινούργιων Αμερικανών, να είναι άσχημη και στις δύο πλευρές του παρκέ. Όπως είπαμε και στη καθιερωμένη ανάλυση του Hoopfellas, ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ειδικά με τον τρόπο που ήρθε, μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό «χαλί» για έναν πραγματικά ικανό προπονητή, πάνω στο οποίο θα περπατήσει η ομάδα του μπαίνοντας στην αναμέτρηση. Ο Τσάβι Πασκουάλ θα χρησιμοποιήσει την ήττα αυτή, όπως θαρρώ ότι έκανε και με το ματς της Βιτόρια πριν την αναμέτρηση του πρώτου γύρου στο Φάληρο, ώστε να παρουσιάσει ένα σύνολο συγκεντρωμένο στον ύψιστο βαθμό και θυμωμένο αρκετά ώστε να βγάλει στο παρκέ τους απαραίτητους τόνους αποφασιστικότητας.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος φυσικά το γνωρίζει αυτό. Τολμώ να πω ότι θα προτιμούσε να βρει μπροστά του έναν Παναθηναϊκό ο οποίος θα ζούσε στην ευφορία ενός σπουδαίου διπλού στη Μόσχα και των σπουδαίων προοπτικών που ανοίγονται με τις προσθήκες των Τζέιμς και Πέιν. Όμως αυτό δε συμβαίνει.. Ο Ολυμπιακός πρέπει να εμφανιστεί έτοιμος ώστε να αποκρούσει την ορμή και τον θυμό του αντιπάλου του. Σε αυτή τη περίπτωση δύο είναι τα δεδομένα..

-Οι ερυθρόλευκοι είναι μια από τις ελάχιστες ομάδες στην Ευρώπη που μπορεί να το κάνει αυτό στη συγκεκριμένη έδρα.

-Πρόκειται αντικειμενικά για μια πολύ δύσκολη αποστολή.

Κοιτάζοντας με την άκρη του ματιού μας τη κατάσταση στον βαθμολογικό πίνακα  κατά τη διάρκεια της προσπάθειας  μας να αναγνώσουμε το συναισθηματικό υπόβαθρο του ματς, μπορούμε κάλλιστα να συμπεράνουμε ότι ο Ολυμπιακός έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να οδηγήσει τον αντίπαλο του σε αχαρτογράφητα νερά, φεύγοντας όρθιος από το ΟΑΚΑ. Το σταυροδρόμι όντως είναι κομβικό για το «τριφύλλι» που καλείται στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν να εντάξει δύο νέα πρόσωπα στο rotation του απορροφώντας τους κραδασμούς στον συνεκτικό ιστό της ομάδας και παράλληλα να διατηρηθεί σε ευνοϊκή θέση στη μάχη για το πλεονέκτημα έδρας. Η ισορροπία σε ένα σκοινί απαιτήσεων που «τεντώνει» δεν είναι καθόλου εύκολη. Γνωρίζοντας όμως την επίδοση του κόουτς Πασκουάλ στο κομμάτι της διαχείρισης θα έλεγα –πάντα αξιολογώντας το ψυχολογικό υπόβαθρο της αναμέτρησης- ότι η συνθήκη είναι καλή για τον Παναθηναϊκό. Πριν μια εβδομάδα από αυτό εδώ το βήμα υπογραμμίσαμε το ότι «η πρεμιέρα των δύο νέων προσώπων κάνει την αποστολή στη Μόσχα πιο δύσκολη». Η σημερινή αίσθηση είναι ότι η ήττα, η γκρίνια που ακολούθησε από το άσχημο πρόσωπο απέναντι στη Κίμκι, η έδρα και το βαθμολογικό διακύβευμα δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στον Παναθηναϊκό σε συναισθηματικό επίπεδο.

Θα σημαδέψει τη ρακέτα η επίθεση του Ολυμπιακού

Ενώ ο κανόνας μιλάει για τη καλή βραδιά σε επίπεδο περιφερειακής εκτέλεσης που βήμα-βήμα θα σπρώξει τον πιεσμένο για αποτέλεσμα γηπεδούχο στο χείλος του γκρεμού, πιστεύω ότι οι ερυθρόλευκοι θα σημαδέψουν το ζωγραφιστό στην επίθεση τους. Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έχει σημειώσει εμφανή πρόοδο τον τελευταίο δείχνοντας ότι μπορεί να βρει τον τρόπο ώστε να βαδίσει τον δρόμο των μεγάλων προσδοκιών στο δεύτερο μισό της σεζόν.  Ο Σέρβος σέντερ μετράει 17.5 πόντους (15/18 δίποντα-5/5 προσωπικές)και 14.5 ριμπάουντ στα δύο τελευταία ματς της ελληνικής λίγκας (σημαντικό ώστε να ανεβάσει ρυθμό) και 11.5 πόντους (10/13 δίποντα-3/3 προσωπικές) και 9.5 ριμπάουντ στα δύο τελευταία ματς της Ευρωλίγκας. Τόσο ο Μιλουτίνοφ όσο και ο Μακλίν θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν ένα πιθανό long rotation του Παναθηναϊκού στη θέση με τον άπειρο σε τέτοια ματς Πέιν και τα βαριά πόδια του Βουγιούκα. Για τον Ολυμπιακό θα είναι κομβικό να πονέσει τον αντίπαλο του από τη καρδιά του ζωγραφιστό καθώς αυτό συνεπάγεται ότι θα έχει καλύτερη τύχη να ελέγξει τη μπάλα στο αμυντικό transition και παράλληλα –τουλάχιστον σταδιακά- θα δημιουργήσει καλύτερη συνθήκη για να εκτελέσει από τη περιφέρεια.

Άμεση μετατροπή της άμυνας σε επίθεση από τον Παναθηναϊκό

Η εικόνα του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίχρονο της τελευταίας αναμέτρησης των δύο ομάδων, για τη Stoiximan.gr Basket League, να προσπαθούν εκβιαστικά να δημιουργήσουν συνθήκη ανοιχτού γηπέδου και υψηλότερου ρυθμό στο παιχνίδι νομίζω θα λειτουργήσει ως «οδηγός» στη τακτική προσέγγιση του ντέρμπι από τον Τσάβι Πασκουάλ. Οι γηπεδούχοι πρέπει να βρουν το μονοπάτι που οδηγεί στο υψηλό τέμπο όμως οφείλουν να το κάνουν με τον σωστό τρόπο ακολουθώντας τον δύσκολο δρόμο, αυτόν της υπομονής. Σίγουρα δε φτάνει η γρήγορη εισαγωγή της μπάλας και η ταχύτητα σε προσωπικό επίπεδο για να ξεκλειδώσεις το αμυντικό transition του Ολυμπιακού. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι «σοφός» και φιλόπονος ξεκινώντας από την αφετηρία της άμυνας του. Όχι άμυνα επίδειξης και ενστίκτου (με παίχτες του να αφήνουν τη θέση τους τζογάροντας το κλέψιμο) αλλά πειθαρχημένη επιθετική άμυνα που κατοχή με κατοχή θα σφυροκοπάει τη πέτρα δίνοντας της τελικά το σχήμα που οι γηπεδούχοι θέλουν. Ο Παναθηναϊκός έχει τα «εργαλεία» να παίξει αυτό το παιχνίδι. Και εάν το κάνει σωστά, με υπομονή, μπροστά του αυτόματα θα ξεπροβάλλει το χαλί του ανοιχτού γηπέδου..

Eν κατακλείδι.. Πάμε για σπουδαίο ματς. Οι δύο “αιώνιοι” δεν έρχονται από καλές εμφανίσεις (παρότι κέρδισε ο Ολυμπιακός τη Βαλένθια δεν έθελξε με την απόδοση του) Ο Παναθηναϊκός έχει μεγαλύτερη πίεση αλλά και πιο έντονη ανάγκη για τη νίκη δεδομένου της ισοβαθμίας στην οποία πλέον βρίσκεται σε μια οριακή μάχη για το πλεονέκτημα έδρας όπου απαγορεύεται το οποιοδήποτε στραβοπάτημα (ειδικά σε ματς εντός έδρας ακόμα και εάν αυτό είναι ένα τέτοιο ντέρμπι). Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται σε πιο πλεονεκτική θέση βαθμολογικά όμως αυτό το ματς έχει μπροστά ένα μεγάλο “πρέπει” για αυτούς καθώς η υπεροχή του αντιπάλου στις μεταξύ τους αναμετρήσεις μπορεί -με ενδεχόμενο άσχημο αποτέλεσμα- να αρχίσει να εισχωρεί στο μυαλό της ομάδας. Θα είναι μια μάχη θέλησης, δύναμης και ενέργειας. Είναι “ζήτημα οκτανίων”..