zenit-osfp

Ζενίτ-Oλυμπιακός: Ψηλαφίζοντας το άγνωστο

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην άλλη άκρη της Ευρώπης για να αντιμετωπίσει το «άγνωστο» που απεικονίζεται στο αγωνιστικό status της αρκετά ποιοτικής αλλά «ταλαιπωρημένης» τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, σε ένα πραγματικά σπουδαίο ματς…

Το καινούργιο σύνολο του Τσάβι Πασκουάλ κέρδισε τις εντυπώσεις στην αφετηρία της σεζόν, περισσότερο από κάθε άλλο στη διοργάνωση, καταφέρνοντας συνεχόμενα χτυπήματα σε δύο από τα φαβορί, με τις νίκες στην Πόλη, απέναντι στην Αναντολού, και στη Ρωσία, απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Η φετινή Ζενίτ κατασκευάστηκε με ρεαλισμό και προσοχή στη λεπτομέρεια. Το staff γνώριζε εξ αρχής τι ακριβώς θέλει και ήταν διατεθειμένο να κάνει παραχωρήσεις σε επίπεδο βάθους για να αποκτήσει το ταλέντο και την ατομική ποιότητα που έκρινε ότι χρειάζεται για να κάνει το επόμενο βήμα.

 Το ξεκίνημα της ήταν εκρηκτικό μιας και ήταν από τα ελάχιστα σύνολα που έβγαζε στο παρκέ άμεσα τις εργατοώρες της περιόδου προετοιμασίας. Η πανδημία όμως την χτύπησε νωρίς και οι Ρώσοι δεν ξαναμπήκαν στο παρκέ της Ευρωλίγκας μετά το βράδυ της ενάτης Οκτωβρίου. Επέστρεψαν μάλιστα πρόσφατα στη VTB (1η Νοέμβρη) όπου συνέτριψαν με 33 πόντους την Αστάνα. Η διαδικασία επαναφοράς του οργανισμού των παιχτών όμως από μια τέτοια περιπέτεια και η έλλειψη ολοκληρωμένων προπονήσεων για την ομάδα δημιουργούν ένα διαφορετικό πλαίσιο για την ομάδα του κόουτς Πασκουάλ. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο κόστισε στους Ρώσους αυτό το διάστημα αποχής από τις αγωνιστικές δραστηριότητες.

Stop στο backcourt

Καθόλου τυχαίος ο παραπάνω υπότιτλος. Η Ζενίτ συγκέντρωσε αρκετό οπλισμό φέτος στην περιφερειακή της γραμμή, βάζοντας μαζί αθλητές τεσταρισμένους και με αρκετές δυνατότητες στην παραγωγή και ειδικά στην εκτέλεση από την περίμετρο. Το δίδυμο των Πάνγκος-Μπάρον είναι πραγματικά εξαιρετικό. Οι δύο τους αποτελούν τους βασικούς εκφραστές της επίθεσης μισού γηπέδου, επάνω στην οποία επενδύει διαχρονικά ο κόουτς Πασκουάλ.  Ο Πάνγκος φαίνεται ότι βρίσκεται «σε αποστολή», επιχειρώντας τη μεγάλη επαναφορά μετά τη χαμένη χρονιά του στη Βαρκελώνη πέρυσι, όντας ο ηγέτης της Ζενίτ. Ο Μπάρον έρχεται από μια δυνατή σεζόν στο Βελιγράδι και πλέον μοιάζει πολύ πιο σίγουρος για τον εαυτό του, «φωνάζοντας» ότι μπορεί να κάνει φέτος μια «σεζόν καριέρας».

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η άμυνα στην περιφέρεια και δη απέναντι στους δύο αυτούς παίχτες, θα αποτελέσει κλειδί στη στρατηγική του Ολυμπιακού. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την ελληνική ομάδα να αφήσει τον Πάνγκος να ντριμπλάρει κατευθυνόμενος με σχετική άνεση στα καλά του σημεία ή τον Μπάρον να βρει καθαρές ματιές προς το καλάθι γιατί αυτό που θα επακολουθήσει θα είναι επίπονο. 

Είναι σημαντικό δε, να μην επιτρέψει στους δύο γκαρντ τους Πασκουάλ να δημιουργήσουν, βρίσκοντας τους αρκετά ικανούς snipers-συμπαίχτες τους, έτοιμους για εκτέλεση πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (Ρίβερς, Χόλινς). Ετοιμότητα στο μέγιστο λοιπόν για την ελληνική άμυνα, ειδικά κατά τη μετακίνηση της. Εκεί (close out-επίθεση, έξτρα πάσα) συνηθίζει α χτυπάει η ρωσική ομάδα. Παίχτες όπως ο Μακίσικ, ο Τζένκινς και ο Παπανικολάου θα έχουν πολύ δουλειά ώστε να υποστηρίξουν τους πιο αδύναμους αμυντικά βασικούς δημιουργούς του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Μιας και είπαμε για δημιουργούς… Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί ένα πραγματικά καλό παιχνίδι από τουλάχιστον έναν εκ των Σλούκα-Σπανούλη. Θα είναι δύσκολο να μείνει όρθιος χωρίς το καθαρό μυαλό των δημιουργών του σε ένα ματς που αναμένεται κλειστό και η κάθε κατοχή θα έχει μεγάλη αξία. Και όπου κλειστό ματς και κατοχές, εννοείται ότι ακολουθεί η έννοια «ριμπάουντ». Οι Ρώσοι έπιασαν αδιανόητους δείκτες αμυντικού ριμπάουντ στα δύο πρώτα ματς ενώ συνολικά είναι δεδομένο ότι η ικανότητα τους στον συγκεκριμένο τομέα αναβαθμίζεται όταν στον παρκέ βρίσκεται ο Αρτούρας Γκουντάιτις.

Πηγαίνοντας προς το κέντρο του ζωγραφιστού, συναντάμε το πιο ενδιαφέρον ίσως ματσάρισμα της βραδιάς. Εκεί όπου ο Άλεξ Πόιθρες θα συναντήσει τον Χασάν Μάρτιν. Είναι οι δύο «γρήγοροι» ψηλοί που έχουν λάμψει στη διοργάνωση μέχρι στιγμής φέτος. Ο Πόιθρες είναι πιο πληθωρικός, ειδικά στο επιθετικό κομμάτι. Ο Μάρτιν με τη σειρά του έχει μεγαλύτερη ροπή στο hustling και η παρουσία του «κερδίζει» κατοχές για τον Ολυμπιακό.  Η κόντρα τους θα έχει τρομερό ενδιαφέρον.

Πάνγκος ή Σλούκας λοιπόν; Παπανικολάου ή Πόνιτκα; Άαρον Χάρισον ή μήπως Όστιν Χόλινς; Tζένκινς ή Ρίβερς; Και κυρίως, Γιώργος Μπαρτζώκας ή Τσάβι Πασκουάλ; Δύο ομάδες με πολλά κοινά στοιχεία σε κατασκευαστικό επίπεδο και υψηλές φιλοδοξίες  θα κοντραριστούν στην Αγία Πετρούπολη με έπαθλο μια σημαντική νίκη, μιας και θεωρητικά Ολυμπιακός και Ζενίτ είναι κατευθείαν ανταγωνιστές στη φετινή διοργάνωση έχοντας παρόμοιο στάτους  και την είσοδο στα playoffs ως κοινό στόχο. Πάμε για μια κλειστή μάχη και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ματς της σεζόν μέχρι τώρα, σε επίπεδο τακτικό και προσωπικών μονομαχιών. Ανυπομονώ…