panathinaikos_fenerbache_euroleague_StoiximanBlog

Υπομονή, η μεγαλύτερη αρετή…

Ο Παναθηναϊκός μπαίνει σήμερα στη σειρά με τη Φενέρ γνωρίζοντας πολύ καλά πως η πίεση, τουλάχιστον όσον αφορά το πρώτο ματς, βρίσκεται στην έδρα. Κανείς δε μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Όπως επίσης και τη καλή κατάσταση της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ..

Στα Playoffs βέβαια το ψυχολογικό περιτύλιγμα είναι λίγο διαφορετικό. Χρειάζεται λοιπόν σήμερα σωστή διαχείριση και κυρίως υπομονή. Το παιχνίδι μπορεί να έρθει στα χέρια σου ακόμα και στα τελευταία δευτερόλεπτα ενώ πιθανόν σε όλη τη διάρκεια του να βιώσουμε τρομερές διακυμάνσεις. Δε μπορείς να ποντάρεις με σιγουριά ότι όλα θα σου πάνε δεξιά. Θέλει υπομονή και θρησκευτική προσήλωση στο πλάνο ώστε να βγεις στον αφρό μετά τα σαράντα αυτά λεπτά. Η Φενέρ είναι μια πολύ ποιοτική ομάδα και κοιτάζει πολύ ψηλά (και) φέτος. Θα κάνει τα πάντα για να φτάσει στο F4 της Κωνσταντινούπολης για αυτό και ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι έτοιμος να αντικρούσει τη θέληση της αυτή..

Σημαντικές σημειώσεις που θα σας βοηθήσουν να παρακολούθησετε το σημερινό πολύ μεγάλο ματς και εντέλει να αξιολογήσετε στο τέλος το performance των δύο ομάδων:

-O Παναθηναϊκός πρέπει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα του δώσει η άμυνα του για σκορ στο ανοιχτό γήπεδο. Είναι ομάδα που -όπως και η Φενέρ- ζυγίζει κάθε κατοχή και παίζει σε ελεγχόμενο τέμπο όμως σε αυτή τη σειρά υποχρεούται να κεφαλαιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που του δίνει το βαθύτερο, σε σχέση με τον αντίπαλο, ρόστερ και η υπεροχή του στο αθλητικό κομμάτι. Με την έδρα συνοδοιπόρο τους οι πράσινοι πρέπει να πιέσουν τον αντίπαλο όντας physical και επιθετικοί ώστε να ανεβάσουν στο μέγιστο δυνατό τη παραγωγή του απέναντι σε μια πολύ καλή στο μισό γήπεδο άμυνα.

-Η φθορά σε επίπεδο φάουλ θα παίξει σημαντικό ρόλο. Η Φενέρ θα στοχεύσει συγκεκριμένους παίχτες των πρασίνων παίζοντας πάνω τους με κύριο σκοπό να τους φθείρει, μειώνοντας τα λεπτά τους στο παρκέ. Κρατήστε αυτό: Όσο περισσότερα λεπτά είναι διαθέσιμο το δίδυμο Σίνγκλετον-Γκιστ στη γραμμή ψηλών του Παναθηναϊκού, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα της ελληνικής ομάδας για θετικό αποτέλεσμα.

-Η άμυνα της Φενέρ στα γκαρντ του Παναθηναϊκού θα είναι σημαντική παράμετρος στην εξέλιξη της σειράς και θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε σήμερα τη προσέγγιση του Ομπράντοβιτς σε αυτό το κομμάτι. Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν μικρό rotation όλη τη σεζόν στη περιφερειακή γραμμή και θα έχει ενδιαφέρον το πως οι τρεις βασικοί δημιουργοί τους που καλύπτουν τις θέσεις 1-2, θα μπορέσουν παράλληλα να ελέγξουν στην άμυνα της Φενέρ την επιθετικότητα και το κάθετο παιχνίδι των Τζέιμς-Παππά-Καλάθη. Κλειδί για τη Φενέρ θα επαναλάβω και σε αυτόν τον τομέα, ο ρυθμός. Στοχεύει στις σετ καταστάσεις ώστε πηγαίνοντας στο μισό γήπεδο να “πνίξει” την αντίπαλη επίθεση με το μέγεθος της (έχει μεγάλα κορμιά που μπορούν να αμυνθούν και στις δύο γραμμές στα μετόπισθεν) και τους αυτοματισμούς που διαθέτει, στον τέταρτο χρόνο του Ζοτς, στα αμυντικά rotations.

Εν κατακλείδι, η έδρα των πρασίνων – την οποία το Hoopfellas είχε χαρακτηρίσει ως το μπασκετικό Mον Σεν-Μισέλ στη πλημμυρίδα του οποίου πνίγονται ο ένας μετά τον άλλον οι αντίπαλοι- μπορεί να δώσει τα ευεργετήματα της και πάλι σήμερα στην ομάδα του Πασκουάλ, αρκεί αυτή να διαχειριστεί την πίεση και να επιδείξει υπομονή. Η Φενέρ μπορεί να μην είναι στη καλύτερη της κατάσταση όμως είναι ένα πολύ δυνατό σύνολο που έχει τη ποιότητα να πάρει ένα ματς στην Αθήνα. Το παιχνίδι σήμερα είναι ένα βουνό το οποίο πρέπει να ανέβεις βήμα βήμα και όχι τρέχοντας από το πρώτο λεπτό προς τη κορυφή..