Χωρίς οίκτο…

Ο Ολυμπιακός καλείται σήμερα να ξεχάσει τη παράσταση του πρώτου παιχνιδιού και να μπει με την ίδια “πείνα” στο δεύτερο παιχνίδι το οποίο μπορεί να αποβεί καθοριστικό για τη μετέπειτα εξέλιξη της σειράς..

Πράξη δεύτερη σήμερα λοιπόν στο Φάληρο στη σειρά του Ολυμπιακού με την Αναντολού. Νομίζω πως η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου περιμένει μια διαφορετική αναμέτρηση σήμερα. Οι Τούρκοι έχουν καλό προπονητή και είναι δεδομένο πως θα προσπαθήσουν να αντιδράσουν. Θα είναι πιο παθιασμένοι, πιο δυναμικοί. Αυτό πρέπει να το διαχειριστεί σωστά ο Ολυμπιακός γνωρίζοντας ότι ίσως στο δεύτερο παιχνίδι πολλοί παράγοντες μπορεί να εμφανιστούν με διαφορετικό πρόσημο. Για παράδειγμα, και εάν ο Μάντζαρης δε σουτάρει το ίδιο καλά ή ο Μπράουν συνδεθεί με το καλάθι μέσω του midrange shot του; O Oλυμπιακός πρέπει να είναι έτοιμος να κερδίσει ένα παιχνίδι σήμερα το οποίο θα χρειαστεί σαφώς μεγαλύτερη υπομονή..

Low post άμυνα και Μιλουτίνοφ

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είναι σε πολύ καλή κατάσταση και πρέπει πάλι να πρωτοστατήσει στη low post άμυνα των ερυθρολεύκων η οποία αποτέλεσε κλειδί στο πρώτο ματς. Ο έμπειρος Μπράιαντ Ντάνστον δυσκολεύτηκε πολύ απέναντι στον Σέρβο γίγαντα και σε κανένα σημείο του παιχνιδιού δεν ένιωσε άνετα στο ζωγραφιστό. Το ίδιο και οι περιφερειακοί του Περάσοβιτς στη προσπάθεια του να περάσουν προς τα μέσα. Το μέγεθος και η αποφασιστικότητα του νεαρού σέντερ των ερυθρολεύκων μπορεί να αποβεί κομβικός παράγοντας και σήμερα το βράδυ ειδικά εάν οδηγήσει την Αναντολού μακριά από το post και σε ένα μονοδιάστατο περιφερειακό παιχνίδι. Μάλιστα, η εμφάνιση του στον πρώτο αγώνα ξεσήκωσε μνήμες από την αντίστοιχη που είχε κάνει με τη Ρεάλ στο τέλος της κανονικής περιόδου..

Η καλύτερη rebounding team της διοργάνωσης να βγει και πάλι στο παρκέ..

Όσο ο Ολυμπιακός μπορεί και προστατεύει το ζωγραφιστό του κερδίζοντας τη μάχη των ριμπάουντ θα έχει το πάνω χέρι στην αναμέτρηση. Ρεαλιστικά και εφόσον το παιχνίδι πάει σε καταστάσεις μισού γηπέδου, η Αναντολού δύσκολα θα μπορέσει να μείνει μαζί με τους γηπεδούχους στο σκορ δίχως επιθετικό ριμπάουντ (είναι πρώτη στη διοργάνωση με 10.7 ανά παιχνίδι) ή μια πολύ καλή βραδιά εκτελεστικά από τη περιφέρεια. Ο Ολυμπιακός επέτρεψε 9 επιθετικά ριμπάουντ στο ματς της Τετάρτης όμως ο ίδιος πήρε 18 και σκόραρε πολλούς πόντους από δεύτερες ευκαιρίες. Το αμυντικό ριμπάουντ θα είναι η βάση για τον έλεγχο του ρυθμού και βασική προϋπόθεση για να χτυπήσει η ελληνική ομάδα (όποτε οι συνθήκες το επιτρέπουν) στο ανοιχτό γήπεδο έναν αντίπαλο με σαφή προβλήματα στην επικοινωνία στα μετόπισθεν.

Ο Περάσοβιτς προσπάθησε να ανεβάσει το τέμπο του παιχνιδιού στη πρώτη μονομαχία όμως η ομάδα του δεν αποδείχθηκε καθόλου “έξυπνη” στις δράσεις της στο επιθετικό κομμάτι ενώ στην άμυνα το πρόβλημα ήταν μεγάλο. Ο Ολυμπιακός θα σημαδέψει πάλι τον Ερτέλ με σαφή πρόθεση να εκμεταλλευτεί την αμυντική του αδυναμία αλλά και τη τάση για έξτρα βοήθεια που έχουν οι συμπαίχτες του όταν αυτός βρίσκεται στο παρκέ. Απέναντι σε αυτό το (υπό περιπτώσεις) overhelping, οι παίχτες του Σφαιρόπουλου είχαν ξεκάθαρη εντολή να εκτελούν άμεσα, χωρίς δεύτερη σκέψη, ώστε να το τιμωρήσουν. Ο Κροάτης τεχνικός ξέρει ότι η Αναντολού θα πρέπει να σουτάρει πολύ καλά από τη περιφέρεια ώστε να πέσει το αμυντικό κάστρο του Ολυμπιακού και να χαμηλώσει τον αριθμό λαθών της. Μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για την ομάδα με τον καλύτερο δείχτη TOV% στη διοργάνωση με μόλις 11.6 λάθη κατά μέσο όρο (3η καλύτερη επίδοση). Οι ερυθρόλευκοι πρέπει να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο έντασης και επιθετικότητας στα μετόπισθεν και σε καμία περίπτωση να μην επιτρέψουν στους δύο playmakers της Αναντολού, Γκρέηντζερ και Ερτέλ, να κινηθούν ελεύθερα προς τα σημεία που θέλουν.

Καμία πνευματική χαλάρωση λοιπόν σήμερα για τον Ολυμπιακό.. Οι μνήμες του πρώτου ματς πρέπει να μοιάζουν μακρινό παρελθόν όταν η ομάδα μπει στο παρκέ το βράδυ για τη δεύτερη μάχη με τους Τούρκους. Περιμένω ένα καλό παιχνίδι από τον Πρίντεζη σήμερα ενώ και το performance του Παπαπέτρου (πήρε ρόλο starter τη Τετάρτη) θα είναι σημαντικό. Το 2-0 θα φέρει την ελληνική ομάδα σε θέση ισχύος, στον δρόμο για τη Πόλη. Όμως μέχρι το προβάδισμα αυτό έχουμε σαράντα λεπτά. Δηλαδή, αρκετό δρόμο..