olympiacos-baskonia-stoiximanblog

Wanted..

O Ολυμπιακός ξεπέρασε τον σκόπελο της πρεμιέρας και των απουσιών απέναντι στη Baskonia και περιμένει την Ουνικάχα Μάλαγα για τη δεύτερη αγωνιστική θέλοντας να περάσει χειροπέδες στον “καταζητούμενο” Νεμάνια Νέντοβιτς..

Ξεκίνημα με προβλήματα, ώρα να μιλήσει η συνοχή και η γνώση διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων για τον έχοντας κουλτούρα νικητή σε αυτό το επίπεδο, Ολυμπιακό. Η Ουνικάχα είναι, μετά τη Μπασκόνια, η δεύτερη ισπανική ομάδα που θα βρεθεί στον δρόμο του μέσα σε διάστημα λίγων ημερών..

nedovic-olympiacos-malaga

Σωστή προσέγγιση στη πρεμιέρα

Ο Ολυμπιακός προσέγγισε σωστά το παιχνίδι της πρεμιέρας απέναντι σε μια Baskonia η οποία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στο ξεκίνημα της περιόδου. Οι ελλείψεις των Βάσκων στη περιφερειακή γραμμή σε συνδυασμό με το ότι πρόκειται για καινούργια ομάδα με νέο προπονητή τους έχουν πληγώσει σημαντικά. Αντίθετα ο Ολυμπιακός, σύνολο με σαφώς μεγαλύτερο επίπεδο συνοχής βρήκε τις λύσεις ώστε να καλύψει τα αντίστοιχα προβλήματα απουσιών που τον ταλανίζουν.

Το δίδυμο των PF της ελληνικής ομάδας έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά στην ομάδα του Πριγκιόνι. Ο Γιώργος Πρίντεζης έκανε μια σπουδαία εμφάνιση και ο Δημήτρης Αγραβάνης αποτέλεσε το κλειδί της νίκης ερχόμενος από τον πάγκο σκοράροντας με διάφορους τρόπους σε σημαντικά χρονικά σημεία της αναμέτρησης.

Συνολικά η γραμμή των ερυθρόλευκων forwards ήταν εξαιρετική. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε μάλιστα την ανταπόκριση των Πρίντεζη-Παπανικολάου αναφορικά με τις ευθύνες που τους μετατέθηκαν στο δημιουργικό κομμάτι από τη στιγμή που έλειπαν ο Σπανούλης με τον Ρόμπερτς. Οι διεθνείς φόργουορντ έβαλαν τη μπάλα στο παρκέ δημιουργώντας ακόμα και σε καταστάσεις transition επίθεσης όπου παραδοσιακά ο ρόλος τους είναι εκτελεστικός ενώ ο Στρέλνιεκς παρουσίασε το γνωστό του παιχνίδι οικονομίας. Ο Ολυμπιακός θα είναι αναβαθμισμένος με την επιστροφή του αρχηγού και όταν το backcourt του θα είναι πλήρες. Εκεί θα μπορέσουν παίχτες όπως ο Μιλουτίνοφ και ο Τόμπσον να βρουν περισσότερες ευκαιρίες εκτελώντας από τα καλά τους σημεία στον σωστό χρόνο.

Απέναντι στην Ουνικάχα..

Η Ουνικάχα είναι μια ομάδα μισού γηπέδου. Έχει μάθει να λειτουργεί σωστά σε αυτό το πλαίσιο παιχνιδιού και υπεύθυνος για την αποτελεσματικότητα της είναι ο κόουτς Χουάν Πλάθα του οποίου οι καρποί της δουλειάς έχουν πλέον αρχίσει να φαίνονται ξεκάθαρα από πέρυσι όταν και η ομάδα έφτασε στη κατάκτηση του Eurocup απέναντι στη μετέπειτα πρωταθλήτρια Βαλένθια. Η Ουνικάχα στηρίζεται πολύ σε μια επίθεση συνεργασίας. Έχει μάθει να παράγει μέσα από συνεργασίες για αυτό και είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό να τη πιέσει στη περιφέρεια ώστε να αποκόψει την επικοινωνία των γκαρντ με τους ψηλούς παίχτες της. Δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο..

AST%      Ranking

 

                                Unicaja ACB 2016-17                   62.1%           2

 

                                Unicaja ACB 2017-18                   69.0%            1

 

H Oυνικάχα σκοράρει φέτος σχεδόν το 70% των πόντων της μέσα από συνεργασίες. Αυτόματα γίνεται κατανοητό ότι οι ερυθρόλευκοι πρέπει να την αναγκάσουν να παίξει με προσωπική φάση απαγορεύοντας της να νιώσει άνετα όταν κυκλοφορεί τη μπάλα στο μισό γήπεδο. Πόσο εύκολο αλήθεια είναι αυτό με τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζει η ελληνική ομάδα στη περιφέρεια..; Θα χρειαστούν προσαρμογές και μεγάλη προσπάθεια, αυτό είναι δεδομένο.

Το δεύτερο κομμάτι, πάντα σε επίπεδο τακτικής, στο οποίο πρέπει να εστιάσει ο Ολυμπιακός σχετίζεται με το αμυντικό του ριμπάουντ. Η Φενέρ στη πρεμιέρα αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα στη προσπάθεια της να κρατήσει τους Ισπανούς μακριά από το καλάθι της στις διεκδικήσεις στη τουρκική ρακέτα. Η Ουνικάχα παραδοασιακά είναι αρκετά δυνατή στο ριμπάουντ και κυρίως στο επιθετικό. Παίχτες όπως ο Όγκουστιν (πήρε 5 απέναντι στους Τούρκους), ο Μπρούκς ή ο Σερμαντίνι έχουν μεγάλη έφεση σε αυτόν τον τομέα. Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω:

Offensive Reb%      Ranking

 

                                  Unicaja ACB 2016-17              33.7%              1

 

                                  Unicaja ACB 2017-18              41.2%               1

 

Νομίζω δε χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο.. Αμυντικό ριμπάουντ ίσον ζωή για τον Ολυμπιακό. Μαζεύοντας τις διεκδικούμενες μπάλες πάνω από το καλάθι τους οι ερυθρόλευκοι δημιουργούν τη συνθήκη ώστε να κρατήσουν χαμηλά στο σκορ την ισπανική ομάδα.

Παράγοντας Νέντοβιτς

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει πολύ δουλειά ώστε να αναχαιτίσει την ομαδική επιθετική λειτουργία της Ουνικάχα όμως σε προσωπικό επίπεδο οι παίχτες του Ολυμπιακού θα πρέπει να σταματήσουν αυτό..

Με τους συμπατριώτες του, Τεόντοσιτς και Μπογκντάνοβιτς να έχουν περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Νεμάνια Νέντοβιτς είναι ίσως ο πιο συναρπαστικός παίχτης για να παρακολουθήσει κάποιος στη φετινή Ευρωλίγκα. Ο Σέρβος γκαρντ έχει βελτιωθεί πολύ στο δημιουργικό κομμάτι τη τελευταία διετία. Διαβάζει καλύτερα τις άμυνες, σκέφτεται περισσότερο, λειτουργεί όλο και λιγότερο με το ένστικτο. Η Ουνικάχα ψάχνει συχνά την εκτέλεση (και σε πρώτο χρόνο ακόμα και εάν αυτό δε συνάδει με τη φιλοσοφία της επιθετικά) μέσα από flare που δουλεύει για αυτόν ή επίθεση 1-3-1. Ο Νέντοβιτς είναι εξαιρετικός ballhandler, δημιουργεί ρήγμα σε ελάχιστο χρόνο και μπορεί να εκτελέσει από κάθε σημείο του γηπέδου. Τα τελευταία του κατορθώματα απέναντι στη Ρεάλ Μπέτις..

Πιθανόν οι ερυθρόλευκοι να τοποθετήσουν από την αρχή ψηλό παίχτη επάνω του. Ο Παπανικολάου είναι βασικός υποψήφιος ώστε να αναλάβει τη συγκεκριμένη αποστολή όμως θα χρειαστεί ομαδική δουλειά και συγκέντρωση ώστε στη τελική εκτέλεση του ο Νέντοβιτς να έχει σχεδόν πάντα ένα χέρι μπροστά στο πρόσωπο του.

Συνολικά, το ματς εμπεριέχει υψηλό βαθμό δυσκολίας δεδομένης της καλής κατάστασης των Ισπανών αλλά κυρίως λόγων των προβλημάτων του Ολυμπιακού. Η Ουνικάχα έχει υψηλό ηθικό μετά τη σπουδαία νίκη επί της Φενέρ στη πρεμιέρα και το καλό ξεκίνημα στην ισπανική λίγκα. Είναι πιο επικίνδυνη τώρα στην αρχή της λόγω του ενθουσιασμού της. Λαβωμένος μεν αλλά με τη τεχνογνωσία της νίκης στο τσεπάκι του ο Ολυμπιακός πρέπει να καταβάλλει τις αντιστάσεις της..