Βιλερμπάν-Παναθηναϊκός: Όχι ξανά

Ο Παναθηναϊκός μπαίνει στο παρκέ του Αστρομπάλ με στόχο να σβήσει από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν τον εφιάλτη της εκτός έδρας αναποτελεσματικότητας.

Είναι αυτή σκιά που στοίχειωσε και την περυσινή σεζόν της ομάδας μέχρι τον ερχομό του Ρικ Πιτίνο, ο οποίος σημαδεύτηκε από ένα σπουδαίο σερί και μερικές μεγάλες εκτός έδρας νίκες. Κανείς δεν είναι βέβαιος όμως ότι αυτή σκιά έχει αποχωρήσει από τον εσωτερικό κόσμο των πρασίνων. Η αναμέτρηση του Αστρομπάλ θα δώσει μερικές, πρώτες απαντήσεις.

H ASVEL

O Λούκα Μίτροβιτς ξεκίνησε τη φετινή σεζόν στην Ευρωλίγκα με έναν πραγματικό θρίαμβο, γιατί σε τέτοιον εξελίχθηκε το εντός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα. Η ASVEL ήταν καλύτερη, επιβλήθηκε πλήρως σε φυσικό/αθλητικό επίπεδο της ελληνικής ομάδας και έφτασε χωρίς ουσιαστικά να απειληθεί στη νίκη.

Την Κυριακή απέναντι στη Σολέ , ο Μίτροβιτς άνοιξε το rotation του δίνοντας χρόνο σε αθλητές που δεν βρήκαν χρόνο στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό. Μάλιστα, αυτοί ανταποκρίθηκαν αρκετά καλά. Ο Rihards Lomazs μέτρησε 10 πόντους σε 21’ και ο σέντερ Ismael Bako 12 πόντους σε 16’. O Jekiri ήταν και πάλι κυρίαρχος στο ζωγραφιστό ενώ οι Jean-Charles και Lighty δείχνουν ότι διανύουν περίοδο σπουδαίας φόρμας ενώ ο Taylor αν και άστοχος, ήταν και πάλι πολύ ουσιαστικός. Το μόνο κακό νέο αφορά τον τραυματισμό του ταλαντούχου νεαρού πόιντ γκαρντ, Theo Maledon, ο οποίος θα χάσει μερικές εβδομάδες δράσης. Η ASVEL πηγαίνει στη σημερινή αναμέτρηση αήττητη καθώς εκτός της νίκης επί του Ολυμπιακού, μετράει και ένα 4-0 στην ProA.

Οι πράσινοι στόχοι

O Παναθηναϊκός γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνει. Το παιχνίδι των Γάλλων με τον «αιώνιο» αντίπαλο, μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, μπορεί να αποτελέσει οδηγό. Ο Αργύρης Πεδουλάκης γνωρίζει, με γνώμονα και το πάθημα του ΟΣΦΠ, ότι η ομάδα του οφείλει να επιβληθεί σε φυσικό/αθλητικό επίπεδο του αντιπάλου. Το «τριφύλλι» είναι πιο αθλητική ομάδα από τον Ολυμπιακό και συνολικά έχει άλλη δυναμική στο προαναφερθέν κομμάτι. Η ASVEL έμοιαζε τόσο καλή την προηγούμενη εβδομάδα γιατί κέρδισε πλήθος προσωπικών μαχών, επάνω στη μπάλα και μακριά από αυτήν, αλλά κυρίως κέρδισε χώρο και χρόνο.

Από την άλλη πλευρά, η ASVEL σίγουρα δεν είναι το σύνολο που διαθέτει το σπουδαίο ποιοτικό βάθος ή τη δεξαμενή δεξιοτήτων και το υπόβαθρο για να τρομάξει μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός. Οι πράσινοι γνωρίζουν ότι εάν πιάσουν συγκεκριμένα standards στα μετόπισθεν και είναι αυτοί που θα έχουν το επάνω χέρι στις προσωπικές μονομαχίες (παράγοντας το φυσικό/αθλητικό κομμάτι που αναφέραμε) , μπορούν να φύγουν με το διπλό από τη Γαλλία. Η παρουσία του Καλάθη θα είναι σημαντική. Ο Μίτροβιτς πιθανόν θα ανεβάσει στο κεφάλι της άμυνας τον Lighty (καλός και έμπειρος αμυντικός) για  να αναχαιτίσει την δραστηριότητα του. Τεράστιο το ενδιαφέρον για την ευεργετική ώθηση που θα κληθούν να δώσουν εδώ οι Fredette-Rice. Για αυτό αποκτήθηκαν άλλωστε. Με γνώμονα τέτοια, εκτός έδρας ματς.

Φυσικά η μάχη του ζωγραφιστού θα έχει εξέχουσα σημασία. Ο Τonye Jekiri τρομοκράτησε τη γραμμή ψηλών του Ολυμπιακού την προηγούμενη εβδομάδα (+26 η ASVEL στα λεπτά που βρέθηκε εντός παρκέ) και το ίδιο θα προσπαθήσει να κάνει και σήμερα. Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό παιδί το οποίο συνδυάζει το μέγεθος (seven footer) με το περιζήτητο στην εποχή μας mobility (μπορεί να αμυνθεί και στις δύο γραμμές). Τα τελειώματα του θέλουν δουλειά ακόμα όμως η υποτιμημένη ικανότητα του στην πάσα και η ένταση που φέρνει πατώντας στο παρκέ τον μετατρέπουν σε αρκετά ενδιαφέρουσα περίπτωση. Oι ψηλοί του Παναθηναϊκού θα έχουν πολύ δουλειά απέναντι του ώστε να τον κρατήσουν μακριά από το καλάθι (κυρίως σε επίπεδο διεκδικήσεων).  Ο Livio-Jean Charles είναι επίσης ένας κίνδυνος για την ελληνική άμυνα. Μπορεί να σουτάρει από μέση απόσταση ή να τελειώσει φάσεις στο ζωγραφιστό αποτελεσματικά (κυνηγάει τις δεύτερες ευκαιρίες). Καταλαβαίνετε ότι οι ψηλοί του Αργύρη Πεδουλάκη πρέπει να πιάσουν υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης. Θα χρειαστεί το μεγάλο κορμί του Μήτογλου δίπλα στον Ουάιλι και ενδεχομένως ο Μπέντιλ, ο οποίος πιστεύω ότι στο ματσάρισμα με τους Γάλλους μπορεί να βοηθήσει.

Αυτό κυρίως όμως που πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός σήμερα, είναι να κυνηγήσει το παιχνίδι περισσότερων κατοχών που βολεύει την πιο ταλαντούχα επιθετικά ομάδα. Οι πράσινοι δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επίπεδο αποτελεσματικότητας στο μισό γήπεδο που τους επιτρέπει  να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι σε ένα «μία σου και μία μου» παιχνίδι , μπορούν να επιβληθούν. Εδώ προκύπτει λοιπόν η ανάγκη για αύξηση του αριθμού των κατοχών. Η Ελληνική ομάδα μπορεί να βρει παραγωγικές ευκαιρίες μέσα από αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού (σουτ του Fedette στο transition, τρεξίματα Wiley στον άξονα, τελειώματα Τόμας και Παπαπέτρου σε πρώτο χρόνο) και να έχει το επάνω χέρι, εφόσον καταφέρει να ελέγξει το αμυντικό ριμπάουντ. Δεν μπορούμε να κάνουμε οποιοδήποτε σχέδιο ή σκέψη  χωρίς αυτό. Όπως και με τον Ερυθρό Αστέρα, έτσι και σήμερα, η προστασία της ρακέτας και ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας αποτελεί τον βασικό στόχο για το «τριφύλλι». Γιατί πολύ απλά, αυτά τα στοιχεία δίνουν τον ρυθμό. Και ο ρυθμός είναι η βάση για να επιβάλλεις το παιχνίδι σου και να ξορκίσεις (ξεκινώντας από σήμερα) οριστικά την κατάρα των εκτός έδρας άσχημων αποδόσεων.