panathinaikosbc-euroleague

Βαλένθια – Παναθηναϊκός: Ακολουθώντας το μονοπάτι της βελτίωσης

Ο Παναθηναϊκός αφήνει τη σιγουριά του ΟΑΚΑ για δύο εβδομάδες, ξεκινώντας το ταξίδι του μακριά από αυτό. Πρώτος σταθμός, η Βαλένθια. Ο δρόμος της βελτίωσης για την ομάδα του Ρικ Πιτίνο περνάει μέσα από τις αντικειμενικές δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τέτοιες, εκτός έδρας αναμετρήσεις…

Μετά τις τρεις νίκες στις ισάριθμες εντός έδρας αναμετρήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων, ο Παναθηναϊκός καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να χτυπήσει την πόρτα της ελίτ, αποδίδοντας πραγματικά καλό μπάσκετ μακριά από την έδρα του. Τα ματς σε Βαλένθια και Βελιγράδι, συνιστούν αν μη τι άλλο σημαντικές προκλήσεις.

Καινούργιος «παίκτης» στο τραπέζι

Οι «νυχτερίδες» έχουν αποτελέσει το τελευταίο διάστημα τον «νέο παίχτη» στο τραπέζι της οχτάδας. Από τα μέσα Δεκέμβρη η ισπανική ομάδα ξεκίνησε την αντεπίθεση της, μετρώντας μέχρι σήμερα έξι νίκες σε εννιά αναμετρήσεις, μεταξύ των οποίων και ορισμένα εντυπωσιακά διπλά (Φενέρμπαχτσε, Ζάλγκιρις, Χίμκι) που πιστοποιούν την ανοδική της πορεία. 

Σε αυτόν τον ενάμιση μήνα μάλιστα, η Βαλένθια έδειξε και μια μικρή βελτίωση στο αμυντικό κομμάτι το οποίο αποτελεί το τρωτό της σημείο από την αρχή της σεζόν. Παιδιά όπως ο καλοπροπονημένος  Abalde την βοήθησαν στο να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα αν και η επίδοση της στα μετόπισθεν παραμένει μια από τις χειρότερες της διοργάνωσης. Το έλλειμμα αθλητικότητας του ρόστερ της είναι προφανές και νομίζω ότι ο γρήγορος Παναθηναϊκός μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή της την αδυναμία.

Από την άλλη πλευρά, η επίθεση της ομάδας του κόουτς Ponsarnau είναι απλά εξαιρετική. Η Βαλένθια είναι μια καλά δουλεμένη στο μισό γήπεδο ομάδα, με αυτοματισμούς και έναν ισχυρό πυρήνα παιχτών με σωστή νοοτροπία. Διαχρονικά παρουσιάζουν μια πολυπρόσωπη και ισορροπημένη επίθεση σε επίπεδο ανάπτυξης και εκτελέσεων. Σημειώστε ότι οι «νυχτερίδες» διαθέτουν  13 παίχτες που σκοράρουν από 5.5 πόντους και πάνω (συν τον Σάστρε με 4.2) στη φετινή Ευρωλίγκα, έχοντας τη δυνατότητα να αναδεικνύουν διαφορετικούς πρωταγωνιστές κάθε φορά. Ο Ντούμπλιεβιτς και ο Λόιντ αποτελούν δύο σταθερές όμως το γενικότερο σύστημα υποστήριξης είναι εξαιρετικό, προεξεχόντων των βετεράνων Βαν Ρόσομ και Σαν Εμετέριο.

Ο Παναθηναϊκός οφείλει να είναι έτοιμος ώστε να αντιμετωπίσει το μέσα-έξω παιχνίδι στην επίθεση των γηπεδούχων, την καλή κυκλοφορία της μπάλας και την επιμονή τους στην έξτρα πάσα ώστε να βρουν την καλύτερη δυνατή συνθήκη εκτέλεσης. Έχουν δουλέψει πολύ πάνω σε αυτό το οποίο αποτελεί και τη βάση της εξαιρετικά αποτελεσματικής επίθεσης τους. Οι πράσινοι πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι, δίνοντας στοχευμένα double teams και «βαθιές» βοήθειες όταν χρειαστεί, δεδομένου του ότι αυτές οι αμυντικές πρακτικές μπορούν να «γεννήσουν» ευκαιρίες για μια επίθεση που ξέρει να πασάρει σωστά.

Παραγωγικές ευκαιρίες στον ορίζοντα

Η ελληνική επίθεση με τη σειρά της θα έχει νομίζω μια καλή ευκαιρία στη Βαλένθια, ώστε να βρει καλές εκτελέσεις από την περιφέρεια και να παράγει. Οι παραγωγικές προδιαγραφές του συνόλου του Πιτίνο δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για μια τέτοια άμυνα. Οι Ισπανοί επιτρέπουν 56.4% στο δίποντο και 39.3% στο τρίποντο φέτος στην Ευρωλίγκα, αριθμοί οι οποίοι δεν μεταφράζονται καλά για αυτούς στο ματσάρισμα με την υψηλής αποτελεσματικότητας επίθεση των πρασίνων. Οι Φρεντέτ και Τόμας θα βρουν καλές ματιές προς το καλάθι και ο Καλάθης με τον Παπαπέτρου  τη δυνατότητα να βγουν στο ανοιχτό γήπεδο αρκεί οι φιλοξενούμενοι να εξασφαλίσουν το αμυντικό ριμπάουντ. Η Βαλένθια είναι μια από τις πιο δυνατές ομάδες της διοργάνωσης στο κομμάτι των ριμπάουντ και δη στο επιθετικό. Καταλαβαίνετε ότι από αυτό εδώ το στοιχείο οφείλει να ξεκινήσει τακτικά ο Παναθηναϊκός την προσπάθεια του στο παιχνίδι. Εάν οι πράσινοι κερδίσουν (ή τουλάχιστον ισορροπήσουν) τη μάχη των ριμπάουντ, θα έχουν ευκαιρίες ανοιχτού γηπέδου δημιουργώντας καταστάσεις μάλλον δυσάρεστες για έναν αντίπαλο ο οποίος θα θελήσει να πάει την αναμέτρηση σε σετ παιχνίδι. Τα ριμπάουντ αλλά και τα stops που θα δώσουν οι παίκτες του Πιτίνο στα μετόπισθεν, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό του αγώνα. Είναι τα «εργαλεία» που θα επιτρέψουν στον Παναθηναϊκό να κεφαλαιοποιήσει το αθλητικό του πλεονέκτημα.

Mατς-κριτήριο αξιολόγησης λοιπόν για τον Παναθηναϊκό στη Βαλένθια, σε μια περίοδο όπου το «τριφύλλι» αναμένεται να δείξει εάν μπορεί να διεκδικήσει ένα καλύτερο πλασάρισμα, βάζοντας ουσιαστική πίεση στις ομάδες που προβάλλουν ως φαβορί για το πλεονέκτημα έδρας. Οι πράσινοι βρίσκονται σε καλή θέση βαθμολογικά όμως έχουν ακόμα δρόμο αγωνιστικά για να είναι σε θέση να ανοίξουν την πόρτα της τετράδας. Το παιχνίδι τους δεν είναι ακόμα εκεί. Και η βελτίωση, περνάει από απαιτητικές εκτός έδρας αναμετρήσεις όπως αυτή απέναντι στη φιλόδοξη Βαλένθια…