Βαλένθια-Ολυμπιακός: Άλλη μια ευκαιρία

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στη Βαλένθια για να αντιμετωπίσει τις “νυχτερίδες” του Jaume Ponsarnau με αποκλειστικό στόχο να δώσει στον ίδιο του τον εαυτό μια ακόμα ευκαιρία για ανάκαμψη.

10 Νοέμβρη, 2019. Η Βαλένθια κάνει μια ακόμα ήττα στο ισπανικό πρωτάθλημα, αυτή τη φορά στη Μούρθια. Μετράει μόλις τρεις νίκες σε οχτώ αναμετρήσεις ενώ η αγωνιστική της εικόνα είναι απογοητευτική. Στην Ευρωλίγκα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η ήττα που είχε προηγηθεί (δύο ημέρες πριν) στο ΟΑΚΑ ήταν η έκτη της σε επτά συνολικά αναμετρήσεις, με τη μόνη της επικράτηση να έχει έρθει εντός έδρας επί της ASVEL. Ο κόουτς Ponsarnau είναι μετέωρος. Το front office του συλλόγου έχει έρθει σε επαφές με επίδοξους αντικαταστάτες βλέποντας την αλλαγή στην άκρη του πάγκου ως λύση στο πρόβλημα. Είναι κάτι που δεν βρίσκεται στην κουλτούρα του οργανισμού όμως η κατάσταση είναι οριακή. Οι ιθύνοντες των “νυχτερίδων” αποφασίζουν να δώσουν μια μικρή πίστωση χρόνου, θέλοντας να δουν την ομάδα στα τρία εντός έδρας ματς που ακολουθούσαν. Η Μπάγερν, η Ζενίτ και η Χίμκι ήταν αντίπαλοι απέναντι στους οποίους η Βαλένθια μπορούσε να έχει φιλοδοξίες νίκης άλλωστε.

Εκείνο το 3-0 άλλαξε την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της ομάδας. Η Βαλένθια πλέον μετράει επτά νίκες στα τελευταία δέκα ματς της Ευρωλίγκας, έχοντας πλέον θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για ένα εισιτήριο στη τελική οχτάδα. Η βελτιωμένη άμυνα της, της έχει δώσει τη δυνατότητα να μετρήσει πέντε νίκες στις τελευταίες έξι αναμετρήσεις της ACB. H στροφή στην αναβάθμιση της συμμετοχής πολύτιμων παιχτών-ρόλων όπως ο Abalde (12.5 πόντους στα τελευταία 8 ματς της ACB, 9.9 στα τελευταία 9 της Ευρωλίγκας) και οι πολλοί διαφορετικοί πρωταγωνιστές που είναι σε θέση (διαχρονικά) να παράγει το ρόστερ των Ισπανών έχουν δώσει άλλη πνοή στις “νυχτερίδες”.

Φυσικά ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς αποτελεί τον “ακρογωνιαίο λίθο” σε αυτή την προσπάθεια. Ο Μαυροβούνιος που έχει σκορπίσει απόρία σε ολόκληρη τη μπασκετική Ευρώπη με την επιμονή του να παραμένει στην ισπανική πόλη (μεγάλο buy out, ουκ ολίγες προτάσεις από μεγάλα κλαμπ όμως τα τελευταία χρόνια). Στα τελευταία 8 ματς “γράφει” 18.8 πόντους (έβαλε 30 στη Φενέρ στην Πόλη, 25 στη Μπασκόνια) και 6.9 ριμπάουντ όντας ασταμάτητος.

Είναι σαφές ότι ο Ολυμπιακός δεν θα έχει εύκολη αποστολή. Ο Ντούμπλιεβιτς σίγουρα δεν είναι ο μόνος αντίπαλος που μπορεί να πλήξει την άμυνα του. Η Βαλένθια έχει πολλούς αθλητές που μπορούν να αναδειχθούν σε πρώτο ρόλο. Ο Τζόρνταν Λόιντ (11.8 πόντοι και 45.7% στα τρίποντα φέτος στη διοργάνωση) για παράδειγμα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει παράγοντα στην αναμέτρηση βάζοντας προβλήματα στην ελληνική άμυνα η οποία υποφέρει στην περιφέρεια. Mη ξεχνάμε ότι οι ερυθρόλευκοι επιτρέπουν το υψηλότερο ποσοστό ευστοχίας πίσω από τη γραμμή των τριών πόντων, στους αντιπάλους τους στη διοργάνωση (40.2%). Η Βαλένθια είναι αδύναμη και αυτή σε αυτό το κομμάτι (επιτρέπει 39.8%, τρίτη από το τέλος). Θα έχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε ποιος θα βγει ζωντανός από τη ρουλέτα του τριπόντου…

Ο Ολυμπιακός διανύει μια περίοδο όπου προσπαθεί να προβεί σε ένα δεύτερο φρεσκάρισμα στο ρόστερ του, ελπίζοντας να βρει  ένα νέο σημείο αναφοράς το οποίο θα τον βοηθήσει να κάνει μια ακόμα προσπάθεια για βαθμολογική αναρρίχηση, τώρα, στις αρχές του δευτέρου γύρου. Οι Τσέρι και Ρίντ αποτελούν παρελθόν, ο Χαραλαμπόπουλος μπαίνει στην ομάδα, καινούργιοι παίχτες αναζητούνται. Παρά την πολύ καλή της κατάσταση, η Βαλένθια σε καμία περίπτωση δεν διαθέτει το σύνολο που θα τρομάξει αυτόν τον Ολυμπιακό. Η ελληνική επίθεση μπορεί να βρει παραγωγικές ευκαιρίες μέσα από τις Pick & Roll-δράσεις απέναντι στα αργά πόδια των ψηλών του Ponsarnau, δημιουργώντας παράλληλα (και μέσα από αυτή τη διαδικασία) καταστάσεις καλής περιφερειακής εκτέλεσης. Γίνεται κατανοητό ότι η αποτελεσματικότητα των Σπανούλη-Ρότσεστι στο κομμάτι της απόφασης (συμπεριλαμβανομένης και της εκτέλεσης) θα αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα.

Παρ’όλα αυτά, το βαρόμετρο σήμερα για τους ερυθρόλευκους εντοπίζεται στην περιφερειακή άμυνα. Η Βαλένθια είναι μια ομάδα που βασίζεται στην καλή κυκλοφορία της μπάλας. Ψάχνει με υπομονή την έξτρα πάσα και το καλό σουτ. Το δουλεύει χρόνια αυτό και ξέρει να το παίζει σωστά. Εάν η ελληνική άμυνα μπορέσει να ελέγξει το passing-game των Ισπανών, θα έχει βάλει αυτομάτως τις βάσεις για κάτι καλό. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται απεγνωσμένα ένα τέτοιο θετικό αποτέλεσμα για να ξαναμπεί στο κόλπο της πρόκρισης, ανακτώντας την πολύτιμη αίσθηση του να νιώθεις “ζωντανός” σε μια σεζόν που ακόμα τρέχει, έχοντας ακόμα κάμποσες εκπλήξεις για να μας παρουσιάσει.