Αμερικάνικο Όπεν 2022 – Χωρίς πρωτόκολλα

Το περίφημο Αμερικάνικο Όπεν, το 4ο Γκραν Σλαμ της σεζόν που θα διεξαχθεί από τις 29 Αυγούστου έως και τις 11 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, σηματοδοτεί και την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα και στο Τένις. Όχι μόνο γιατί θα λάβει χώρα στις συνήθεις ημερομηνίες και χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά γιατί οι γεμάτες κερκίδες θα σφύζουν ξανά από ζωή, σπάζοντας τα πάγια πρωτόκολλα παρακολούθησης, αυτού του, πάλαι ποτέ, αυστηρά αριστοκρατικού σπορ.

Γιατί ο «αμερικάνικος τρόπος» όπως σχεδόν στα πάντα, έτσι και στο Τένις δεν έχει καμία σχέση με τα στερεότυπα και τις αυστηρές καταβολές του αθλήματος. Ενώ τα γήπεδα στο Γουίμπλεντον και το Ρολάν Γκαρός, μοιάζουν περισσότερο με «εκκλησίες», με την απόλυτη σιγή των θεατών κατά τη διάρκεια των πόντων να παραπέμπει σε συναυλία κλασσικής μουσικής στο Ηρώδειο, στα γήπεδα του Φλάσινγκ Μίντοους, η θορυβώδεις ατμόσφαιρα και τα ντεσιμπέλ, δεν διαφέρουν δραματικά από τους… δρόμους της Νέας Υόρκης   

Ο κόσμος πηγαινοέρχεται μεταξύ των κορτ και των καντινών, τρώει χοτ ντογκ και απολαμβάνει το τζιν τόνικ του, σχολιάζοντας μεγαλόφωνα τους πόντους και συμμετέχει ανερυθρίαστα στα δρώμενα, με επιφωνήματα, κραυγές και ατάκες προς τους πρωταγωνιστές.  Θεωρητικά, αυτό δίνει κάποιο πλεονέκτημα σε πιο «ιδιοσυγκρασιακούς» παίκτες και γι’ αυτό εξάλλου στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε δει νικητές όπως οι Μεντβέντεφ, Τιμ, Βαβρίνκα, Τσίλιτς, Μάρεϊ και Ντελ Πότρο και δυσκολεύονται τόσο οι Τζόκοβιτς και Ναδάλ.

 

Ο Τζόκοβιτς και τα τερτίπια της κλήρωσης

Φυσικά, το μακράν πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στους άνδρες θα ήταν ο Νόβακ Τζόκοβιτς, με τη διαφορά ότι δεν εξασφάλισε δικαίωμα συμμετοχής, λόγω του μη εμβολιασμού του. Καμία λοιπόν εξαίρεση για τον Σέρβο, παρότι έχουν αρθεί όλοι οι σχετικοί περιορισμοί, ακόμη και η χρήση μάσκας μέσα στα αεροπλάνα.

Λίγο πριν την κλήρωση λοιπόν ο Τζόκοβιτς απέσυρε και επίσημα την συμμετοχή του και σύμφωνα με τις αποδόσεις της Stoiximan, νέο φαβορί για την κατάκτηση του τουρνουά είναι ο κάτοχος του τίτλου Ντανίλ Μεντβέντεφ, ακολουθούμενος κοντά από τους Ναδάλ και Αλκαράθ.  

Η προβολή πάντως της κλήρωσης μέχρι τα πιθανά ζευγάρια των προημιτελικών, δικαιολογεί απολύτως τις αποδόσεις των μπουκμεικερ, καθώς οι τα πιθανά ζευγάρια των ημιτελικών ευνοούν τον Μεντβέντεφ:

Μεντβέντεφ/Αλιασίμ – Τσιτσιπάς/Ρουντ

Χουρκάζ/Αλκάραθ – Νόρι/Ναδάλ

 

Ειδικά Στοιχήματα: Νο1 στην κατάταξη μετά το US Open 2022

Το μονοπάτι του Τσιτσιπά 

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν διάγει και την καλύτερη σεζόν του, ενώ στα πέντε πιο πρόσφατα Γκραν Σλαμ, έχει προκριθεί μόλις μία φορά στην φάση των «16» (στην Αυστραλία), ενώ στο Αμερικάνικο Όπεν, δεν έχει περάσει ποτέ στον 3ο γύρο.  

Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει την Stoiximan να τον αξιολογήσει σαν 5ο φαβορί για την κατάκτηση του τουρνουά σε απόδοση 15,00 – πολύ μακριά από τις μονοψήφιες αποδόσεις των πρώτων φαβορί. Εντούτοις, το μονοπάτι που του κληροδότησε η τύχη, προσφέρει στον Τσιτσιπά, τεράστια ευκαιρία να προχωρήσει στο φετινό US Open. 

Από τη στιγμή που η κλήρωση του έκανε την χάρη να αποφύγει τον Ναδάλ και μια πλειάδα παικτών που παραδοσιακά τον δυσκολεύουν τα μέγιστα (Αλκαράθ, Κύργιος, Τσόριτς), έχει την ευκαιρία να χτίσει το μομέντουμ του παιχνίδι με παιχνίδι και να έχει βρει ρυθμό, όταν στο ματς-κλειδί του 4ου γύρου αντιμετωπίσει, κατά πάσα πιθανότητα, τον Ιταλό Μπερετίνι. 

Εφόσον ο Στέφανος κερδίσει τον Μπερετίνι, θα έχει πλέον την δέουσα αυτοπεποίθηση και το ψυχολογικό πλεονέκτημα απέναντι στον «γηπεδούχο» Φριτζ, τον οποίο πιστεύουμε ότι θα βρει μπροστά του στα προημιτελικά (αντί για τον Ρουντ) και να μπει τουλάχιστον στην 4αδα των ημιτελικών. 

 

Ο «χαιλάντερ» Ράφα Ναδάλ

Τα καλά νέα, είναι ότι ο Ράφα Ναδάλ φαίνεται ότι ξεπέρασε οριστικά τον τραυματισμό του και παρά την ήττα του από τον Τσόριτς στο Σινσινάτι, έδειξε πολύ κοντά στο 100% και ότι θα είναι παρών με τις νόμιμες αξιώσεις για το τρόπαιο στη Νέα Υόρκη. 

«Χάνεις αλλά προχωράς μπροστά, τον ξέρω άριστα τον δρόμο. Αυτό που προέχει για μένα είναι να παραμείνω υγιής. Για να είμαι ειλικρινής ο τραυματισμός μου ήταν πολύ ντελικάτος και ο τελευταίος μήνας καθόλου εύκολος. Δεν πονάω όμως πια και το μυαλό μου βρίσκεται ήδη στην τρομερή ενέργεια που αντλώ από το κοινό της Νέας Υόρκης και τις αξέχαστες στιγμές που μου έχει χαρίσει».

Ο συγκεντρωμένος και 100% υγιής Ναδάλ, φαντάζει σαν πρώτο φαβορί του Αμερικανικού Όπεν. Αρκεί όμως να πηγαίνουν όλα καλά και με την εγκυμοσύνη της γυναίκας του, η οποία βρίσκεται στον 7ο μήνα και προχθές χρειάστηκε να εισαχθεί σε ιδιωτική κλινική στη Μαγιόρκα για προληπτική μικροεπέμβαση.

 

Η επιστροφή του Αλκάραθ

Το μεγαλύτερο τενιστικό ταλέντο που έχει ξεπηδήσει την τελευταία δεκαετία, είναι αδιαμφισβήτητα ο Κάρλος Αλκάραθ, ένας «υπερηχητικός» παίκτης με απίθανα τεχνικά χαρίσματα και στόφα μεγάλου πρωταθλητή που θα μεσουρανήσει τα επόμενα χρόνια. 

Τα συνολικά αποτελέσματα του μέσα στο 2022, μπορεί να μην έχουν δικαιώσει πλήρως τις προσδοκίες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό και ότι όσο ώριμος πνευματικά και να είναι για την ηλικία του, δεν παύει να υπολείπεται σε εμπειρία από τους κύριους αντιπάλους του. 

Αυτή τη φορά όμως η κλήρωση ήταν πραγματικά ευνοϊκή για τον νεαρό Ισπανό και το μονοπάτι του μέχρι των δυνητικό ημιτελικό με τον Ράφα Ναδάλ, είναι αρκετά πιθανό να αποδειχθεί πιο εύκολο και από μονοπάτι κατάβασης σε πάλαι ποτέ ερημική παραλία, που πλέον την ξέρουν όλοι και μάλιστα έχουν βάλει και… σκαλάκια. Και τον Ναδάλ τον είχε κερδίσει εμφατικά τον περασμένο Μάιο στο χώμα, μέσα στο σπίτι του, στη Μαδρίτη!

 

Το μεγάλο αουτσάιντερ 

Κανείς επίσης δεν μπορεί να αγνοήσει την πρόσφατη φόρμα και το πόσο ταιριάζει το θορυβώδες κοινό της Νέας Υόρκης στον Νικ Κύργιος. Το δε γεγονός ότι η Stoiximan τον προσφέρει σαν 4ο φαβορί για την κατάκτηση του τουρνουά (απόδοση 10,00) τα λέει όλα για τις προοπτικές του Νικ. 

Το παιχνίδι κλειδί βέβαια για τον Ελληνο-Αυστραλό, θα είναι αυτό του 4ου γύρου, όταν και θα βρει μπροστά του τον Ντανίλ Μεντβέντεφ. Ο Νικ Κύργιος όμως φαίνεται πιο ισορροπημένος και πνευματικά κατασταλαγμένος από ποτέ, σαν potential δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τον Ρώσο και τα πάντα θα κριθούν από την ρακέτα του…

 

Επιλογές Τένις – US Open

Νικητής Τουρνουά – Νικ Κύργιος (10.00)

Να φτάσει στον τελικό – Κάρλος Αλκαράθ (3.25)

Νικητής 2ου Τετάρτου – Στέφανος Τσιτσιπάς (3.25)

Φάση αποκλεισμού Μεντβέντεφ – Τέταρτος Γύρος (3.75)

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές