Παναθηναϊκός

Τρέξε για να ζήσεις…

Ο Παναθηναϊκός του Τσάβι Πασκουάλ υποδέχεται τη Ζάλγκιρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και όλος ο οργανισμός των πρασίνων, με τις μνήμες ακόμα νωπές από το περυσινό θρίλερ, περιμένει τους Λιθουανούς για να δηλώσει  ότι «εδώ είναι το σπίτι μας»…

 

Μεγάλο ματς σήμερα στο ΟΑΚΑ. Μια πολύ θελκτική αναμέτρηση σε όλα τα επίπεδα. Ο Παναθηναϊκός του γρήγορου μπάσκετ και η Ζάλγκιρις της «σοφίας» που αποπνέει η προσήλωση στα βασικά. Ο Τσάβι Πασκουάλ και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Δύο ομάδες που κοιτούν προς το F4 της Βιτόρια. Μια σπουδαία σύγκρουση..

Οι Λιθουανοί φιλοδοξούν να χτίσουν επάνω στη περυσινή ονειρική σεζόν, στο άστρο και τη προπονητική ικανότητα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με στόχο να εμφανιστούν βελτιωμένοι φέτος ώστε να διεκδικήσουν πάλι την είσοδο τους στα ματς του τίτλου. Η Ζάλγκιρις αύξησε το μπάτζετ της διατηρώντας τον κόουτς Σάρας και έναν πολύ σημαντικό κορμό αθλητών στο ρόστερ της. Έχασε βέβαια τον κινητήριο μοχλό της Κέβιν Πάνγκος ο οποίος αποτέλεσε τον ηγέτη των Λιθουανών στη περυσινή προσπάθεια. Στο ξεκίνημα της χρονιάς θα πρέπει να διαχειριστούν ένα δύσκολο πρόγραμμα το οποίο συμπίπτει με τη προσπάθεια της να ενώσει αγωνιστικά τα κομμάτια του παζλ.

 

Οι ίδιες περυσινές ασθένειες

H Ζάλγκιρις στο ξεκίνημα της σεζόν αντιμετώπισε συγκεκριμένα προβλήματα στο αγωνιστικό κομμάτι.  Τα σημαντικότερα από αυτά αφορούσαν τη ροπή τους στο λάθος και τις αδυναμίες τους στο αμυντικό κομμάτι. Όταν η λιθουανική ομάδα βελτίωσε το αμυντικό της πρόσωπο μπήκε στο βαγόνι των κορυφαίων της διοργάνωσης.

Φέτος, το σύνολο του Σάρας αντιμετωπίζει στο ξεκίνημα της χρονιάς παρόμοια προβλήματα.  Η αποτελεσματικότητα της στο αμυντικό κομμάτι δεν είναι «εκεί» και η συχνότητα στο λάθος παραμένει σημαντική. Σαφέστατα παίζει ρόλο ότι την επίθεση της ομάδας τρέχει νέος τιμονιέρης. Ο Nate Wolters κάνει εξαιρετική δουλειά  μέχρι τώρα δείχνοντας ότι έχει τις προδιαγραφές να αποτελέσει πυλώνα του οικοδομήματος. Παρ’όλα αυτά δε παύει να μιλάμε για ένα φρέσκο πρόσωπο που τώρα χτίζει δεσμού επικοινωνίας με τους συμπαίχτες του και κυρίως τώρα μαθαίνει το ίδιο το σύστημα. Ο Σάρας μάλιστα αθόρυβα, πριν λίγες ημέρες, έφερε στο Κάουνας (ακριβώς για να ενισχύσει τη περιφερειακή του γραμμή και τον Walters) τον γνωστό μας από το Michigan, Robert Walton Jr. (παιδί που μπορεί να δημιουργήσει και να εκτελέσει, κυρίως ένας PG που μπορεί να είναι παραγωγικός χωρίς να κάνει κατάχρηση προσπαθειών).

Το βασικό ζητούμενο για τους Λιθουανούς στη παρούσα φάση είναι η αμυντική βελτίωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον δυσκολεύονται να ελέγξουν τον ρυθμό και έχουν σκαμπανεβάσματα εντός των 40 λεπτών. Το πρόσφατο ματς με τη Φενέρ στο Κάουνας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ακόμα η επικοινωνία της Ζάλγκιρις στα μετόπισθεν δεν έχει πλησιάσει το επιθυμητό επίπεδο σε μια περίοδο μάλιστα όπου η ομάδα προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει κάποιες νέες, πιο επιθετικές, αμυντικές επιλογές του κόουτς Γιασικεβίτσιους (όπως οι press-άμυνες στα 4/4).  Ο Σάρας προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει πρωτίστως το μέγεθος αλλά και σε δεύτερη φάση, το μεγαλύτερο βάθος που έχει το φετινό του ρόστερ.

Run for your life

Ο Παναθηναϊκός οφείλει σήμερα να κάνει ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι για να επιβληθεί του συγκεκριμένου αντιπάλου. Με λίγα λόγια, το «τριφύλλι» πρέπει να πιάσει υψηλά στάνταρντ απόδοσης και στις δύο πλευρές του παρκέ. Τα αμυντικά κενά των φιλοξενουμένων αυτή τη περίοδο μπορούν να τροφοδοτήσουν την επιθετικότητα της ελληνικής ομάδας. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να «επιτεθεί» και μάλιστα κατά ριπάς.. Το ανοιχτό γήπεδο και οι επιθέσεις στο πρώτο τρίτο του χρόνο των 24’’ νομίζω είναι το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθούν οι γηπεδούχοι.

Mη ξεχνάτε ότι σήμερα στο ΟΑΚΑ, η ομάδα που παίζει στο υψηλότερο μέχρι τώρα τέμπο στη διοργάνωση φιλοξενεί αυτήν που παίζει στο χαμηλότερο…

Σε συνάρτηση με τη προηγούμενη πρόταση οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν μας ότι η αποτελεσματικότητα της επίθεσης της Ζάλγκιρις, ακόμα και σε αυτό το όχι τόσο εντυπωσιακό ξεκίνημα της στη σεζόν, βρίσκεται στον ουρανό. Το να παίξεις αυτόν τον αντίπαλο λοιπόν σε μετρημένες κατοχές και χαμηλό τέμπο (όπου η κάθε κατοχή, ας πούμε ότι έχει «διπλή» αξία) δεν είναι σίγουρα ότι πιο έξυπνο. Περιμένω λοιπόν από τον Παναθηναϊκό να προσπαθήσει να ανοίξει τον ρυθμό με βασική προϋπόθεση όμως να μπορέσει αν όχι να κερδίσει, τουλάχιστον να ισορροπήσει τις μάχες του ζωγραφιστού. Ο Μήτογλου και το δίδυμο Λάσμε-Γκιστ θα έχουν πολύ δουλειά απέναντι στον Ντέηβις (κυρίως) και την υπόλοιπη γραμμή ψηλών του Σάρας.

Επαναλαμβάνω, δε θα είναι καθόλου εύκολο. Η Ζαλγκίρις έχει ένα σύνολο και κυρίως έχει σφυρηλατήσει έναν χαρακτήρα ο οποίος της επιτρέπει να μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Αυτόν τον χαρακτήρα οφείλει να δαμάσει σήμερα το βράδυ ο Παναθηναϊκός, με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί. Ακόμα και εάν χρειαστεί πάλι κάτι ανάλογο…