Το ματς που θα σε σηκώσει…

Συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις του Παναθηναϊκού ενόψει του ματς στο Ζάγκρεμπ με τη Τσεντεβίτα. Ο λόγος είναι απλός και ευδιάκριτος για όσους στρέφουν το βλέμμα τους λίγο πιο μακριά. Πρόκειται για παιχνίδι το οποίο μπορεί να “σε σηκώσει” βαθμολογικά απέναντι στον ανταγωνισμό..

Είμαι σίγουρος ότι ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς και οι αθλητές του το γνωρίζουν. Παρατηρώντας τη κατάσταση που διαμορφώνεται στον όμιλο και τις εξελίξεις σε βαθμολογικό και αγωνιστικό επίπεδο, καταλήγουμε ότι το ματς στη πρωτεύουσα της Κροατίας είναι Must win για τον Παναθηναϊκό ώστε η ελληνική ομάδα να μπει δυναμικά στο παιχνίδι της πρόκρισης και σταδιακά, γιατί όχι, και του καλύτερου δυνατού πλασαρίσματος στο γκρούπ. Το θετικότερο όλων είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια εκτός έδρας επιτυχία των πρασίνων. Κρατήστε το αυτό..

Πάμε να δούμε μαζί τι έχουμε υπογραμμίσει αναφορικά με το ματσάρισμα των δύο αντιπάλων.

Χτίζεται..

Η Τσεντεβίτα είναι μια ομάδα που χτίζει τώρα τον χαρακτήρα της. Ο άλλοτε “φαρμακοχέρης” SF της Εθνικής ομάδας της Κροατίας, Βέλικο Μρσιτς παραδίδει μια από τις καλύτερες δουλειές στη φετινή Ευρωλίγκα. Αν και σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο θα ήθελα να δω περισσότερο “υπόβαθρο” και ξεκάθαρη κατεύθυνση σε μια ομάδα που ψάχνει το μπάσκετ της ισορροπίας, του πιστώνω το γεγονός ότι ήδη φτάσει πολύ βαθιά (και παραμένει ανταγωνιστικός, πολύ σημαντικό) με ένα ρόστερ το οποίο αξιολογούταν εύκολα στην αρχή της σεζόν ως ένα από τα πιο αδύναμα της διοργάνωσης σε επίπεδο ποιότητας. Overachievers με όλη τη σημασία δηλαδή..

Διακυμάνσεις

Το γεγονός ότι η Τσεντεβίτα χτίζει τώρα τις βάσεις της εξηγεί κατά κάποιο τρόπο τις συνεχείς διακυμάνσεις που διακρίνουμε στην απόδοση των Κροατών στο παρκέ. Όποιος παρακολουθεί Aδριατική λίγκα (το προτείνω ανεπιφύλακτα ακόμα και σε μη επαγγελματίες της βιομηχανίας του αθλήματος, υπάρχει “πολύ μπάσκετ” εκεί πέρα..) θα αναρωτήθηκε σίγουρα βλέποντας τη πολύ κακή απόδοση της στη Σερβία απέναντι στη Mega Leks (ήττα με 100-93) την ώρα που στη Πόλη ελάχιστες ημέρες πριν η ομάδα (παρά την ήττα με 86-73) είχε δείξει συνοχή και εξαιρετικά στοιχεία απέναντι στη Φενέρ. Ολόκληρος ο Ιανουάριος τους μοιάζει με roller coaster. Διπλό στο Ερυθρό Αστέρα, συντριβή στο Ζάγκρεμπ από τη Μπούντουτσνοστ. Ήττα από τη Ζαντάρ (όπου ο Φίλιπ Κράλιεβιτς με 30πόντους και 12/16 διπ. Έκανε πάρτι στο ζωγραφιστό) εκτός, άσσο με την Αναντολού στο Ζάγκρεμπ.. Το μικρό rotation των 7-8 παιχτών αρχίζει να “βγαίνει” στο παιχνίδι της Τσεντεβίτα..

Δε παίζει “αμυνα επίδειξης”..

Σημαντικό. Μιλάμε για μια ομάδα η οποία συνολικά προσπαθεί να παίξει το άθλημα σωστά. Αυτό πολλές φορές το κεφαλαιοποιεί στο παρκέ με τρίλεπτα-φωτιά στα οποία μπορεί να γονατίσει -ειδικά στο γήπεδο της- πολλούς θεωρητικά καλύτερους αντιπάλους. Κυκλοφορεί καλά τη μπάλα (για να είμαι ακριβής δουλεύει καλά συγκεκριμένες συνεργασίες) χωρίς να έχει πολλές πηγές δημιουργίας γεγονός που κάνει την επίθεσης ευανάγνωστη, ανοίγει το γήπεδο σπρώχνωντας σωστά τη μπάλα μπροστά και πηγαίνει δυνατά στο επιθετικό ριμπάουντ. Δε παίζει “άμυνα επίδειξης” του στυλ “πιέζω για να κλέψω μπάλες” αλλά περιμένω, δίνει χώρο ελεγχόμενα και κοιτάζει να προστατέψει το ζωγραφιστό της. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αντίπαλοι της δυσκολεύονται να σουτάρουν καλά από την περιφέρεια..

Το βαρύ σασί

Ο άξονας στην επίθεση της είναι η συνεργασία Πούλεν-Μπίλαν. Δύο παίχτες (PG & C) οι οποίοι είναι οι κύριοι σκόρερς και δημιουργοί του Μρσιτς. Ο Κροάτης σέντερ ειδικά είναι εντυπωσιακός φέτος και ήδη πολλά μεγάλα κλαμπς έχουν κυκλώσει το όνομα του για το φετινό καλοκαίρι. Αρκετά καλός σε τεχνικό επίπεδο με αντίληψη για το παιχνίδι και scoring insticts.. Είναι μια πολύ αδυνατή αμυντική αποστολή για τους ψηλούς του Παναθηναϊκού και ένα μεγάλο δίλημμα για τον κόουτς Τζόρτζεβιτς ο οποίος πρέπει να αποφασίσει αν θα τζογάρει περιφερειακά σουτ για να “φορτώσει” βοήθειες στον Κροάτη γίγαντα..

Ο Παναθηναϊκός..

Θα πρέπει να πάει στο Ζάγκρεμπ με την αύρα της πιο παιγμένης ομάδας σε αυτό το επίπεδο για να κάνει το παιχνίδι του και αυτό μπορεί να του βγει όσο κυλούν τα λεπτά. Χρειάζεται ετοιμότητα σε αμυντικό τρανζίσιον και αμυντικό ριμπάουντ. Εκτιμώ ότι οι πράσινοι μπορούν να χτυπήσουν από τις δύο θέσει των φόργουορντς στην επίθεση, ειδικά με τον Γκιστ στο “4”. Ο Μρσιτς “παίζει” με το μέγεθος και τα σχήματα έχοντας τον Αράποβιτς και τους “πλάγιους” Ουάιτ, Ουόκερ, Μπάμπιτς (παίχτης-κλειδί φέτος) που του δίνουν τη δυνατότητα να ανακατέψει τη τράπουλα. Περιμένω μια ηγετική εμφάνιση από τον Καλάθη σε επίπεδο λεπτομερειών που κρίνουν καταστάσεις και ένα συνολικά καλό αμυντικό σχέδιο από τον Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς. Αν το ματς ανέβει κοντά στους 80 πόντους κατά τη γνώμη μου θα σημαίνει αυτόματα ότι οι Κροάτες παίζουν και σε επίπεδο αγωνιστικών συνθηκών και ρυθμού “εντός έδρας”.. Δε το θέλουμε αυτό. Το παιχνίδι στο Ζάγκρεμπ θα πει πολλές αλήθειες για το στάτους των πρασίνων αυτή τη στιγμή στο γκρούπ. Αλλά συγκεκριμένα και για το στάτους της άμυνας τους. Χωρίς αυτήν (θα το επαναλάβω) δε μπορείς να ελέγξεις αμφίρροπα εκτός έδρας ματς..