Το άθλημα των “προσαρμογών”…

Μετά από ένα σπουδαίο πρώτο διήμερο εντός των συνόρων, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δίνουν δύο σπουδαίες μάχες σε Βελιγράδι και Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα, με στόχο να επιτύχουν τις κατάλληλες “προσαρμογές” που θα “μακιγιάρουν” τα προβλήματα τραυματισμών που τους ταλανίζουν..

Ο Ρίβερς  μπορεί να είναι ο έξτρα χειριστής..

Μετά τη σπουδαία εμφάνιση στο ΟΑΚΑ απέναντι στη Μακάμπι, ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στο Βελιγράδι για να αντιμετωπίσει τον Ερυθρό Αστέρα. Η αμυγδαλύτιδα άφησε εκτός και τον Νίκο Παππά, τη στιγμή που ο Νικ Καλάθης βρίσκεται στα “πιτς”, με το “τριφύλλι” πλέον να μπαίνει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης αναφορικά με τους παίχτες που μπορούν να πάρουν λεπτά στη θέση “1”.

Ο Λούκας Λεκαβίτσιους και ο Μάρκους Ντένμον θα αναλάβουν το βάρος παίρνοντας τον κύριο όγκο των λεπτών με τον νεαρό Καλαϊτζάκη να έρχεται από πίσω. Θεωρώ πως ο Τσάβι Πασκουάλ, σε αυτή τη συγκεκριμένη κατάσταση, θα επιστρατεύσει κάποια στιγμή και τον KC Rivers, ανεβάζοντας τον Αμερικανό γκαρντ-φόργουορντ σε θέση “1” ώστε να ανοίξει το rotation και να μοιράσει τον χρόνο αποσυμπιέζοντας τον Λεκαβίτσιους.

Σίγουρα οι απουσίες αυτές συνθέτουν μια δύσκολη κατάσταση για την ελληνική ομάδα. Και αυτή δεν συνδέεται μόνο με την έλλειψη δημιουργικής ή αμυντικής ικανότητας στη περιφέρεια αλλά και με την απουσία περιφερειακού slasher ο οποίος θα παίξει κάθετα δημιουργώντας ρήγμα στην αντίπαλη άμυνα. Από την άλλη αποτελούν (όπως είπαμε και στο Hoopfellas) ένα είδος θεόσταλτου μηνύματος-ευκαιρίας για το δίδυμο των Λεκαβίτσιους-Ντένμον, οι οποίοι μπορούν σήμερα να δείξουν τι μπορούν να κάνουν χωρίς το άγχος της γρήγορης επιστροφής στον πάγκο..

Είναι  θετικό για τον Παναθηναϊκό (των φετινών υψηλών περιφερειακών ποσοστών) είναι ότι ο Ερυθρός Αστέρας έχει αμυντικά κενά και δεν είναι η ομάδα που πιέζει όπως στο πρόσφατο παρελθόν τη μπάλα τόσο καλά στο μισό γήπεδο. Η ομάδα του Ντούσαν Αλιμπίγιεβιτς επιτρέπει στους αντιπάλους το μεγαλύτερο ποσοστό ευστοχίας (51.5%) ενώ είναι το πιο αδύναμο σύνολο της διοργάνωσης στο κομμάτι του αμυντικού ριμπάουντ. Παίζει όμως σε χαμηλό αριθμό λαθών και ορμάει στο επιθετικό ριμπάουντ (προσοχή στους Lessort-Jovanovic-Bjelica). Το δίδυμο των Ρότσεστι-Φελντέιν κάνει όλο το παιχνίδι στην επίθεση με τον πρώτο να αποτελεί τον go to guy της ομάδας. Ο Ρότσεστι (ο Αλιμπίγιεβιτς πρόσθεσε και τον Dylan Ennis πίσω του) “γράφει” 14.5 πόντους και 4.6 τελικές πάσες (για 1.8 λάθη) κάνοντας εξαιρετική σεζόν ενώ ο πρώην “πράσινος” Φελντέιν (12.5 πόντους-3.2 τελικές) είναι σε πολύ καλή κατάσταση έχοντας μάλιστα κάνει πρόσφατα ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του στη Βαλένθια..

Ο νεαρός Σέρβος κόουτς έχει ανεβάσει στο rotation παιδιά όπως ο Ντόμπριτς ή ο Νταβίντοβατς τα οποία έχουν δώσει φρεσκάδα και ώθηση στην ομάδα του η οποία παρά τη βαριά ήττα στη Πόλη από τη Φενέρ βρίσκεται σε καλή κατάσταση μετρώντας (πριν την αναμέτρηση της Τρίτης) τρεις σερί νίκες στη διοργάνωση (οι δύο εκτός έδρας, σε Μαδρίτη και Βαλένθια).

Ρυθμός και αμυντικό ριμπάουντ για τον Ολυμπιακό..

Ο Ολυμπιακός προσέφερε μια σπουδαία βραδιά στους φιλάθλους του εχθές όταν και κατάφερε, παρά την απουσία των Πρίντεζη-Μιλουτίνοφ,  να κάμψει την αντίσταση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Φάληρο. Το Small ball του Γιάννη Σφαιρόπουλου (Παπαπέτρου στη θέση “5”) έμοιαζε με μονόδρομο δίνοντας το απαραίτητο ηλεκτροσόκ στην ελληνική ομάδα. Ο Τζαμέλ Μακλίν έκανε ένα καταπληκτικό παιχνίδι. Το 2015 γράφαμε στο Hoopfellas για τον τότε ψηλό της Άλμπα Βερολίνου..

“..το να αμυνθείς σε κατάσταση 1on1 πάνω του χαμηλά στη ρακέτα θυμίζει τη περίπτωση του αναβάτη που προσπαθεί να μείνει επάνω στον ταύρο”

Η γραμμή ψηλών της ΤΣΣΚΑ το ένιωσε για τα καλά.. Οι ερυθρόλευκοι πλέον ταξιδεύουν στη Κωνσταντινούπολη για να αντιμετωπίσουν την Αναντολού η οποία μοιάζει να βρίσκεται στο καναβάτσο. Αυτή τη περίοδο παίζει κακό μπάσκετ και δεν έχει ηθικό. Για αυτό και είναι πολύ επικίνδυνη.. Ακριβώς γιατί με την έλευση του καινούργιου προπονητή, κάτι πρέπει να παρουσιάσει.  Μη ξεχνάμε ότι ο κόουτς  Αταμάν κέρδισε δύο φορές πέρυσι τον Ολυμπιακό…

Η Εφές είναι μια ομάδα που δε στήθηκε πολύ καλά το καλοκαίρι μιας και το πρόβλημα επικοινωνίας της γραμμής των γκαρντ με αην αντίστοιχη των ψηλών είναι παραπάνω από προφανές. Στα μετόπισθεν η συνοχή απουσιάζει παντελώς ενώ είναι η ομάδα που βασίζεται περισσότερο από κάθε άλλη στη προσωπική φάση για να παράγει στην επίθεση, επηρεασμένη σαφώς από τον αγωνιστικό χαρακτήρα των περιφερειακών της. Παίζει γρήγορο μπάσκετ (αν και με τον Αταμάν θα στραφεί περισσότερο στο μισό γήπεδο) και είναι πολύ δυνατή στο ριμπάουντ και δη στο επιθετικό. Ο Ολυμπιακός των πολλών απουσιών στη γραμμή ψηλών πρέπει να δουλέψει ομαδικά για να κρατήσει μακριά από τη ρακέτα του ριμπάουντερ όπως οι Στίματς (3.9 επιθετικά ριμπάουντ) και Ντάνστον (1.8 επιθετικά ριμπάουντ). Βασικός στόχος της έρυθρόλευκης άμυνας θα είναι ο Έρικ Μακόλουμ, ένας από τους καλύτερους σκόρερ στο πλανήτη εκτός ΝΒΑ. Ο Μακόλουμ (ξεκίνησε με μισθό 2.000 δολαρίων στη Πάτρα) είναι ένας τρομερός 1 on 1 γκαρντ με μια εξαιρετική ικανότητα στην εκτέλεση από μέση απόσταση.

Στην Αναντολού είχαν την ..έμπνευση να τον βάλουν να παίξει στη θέση “1” (το έχει πράξει και ο Αταμάν παλιότερα στη Γαλατά αλλά είχε δίπλα του και τον Σιλμπ ως δημιουργό) η οποία δεν η φυσική του (1.9 τελικές και 2.0 λάθη) γεγονός που έχει επηρεάσει ολόκληρη την επιθετική λειτουργία της τουρκικής ομάδας. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τον Μακόλουμ αλλά και με το fundamental κομμάτι της Αναντολού (παίχτες όπως οι Μότουμ-Σιμόν) για να πάρει το τιμόνι του ρυθμού και κρατήσει αμηλά τους γηπεδούχους. Είναι σίγουρο ότι οι ερυθρόλευκοι θα βρούν αρκετές ευκαιρίες για σκορ απέναντι στη μέτρια αμυντικά Αναντολού. Το κλειδί όμως λέγεται “υπομονή”. Η νίκη σε τέτοια εκτός έδρας ματς σε αυτό το επίπεδο δεν έρχεται εύκολα…