Μπαρτζώκας και Πασκουάλ

Till death..

Δύο άνθρωποι που έχουν περπατήσει τη διαδρομή μέχρι τέλους, ο Γιώργος Μπαρτζώκας και ο Τσάβι Πασκουάλ, βρίσκονται σήμερα μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της σεζόν. Ποιος θα μείνει όρθιος μετά τη σημερινή τελευταία μάχη..;

Πέμπτο και τελευταίο ματς απόψε στο Κρασνοντάρ λοιπόν μετά την εντυπωσιακή (αν και σε καμία περίπτωση μη αναμενόμενη) επιστροφή της Λοκομοτίβ η οποία για πρώτη φορά στη σειρά κατάφερε να παίξει ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι, επικρατώντας τελικά με το κρεσέντο του Ράντολφ στη παράταση. Τα δεδομένα πριν τον σημερινό “τελικό”..

Πνευματικό κομμάτι

Οι δύο κόουτς έχουν εστιάσει με τις δηλώσεις τους σε αυτό, γεγονός που μόνο τυχαίο δεν είναι. Η ομάδα που θα κάνει σωστή συναισθηματική προσέγγιση αρχικά και διαχείριση έπειτα, θα ακουμπήσει την πρόκριση. Η Λοκομοτίβ πηγαίνει “ψάχνοντας” σε αυτό το κομμάτι όμως η έδρα μπορεί να τη βοηθήσει σε ένα τέτοιο ματς. Έρχεται από σπουδαίο διπλό σε νοκ άουτ για αυτήν εκτός έδρας ματς. Είναι σύνηθες σε τέτοιες περιπτώσεις (που το πλεονέκτημα επιστρέφει στον αρχικό κάτοχο για το τελευταίο ματς) ο γηπεδούχος να κομματιάζει τον αντίπαλο που δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τη σκέψη της “χαμένης ευκαιρίας”. Είναι σημαντικό λοιπόν το πως θα διαχειριστούν οι Καταλανοί την πρόσφατη εντός έδρας ήττα.. Το μομέντουμ δείχνει Κουμπάν..

Αξιοπρόσεκτα στοιχεία..

-H Λοκομοτίβ έκανε τα καλύτερα διαστήματα της στη σειρά όταν αποφάσισε να αποχωριστεί τη ροπή που την χαρακτηρίζει σαν ομάδα στη περιφερειακή εκτέλεση, μετακινώντας το κέντρο βάρους στην επίθεση της. Αναφέρομαι στη τελική ευθεία του πρώτου ματς και συνολικά στο 4ο παιχνίδι. Ακόμα και αν δεν έχει το πραγματικό post ψηλό, βοηθήθηκε πολύ (ουσιαστικά ηρέμησε αγωνιστικά) από την επιλογή της να ακουμπήσει σε απομονώσεις του Ράντολφ στα 5.5 μέτρα παρότι αυτές πολλές φορές κατέληξαν σε Midrange εκτέλεση (η λιγότερο αποτελεσματική με βάση τα προηγμένα στατιστικά προσπάθεια στο σύγχρονο μπάσκετ) και να προσπαθήσει να περάσει στη ρακέτα με τους περιφερειακούς Το κλειδί για το 5ο ματς λοιπόν θα είναι η επιμονή της στη σωστή κατεύθυνση. Ακόμα και αν στραβώσουν τα πράγματα θα χρειαστεί υπομονή και επιμονή στη πεπατημένη για τη Λοκομοτίβ η οποία δε πρέπει παρασυρόμενη (θετικά ή αρνητικά) από τον συναισθηματικό χείμαρρο και να επιδοθεί σε μπαράζ τριπόντων.

-Η επίθεση της Μπαρτσελόνα είναι σαφώς πιο ισορροπημένη.  Έχει post παιχνίδι σε παραπάνω από μια θέσεις, περιφερειακή εκτέλεση και παίχτες που μπορούν να περάσουν προς τα μέσα με τη μπάλα. Η Total Switch (συνεχείς “αλλαγές”) άμυνα που έχει επιλέξει ο Γιώργος Μπαρτζώκας προσπαθεί (ανεπιτυχώς μέχρι τώρα) να ρίξει χαμηλά τον αριθμό των assists των Καταλανών αναγκάζοντας τους σε μπάσκετ προσωπικής φάσης. Η Μπαρτσελόνα απέτυχε σε κρίσιμες στιγμές (ειδικά στο τέταρτο, κομβικό παιχνίδι) να τελειώσει φάσεις στη πίσω γραμμή μετά από miss match , κυρίως με τον Τόμιτς ο οποίος θα είναι παίχτης-κλειδί για τους Καταλανούς στο Κρασνοντάρ. Είναι στο χέρι του να αποτελέσει θετικό ή αρνητικό πρωταγωνιστή..

Μπαρτζώκας Λοκομοτίβ εναντίον Πασκουάλ Μπαρτσελόνα

Προσωπικότητες..

Η Μπαρτσελόνα διαθέτει τρία μοντέρνα γκαρντς τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου καλά ως facilitators κάνοντας πολλές δουλειές ως περιφερειακά εργαλεία στο backcourt αλλά και ως πρωταγωνιστές κάνοντας το βήμα εμπρός όταν χρειάζεται. Αναφέρομαι στους Ρίμπας-Σατοράνσκι και Αμπρίνες, με τον τελευταίο να βρίσκεται μάλιστα σε εξαιρετική κατάσταση. Παρ’όλα αυτά η ιστορία (η πολύ πρόσφατη μάλιστα..) έχει γράψει ότι στην ώρα της κρίσεως όλοι θα ψάχνουν και πάλι τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Το “Τσακάλι” του Πασκουάλ έδωσε μια vintage παράσταση στο τέταρτο παιχνίδι αλλά δε κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει τη νίκη για την ομάδα του. Είναι παίχτης μεγάλων παιχνιδιών, cold blooded, ο οποίος έχει ξαναπερπατήσει τον δρόμο σε αντίθεση με τα αστέρια του αντιπάλου. Ο Ναβάρο (έτοιμος και πάλι ο Μπίκοβ σε αποστολή-καμικάζι πάνω του) θα αποτελέσει βαρόμετρο για τους φιλοξενούμενους..

Στην άλλη πλευρά ήρθε η ώρα της αλήθειας.. Όλα αυτά τα παιδιά που ηγήθηκαν της φετινής προσπάθειας της Κουμπάν καλούνται να κάνουν το βήμα εμπρός όχι μόνο στη σεζόν αλλά και στη καριέρα τους. Ματς-σταθμός για παίχτες όπως ο Ντιλέηνι (αμφίβολη η αντίδραση του σε έναν “τελικό”) ή ο εξαιρετικός στο τελευταίο ματς Ράντολφ στον οποίον εκτιμώ ότι θα συγκεντρωθεί η άμυνα του Πασκουάλ. Η Μπαρτσελόνα έχει παίχτες σαφώς πιο τεσταρισμένους σε αυτό το επίπεδο και υπό τέτοιες συνθήκες όμως η Λόκο έχει την έδρα και το ηθικό αυτή τη στιγμή το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για κάποιες από τις μονάδες της. Ο τζόγος είναι ότι και πάλι, για να κερδίσει, θα στηριχτεί στη προσωπική φάση..

Πάμε για ένα ματς που θα θυμίσει νοκ άουτ της τελικής φάσης κολεγιακού πρωταθλήματος. Περιμένω μεγάλη προσήλωση στο αμυντικό κομμάτι, ελεγχόμενο τέμπο και κατά προσέγγιση  χαμηλό σκορ με τους δύο κόουτς να έχουν ετοιμάσει “κάτι” ο ένας στον άλλον (ο Πασκουάλ το συνηθίζει) για την περίσταση. Πολύ πιθανό η μάχη να κριθεί από μια-δύο μεγάλες προσωπικές ενέργειες τη στιγμή που η κάνουλα θα μοιάζει απελπιστικά κλειστή και για τους δύο και οι πάγκοι θα περιμένουν τους τελευταίους κόκκους αστρόσκονης από τους ηγέτες τους. Επαναλαμβάνω το μομέντουμ δείχνει Λοκομοτίβ. Αν καταφέρει και μπει δυνατά, μετά έχω την εντύπωση ότι φτιάχνει μόνη της την τύχη της.. Για πολλούς από τους παίχτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, το σημερινό παιχνίδι είναι το ματς της καριέρας τους. Άγνωστο το πως θα λειτουργήσει αυτό. Είναι απλά μια λεπτή γραμμή πάνω στην οποία θα πρέπει να περπατήσουν..