Τελικός Κυπέλλου 2024: Πάθος για τον τίτλο στο 2.30

Τα προγνωστικά επαληθεύτηκαν. Ο Παναθηναϊκός του Εργκίν Αταμάν περιμένει τον Ολυμπιακό του Γιώργου Μπαρτζώκα στον τελικό του Κυπέλλου. Είναι μια αναμέτρηση ρυθμού και λαθών, χωρίς ξεκάθαρο φαβορί.

Η ώρα του μεγάλου τελικού έφτασε λοιπόν. Χωρίς να δυσκολευτούν ιδιαιτέρως, οι δύο «αιώνιοι» έκαναν το χρέος τους και πλέον θα παίξουν τη ζαριά ενός τίτλου σε σαράντα λεπτά. Ο Ολυμπιακός μοιάζει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση στην παρούσα φάση. Καταθέτει περισσότερη ενέργεια στο παιχνίδι του και ο κόουτς Μπαρτζώκας έχει καταφέρει να βάλει κάποιους έξτρα παίχτες στην αγωνιστική εξίσωση των ερυθρολεύκων. Στο «τριφύλλι» ο κόουτς Αταμάν επανατοποθετεί τα κομμάτια  στη θέση τους, μετά την επιστροφή του τραυματία Κώστα Σλούκα. Οι πράσινοι υπερέχουν σε επιθετικές δεξιότητες (ειδικά στο μισό γήπεδο) όμως θα πρέπει να βάλουν περισσότερα πρόσωπα στο rotation για να στηρίξουν το οικοδόμημα και να συνεχίσουν να αποδίδουν σε υψηλό επίπεδο.

Ο Παναθηναϊκός  θα χρειαστεί πρωτίστως περισσότερη ενέργεια σε αυτό το παιχνίδι για να φτάσει στον τίτλο. Θα βρει απέναντι του μια άμυνα διαβασμένη και έναν αντίπαλο που θα κάνει το παν για να επιβληθεί στο φυσικό κομμάτι, ορίζοντας όπως ο ίδιος θέλει τις ισορροπίες στο παρκέ. Το «τριφύλλι» είναι η ομάδα με το περισσότερο ταλέντο στο ματσάρισμα όμως οφείλει να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα εργαλεία για να διαμορφώσει το κατάλληλο περιβάλλον που θα βοηθήσει τους σταρ του να βγουν στο πάλκο και να τελειώσουν τη δουλειά την κατάλληλη στιγμή.

Η φύση αυτών των παιχνιδιών απαιτεί άλλωστε υψηλά ενεργειακά αποθέματα, δύναμη και ετοιμότητα σε επίπεδο προσωπικών μονομαχιών. Παίχτες όπως ο Καλαϊτζάκης (ως δίδυμο με τον Γκριγκόνις στα «φτερά») και ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ (ως αμυντικός εξολοθρευτής, κυρίως στην τελική ευθεία των αντίπαλων επιθέσεων και μετά από άμυνα αλλαγών) μπορούν να δώσουν στους πράσινους τις έξτρα κατοχές που τόσο χρειάζονται για να φθάσουν στον τίτλο. Μαζί τους και ο Κώστας Αντετοκούμπο που φέρνει το πολυπόθητο rim protection, διορθώντας με την παρουσία του τα λάθη της πρώτης γραμμής άμυνας.

Κομβική παράμετρος για το σύνολο του Αταμάν θα εί ναι η αποτελεσματικότητα των χειριστών του σε επίπεδο αποφάσεων. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια να αντέξει έναν μεγάλο αριθμό λαθών στη στατιστική του απέναντι σε έναν τόσο ποιοτικό αντίπαλο, δίνοντας του μάλιστα την ευκαιρία να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο. Τα λάθη των παιχτών του Αταμάν θα ορίσουν το τέμπο και πιθανόν το ποιος εκ των δύο «αιωνίων» θα έχει το πλεονέκτημα του ρυθμού στην πλευρά του.

Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να επιβληθεί στο φυσικό κομμάτι από το ξεκίνημα, πιέζοντας τη μπάλα με απώτερο στόχο να αναγκάσει τον αντίπαλο σε λάθη τα οποία δυνητικά θα δώσουν στους παίχτες του Γιώργου Μπαρτζώκα ευκαιρίες για παραγωγή στο ανοιχτό γήπεδο. Εκεί φιλοδοξούν οι Πειραιώτες να παίξουν τον τελικό , γνωρίζοντας ότι διατηρούν ένα πλεονέκτημα σε αυτή την αγωνιστική συνθήκη.

Η αποτελεσματικότητα των κυρίως χειριστών των ερυθρολεύκων (Ουόκαπ, Ουίλιαμς-Γκος) απέναντι σε μια πολύ ικανή -σε αυτές τις καταστάσεις άμυνα- θα παίξει σημαντικό ρόλο, οριοθετώντας τη δυναμική του Ολυμπιακού στην επίθεση μισού γηπέδου. Οι πράσινοι περιστρέφονται σωστά στα μετόπισθεν και για αυτό οι ερυθρόλευκοι οφείλουν να είναι υπομονετικοί κυκλοφορώντας τη μπάλα. Όλα όμως ξεκινούν από την επιθετικότητα των γκαρντ τους και το πόσο θα νιώσει το «κεφάλι» της άμυνας του Παναθηναϊκού την απειλή από τον κυρίως χειριστή. Πρόκειται για μια κατάσταση που θα καθορίσει το πλαίσιο των διαθέσιμων χώρων στην επίθεση μισού γηπέδου για τον Ολυμπιακό.

Η παρουσία του Μόουζες Ράιτ προσθέτει μια νέα κάρτα στο τραπέζι. Ο κόουτς Μπαρτζώκας θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του, το παιχνίδι επάνω το καλάθι και την παραγωγική του ικανότητα μετά από σκριν στη μπάλα για να βάλει πίεση στον αντίπαλο στο μισό γήπεδο και δυνητικά να ανοίξει τον ρυθμό. Το ματσάρισμα του Αμερικανού σέντερ με τον Αντετοκούνμπο θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Εν κατακλείδι, πάμε για μεγάλο ματς ανάμεσα σε δύο ομάδες που είναι κοντά αγωνιστικά στην παρούσα φάση. Ο Ολυμπιακός έχει καλύτερο μομέντουμ και θα προσπαθήσει να ανοίξει τον ρυθμό για να απεγκλωβιστεί από τις δικές του αδυναμίες και την πολύ καλή άμυνα του αντιπάλου στο μισό γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός έχει περισσότερο ταλέντο και υπερέχει σε σετ καταστάσεις των ερυθρολεύκων και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Η αποτελεσματικότητα σε επίπεδο αποφάσεων και η βραδιά των κυρίως χειριστών των δύο ομάδων, θα αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες στην εξέλιξη του τελικού.

Bet Builder με Χάντικαπ Ολυμπιακός +6.5 και Jerian Grant Πόντοι 8+ σε απόδοση 2.30 στη Stoiximan

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog