PAOK-AEK retro

Τα πιο καυτά πιστόλια του ΑΕΚ-ΠΑΟΚ..

Μια βουτιά στη δεξαμενή αναμνήσεων του παρελθόντος στο ντέρμπι των “δικεφάλων” είναι αρκετή για να μας θυμίσει ήρωες της μιας βραδιάς και καυτά εξάσφαιρα τα οποία πήραν φωτιά όταν ο Βορράς συναντούσε τον Νότο..

Πέντε σπουδαίες παραστάσεις που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο ντέρμπι:

Απρίλιος 2009: Ίστβαν Νέμεθ (ΑΕΚ)

Ο Ούγγρος γκαρντ βρέθηκε απλά στη “ζώνη”.. 34 πόντοι με 7/8 προσωπικές, 3/3 δίποντα, 7/9 τρίποντα εκ των οποίων 5/7 στα πρώτα είκοσι λεπτά και δύο καθοριστικά στη τελική ευθεία του ματς. Η ΑΕΚ βρήκε απέναντι της έναν σπουδαίο Αλέξη Κυρίτση εκείνο το βράδυ (32 πόντοι με 15/16 προσωπικές) όμως σούταρε συνολικά 18/32 τρίποντα φτάνοντας στη τελική επικράτηση (93-85) με μπροστάρη τον πρώην άσσο της Βοϊβοντίνα.

Ιανουάριος 2004: Ίβιτσα Γιούρκοβιτς (ΠΑΟΚ)

Στο κλειστό των Λιοσίων ο Σλοβένος φόργουορντ κάνει τη καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του απέναντι στην ΑΕΚ σκοράροντας 40 πόντους. Ο Γιούρκοβιτς μπήκε στο ματς “ζεστός” γράφοντας 16 πόντους στο πρώτο ημίχρονο όπου οι δύο ομάδες βάδιζαν χέρι-χέρι (46-47 ο ΠΑΟΚ). Το ξύπνημα του Τζένκινς (25 πόντοι) έδωσε τη νίκη στον δικέφαλο της Αθήνας με 92-85. Ο Γιούρκοβιτς έκανε μια σπουδαία χρονιά τότε στον ΠΑΟΚ του Πρέλεβιτς (15.8 πόντοι-5.0 ριμπάουντ) εξασφαλίζοντας την επόμενη σεζόν ένα συμβόλαιο στον Ολυμπιακό..

2001-2002: Τζέι Αρ Χόλντεν (ΑΕΚ)

Η ΑΕΚ του Σάκοτα παρατάσσεται με πολύ σημαντικές απουσίες (Κακιούζης, Ταπούτος) και προβλήματα (Χατζής, Μπετς) απέναντι στον ΠΑΟΚ του Βαγγέλη Αλεξανδρή όμως τα μαγικά του Χόλντεν της εξασφαλίζουν ένα σημαντικό προβάδισμα (62-43 στο 28′). Όταν ο μετέπειτα πρωταθλητής Ευρώπης κουράστηκε το ματς γύρισε ..τούμπα και ο ΠΑΟΚ επανήλθε διεκδικώντας τη νίκη στη παράταση. Εκεί ο Χόλντεν (32 πόντοι) ξαναβγήκε στο πάλκο για να κλείσει τη σπουδαία του παράσταση και η ΑΕΚ πήρε το ντέρμπι μπροστά σε μόλις 1500 φιλάθλους της με 84-77..

1993-1994: Ουόλτερ Μπέρι (ΠΑΟΚ)

Εν μέσω κολασμένης ατμόσφαιρας την οποία πυροδότησε η μετακίνηση του Νάσου Γαλακτερού από την ΑΕΚ στον ΠΑΟΚ (την εποχή όπου το “Ω Μπάνε, Μπάνε” των οπαδών του ΠΑΟΚ είχε μετατραπεί σε “Ω Μπένι, Μπένι” προς τιμήν του συνταγματολόγου Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος προσέφερε νομική αρωγή στον δικέφαλο του Βορρά στη δικαστική διαμάχη) οι Θεσσαλονικείς κατεβαίνουν στο Γ. Μόσχος στη πρεμιέρα της σεζόν για να αντιμετωπίσουν την ΑΕΚ και το θυμωμένο κοινό της. Ο Ουόλτερ “The Truth” Μπέρι κάνει εκπληκτική εμφάνιση απέναντι στο δίδυμο Κανάρντ Τζόνσον και Τζακ Χάλεϊ, οδηγώντας με 32 πόντους τον ΠΑΟΚ στην επικράτηση με 76-85. Παρακολουθώντας τον εκείνο το βράδυ, μπορούσες να καταλάβεις ότι ο τύπος απλά “δε νιώθει”..

1ος Προημιτελικός Playoffs 2003: Νίκος Χατζής (ΑΕΚ)

Ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει τον Φεβρουάριο στα Λιόσια (65-66) και μπαίνει στη σειρά ντοπαρισμένος ψυχολογικά απέναντι σε μια ΑΕΚ η οποία δυσκολεύεται να ματσάρει μαζί του. Με ηγέτη τον Μιλισάβλιεβιτς οι Θεσσαλονικείς διατηρούν το προβάδισμα στο ημίχρονο με 33-40 και προηγούνται με 45-57 στο 27′. Είναι η στιγμή που ο Νίκος Χατζής παίρνει μπρος δίνοντας ένα από τα μεγαλύτερα προσωπικά σόου που έχει δει ιστορικά αυτή η λίγκα. Ο διεθνής γκαρντ σημείωσε 29 πόντους (10/10 βολές, 5/6 δίποντα, 3/5 τρίποντα), 25 εκ των οποίων μετά το -12 του 27ου λεπτού και συνολικά 18 στη τελευταία περίοδο. Ο Χατζής σκόραρε 25 από τους 33 τελευταίους πόντους της ΑΕΚ της οποίας η νίκη με 78-72 φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Καλαματιανού σούτινγκ-γκαρντ..