Σούπερ Καπ 2023: Εισαγωγή σε μια μεγάλη σεζόν

Είναι το «πρώτο αίμα» λοιπόν. Οι τέσσερις καλύτερες ομάδες της περυσινής περιόδου βρίσκονται στο νησί των Ιπποτών για να διεκδικήσουν τον πρώτο τίτλο της χρονιάς. Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, το Περιστέρι και ο ΠΑΟΚ φουλάρουν πλέον τις μηχανές τους και όλοι εμείς ευελπιστούμε στο καλύτερο δυνατό θέαμα και σε ένα αξιόλογο επίπεδο ανταγωνισμού, στο Σούπερ Καπ που έρχεται.

Είναι ο πρώτος τίτλος. Μια καλή ψυχολογική ένεση για τον νικητή με σημαντικό επικοινωνιακό κέρδος. Στην πραγματικότητα όμως αυτά τα παιχνίδια, σε αυτό ακριβώς το χρονικό σημείο της σεζόν, αποτελούν κομμάτι της προετοιμασίας των ομάδων. Οι τέσσερις προπονητές θέλουν να βγάλουν συμπεράσματα σε ματς με στοιχειώδη πίεση αποτελέσματος και αυτό θα αποτελέσει το μεγαλύτερο κέρδος στην παρούσα φάση. Η επικείμενη μάχη του καινούργιου Παναθηναϊκού με τον αλλαγμένο Ολυμπιακό έχει εκτοξεύσει το ενδιαφέρον για τη διοργάνωση. Όμως πριν από αυτήν την πιθανή διασταύρωση, έχουμε δύο ημιτελικούς.

Πάμε να τους δούμε μαζί.

Περιστέρι-Ολυμπιακός

Το Περιστέρι έχει δημιουργήσει και φέτος ένα αρκετά ενδιαφέρον σύνολο. Πρόκειται  ουσιαστικά για μια καινούργια ομάδα καθώς άλλαξε πλήρως μορφή σε θέσει ζωτικής σημασίας και ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια μερική διαφοροποίηση στο στυλ της παίζοντας πιο γρήγορα, με τη χρήση πιο ευέλικτων, γρήγορων σχημάτων.

Οι «Πρίγκιπες της Δυτικής όχθης» χαμήλωσαν και στοχεύουν να γίνουν πιο επιθετικοί στο αμυντικό κομμάτι. Αυτό το αγωνιστικό στυλ μπορεί να αποβεί γόνιμο στο BCL αλλά και απέναντι στους κυρίως ανταγωνιστές εντός συνόρων, όμως για να μπορέσεις να κοιτάξεις στα μάτια ομάδες σαφώς καλύτερες και υπέρτερες στο φυσικό/αθλητικό κομμάτι (χαρακτηριστικό του γκρουπ της Ευρωλίγκας), χρειάζεσαι και μέγεθος. Από το Περιστέρι στην παρούσα φάση λείπει αυτό ακριβώς. Ένας έξτρα ψηλός που θα προσθέσει μέγεθος στη frontcourt. Ο Ζούγρης είναι ένα πολύ δυνατό παιδί και ο Ρένφρο μια πολύ καλή κίνηση όμως λείπει το μεγάλο κορμί που θα δώσει μερικά λεπτά απέναντι σε ψηλούς τύπου Φαλ. Η ύπαρξη τριών light πάουερ φόργουορντ στο ρόστερ, δεν βοηθάει ιδιαίτερα την κατάσταση.

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι ο Ολυμπιακός θα σημαδεύσει το low post στην επίθεση του, είτε για να σκοράρει είτε για να δημιουργήσει και να εκμεταλλευτεί την ικανότητα των σέντερ του στο κομμάτι της πάσας, εφόσον ο αντίπαλος ενεργοποιήσει βοήθειες. Οι ερυθρόλευκοι έχουν μερικούς από τους καλύτερους ψηλούς-πασέρ της Ευρώπης και μια έφεση στην έξτρα πάσα. Αυτά τα στοιχεία συνδυαστικά μπορούν να παράγουν αρκετά ελεύθερα σουτ απέναντι στην άμυνα του Περιστερίου.

Ο Βασίλης Σπανούλης έχει αρκετούς παίχτες με ταλέντο, ικανότητα  στην προσωπική φάση και συνολικά εκτελεστική δεινότητα στην περιφερειακή του γραμμή. Θα προσπαθήσει να τρέξει, ενεργοποιώντας επιθετικές άμυνες και θα παίξει το χαρτί του τριπόντου. Είναι ένα καλό τεστ για τους γκαρντ του Γιώργου Μπαρτζώκα που θα κληθούν να δώσουν μερικά stops και να παίξουν σωστά την κάρτα του ρυθμού, αυξομειώνοντας όποτε αυτοί θελήσουν και ανάλογα με την περίσταση.

Την παρούσα στιγμή (τουλάχιστον), το δίδυμο των διεθνών, Λούντζης και Λαρεντζάκης, θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και στις δύο πλευρές του γηπέδου για τον Ολυμπιακό. Παίχτες όπως ο Hands, o Ragland αλλά και Elizah Mitrou-Long χρειάζονται προσοχή καθώς εάν συνδεθούν με το καλάθι νωρίς και χτίσουν την αυτοπεποίθηση τους, μπορούν να αποβούν εξαιρετικά επικίνδυνοι. Κλειδί για το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα θα είναι η transition άμυνα και σε προσωπικό επίπεδο η απόδοση του Άλεκ Πίτερς. Ο 28χρονος φόργουορντ θα αποτελέσει παραγωγικό πυλώνα για τους ερυθρόλευκους φέτος και η ικανότητα του στην περιφερειακή εκτέλεση (η οποία κουμπώνει αρμονικά στον τρόπο που η ομάδα μοιράζεται τη μπάλα και χρησιμοποιεί το low post) μπορεί να αποβεί καθοριστική (και) στη Ρόδο.

Ο Ολυμπιακός είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί στον πρώτο ημιτελικό καθώς αναμένεται να κυριαρχήσει στο κομμάτι του ριμπάουντ και να παράγει stops στα μετόπισθεν παίρνοντας το τιμόνι του αγώνα στα χέρια του. Εάν το Περιστέρι ισορροπήσει τη μάχη των κατοχών (κερδίζοντας έξτρα μπάλες μέσα από την επιθετική του άμυνα) και οι σολίστ του Βασίλη Σπανούλη βρουν διαδρόμους προς το καλάθι κρατώντας την ομάδα της Δυτικής Αττικής κοντά στο σκορ, θα έχει τη δική του ζαριά για τη νίκη. Βρισκόμαστε άλλωστε στο ξεκίνημα της σεζόν και τα πάντα μπορούν να συμβούν. Σημειώστε ότι αναλογικά με τις δυνατότητες των ρόστερ, το Περιστέρι έχει δείξει την καλύτερη εικόνα στο παρκέ την περίοδο της προετοιμασίας, ανάμεσα στις τέσσερις ομάδες που θα βρεθούν στη Ρόδο.

Bet Builder με Πόντοι Περιστέρι Over 69.5 και Χάντικαπ Περιστέρι +17.5 σε απόδοση 2.43 στη Stoiximan

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός

Ο ΠΑΟΚ επίσης δημιούργησε από την αρχή μια καινούργια ομάδα με την προσδοκία ότι θα είναι πιο συμβατή με τα «θέλω» του Φώτη Τακιανού. Ο 54χρονος τεχνικός έχει φέρει νέο αέρα στον «Δικέφαλο» και πλέον, με ένα καθαρά δικό του ρόστερ, θα έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να δείξει την ποιότητα της δουλειάς του.

Κάθε τέτοιο καινούργιο σύνολο βέβαια χρειάζεται χρόνο. Ο ΠΑΟΚ παρουσίασε άσχημη εικόνα απέναντι στον Κολοσσό Ρόδου όμως ήταν σαρωτικός απέναντι στην ΑΕΚ στα «Μαυροσκούφεια». Τα σκαμπανεβάσματα είναι δικαιολογημένα.

Οι Θεσσαλονικείς επένδυσαν φέτος σε ένα ευρωπαϊκό δίδυμο στα γκαρντ, υπογράφοντας τον Ισλανδό Έλβαρ Φρίντρικσον (από τη Ρίτας) και τον Λαουρίνας Μπελιάουσκας (Φρανκφούρτη). Ο Λιθουανός έχει ποιότητα, σουτάρει εξαιρετικά και έρχεται από μια αρκετά καλή σεζόν στη Γερμανία. Ο ΠΑΟΚ υπέγραψε επίσης τον Άντριου Χάρισον στις θέσεις των «πλαγίων» αλλά και τον Σκάιλερ Φλάτεν από τους Bakken Bears. O 28χρονος wing μπορεί να αποτελέσει τη φετινή αποκάλυψη για τον «Δικέφαλο» καθώς συνδυάζει την αθλητική ικανότητα με την αποτελεσματική περιφερειακή εκτέλεση. Καλή επιλογή επίσης είναι και ο φόργουορντ/σέντερ  Μίχαελ Γκίλμορ, ανηψιός του θρυλικού Άρτις Γκίλμορ.  Πρόκειται για έναν αθλητικό ψηλό με μέσα-έξω παιχνίδι, ικανό να επιτεθεί με τη μπάλα στο παρκέ αλλά και να σουτάρει από την περίμετρο. Οι Μαργαρίτης,ο Τσαϊρέλης, ο Σχίζας, ο Τσιακμάς και ο Αρσενόπουλος θα αποτελέσουν τη βάση του ελληνικού κορμού για τον κόουτς  Τακιανό.

Το βασικό ζήτημα για τον ΠΑΟΚ απέναντι στον Παναθηναϊκό αφορά την απόδοση του στα μετόπισθεν. Μπορεί ο «Δικέφαλος» να ακολουθήσει τον ρυθμό των πρασίνων και να δώσεις stops σε μια επίθεση με τόσο ταλέντο; Αμφίβολο. Το «τριφύλλι» (παρότι θέλει τόνους δουλειάς ακόμα) έχει ένα πολύ βαθύ οπλοστάσιο φέτος έχοντας συνθέσει ένα ρόστερ με μεγάλη δεξαμενή δεξιοτήτων. Ο κόουτς Αταμάν περιμένει την επιστροφή του Λούκα Βιλντόζα ο οποίος αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της γραμμής των γκαρντ. H επίθεση των πρασίνων παρουσίασε μια στατικότητα στις στιγμές που ο Κώστας Σλούκας αποσυρόταν στον πάγκο, με τον Αργεντινό εκτός δωδεκάδας. Ο Γκραντ είναι εξαιρετικά ικανός στο να παίξει κάθετα σε διάταξη 5-out όμως δεν είναι ο γκαρντ που θα αναμείξει τους πάντες στην επιθετική διαδικασία, βάζοντας τους συμπαίχτες του να παίξουν στα δυνατά τους σημεία και στην καλύτερη κατάσταση κάθε φορά, σε συνάρτηση με τον διαδραστικό χαρακτήρα του παιχνιδιού.

Οι πράσινοι μπορούν να αποδώσουν σε διαφορετικές ταχύτητες, όντας παραγωγικοί στο μισό αλλά και στο ανοιχτό γήπεδο. Οι απουσίες των Μήτογλου-Παπαπέτρου είναι αναμφίβολα σημαντικές καθώς στερούν από το τριφύλλι το αβαντάζ του μεγέθους και της μεγάλης γκάμας σχημάτων. Στην αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ οφείλουν να προσέξουν την περιφερειακή τους άμυνα καθώς ο αντίπαλος έχει αρκετούς παίχτες με ευχέρεια στην  εκτέλεση από την  περίμετρο. Ο Παναθηναϊκός υπερέχει μέσα στη ρακέτα και εάν κεφαλαιοποιήσει αυτό του το πλεονέκτημα θα έχει καθοριστικό προβάδισμα για τη νίκη  δεδομένου ότι ο αντίπαλος δεν έχει τους ψηλούς για να ματσάρουν σε βάθος χρόνου τους Λεσόρ-Χουάντσο. Εφόσον οι παίχτες του Αταμάν πιάσουν συγκεκριμένα standards στο αμυντικό κομμάτι θα έχουν το επάνω χέρι σε κάθε περίπτωση. Η πρόγνωση λέει ότι δύσκολα η άμυνα του ΠΑΟΚ θα τους κρατήσει χαμηλά. Αλλά όπως είπαμε, είναι ακόμα Σεπτέμβριος.

Και τον Σεπτέμβριο, τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Bet Builder με Πόντοι Over 151.5 και Πόντοι+Ασίστ Kostas Sloukas Over 14.5 σε απόδοση 2.52 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan