Το ατίθασο παιδί από το Ρότερνταμ που αναδείχθηκε στο Λιντς

«Ζω έξω από την πόλη τώρα. Είναι μια ήσυχη περιοχή και γι’ αυτό την επέλεξα. Είμαι ένα άτομο που απολαμβάνει την ηρεμία και την ησυχία, λίγη χαλάρωση μετά την προπόνηση». Ακούγοντας αυτά τα λόγια θα υποθέσει κανείς ότι ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής είναι ένα κάποιος ζεν τύπος που δεν εμφανίζεται συχνά στις ειδήσεις, δεν μιλάει πολύ. Το αντίθετο. Ο Κρισένσιο Τζίλμπερτ Συλβέριο Τσίρο Σάμερβιλ έχει τραβήξει πολλές φορές πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και όχι αναγκαστικά για καλούς λόγους. Ο Κρισένσιο Σάμερβιλ (για συντομία) είναι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της Λιντς και από τα βασικά της στελέχη στη δύσκολη προσπάθειά της να επιστρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ. Αλλά είναι η περσόνα του έξω από το ίδιο το ποδόσφαιρο που τον κάνει συχνά να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Γεννημένος στο Ρότερνταμ, ο Κρισένσιο μεγάλωσε σε μια περιοχή στα νότια της πόλης που δεν θα τη λέγαμε γκέτο, αλλά δεν θα τη λέγαμε και την πιο χαλαρή περιοχή να μεγαλώσει κανείς. «Μεγάλωσα στο νότιο Ρότερνταμ, είμαι παιδί του δρόμου. Δεν μιλούσα καλά καλά αγγλικά και βρέθηκα στα 18 μου σε μια ξένη χώρα. Δεν ξέρω αν ήμουν δύσκολο παιδί, αλλά είχα τα θέματά μου στην Ολλανδία. Έχει να κάνει με τη γειτονιά στην οποία μεγάλωσα. Κάποιες φορές είναι πιο δύσκολο, έχεις τη νοοτροπία του δρόμου. Την κουβαλούσα κι αυτή στο κλαμπ. Δεν ήταν πάντα το πιο έξυπνο πράγμα». Όταν λέμε κλαμπ, εννοούμε τη Φέγενορντ. Εκεί που ο Σάμερβιλ ξεκίνησε να μαθαίνει μπαλίτσα, σε μια από τις σπουδαιότερες ομάδες της Ευρώπης, πριν καλά καλά κλείσει τα 8 του. Και όταν λέμε για όχι-και-πολύ-έξυπνα-πράγματα τότε μάλλον πρέπει να αναφερθούμε σε ένα συμβάν το 2018.

Ο Κρισένσιο είναι από μια οικογένεια που είναι πολύ δεμένη μεταξύ της, με καταγωγή από το Σουρινάμ. Πάντα δίπλα του από τις μικρές ομάδες ακόμα, οι δικοί του άνθρωποι τον συνόδευαν και σε ταξίδια των μικρών της Φέγενορντ σε άλλες χώρες. Σίγουρα είναι πάντα καλό να έχεις την οικογένειά σου να σε στηρίζει. Το θέμα είναι μέχρι που φτάνει αυτή η στήριξη. Όταν τον Δεκέμβριο του 2018 ο Σάμερβιλ μάλωσε με τον συμπαίκτη του Ματς Κνούστερ, ο καβγάς δεν έμεινε στο λεκτικό, αλλά πέρασε στο ξύλο. Και ΟΚ, θα πει κάποιος. Μπορεί να συμβεί ρε αδερφέ (όχι τυχαία λέξη, όπως θα δούμε). Μόνο που συνήθως κάπου εκεί τελειώνουν όλα, ο προπονητής κι οι συμπαίκτες μπαίνουν στη μέση και η κατάσταση εκτονώνεται. Ο Κρισένσιο όμως δεν το άφησε εκεί. Πήρε τηλέφωνο τον αδερφό του για να έρθει να καθαρίσει. Και πράγματι, λίγο αργότερα, κατέφτασε και ο μεγαλύτερος αδερφός Σάμερβιλ στο προπονητικό κέντρο και επιτέθηκε εκ νέου στον Κνούστερ. Το σκάνδαλο αυτό συγκλόνισε τη Φέγενορντ και το ολλανδικό ποδόσφαιρο. Ο Σάμερβιλ ήταν ένα από τα μεγάλα ταλέντα του συλλόγου, ένας δαιμόνιος εξτρέμ με πολύ μέλλον όπως έλεγαν όλοι.

Στα 14 του, σε ντέρμπι Φέγενορντ-Άγιαξ

Μόλις έναν μήνα πριν, ο Ντιρκ Κάουτ (τότε προπονητής της Κ19) τον είχε αποκαλέσει σπουδαίο ταλέντο, με τρομερή κίνηση και πάσα. Λίγες μέρες αργότερα, ο Κάουτ έπρεπε να λύσει αυτό το πρόβλημα που απειλούσε να τινάξει τα αποδυτήριά του στον αέρα. Το θύμα σκεφτόταν να κινηθεί νομικά και να κάνει μήνυση, ενώ ήθελε να φύγει και από τον σύλλογο. Ο Σάμερβιλ βγήκε στα social media και ζήτησε συγγνώμη, δεν έψαξε (προς τιμήν του) δικαιολογία και παραδέχτηκε το σφάλμα του. Η Φέγενορντ τον τιμώρησε με το μέγιστο δυνατό πρόστιμο και τον άφησε εκτός ομάδας για έναν μήνα, ουσιαστικά μέχρι να ανοίξει το παράθυρο των μεταγραφών και να τον στείλει δανεικό. Η τιμωρία ήταν κάτι σαν εξορία.

Ο πρώτος δανεισμός έρχεται για την Ντόρντρεχτ και θα είναι καλός τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον σύλλογο που ήθελε να ηρεμήσει τα αποδυτήρια. Ο Σάμερβιλ θα πάρει αρκετά παιχνίδια σε επίπεδο πρώτης ομάδας (έστω και στη Β’ εθνική), θα σκοράρει 5 γκολ και γενικά θα έχει καλή παρουσία. Το στάτους του όμως δεν φαίνεται να αλλάζει το επόμενο καλοκαίρι. Η Φέγενορντ είτε δεν θεωρεί ότι είναι έτοιμος ακόμα, είτε θέλει να τον ηρεμήσει κι άλλο, είτε ίσως και τα δύο. Για το ταλέντο του κανείς δεν είχε αμφιβολία, αλλά ήταν και λίγο τεμπελάκος. Δανεικός εκ νέου, αυτή τη φορά σε ομάδα Α’ εθνικής, στη Χάγη. Σταθερά σε ρόλο δεξιού εξτρέμ. Παίζει σε μια ομάδα που προσπαθεί να σωθεί, αλλά η χρονιά θα είναι πολύ διαφορετική, εξαιτίας της πανδημίας. Θα λήξει άδοξα και η απόδοσή του δεν θα ξεχωρίσει.

Οι κόουτς του στη Φέγενορντ τον περιγράφουν ως έναν τύπο με καλά χαρακτηριστικά που μπορούσε να εκνευριστεί αν δεν έπαιρνε μπάλα, αν τον μάρκαραν σκληρά και φυσικά αν δεν έπαιζε. Και φαίνεται να μην πιστεύουν τόσο σε αυτόν. Έτσι, όταν έρχεται το καλοκαίρι του 2020, η παραμονή του στη Φέγενορντ είναι ένα ζήτημα. Οι άνθρωποι της Φέγενορντ δίνουν τελικά ψήφο εμπιστοσύνης και θέλουν να προχωρήσουν σε ανανέωση συμβολαίου. Ο Σάμερβιλ έχει πλέον παίξει στην Α’ εθνική και πιστεύει ότι πρέπει να παίζει παραπάνω. Οι μάνατζέρ του συμφωνούν για ανανέωση συμβολαίου, αλλά την τελευταία στιγμή ο ίδιος κάνει πίσω. Βλέπει την ομάδα να κινείται και για άλλους παίκτες και ουσιαστικά απαιτεί διαβεβαιώσεις ότι θα έχει χρόνο συμμετοχής. Η συμπεριφορά του έχει αρχίζει να κουράζει τον σύλλογο. Κάπως έτσι, χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, έρχεται η πρόταση από την Αγγλία και τη Λιντς. Η Φέγενορντ δεν θα το σκεφτεί πολύ και θα τον πουλήσει με ένα πόσο κάτω από 2 εκατομμύρια Ευρώ, από τη μια ανακουφισμένη που τελείωσε το ζήτημα, από την άλλη σίγουρα εκνευρισμένη με τα τερτίπια του παίκτη που αρνούμενος την ανανέωση, εξανάγκασε την πώληση.

Από αγώνα της Κ17 της Ολλανδίας, πριν έξι χρόνια

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν ήξερα πολλά για τη Λιντς εκείνη την περίοδο. Αλλά όταν άρχισα να ψάχνω διαπίστωσα ότι ήταν ένας μεγάλος σύλλογος με ιστορία. Όταν περπατάς στην πόλη, όλα κινούνται γύρω από τη Λιντς Γιουνάιτεντ. Όλα τα ματς είναι σολντ άουτ. Ο κόσμος είναι φανατισμένος, σε αναγνωρίζουν όλοι στην πόλη. Δεν μπορώ να πάω κάπου για φαγητό ή ποτό με την ησυχία μου», θα πει ο Κρισένσιο. Του αρέσει όμως.  Και παρότι στην αρχή δυσκολεύεται με το πιο physical παιχνίδι στην Αγγλία, παρά το γεγονός ότι είναι 1.74 και φτερό στον άνεμο, αρχίζει να προσαρμόζεται και να περιμένει τις ευκαιρίες του.

Οι οπαδοί της Λιντς δεν τρελαίνονται ιδιαίτερα στο άκουσμα της μεταγραφής και προσπαθούν να καταλάβουν αν ο παίκτης ήρθε για την Κ23 ή όχι. Ο Σάμερβιλ είναι τυχερός γιατί στη Λιντς υπάρχει ο Μπιέλσα, ένας προπονητής που αν μη τι άλλο αν δει κάτι σε κάποιον παίκτη, δεν φοβάται να τον ρίξει στα βαθιά. Φαίνεται όμως ότι ο Αργεντινός δεν τον θεωρεί έτοιμο. Ο Σάμερβιλ παίρνει λεπτά, αλλά όχι στην 1η ομάδα. Δείχνει καλά στοιχεία στην Κ23, αλλά παράλληλα δεν ξεχνά να κάνει και πράγματα που φωνάζουν για την ανωριμότητά του. Τον Μάιο του 2021 θα μαλώσει με τον συμπαίκτη του Σαμ Γκρίνγουντ για ένα πέναλτι. Ο καβγάς είναι τόσο έντονος που ο διαιτητής θα αναγκαστεί να του βγάλει κίτρινη κάρτα, ενώ ο προπονητής της Λιντς θα δηλώσει απογοητευμένος. Ευτυχώς για όλους, δεν έχουμε τηλεφώνημα στον μεγάλο αδερφό για να καθαρίσει. Το συμβάν περνάει χωρίς ξύλο.

Όσο περνάει ο καιρός και δεν βρίσκεται στην 1η ομάδα, αρχίζει να αναστατώνεται όλο και παραπάνω. Ξεκινά τη 2η του σεζόν στην Αγγλία, κάνει επιτέλους ντεμπούτο στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά δεν βρίσκει χρόνο. Είναι πίσω από άλλους παίκτες στις προτιμήσεις του Μπιέλσα, δικαιολογημένα καθώς στη Λιντς παίζει τότε ο Ραφίνια (ο σημερινός παίκτης της Μπαρσελόνα). Αντί ο Σάμερβιλ να το βουλώσει και να δουλέψει παραπάνω, μένει πιστός στον χαρακτήρα του. Τον Ιανουάριο του 2022 ζητάει από τον Μπιέλσα να φύγει. Θα το αποκαλύψει ο ίδιος ο Αργεντινός με το γνωστό του αναλυτικό στιλ σε συνέντευξη. Ο Μπιέλσα θα πει ότι για τον ίδιο δεν είναι ποτέ πρόβλημα να φύγει ένας παίκτης αν του το ζητήσει. Το θέμα είναι να κατανοήσει για το ζητάει. Για τον Αργεντινό ο Κρισένσιο είναι ένας παίκτης στις παρυφές της πρώτης ομάδας που προφανώς τον υπολογίζει, αλλά κατανοεί όταν ένας παίκτης θέλει να παίζει. Ο Μπιέλσα μιλάει μαζί του, δεν στέκεται εμπόδιο για τον ίδιο, αλλά είναι η ίδια η Λιντς που αρνείται το αίτημα του Ολλανδού. Ο Σάμερβιλ θα μείνει στη Λιντς.

Κανείς δεν λέει ότι ο Σάμερβιλ δεν κατέχει το τόπι

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι όταν ο Μπιέλσα αποχωρήσει τελικά από τη Λιντς λίγο καιρό αργότερα με την ομάδα στο φάσμα του υποβιβασμού, ο Σάμερβιλ θα δηλώσει σοκαρισμένος και ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ ότι ο Μπιέλσα τον πίστεψε και του έδωσε την πρώτη του συμμετοχή στην Πρέμιερ Λιγκ. Η Λιντς θα σωθεί τελικά με τον νέο προπονητή και η σεζόν 2022-23 θα είναι η πρώτη σοβαρή σεζόν του Ολλανδού σε υψηλό επίπεδο. Θα παίξει σε 28 ματς (τα 12 ως βασικός), θα σκοράρει 4 φορές και θα δώσει 2 ασίστ. Για πρώτη φορά στη ζωή του θα κερδίσει τα φώτα της δημοσιότητας για κάτι εντός αγωνιστικού χώρου. Είναι τέλη Οκτωβρίου του 2022 και θα σκοράρει το νικητήριο γκολ επί της Λίβερπουλ. Η πρώτη νίκη στο Άνφιλντ μετά από 21 χρόνια. Δεν δείχνει όμως να έχει ωριμάσει αρκετά. Με τρία μόλις καλά ματς αρχίζει πάλι να μιλάει. «Ίσως στη Φέγενορντ δεν με πίστεψαν πολύ, δεν ήμουν ταλέντο στα δικά τους μάτια», θα πει με πικρία για το γεγονός ότι δεν φόρεσε ούτε μία φορά τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας, της ομάδας στην οποία βρέθηκε για περίπου 12 χρόνια. Καμία αναφορά στο ότι μπορεί η συμπεριφορά του να ευθύνεται σε αυτό, ότι η Φέγενορντ είχε τότε τον Μπέργκχαους οπότε ήταν δύσκολο ο Σάμερβιλ να παίξει. Όλα αυτά μόλις κάνει ένα σερί τριών αγώνων με γκολ. Θα φτάσει πολύ νωρίς τα 4 γκολ στο πρωτάθλημα, αλλά παρά τα μεγάλα λόγια δεν θα σκοράρει ξανά μέχρι το τέλος της χρονιάς και η Λιντς θα υποβιβαστεί.

Κοιτάζοντας τα… παλιά θα προσπαθήσει να δείξει ότι είναι ώριμος. Όταν θα ερωτηθεί από το ολλανδικό ESPN για το συμβάν με τον Κνούστερ θα πει “Όλοι είμαστε νέοι κάποτε, κάνεις λάθη στη ζωή αλλά τώρα κοιτάζω τα θετικά. Συνέβησαν μερικά άσχημα πράγματα, αλλά προχωράμε. Αυτό σημαίνει να μεγαλώνεις“. Δεν ξέρουμε αν όντως έχει μεγαλώσει σαν χαρακτήρας (κρατάμε σημαντικές επιφυλάξεις), αλλά σαν παίκτης έχει εξελιχθεί. Η φετινή του σεζόν μιλάει μόνη της. Η Λιντς δεν κατάφερε να πάρει απευθείας άνοδο και έχει μπλέξει στη δύσκολη υπόθεση των πλέι-οφ της Τσάμπιονσιπ. Αλλά αν έχει φτάσει εδώ, ένας από τους λόγους είναι ο Ολλανδός. Σε 43 συμμετοχές στην Τσάμπιονσιπ έχει 19 γκολ και 9 ασίστ. Είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας, χωρίς να παίζει σέντερ φορ, παίζοντας αρκετά ελεύθερα πίσω από τον επιθετικό. Παίζει αριστερά, δεξιά, σαν 10αρι, από ένας παίκτης του “ασβέστη” αποκλειστικά” στην Ολλανδία έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό. Πριν λίγο καιρό αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς στο πρωτάθλημα. Δείχνει αγωνιστικά να είναι έτοιμος για να αναλάβει ευθύνες. Το όνομά του ακούγεται συχνά πυκνά για άλλες ομάδες και η λογική λέει ότι αν ανέβει ξανά στην Πρέμιερ Λιγκ, μάλλον θα παραμείνει, αφού έχει ανανεώσει το συμβόλαιό του μέχρι το 2026. Έχει φτάσει και στις παρυφές της εθνικής και στα 22 του φαίνεται επιτέλους να δικαιώνει όσους πίστεψαν σε αυτόν. Το θέμα είναι να συνεχίσει να δουλεύει και να έχει πραγματικά ωριμάσει στο κεφάλι του. Τις απαντήσεις θα τις έχουμε σύντομα.