Stoiximan Basket League: Φρουροί της παράδοσης

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον 40ο του τίτλο πρωταθλητή στην ελληνική λίγκα, επιβεβαιώνοντας την ανωτερότητα του απέναντι στην πολύ μαχητική ομάδα του Λαυρίου. Ήταν μια δύσκολη σεζόν γεμάτη καινούργια δεδομένα για το «τριφύλλι», η οποία τελειώνει με θετικό πρόσημο.

Πάει και αυτή η σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα λοιπόν. Μια δύσκολη χρονιά ειδικών συνθηκών και αβεβαιότητας που εξελίχθηκε εν τέλει σε ευχάριστη έκπληξη με τον έντονο αγωνιστικό χαρακτήρα που σταδιακά παρουσίασε, με αποκορύφωμα τις μάχες των playoffs. Η σειρά του Λαυρίου με τον Προμηθέα ήταν one of a kind, με τα πέντε ματς να μοιάζουν λίγα σε συνάρτηση με τη δόση που θα ήθελε ο μέσος θεατής από δύο ισοδύναμες και αποφασισμένες να παίξουν στο όριο ομάδες. Η ΑΕΚ έδωσε επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά στον Παναθηναϊκό όντας πολύ έτοιμη τακτικά. Ίσως και εδώ, εάν δεν υπήρχαν τα μαγικά του Παπαπέτρου στην τελική ευθεία του τέταρτου ημιτελικού, να βλέπαμε πέντε παιχνίδια. 

Ο Παναθηναϊκός ήταν χωρίς αμφιβολία η καλύτερη ομάδα στη φετινή Stoiximan Basket League. Όμως, σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, οι διαφορές του με τις υπόλοιπες ομάδες της τετράδας δεν ήταν τόσο μεγάλες σε σχέση πάντα με το πρόσφατο παρελθόν. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα για έναν διεκδικητή (της ταχύτητας του BCL ή του Eurocup) να βρίσκει απέναντι του μια ομάδα τετράδας ή εξάδας στην Ευρωλίγκα με 10+ εκατομμύρια αγωνιστικό προϋπολογισμό και άλλο ένα σύνολο σε μια μεταβατική σεζόν με πολύ χαμηλό μπάτζετ όπως ο φετινός Παναθηναϊκός. Ρίξτε μια ματιά στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και θα καταλάβετε αμέσως τι εννοώ… Ο Παναθηναϊκός ήταν θνητός φέτος, όπως θνητή είναι για παράδειγμα και η Αρμάνι που έφτασε μέχρι το F4 και την τρίτη θέση στην Ευρωλίγκα ή η Μπαρτσελόνα η οποία την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές μάχεται με την Τενερίφη (ενώ έχει ήδη χάσει παιχνίδι στον πρώτο γύρο από την Χουβεντούτ) για μια θέση στους τελικούς της ACB. Τίποτα δεν είναι δεδομένο λοιπόν. Και η αλήθεια του παρκέ είναι η μοναδική που θριαμβεύει στο άθλημα αυτό.

Σίγουρα η σεζόν κλείνει με θετικό πρόσημο για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έκανε –εν μέσω προβλημάτων ποικίλης φύσεως- το νταμπλ. Ο κόσμος στην Ελλάδα έχει τη βεβαιότητα ότι οι ομάδες έχουν υπογράψει κάποιο αόρατο συμβόλαιο με την επιτυχία και ίσως δεν εκτιμάει πάντα όσο πρέπει τέτοια αποτελέσματα ενώ είναι έτοιμος για επανάσταση σε περίπτωση απώλειας ενός τροπαίου εντός συνόρων. Αυτό σημαίνει «πίεση» για αυτο9ύς που εργάζονται σε αυτούς τους οργανισμούς. Είναι οι ίδιοι που ξέρουν πόσο πολύ έχει δουλέψει ένα σύνολο ανθρώπων για να πετύχει κάποια πράγματα. 

Ο Παναθηναϊκός φέτος πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους του. Τους είχαμε παραθέσει εδώ αλλά και στο Hoopfellas πριν ξεκινήσει η σεζόν. Παρά τα λάθη και στις αστοχίες στον σχεδιασμό, κατάφερε να διατηρήσει τα σκήπτρα στην Ελλάδα και ένα –όσο ήταν δυνατόν-ανταγωνιστικό προφίλ για ένα μεγάλο μέρος της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα (αν και το αποτέλεσμα σε όρους νίκης ή ήττας είχε περάσει εξ αρχής σε δεύτερη μοίρα εκεί). Κατάφερε να αναπτύξει το παιχνίδι των αθλητών οι οποίοι δυνητικά θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της ομάδας τα επόμενα χρόνια (την αποτελούν ήδη για την ακρίβεια). Οι Παπαγιάννης και Μήτογλου απέδειξαν ότι έχουν αυτό που χρειάζεται για να γίνουν τοπ παίχτες στη θέση τους στην Ευρωλίγκα την επόμενη διετία ενώ ο Παπαπέτρου δέχθηκε τις ευεργετικές ζυμώσεις της τριβής στον ρόλο του «πρώτου βιολιού», ανταποκρινόμενος –όπως είδαμε στα ελληνικά playoffs- θετικά. Η παρουσία των τριών αυτών αθλητών είναι μια προίκα για την ερχόμενη σεζόν, εφόσον φυσικά οι πράσινοι καταφέρουν να διατηρήσουν την τριάδα αυτή στις τάξεις τους. Σε αυτούς έλαχε ο τίτλος των «φρουρών της παράδοσης» του οργανισμού.

Το αγωνιστικό οικοδόμημα φυσικά χρειάζεται αρκετή δουλειά. Ο Παναθηναϊκός ήταν αρκετά αδύνατος σε τομείς όπως η άμυνα ή το playmaking. Είναι σαφές ότι θα γίνουν προσθήκες ώστε να ενισχυθεί το ρόστερ, με στόχο να μπορέσει το «τριφύλλι» να διεκδικήσει την επιστροφή του στα playoffs της Ευρωλίγκας. Δεν θα είναι εύκολο. Αυτή όμως είναι και η γοητεία του εγχειρήματος. Η ερχόμενη σεζόν θα αποτελέσει μια μεγάλη πρόκληση για τους πράσινους. Και ξεκινάει από σήμερα…