Αμβούργο-Ζανκτ Πάουλι: Πάντα υπάρχουν και χειρότερα

“Ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, μπορούν πάντα να γίνουν χειρότερα”

Το Αμβούργο υποβιβάστηκε από τη Μπουντεσλίγκα για πρώτη φορά στην ιστορία του το 2018. Όπως γνωρίζουν καλά όσοι διαβάζουν συστηματικά το Σομπρέρο, η συνέχεια αποδείχτηκε πολύ πιο μαρτυρική από τον υποβιβασμό. Τα τελευταία έξι χρόνια η ομάδα από τη βόρεια Γερμανία έχει καταφέρει να χάσει την άνοδο με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, με τρόπους που πιθανόν θα καταδίκαζε ακόμα και η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ.

Το αποκορύφωμα ήταν πέρσι. Η επιστροφή στη Μπουντεσλίγκα έμοιαζε τόσο κοντινή και σίγουρη που στο φινάλε του τελευταίου παιχνιδιού οι φίλαθλοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο σε εκτός έδρας αγώνα για να πανηγυρίσουν ενώ ο εκφωνητής του γηπέδου τους έδινε συγχαρητήρια. Χάρη σε δυο γκολ στις καθυστερήσεις σε ένα άλλο γήπεδο τα πανηγύρια έγιναν σύντομα δάκρυα και φέτος, για άλλη μια φορά, το Αμβούργο αγωνίζεται στη 2η κατηγορία. Κι εκεί που λες πως δεν γίνεται να υποφέρουν περισσότερο αυτοί οι οπαδοί, το ποδόσφαιρο αρχίζει να γελάει ασταμάτητα.

Την Παρασκευή το Φόλκσπαρκσταντιον ίσως ζήσει επιτέλους ένα πάρτι ανόδου μετά από τόσες αποτυχημένες προσπάθειες. Το τραγικό της όλης υπόθεσης για το Αμβούργο είναι ότι αν τελικά συμβεί, το γλέντι αυτό θα το χαρούν μέσα στο σπίτι του οι μεγάλοι αντίπαλοι του, οι «εχθροί» της Ζανκτ Πάουλι! Το ακόμα πιο τραγικό (ναι, υπάρχει) είναι ότι με ένα διπλό οι φιλοξενούμενοι και ανεβαίνουν κατηγορία και ουσιαστικά τελειώνουν τις λίγες ελπίδες των γηπεδούχων για να παίξουν έστω στα μπαράζ ανόδου. Ο ορισμός του εφιάλτη ή της ονείρωξης, ανάλογα με την πλευρά που υποστηρίζεις.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Για ακόμα μια φορά το Αμβούργο ξεκίνησε φέτος το πρωτάθλημα φουριόζο. Σχεδόν σε όλο το πρώτο μισό της χρονιάς βρισκόταν στις πρώτες δυο θέσεις που σε στέλνουν απ’ευθείας στη Μπουντεσλίγκα. Κάπου εκεί στη διακοπή του χειμώνα οι αισιόδοξοι οπαδοί του (και οι εννιά που έχουν απομείνει) σίγουρα θα σκέφτηκαν “είναι υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό, ας διπλασιάσω την παραγγελία από την κάβα” ενώ οι απαισιόδοξοι θα το πήγαν ένα βήμα παραπέρα, “είναι υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό, ας τριπλασιάσω την παραγγελία από το φαρμακείο”. Φυσικά δεν έπεσαν έξω.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος έχασε δυο σερί εντός έδρας ματς με 3-4. Τη δεύτερη φορά κατάφερε να ισοφαρίσει σε 3-3 στο 87′, ίσα-ίσα για να αγγίξει το ξενέρωμα στην κερκίδα μυθικές διαστάσεις όταν είδε να μπαίνει το γκολ της ήττας στο 98′! Το πάθημα των προηγούμενων χρόνων όμως είχε γίνει μάθημα. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μην τους πάρει ξανά ο κατήφορος, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν αυτή τη φορά να αλλάξουν τακτική και να δράσουν πριν συμβεί το μοιραίο. Γι’αυτό μετά το δεύτερο 3-4 απέλυσαν με συνοπτικές διαδικασίες τον προπονητή.

“Ανεξάρτητα από το πόσο απεγνωσμένα προσπαθείτε, το μεγαλείο μας είναι γραμμένο σε πέτρα”
(Ένα παλιότερο μήνυμα των φίλων του Αμβούργου προς τους συμπολίτες τους)

Η αλλαγή ψυχολογίας που προκαλείται από μια τέτοια κίνηση σε συνδυασμό με την αύρα του νέου τεχνικού αρκούν συνήθως σε μια ομάδα για να κάνει ένα θετικό σερί και να ανακάμψει. Αυτό πιθανόν να έφτανε στο Αμβούργο για να ολοκληρώσει τη σεζόν στην πρώτη τριάδα, αφού βρισκόμασταν ήδη κοντά στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτά τα φυσιολογικά όμως άλλου, εδώ είναι Αμβούργο, που θα έπρεπε να λέει και το σύγχρονο σλόγκαν του συλλόγου. Από τη μέρα που απέλυσε τον… αποτυχημένο προπονητή της, η ομάδα έκανε σε 10 παιχνίδια μόνο 4 νίκες και έχασε ακόμα και την τρίτη θέση που οδηγεί στα πλέι οφ ανόδου. Τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε, η Φορτούνα Ντίσελντορφ, που της έκλεψε την τρίτη θέση, βρίσκεται τέσσερις βαθμούς πιο ψηλά, κάτι που κάνει επιτακτική την ανάγκη να κερδηθούν όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια. Και πρώτα από όλα το επόμενο που τυχαίνει να είναι το ντέρμπι της πόλης με τη Ζανκτ Πάουλι.

Σε πλήρη αντίθεση με τους γείτονες της, η Ζανκτ Πάουλι ζει φέτος ένα όνειρο. Έχει καπαρώσει την κορυφή της βαθμολογίας στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, έχει κάνει μόνο 4 ήττες σε 31 παιχνίδια και είναι μια ανάσα μακριά από το να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία, εκεί που έπαιξε για τελευταία φορά το 2011. Το πιο πιασάρικο επίτευγμα στα μάτια του κόσμου όμως είναι άλλο: Για πρώτη φορά στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα θα τερματίσει πιο ψηλά από την μεγάλη της αντίπαλο! Οι ρόλοι αντιστράφηκαν και η «αδύναμη» ομάδα της πόλης πήρε φέτος κεφάλι.

Όπως αρκετά από τα στοιχεία που συνοδεύουν τον συγκεκριμένο καλτ σύλλογο, έτσι και η επιτυχία αυτή δεν θα μπορούσε να μην έχει κάτι το αξιοπερίεργο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό εντοπίζεται στον πάγκο της. Η φετινή εξαιρετική πορεία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε έναν 31χρονο γεννημένο στο Τέξας. Ο Αμερικανογερμανοελβετός Φάμπιαν Χέρτζελερ, που μετακόμισε στη Γερμανία όταν ήταν παιδί, ανέλαβε την ομάδα στα μισά της περσινής σεζόν, όταν βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις και όδευε προς την 3η κατηγορία. Με ένα απίθανο σερί 10/10 νικών αμέσως μετά τη διακοπή λόγω Μουντιάλ, η Ζανκτ Πάουλι ανάσανε αρχικά, προσπέρασε μετά τις μισές και βάλε ομάδες του βαθμολογικού πίνακα και αν η σεζόν είχε λίγα παιχνίδια ακόμα πιθανόν να προλάβαινε να διεκδικήσει ακόμα και την άνοδο! Κι όλα αυτά χάρη σε ένα πιτσιρίκι, για τα προπονητικά δεδομένα, που τότε δεν είχε ακόμα το κατάλληλο δίπλωμα προπονητικής.

Ό,τι πάντως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει πέρσι, το κάνει φέτος. Τρία παιχνίδια πριν το φινάλε, οι παίκτες του Χέρτζελερ έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους στην πρώτη τριάδα και θέλουν μια νίκη για να σφραγίσουν και μαθηματικά την απ’ευθείας άνοδο. Κάποιοι πιθανόν θα έλεγαν πως το ιδανικό μέρος για να το γιορτάσουν αυτό θα ήταν η έδρα τους. Κάποιοι άλλοι όμως σίγουρα θα σκέφτηκαν πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να συνδυάσεις γιορτή και πικάρισμα που θα μνημονεύεται για χρόνια από το να πανηγυρίσεις αυτό που οι αντίπαλοι σου στερούνται με τόσο βασανιστικό τρόπο μέσα στο σπίτι τους. Και να, που το πρόγραμμα τους έδωσε αυτή τη δυνατότητα, ορίζοντας το ντέρμπι του Αμβούργου λίγες εβδομάδες πριν το φινάλε.

Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, το μεγάλο παιχνίδι της Παρασκευής έχει όλα τα φόντα για να μείνει αξέχαστο σε πολλούς ντόπιους. Η αγωνιστική κυριαρχία του Αμβούργου όλες τις προηγούμενες δεκαετίες αποτυπώνεται και στα στατιστικά των ντέρμπι, αφού σε 110 αναμετρήσεις έχει επικρατήσει στις 69, ενώ η Ζανκτ Πάουλι έχει φύγει χαρούμενη μόνο στις 24. Τα τελευταία χρόνια όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Από τότε που οι δυο σύλλογοι ανταμώθηκαν ξανά στη 2η κατηγορία η ομάδα με σύμβολο τη νεκροκεφαλή έχει περισσότερες νίκες (5 έναντι 3).

Κι αν όλα τα παραπάνω δεν αρκούν για να πείσουν κάποιον πως το πολύπαθο Αμβούργο κατάφερε να μπλέξει σε μια ακόμα πιο άσχημη και άβολη κατάσταση από αυτή που μας είχε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα, να προσθέσουμε και μια ακόμα περίεργη παράμετρο. Την ώρα που θα διεξαχθεί το παιχνίδι στο Φόλκσπαρκσταντιον, στο Ντίσελντορφ η άλλη διεκδικήτρια της τρίτης θέσης Φορτούνα θα υποδεχτεί τη Νυρεμβέργη. Για να διατηρήσει τις ελπίδες του για άνοδο ζωντανές, το Αμβούργο θέλει εκτός από νίκη στο ντέρμπι και γκέλα της Φορτούνα. Το, ας το πούμε, πρόβλημα είναι ότι αν η ευχή τους πραγματοποιηθεί και η Φορτούνα ηττηθεί, η Ζανκτ Πάουλι θα πανηγυρίσει την άνοδο μέσα στο σπίτι του ακόμα και με δικό της στραβοπάτημα! Μια δύσκολη εβδομ… χρον… εξαετία για να είσαι φίλος του Αμβούργου.