Ολυμπιακός εναντίον Εφές Αναντολού στην Πόλη stoiximan blog

ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥ..

Ματσάρα αυτή την αγωνιστική στη Πόλη με τον Ολυμπιακό να δίνει το πιο δυνατό τεστ της regular season απέναντι στην Αναντολού του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο βαθμός δυσκολίας γίνεται ακόμα μεγαλύτερος αν προσθέσουμε στην εξίσωση του ματς το γεγονός ότι οι Τούρκοι έρχονται από δύο σερί ήττες στην Ευρωλίγκα και είναι ξεκάθαρο ότι στην αναμέτρηση με τους ερυθρόλευκους υπάρχει ένα αποτέλεσμα, απλά και μόνο η νίκη.


Η Αναντολού έχει ένα σούπερ-ρόστερ και ίσως το καλύτερο προπονητικό επιτελείο στην Ευρώπη. Έχω παρακολουθήσει σχεδόν όλα τα παιχνίδια της τη φετινή σεζόν και μπορώ να πω με σιγουριά ότι βρίσκεται σε μια μεταβατική “under construction” περίοδο όσον αφορά την αγωνιστική της κατεύθυνση. Ο «σοφός» του ευρωπαϊκού μπάσκετ έχει δημιουργήσει ένα τόσο γεμάτο σύνολο που αυτή τη στιγμή, στη παρούσα φάση που οι ρόλοι δεν είναι ξεκάθαροι και η αναζήτηση σχημάτων που θα δουλέψουν σωστά συνεχίζεται πυρετωδώς, παλεύει με «αυτό» του ακριβώς το χαρακτηριστικό. Το βάθος του. Είναι μια ομάδα τόσο γεμάτη που δυσκολεύεται να βρει λειτουργικότητα σε επίπεδο σχημάτων και κατ’επέκταση σε αγωνιστική ισορροπία. Ως γνωστόν το πιο ρηχά ρόστερς είναι περισσότερο ευέλικτα και εύκολα στη διαχείριση.
Ο Ίβκοβιτς είδε την ομάδα του να σπάει το αήττητο της πρωταθλήτριας Καρσίγιακα στη τελευταία αγωνιστική της TBL σε ένα σπουδαίο ματς όπου οι δύο περυσινές φιναλίστ απέδωσαν ωραίο μπάσκετ και διεκδίκησαν με πάθος τη νίκη. Παράλληλα όμως συνεχίστηκε ο προβληματισμός αναφορικά με το αμυντικό κομμάτι. Για ένα ακόμα ματς η Αναντολού έμοιαζε αδύναμη να δώσει defensive stops στον αντίπαλο και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δε βρίσκει ισορροπία στο παιχνίδι της. Μιλάμε για μια ομάδα βεβαίως που μπορεί να σε σκοτώσει βάζοντας σε στον ρυθμό της. Είναι σούπερ παραγωγική σε όλες τις γραμμές, με πολλά όπλα και μεγάλη γκάμα επιλογών στην επίθεση της την οποία οδηγεί ένας από τους πιο ικανούς pick & roll δημιουργούς σήμερα, ο Γάλλος Τόμας Ερτέλ. Διαθέτει έξι παίχτες που σκοράρουν σε διψήφια νούμερα κάθε βράδυ. Δύο σουτέρ που ακουμπούν ή ξεπερνούν το 55% στο τρίποντο (ο Ντίμπλερ μετράει 16/28, 57.1% στη διοργάνωση και είναι παίχτης-κλειδί για την ομάδα τον οποίο πρέπει να προσέξει πολύ ο Ολυμπιακός, ειδικά τα σουτ που παράγουν για αυτόν οι Τούρκοι από τις γωνίες). Είναι 2η σε τελικές πάσες (22.0) στην Ευρωλίγκα και επίσης 2η στο αμυντικό ριμπάουντ. Είναι πρώτη σε ποσοστό ευστοχίας στο τρίποντο (46.5%) αλλά –εδώ είναι το παράδοξο- βρίσκεται πολύ χαμηλά στις βολές (63.5%) κυρίως λόγω της αδυναμίας των ψηλών της να σουτάρουν αποτελεσματικά από τη γραμμή.
Ο Ολυμπιακός πρέπει να μπει στο ματς με βασικό στόχο να βγάλει (στη μπασκετική αργκό) «εκτός» την Ανατολού. Έξω από το ρυθμό της, μακριά από τα καλά σημεία εκτέλεσης της. Να τη κάνει να αισθανθεί άβολα και κυρίως να μη την αφήσει να πάει με τη μπάλα όπου θέλει στο παρκέ. Ο ρυθμός θα είναι όλη η παρτίδα. Αν το παιχνίδι πάει ψηλά, στις πολλές κατοχές, οι γηπεδούχοι θα έχουν προβάδισμα. Η ομάδα του Σφαιρόπουλου δε θα πρέπει να δώσει επιθετικό ριμπάουντ ενώ στην επίθεση πρέπει να δουλέψει πολύ τη κυκλοφορία της στην επίθεση για να βρει δημιουργία και να μείνει κοντά στο σκορ (πολύ βασικό) απέναντι σε μια άμυνα που κατεβάζει πολύ τα νούμερα των ασίστς του αντιπάλου. Ειλικρινά η εκτίμηση μου είναι ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να δουλέψει πολύ στην άμυνα του όπου θα χρειαστεί το βάθος του (π.χ. σκεφτείτε τι και ποιους έχει να αντιμετωπίσει ο Γιανγκ) και μεγάλη υπομονή στην επίθεση, επιλέγοντας να επιτεθεί με συγκεκριμένο κάθε φορά σχέδιο ώστε να δημιουργήσει παράλληλα τις συνθήκες για καλό αμυντικό τρανζίσιον.
Οι προσωπικές μάχες στο σπουδαίο αυτό ματς αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον μιας και θα παρακολουθήσουμε την αφρόκρεμα τις διοργάνωσης σε δράση. Ο Γιανγκ απέναντι στον προκάτοχο του Ντάνστον και τον Άλεξ Τάιους, έναν από τους αποτελεσματικότερους mobile ψηλούς σήμερα. Ο Πρίντεζης απέναντι στον αέρινο Ντέρικ Μπράουν και τον Ντάριο Σάριτς. Σπανούλης vs Ερτέλ στη κόντρα δύο τοπ-pick & roll δημιουργών, Γκρέηντζερ εναντίον Χάκετ και Μάντζαρη (all around guars, ο Αμερικανός είναι σε πολύ καλή κατάσταση και μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά, θέλει προσοχή), Λοτζέσκι εναντίον Ντίμπλερ για το ποιος είναι ο καλύτερος sniper..
Εν κατακλείδι το παιχνίδι είναι ένα μεγάλο τεστ για τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου θα μπορέσει μέσα από τη δοκιμασία αυτή να κατανοήσει σε τι επίπεδο ακριβώς βρίσκεται τη παρούσα περίοδο, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι, ενώ η πρόκληση να ελέγξει το τέμπο απέναντι σε μια τόσο βαθιά και ταλαντούχα ομάδα θα είναι μεγάλη. Θέλει υπομονή και πνευματική συγκρότηση. Οι Τούρκοι θα μπουν για να κατασπαράξουν τον αντίπαλο όμως γνωρίζουν ότι η ομάδα που θα συναντήσουν δε «νιώθει» από τέτοια.. Παιχνίδι λοιπόν που θα βοηθήσει τις δύο ομάδες να ωριμάσουν και τον νικητή να βρεθεί πιο κοντά στον στόχο της κορυφής του γκρούπ. Αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον σε μια περίοδο όπου και οι δύο αντίπαλοι χτίζουν το παιχνίδι τους και κάνουν λάθη. Κάθε ημέρα όμως που ξημερώνει είναι και μια δεύτερη ευκαιρία ..

One Comments

  1. If you desire to increase your familiarity only keep visiting this web
    site and be updated with the most up-to-date gossip posted here.

Leave a Reply