Φενέρ και Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισαν πανάξια το εισιτήριο για τον τελικό του F4 και θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του πρωταθλητή στη φετινή Ευρωλίγκα σε μια μάχη που αναμένεται άκρως συναρπαστική, αντάξια του επιπέδου ανταγωνισμού που είδαμε τη τρέχουσα σεζόν…
Αποδείχθηκε ότι ήταν οι δύο πιο πληθωρικές ομάδες της χρονιάς. Αυτές με τον υψηλότερο δείκτη προσαρμοστικότητας σε κάθε νέο δεδομένο και το μεγαλύτερο ποιοτικό βάθος. Η Φενέρ του “άρχοντα των δαχτυλιδιών” Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και η Ρεάλ του εξαιρετικού Πάμπλο Λάσο και του ελίτ ατομικού ταλέντου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους κάτω από το φεγγάρι του Βελιγραδίου με έπαθλο το τρόπαιο του πρωταθλητή για τη φετινή Ευρωλίγκα. Θα είναι ο δέκατος τίτλος Ευρωλίγκας για τον Ζοτς ή ο δέκατος τίτλος για τη Ρεάλ Μαδρίτης;
Oι δύο ομάδες μοιράστηκαν τις νίκες μέσα στη χρονιά, κερδίζοντας η κάθε μια στην έδρα του αντιπάλου. Στο ματς της Πόλης η Ρεάλ, η οποία μάλιστα αγωνίστηκε χωρίς τους Γιούλ και Αγιόν, κατάφερε να πάρει το διπλό (77-79) παρότι σούταρε άσχημα από τη περιφέρεια, όντας πολύ δημιουργική και καταφέρνοντας να χτυπήσει πολύ αποτελεσματικά εντός του “ζωγραφιστού” αναχαιτίζοντας τη δράση των ψηλών του Ομπράντοβιτς. Στη Μαδρίτη η Φενέρ πήρε τη ρεβάνς (86-89) σουτάροντας καταπληκτικά από τη περιφέρεια και με τον Κώστα Σλούκα να κυριαρχεί πλήρως στο παρκέ (20 πόντους, 4/6 τρίποντα και 4 τελικές πάσες).
Μπορεί η Ρεάλ να βρει διαδρόμους απέναντι στην άμυνα της Φενέρ;
Η Φενέρ παρουσίασε στον ημιτελικό τη γνωστή άμυνα που χαρακτηρίζει τις ομάδες του Ομπράντοβιτς σε τέτοια οριακά ματς. Ήταν πολύ διαβασμένη, πολύ ενεργητική με τη κατάλληλη ποσότητα έντασης επάνω και μακριά από τη μπάλα. Παίχτες όπως ο Κάλινιτς και ο Βέσελι (ειδικά όταν βρίσκονται μαζί στο παρκέ) τη κάνουν να μοιάζει σε πολλές περιπτώσεις αδιαπέραστη. Η Ρεάλ έδειξε στις δύο αναμετρήσεις της με τη τουρκική ομάδα φέτος ότι μπορεί να βρει λύσεις αν και θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι στον τελικό το επίπεδο συγκέντρωσης και έντασης των παιχτών του Ζοτς στα μετόπισθεν αναμένεται να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο.
Οι Μαδριλένοι θα προσπαθήσουν να τρέξουν. Έχουν τους παίχτες που μπορούν στο μισό γήπεδο να σκοράρουν με προσωπική φάση ακόμα και κάτω από συνθήκες εξαιρετικής άμυνας όμως το σετ παιχνίδι είναι το “βασίλειο” της Φενέρ και ο Λάσο γνωρίζει ότι πρέπει να σπρώξει τη μπάλα γρήγορα μπροστά στο επιθετικό transition όπου παίχτες όπως οι Γιούλ-Κάρολ μετατρέπονται σε “θεριστές”. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρωταθλητές έχουν μια, πολύ σημαντική για αυτής της φύσεως τα ματς, ικανότητα να αμύνονται εξαιρετικά στους αντίπαλους σουτέρ. Αυτό θα είναι ένα σημείο με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Κάρολ και η επιθετικότητα που βγάζει από τη στιγμή που ξεκινάει η διαδικασία ξεμαρκαρίσματος του μακριά από τη μπάλα θα είναι μια πρόκληση. Με τη σειρά της η Ρεάλ έδειξε προβλήματα φέτος στη περιφερειακή άμυνα. Ο Ομπράντοβιτς θα στοχεύσει τους σπουδαίους σουτέρ του στην αδύνατη πλευρά (Ντατόμε, Νάναλι) διαθέτοντας μια επίθεση η οποία δουλεύει υποδειγματικά σε επίπεδο σκριν και αποστάσεων. Και οι δύο ομάδες πάντως έχουν αρκετό μέγεθος και τη δυνατότητα να παρουσιάσουν πεντάδες με μεγάλο “μήκος” οι οποίες δεν υστερούν σε ταχύτητα. Σε κάθε περίπτωση, οι μάχες χαμηλά στη ρακέτα θα παίξουν μεγάλο ρόλο. Ο κόουτς Λάσο θα προσπαθήσει να κρατήσει τον Βέσελι μακριά από το καλάθι και ο Ομπράντοβιτς να ελέγξει το αμυντικό ριμπάουντ αφαιρώντας τη δυνατότητα δεύτερων ευκαιριών από τον Ρέγιες και τη παρέα του.
Ο γιος του “πάρτα όλα”..;
Λίγο πριν κάνει το μεγάλο βήμα προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο θαυματουργός Λούκα Ντόνσιτς έχει τη μεγάλη ευκαιρία να πατήσει στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες, μετά τη κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ με τη Σλοβενία. Θα είναι ένα ακόμα σημάδι της ευλογίας που κουβαλάει και του έχει σταλθεί από ψηλά.. Δε θα είναι εύκολο όμως. Το πιθανό ματσάρισμα του με τον Κάλινιτς θα έχει τρομερό ενδιαφέρον. Ο Σέρβος defensive stopper είναι η απεικόνιση του παίχτη-ρόλων ο οποίος μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ένα ματς σαν και αυτό με την ενέργεια, τη δύναμη και το hustling του. Έχει αμυντικό IQ, βάζει τα χέρια και το σώμα του πολύ σωστά ενώ είναι εξαιρετικός και όταν έρχεται από θέση βοήθεια χαμηλά. Ο Ντόνσιτς θα χρειαστεί πολύ υπομονή. Δεν αποκλείεται μάλιστα να χρησιμοποιηθεί ως “δόλωμα” από τον Λάσο για να κρατήσει τον καλύτερο περιφερειακό αμυντικό της Φενέρ μακριά από αμυντικές συνεργασίες, μιας και η Ρεάλ έχει και άλλους παίχτες στους οποίους μπορεί να ακουμπήσει δημιουργικά με πρώτο φυσικά τον Σέρχιο Γιούλ (πολύ πιθανόν και ανάλογα με την εξέλιξη να δούμε σε αυτόν τον Κάλινιτς).
Αναμένεται σπουδαία μάχη. Παραδοσιακά οι ομάδες του Ομπράντοβιτς έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα σε ανάλογες καταστάσεις, παράγωγο της ευφυίας και της οξυδέρκειας του Σέρβου κόουτς. Το μπάσκετ και τα ιδεώδη της Φενέρ μοιάζουν πιο συμβατά με το πλαίσιο στο οποίο παίζονται τέτοια παιχνίδια. Από την άλλη, το star quality της Ρεάλ είναι αδιαμφισβήτητο. Η “Βασίλισσα” έχει σπουδαίο ταλέντο σε όλες τις γραμμές και (πιο συγκεκριμένα) τη ποιοτικότερη περιφερειακή γραμμή της διοργάνωσης. Πάμε να δούμε πως θα γραφτεί η ιστορία και ποιος θα πανηγυρίζει κάτω από τα κομφετί στον ουρανό της αρένας του Βελιγραδίου…