Το πιο αμφίρροπο Euro!

Πέντε μήνες μετά την Ολυμπιάδα, ξεκινάει η πρώτη μεγάλη διοργάνωση για το 2022, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Χάντμπολ σε Ουγγαρία και Σλοβακία, παρά τις μάταιες εκκλήσεις των παικτών προς την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία να αναπροσαρμόσει το καλεντάρι της, ώστε να μπορέσουν να πάρουν μια ανάσα.

Προφανώς το εμπορικό κέρδος υπερίσχυσε των αιτιάσεων των πρωταγωνιστών και η διοργάνωση γίνεται κανονικά, εν μέσω του κύματος της “omicron”, με τις όποιες αναπροσαρμογές να αφορούν την μείωση σε πέντε ημέρες της καραντίνα των παικτών σε περίπτωση που βρεθούν θετικοί στον ιό και τον περιορισμό των θεατών στο 25% για τους αγώνες που θα γίνουν στη Σλοβακία.

🤾 Xάντμπολ: Το ευρωπαϊκό στη Stoiximan με αμέτρητα ειδικά & μακροχρόνια!

Για τα παιχνίδια που θα γίνουν στην Ουγγαρία βέβαια, όπου το χάντμπολ είναι εξαιρετικά δημοφιλές και η εθνική της έχει νόμιμες βλέψεις για ένα μετάλλιο, ούτε λόγος για περιορισμούς. Εξάλλου οι ίδιοι οι Μαγυάροι επαίρονται ότι θα γίνει ένα τρομερό τουρνουά στην μεγαλύτερη Αρένα Χάντμπολ στην Ευρώπη, το νεόδμητο και επιβλητικό MVM Dome (χωρητικότητας 20.000 θεατών), όπου θα λάβουν χώρα, οι περισσότεροι αγώνες της διοργάνωσης.

Αυτοί βέβαια που πληρώνουν ήδη το λογαριασμό από μια τόσο επιβαρυμένη χρονιά με συνεχή παιχνίδια (πριν την Ολυμπιάδα είχε προηγηθεί και Μουντιάλ!) είναι οι ίδιοι οι παίκτες και οι εθνικές ομάδες, με πρώτη και καλύτερη την χρυσή Ολυμπιονίκη Γαλλία που θα παραταχθεί στο τουρνουά πέντε μεγάλα ονόματα και την ομάδα να ταλαιπωρείται από δύο κύματα covid κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Τα προβλήματα της Γαλλίας, φαίνεται να έχουν ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στην φιναλίστ της Ολυμπιάδας Δανία, που εξάλλου έχει κερδίσει και τα δύο παγκόσμια πρωταθλήματα του 2019 και του 2021. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραδόξως δεν έχουν κατακτήσει τον τίτλο από το 2012, αλλά είναι εντυπωσιακό ότι συνεχίζουν ακόμη πέντε παίκτες από εκείνη την ομάδα που πλέον βέβαια δεν στηρίζεται μόνο στον εμβληματικό Mikkel Hansen, αλλά περιμένει πολλά από το νέο αστέρι της, τον 22χρονο Mathias Gidsel.

Στην 3η μεγάλη δύναμη του ευρωπαϊκού χάντμπολ, την Ισπανία, το μεγάλο θέμα είναι η απόσυρση του «πατριάρχη» του αθλήματος, του 40χρονου πια Ραούλ Εντρέριος (κάτι σαν τον Γκάλη του αθλήματος στην Ισπανία), ο οποίος ήταν ο πρωτοστάτης στους ευρωπαϊκούς τίτλους του 2018 και του 2020. Εντούτοις, οι «φούριας ρόχας» παραμένουν μια πολύ δυνατή και έμπειρη ομάδα και προσφέρονται σε αποδόσεις δεύτερου φαβορί για την κατάκτηση του τουρνουά πίσω από τη Δανία και οριακά μπροστά από την Γαλλία.

Στην πραγματικότητα όλες οι ομάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα απουσιών, είτε λόγω τραυματισμών, είτε λόγω Covid, ενώ πολλοί παίκτες είναι φανερά καταπονημένοι από τις δύο ουσιαστικά σερί σεζόν χωρίς ανάπαυλα και παραμένουν μακριά από τον καλό εαυτό τους. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Νορβηγός Sander Sagosen, καλύτερος παίκτης στον κόσμο, αλλά σε εμφανή κάμψη τους τελευταίους μήνες.

Ειδικής μνείας χρίζει και η γηπεδούχος Ουγγαρία που έχει επενδύσει πολλά στη διοργάνωση καθώς τη βλέπει σαν χρυσή επικοινωνιακή ευκαιρία εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Η Ουγγαρία είναι από τις ελάχιστες χώρες που το χάντμπολ είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο άθλημα μετά το ποδόσφαιρο, αλλά στο διεθνές προσκήνιο έχει καταφέρει να πανηγυρίσει μόλις ένα μετάλλιο, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του μακρινού 1986.

Αυτή τη φορά όμως φαίνεται να διαθέτει όλα τα συστατικά της επιτυχίας: α) ένα πολύ ποιοτικό κράμα έμπειρων και νεαρών ταλαντούχων παικτών, β) έχουν μαζί τους το momentum και την ψυχολογία, καθώς έρχονται από δύο διαδοχικά καλά τουρνουά που σημείωσαν μεγάλη πρόοδο και τεράστιες νίκες – ειδικά η 5η θέση στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα όπου και αποκλείστηκαν στην παράταση από την Γαλλία, γ) η ώθηση από τους 20 χιλιάδες τρελαμένους οπαδούς τους και δ) το ευνοϊκό πρόγραμμα που τους δίνει πολύ ρεαλιστικές πιθανότητες να φτάσουν τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά.

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Χάντμπολ είναι ένα μεγάλο σε διάρκεια τουρνουά που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι τον τελικό της 30ης Ιανουαρίου, με πολύ δυνατές αναμετρήσεις και σίγουρα αρκετές εκπλήξεις εν μέσω μια παράξενης εποχής.

Δυστυχώς, η εθνική μας ομάδα, δεν έχει φτάσει ακόμη στο επίπεδο να συμμετέχει σε μεγάλα τουρνουά, αλλά με βάση την τεράστια πρόοδο του αθλήματος στη χώρα μας κατά την τελευταία διετία, είναι δεδομένο ότι αυτό θα αργήσει να συμβεί στο μέλλον, πιθανότατα και από την επόμενη διοργάνωση. Μέχρι τότε, ας απολαύσουμε το φετινό τουρνουά που προδιαγράφεται πιο αμφίρροπο από ποτέ!

Maestro