Ο ανεπιθύμητος που έσωσε την καριέρα του

Εκατομμύρια άνθρωποι τον έμαθαν εκείνο το βράδυ του καλοκαιριού του 2016 με το χειρότερο τρόπο. Όταν ο Αντόνιο Κόντε είχε τη φαεινή ιδέα να περάσει στο 120′ έναν άγνωστο σε πολλούς φαλακρό τύπο αντί του Κιελίνι, αρκετοί σκέφτηκαν ότι μπαίνει κάποιος σπεσιαλίστας για τη διαδικασία των πέναλτι που ήταν πλέον σίγουρη στον προημιτελικό του Euro μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας. Ο Σιμόνε Ζάζα (Τζάτζα επί το ιταλικότερο) είχε μόλις τελειώσει την πρώτη του σεζόν στη Γιουβέντους σκοράροντας πέντε φορές και έμπαινε σε ένα τόσο σπουδαίο παιχνίδι της εθνικής Ιταλίας. Ζούσε το όνειρο.

Ένα όνειρο πάντως που δεν ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία. Ο Σιμόνε είχε ως κύρια ασχολία από τα 8 ως τα 11 του το τάε κβο ντό κι όχι το ποδόσφαιρο. Περίεργο για ένα παιδί από ένα χωριουδάκι στα νότια της Ιταλίας, στις ακτές του Ιονίου.  Όταν τα παράτησε επειδή το γυμναστήριο ήταν μακριά από το σπίτι (στην κοντινή κωμόπολη με το αρχαιοελληνικό όνομα “Πολύχωρον”), ο καθηγητής του στενοχωρήθηκε πολύ, πίστευε ότι είχε τεράστιο ταλέντο. Ο Ζάζα όμως κατέληξε στο ποδόσφαιρο. Έπαιζε στην τοπική ομάδα και όταν ήταν σπίτι έβλεπε βιντεοκασέτες με τον Μάρκο φαν Μπάστεν, τον αγαπημένο του ποδοσφαιριστή. Αταλάντα και Σαμπντόρια τον πίστεψαν, αλλά δεν έπαιξε σχεδόν ποτέ εκεί, μια καριέρα γεμάτη δανεισμούς μέχρι που τα πήγε καλά σε Άσκολι και Σασουόλο κι η Γιουβέντους αποφάσισε να του δώσει ευκαιρίες τη σεζόν 2015-16..

Είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις αυτό το πέναλτι χωρίς κάποιο τρολομοντάζ

Ελάχιστα λεπτά αργότερα από την αλλαγή του 120′, ξεκινούσε ο κατήφορος του Σιμόνε Ζάζα. Όχι απλά αγωνιστικός όμως, ένας ψυχολογικός κατήφορος στον οποίο ο γεννημένος στη νότια Ιταλία επιθετικός θα έπρεπε να υπομείνει την κοροϊδία από ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό (και μη) κόσμο. Η Γερμανία κέρδισε με 6-5, μετά τον Ζάζα αστόχησαν άλλοι 6 ποδοσφαιριστές, κάποιοι από αυτούς τεράστια ονόματα όπως οι Οζίλ και Σβάινστάιγκερ. Αν ρωτήσεις όμως 10 μη Ιταλούς για το ποιος έχασε το τελευταίο πέναλτι, ζήτημα οι μισοί να θυμούνται ότι ήταν ο Νταρμιάν. Αντίθετα, δεν υπάρχει ποδοσφαιρόφιλος που να μη θυμάται το άθλιο χτύπημα πέναλτι του Ζάζα, με το κωμικό τρέξιμο. Με τη βοήθεια των social media και των χιλιάδων memes, gifs και βίντεο, πέρασε στην αιωνιότητα. Ακόμα και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το ησυχαστήριό του, τα παιδάκια που τον έβλεπαν στις διακοπές τον ρωτούσαν: “είσαι τόσο καλός παίκτης, πώς έχασες αυτό το πέναλτι;”

“Ήταν η χειρότερη στιγμή της καριέρας μου, κυρίως για όλα όσα ακολούθησαν μετά. Είναι δικό μου σφάλμα γιατί δεν ήξερα τον τρόπο να επανέλθω αμέσως μετά από αυτό που έγινε. Πνίγηκα μέσα στην αρνητικότητα. Δεν ζήτησα εγώ να εκτελέσω το πέναλτι, δεν είμαι τόσο καλός σε αυτό. Η αλήθεια είναι όμως ότι στην προετοιμασία εκτελούσαμε κάθε μέρα πέναλτι και δεν είχα χάσει κανένα.”

Σχεδόν δύο μήνες αργότερα μετακόμιζε στο Λονδίνο, δανεικός (και με την αίσθηση στον κόσμο της Γιουβέντους ότι θα ήταν και αγύριστος) στη Γουέστ Χαμ. Το αγγλικό όνειρο έγινε εφιάλτης. Ο Ζάζα έπαιξε σε 11 παιχνίδια και δεν σκόραρε σε κανένα. Οι πάντα βιαστικοί στην κριτική τους Άγγλοι τον έχρισαν “flop”, παλτό με λίγα λόγια και ένας τραυματισμός στο γόνατο το Νοέμβριο τον άφησε εντελώς εκτός ομάδας. Τον Ιανουάριο ο μόνος που τον θέλει είναι ο Πραντέλι στη Βαλένθια που βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, αλλάζει προπονητές, γίνεται περίγελος με επιλογές όπως αυτή του Νέβιλ, μπλέκει σε παιχνίδια μάνατζερ και αποτελεί τοξικό περιβάλλον για οποιονδήποτε παίκτη ή προπονητή.

Ο Ζάζα όμως δεν έχει πολλές επιλογές και παρ’ ότι ο Πραντέλι έφυγε κατηγορώντας τη διοίκηση, ο Σιμόνε μετακομίζει δανεικός στην Ισπανία. Ένας παίκτης σε ελεύθερη πτώση, σε μια ομάδα σε διάλυση. “Φεύγω από τη Γουέστ Χαμ μόλις έξι μήνες μετά και ενώ δεν είμαι έτοιμος από φυσική κατάσταση να παίξω. Αν αποτύχω κι εκεί τι θα γίνει; Θα πέσω στις γραμμές του τρένου; Έκανα τέτοιες σκέψεις, ευτυχώς όμως για μια μέρα μόνο. Αποφάσισα ότι θα γίνω ξανά αυτό που ήμουν. Κι έτσι αποφάσισα να πάω στη Βαλένθια“.

https://www.youtube.com/watch?v=3lKi-fv0ww0

Στις 19 Φεβρουαρίου, στο πέμπτο παιχνίδι του Ζάζα με τη φανέλα της Βαλένθια, απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, ο Ζάζα πήρε την πάσα του Μουνίρ και λίγο πριν λήξει το ημίχρονο τελείωσε τη φάση με το αριστερό. Ήταν το πρώτο του γκολ μετά από περίπου εννιά μήνες, από ένα ματς της Γιουβέντους με την Κάρπι, είχε μεσολαβήσει το Euro και η Γουέστ Χαμ. Ο Ζάζα δεν το πανηγύρισε σχεδόν καθόλου, όταν η κάμερα ζούμαρε πάνω του, ήταν έτοιμος να κλάψει. Σαν να έφυγε ένα τεράστιο βάρος από πάνω του.

Ο Ιταλός τα πήγε εξαιρετικά, σκόραρε έξι φορές και μπήκε στις καρδιές των φίλων της Βαλένθια με ένα πανέμορφο γκολ απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης στο 2-1 του Μεστάγια. Από τις χαλαρές 40λεπτες προπονήσεις του Μπίλιτς, στις σκληρές στην Ισπανία, ο φαλακρός στράικερ βρήκε ξανά τον εαυτό του. Ο ίδιος λέει ότι προσαρμόστηκε καλύτερα και ότι όσο χαζό κι αν ακούγεται τον βοήθησε ο ήλιος, ο κόσμος και το φαγητό, στο Λονδίνο ήταν όλα πιο κρύα. Το καλοκαίρι που μας πέρασε η Βαλένθια έδωσε 16 ολόκληρα εκατομμύρια για να τον αποκτήσει από τη Γιουβέντους και το 2016 έμοιαζε με αιώνες πριν.

“Τώρα γελάω, αλλά μέχρι μερικούς μήνες πριν όταν μιλούσα για εκείνο το πέναλτι ήθελα να σπάσω το τραπέζι από νεύρα”

Η έλευση του Μαρσελίνο σήμαινε ότι ο Ζάζα έπρεπε να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός νέου και σκληρού προπονητή. Έμεινε στον πάγκο στο ματς με τη Λεβάντε με φανερή τη κακή του διάθεση όταν μπήκε ως αλλαγή. Η κοπέλα του ξεσπάθωσε δημόσια εναντίον του Μαρσελίνο, αλλά αμέσως μετά ήρθαν τα γκολ και μάλιστα με χατ-τρικ. Ο Ζάζα βρίσκεται σε δαιμονιώδη κατάσταση. Έχει σκοράρει 9 γκολ σε 11 ματς και κέρδισε το βραβείο του καλύτερου παίκτη της Πριμέρα για τον Σεπτέμβριο. Μαζί του κι η Βαλένθια που σπάει όλα τα ρεκόρ στην ιστορία της. Ο Ζάζα σκόραρε σε πέντε συνεχόμενα παιχνίδια και ισοφάρισε το σχετικό ρεκόρ του τεράστιου Μάριο Κέμπες ως ο μόνος ξένος που το έχει καταφέρει ποτέ. Όταν απέναντι στη Λεγανές βγήκε αλλαγή πριν σκοράρει ξανά και τα κάνει έξι, έφυγε έξαλλος προς τα αποδυτήρια χωρίς να δώσει το χέρι στον Μαρσελίνο. Ο κόουτς και πάλι τον κάλυψε, λέγοντας ότι είναι πολύ καλό παιδί. Αλλά κι ο Ζάζα μιλάει με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτόν. “Ο Μαρσελίνο κάνει διάλογο με όλους, μιλάει με όλους, εξηγεί πράγματα και στο τέλος καταλαβαίνεις ότι είχε δίκιο”.

Ο Ζάζα λέει ότι τα οφείλει όλα στους ανθρώπους που τον στήριξαν, συγγενείς, φίλους και την κοπέλα του. Και φυσικά τον Άλβαρο Μοράτα, τον κολλητό του από τη σεζόν τους στο Τορίνο. Έδεσαν αμέσως, έγιναν συγκάτοικοι, η κοπέλα του Μοράτα ήταν αυτή που έκανε… το συνοικέσιο στον Ζάζα με δική του φίλη, ενώ ο Μοράτα ήταν αυτός που έπεισε τον Ζάζα ότι στη Βαλένθια θα μπορούσε να αναγεννηθεί. Οι μικρές λεπτομέρειες που καθορίζουν ζωές.

Σε ένα από τα πολλά τατουάζ του (οικογενειακή συνήθεια, καθώς ο πατέρας του έχει εννιά και η μητέρα του άλλα τρία) γράφει στα λατινικά: “Πάλεψε με τους δαίμονές σου”. Ο Ζάζα έπιασε πάτο και κατάφερε να φτάσει ξανά ψηλά, νίκησε. Από εδώ και πέρα μένει να δούμε αν θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο και να κάνει τον κόσμο να τον θυμάται και για άλλα πράγματα πέρα από εκείνο το πέναλτι. Ο ίδιος πάντως δεν ανησυχεί. Έχει βρει ξανά την ηρεμία του και όταν γυρίζει για διακοπές στην πατρίδα του, πηγαίνει με τον σκύλο του (ο Ζάζα έχει τρέλα με τα ζώα και κατά καιρούς είχε από ιγκουάνα και φίδια, μέχρι σκαντζόχοιρους και… βατράχια) στην παραλία για να κάνει βόλτες. Τα χειρότερα πέρασαν οριστικά. Οι εμφανίσεις του τον έφεραν ξανά μέχρι και στην εθνική Ιταλίας. Ένας τραυματισμός όμως στο γόνατο του στέρησε την ευκαιρία να βοηθήσει απέναντι στη Σουηδία και να ολοκληρώσει μια χολιγουντιανή επιστροφή. Κι ακόμα χειρότερα, το πρόβλημα μπορεί να του στερήσει και ματς της Βαλένθια στο άμεσο μέλλον, καθώς ο μηνίσκος μάλλον θα χρειαστεί επέμβαση. Απέναντι στην Εσπανιόλ σήμερα, ο Μαρσελίνο καλείται να ρισκάρει, να τον χρησιμοποιήσει γνωρίζοντας ότι μπορεί ένα χτύπημα να τον βγάλει εκτός.