Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν λίγα χρόνια και η οποία κατέγραψε και ανέλυσε κοντά στις 100.000 εκτελέσεις πέναλτι παγκοσμίως από το 2009, ένα 76% περίπου των σουτ από τα 11 μέτρα καταλήγει στα δίχτυα, ένα 17% σώζεται από τους τερματοφύλακες, ένα 4% φεύγει εκτός εστίας και ένα 3% βρίσκει δοκάρι. Στην ίδια έρευνα γίνεται και μια λεπτομερέστατη ανάλυση για τα χαρακτηριστικά που έχει ο ιδανικός εκτελεστής και ο τέλειος τερματοφύλακας για αυτές τις καταστάσεις. Στη δεύτερη περίπτωση, και βάσει στατιστικών πάντα, ο τερματοφύλακας με τις περισσότερες πιθανότητες να αποκρούσει ένα πέναλτι είναι 30-31 ετών και προέρχεται από την αμερικάνικη ήπειρο.
Ο Σαμίρ Χαντάνοβιτς δεν έχει καμία σχέση με την ήπειρο στα ανατολικά του Ατλαντικού και τα 30-31 τα έχει αφήσει πίσω εδώ και αρκετό καιρό αλλά παρ’όλα αυτά παραμένει ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο στις εκτελέσεις πέναλτι. Ο 36χρονος Σλοβένος, που τα τελευταία 16 χρόνια δηλώνει κάτοικος Ιταλίας, έγραψε ιστορία πριν από μερικές μέρες στο ντέρμπι απέναντι στην Μίλαν. Μπορεί η Ίντερ να έχασε τελικά το παιχνίδι αλλά ο τερματοφύλακας της πρόλαβε να αποκτήσει ένα λόγο για να το θυμάται για πάντα.
Στο 12ο λεπτό του ντέρμπι o Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς στήθηκε στα 11 βήματα απέναντι του. Ο Σουηδός εκτέλεσε δυνατά και χαμηλά στην αριστερή πλευρά αλλά ο Σλοβένος έπεσε σωστά και έδιωξε τη μπάλα. Για κακή του τύχη βέβαια αυτή επέστρεψε στα πόδια του Ζλάταν και τελικά κατέληξε έστω και καθυστερημένα στα δίχτυα αλλά το ρεκόρ είχε καταγραφεί. Με αυτή την απόκρουση ο Χαντάνοβιτς έφτασε τις 25 και άφησε πλέον πίσω του τον μεγάλο Τζιανλούκα Παλιούκα στη λίστα με τις περισσότερες επεμβάσεις σε πέναλτι στη Σέριε Α.
Από την πρώτη φορά που βρέθηκε σε μια τέτοια κατάσταση, τον μακρινό Νοέμβριο του 2004, όταν και τον νίκησε ο μετέπειτα γνωστός μας Κριστιάν Λεντέσμα, μέχρι και πριν λίγες μέρες, όταν δεν μπόρεσε για λίγο να σώσει και το πέναλτι της Γκλάντμπαχ, στην πρεμιέρα του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ, ο Σλοβένος μετράει 41 αποκρούσεις σε 112 εκτελέσεις, δηλαδή σώζει περίπου το 37% των πέναλτι που αντιμετωπίζει! Μέσα στα πολλά θύματα του όλα αυτά τα χρόνια συμπεριλαμβάνονται αρκετά μεγάλα ονόματα του Καμπιονάτο, όπως αυτά των Κακά, Κασάνο, Καβάνι, Ετό, Χάμσικ, Λούκα Τόνι, Αμορούζο, Πάντεφ, ‘Πάπου’ Γκόμεζ και Μούτου.
Η φήμη του πεναλτάκια ακολουθούσε τον Χαντάνοβιτς από την εποχή που έπαιζε στην Ουντινέζε, εκεί όπου και έφτιαξε το όνομα του στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Ειδικότερα τη σεζόν 2010-11 οι εκπληκτικές εμφανίσεις του, που επιβραβεύτηκαν με μια θέση στην καλύτερη 11αδα του πρωταθλήματος, βοήθησαν σημαντικά την Ουντινέζε να τερματίσει 4η και να κερδίσει μια θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εκείνη ήταν και η χρονιά που η φήμη του στα πέναλτι εκτινάχθηκε, αφού από τα 8 που του εκτέλεσαν, κατάφερε να βγάλει τα 6 (!), που είναι και ρεκόρ αποκρούσεων σε μια σεζόν στην ιστορία του Καμπιονάτο.
Οι αποκρούσεις του έως το 2014
Το μεγάλο βήμα στην καριέρα του έγινε το 2012, όταν η Ίντερ τον επέλεξε για να αντικαταστήσει τον Ζούλιο Σέζαρ. Το να διαδεχθείς έναν θρύλο της ομάδας που αποχωρήσει με 15 τίτλους στο ενεργητικό του, δεν είναι σίγουρα το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο αλλά ο Χαντάνοβιτς δεν τα πήγε και άσχημα. Για την ακρίβεια τα πήγε τόσο καλά που σε αυτά τα 8 χρόνια μετράει κατά μέσο όρο 15 αγώνες τη σεζόν χωρίς να δεχτεί γκολ, έχει κερδίσει το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα του πρωταθλήματος τη σεζόν 18-19, είναι 2ος (πίσω μόνο από τον Μαθουσάλα Ζανέτι) ξένος σε συμμετοχές στη Σέριε Α και εδώ και 1,5 χρόνο φοράει και το περιβραχιόνιο της Ίντερ, ένα εξίσου ιστορικό επίτευγμα αφού είναι ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία της ομάδας που χρίζεται αρχηγός!
Κι αν αυτά δεν αρκούν, υπάρχουν πάντα και οι γνώμες των ειδικών. Ανάμεσα στους παλαίμαχους τερματοφύλακες που τον έχουν εκθειάσει όλα αυτά τα χρόνια συναντάει κανείς τον Τζιουλιάνο Σάρτι, τερματοφύλακα της μεγάλης Ίντερ των 60s, τον Τζιανλούκα Παλιούκα (που από το 2015 είχε προβλέψει ότι θα τον περάσει στις επεμβάσεις πέναλτι) και τον Ζούλιο Σέζαρ, που πριν λίγους μήνες τον συμπεριέλαβε στους 5 καλύτερους τερματοφύλακες του κόσμου προσθέτοντας πως “απλά ο κόσμος δεν μιλάει τόσο γι’αυτόν γιατί δεν παίζει συνέχεια στο Τσάμπιονς Λιγκ”.
Στο διάστημα που ζει στο Μιλάνο οι επιτυχίες του στα πέναλτι συνεχίστηκαν και εντός αλλά και εκτός Ιταλίας, αφού στις εγχώριες επεμβάσεις προστέθηκαν και αυτές των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Στην 8ετια αυτή ο Χαντάνοβιτς αντιμετώπισε 4 πέναλτι στο Γιουρόπα Λιγκ και δεν μάζεψε ούτε μια φορά τη μπάλα από τα δίχτυα του ενώ σε κάποια φάση την άνοιξη του 2015 μετρούσε στην Ιταλία 6 επεμβάσεις στα τελευταία 7 πέναλτι! Σε μια δήλωση του πριν λίγα χρόνια ο Φάμπιο Κουαλιαρέλα είχε πει: “Όταν έπαιζα στη Γιουβέντους είχα σκοράρει δυο φορές απέναντι του. Όταν βρεθήκαμε ξανά μετά από 1,5 χρόνο στο Σαν Σίρο όμως και ετοιμαζόμουν να εκτελέσω ξανά ένα πέναλτι, τον έβλεπα και το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν ‘Μα, πόσο μεγάλος είναι; Που μπορώ να σουτάρω;'”.
Σε κάποιες συνεντεύξεις οι δημοσιογράφοι έχουν προσπαθήσει να εκμαιεύσουν κάποιο μυστικό για το πως καταφέρνει και σώζει τόσα πέναλτι αλλά ο Χαντάνοβιτς δεν δείχνει διατεθειμένος να αποκαλύψει την τακτική του. Μόνο τον Γενάρη, όταν έπιασε στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας τον Παλιούκα, αποκρούοντας ένα πέναλτι του Μουριέλ της Αταλάντα στο 88′ της αναμέτρησης, δέχτηκε να πει 1-2 κουβέντες παραπάνω για τα πέναλτι: “Αν πρέπει να διαλέξω κάποιον ιδανικό εκτελεστή, θα επέλεγα μάλλον κάποιον από αυτούς που περιμένουν ως την τελευταία στιγμή τον τερματοφύλακα να κάνει κάποια κίνηση. Κάποια ονόματα που μου έρχονται στο μυαλό είναι ο Περότι, ο Μπαλοτέλι, ο Μεντιέτα, ο Ζορζίνιο.”
Πέρα από τις εκπληκτικές επιδόσεις του στα πέναλτι οι γενικότερες εμφανίσεις του όλα αυτά τα χρόνια σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα του, έχουν κερδίσει τους πάντες μέσα στην Ίντερ. Γι’αυτό και όταν αποφασίστηκε πέρσι τον Φλεβάρη να αφαιρεθεί το περιβραχιόνιο από τον αμφιλεγόμενο Ικάρντι, η επιλογή του αντικαταστάτη ήταν αρκετά εύκολη. Η απόφαση αυτή αντιμετωπίστηκε θετικά όχι μόνο από τους υπόλοιπους παίκτες αλλά και από τους οπαδούς που το έδειξαν και έμπρακτα. Ένα μόλις μήνα αργότερα οι οργανωμένοι φίλοι της Ίντερ τραγούδησαν το όνομα του υψηλόσωμου Σλοβένου στο νικηφόρο ντέρμπι με τη Μίλαν, μια αναπάντεχη κίνηση, καθώς τα τελευταία 6-7 χρόνια το οργανωμένο κομμάτι της κερκίδας των ‘νερατζούρι’ απέφευγε συστηματικά να απευθυνθεί με κάποιο σύνθημα ή τραγούδι προσωπικά σε κάποιον παίκτη.
Στα 36 του πλέον ο Σαμίρ Χαντάνοβιτς έχει ριζώσει για τα καλά πλέον στην Ίντερ και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα κλείσει εκεί και την καριέρα του. Τα τελευταία χρόνια οι φωνές στην κερκίδα που ζητάνε να βρεθεί κάποιος νεότερος αντικαταστάτης αυξάνονται, ειδικά μετά από τα διάφορα μικρά ή μεγαλύτερα λάθη του που κοστίζουν κάποια φτηνά γκολ στην ομάδα του Κόντε. Μέχρι να έρθει όμως αυτή η στιγμή που κάποιος ικανότερος θα τον στείλει στον πάγκο, ο αρχηγός της Ίντερ θα κάθεται κανονικά κάτω από τα δοκάρια του Μεάτσα, έτοιμος να φοβίσει με την παρουσία του αλλά και τη φήμη του οποιονδήποτε αντίπαλο στήσει τη μπάλα στα 11 μέτρα απέναντι του.