Με κεκτημένη ταχύτητα

Μετά τα «ηρωικά» του Φαλήρου και τη μεγάλη ανατροπή απέναντι στη Μπασκόνια, ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στη Μαδρίτη για μια δεύτερη ταυρομαχία. Αυτή τη φορά τον περιμένει η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ.

«Χωρίς εσένα»

Η απουσία του Νίκολα Μιλουτίνοφ (και) από το παιχνίδι της Μαδρίτης αποτελεί σημαντικό παράγοντα αναφορικά με τη διαμόρφωση των αγωνιστικών ισορροπιών στο παρκέ αλλά και τις τακτικές επιλογές των δύο προπονητών και ειδικά του Ντέηβιντ Μπλατ. Ο Σέρβος σέντερ εξελίσσεται στο κεντρικό κομμάτι του φετινού ερυθρόλευκου οικοδομήματος και η παρουσία του, ειδικά απέναντι σε μια ομάδα με τη ποιότητα της Ρεάλ κάτω από τα καλάθια, θα ήταν υπέρ του δέοντος  σημαντική.

Απέναντι σε μια επίσης προικισμένη ομάδα στη γραμμή των ψηλών και πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι του ριμπάουντ, τη Μπασκόνια, οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν χωρίς το πιο δυνατό τους χαρτί (Νο1 ριμπάουντερ στη λίγκα ο Μιλουτίνοφ) να κερδίσουν τη μάχη των αιθέρων και να μείνουν κοντά στον αντίπαλο παίζοντας μέχρι τέλους τη ζαριά τους. Τα «μαγικά» του πολύ φορμαρισμένου Παπανικολάου δε, έστειλαν τον κόσμο των ερυθρολεύκων στα ουράνια δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη αξία στη δουλειά που έγινε αναφορικά με τις διεκδικούμενες μπάλες κοντά στο καλάθι.

Στη Μαδρίτη φυσικά ο Ολυμπιακός θα έχει πολύ δυσκολότερο έργο. Ο Ντέηβιντ Μπλατ πήρε το τελευταίο εντός έδρας ματς με «μαγικά» των παιχτών του αλλά στο WiZink Center θα χρειαστούν μάλλον δικά του «μαγικά» για να μπορέσει η ελληνική ομάδα να φύγει όρθια. Το γεγονός βέβαια ότι έχει κάνει μερικά τέτοια στο συγκεκριμένο γήπεδο (playoffs 2017, στη σειρά Ρεάλ-Νταρουσάφακα) τρέφει τις ελπίδες των φιλοξενούμενων. Ο κόουτς Μπλατ γνωρίζει ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει να πιάσει υψηλά στάνταρντ αποτελεσματικότητα σε συγκεκριμένα κομμάτια του παιχνιδιού. Ριμπάουντ, λάθη. Τα εργαλεία για να μπορέσει να ελέγξει τον ρυθμό. Θεωρητικά είναι δύσκολο να ακολουθήσει η ελληνική επίθεση ένα παιχνίδι στο οποίο η Ρεάλ θα ανέβει παραγωγικά ψηλά αν και φέτος ο Ολυμπιακός έχει δείξει σημάδια προσαρμοστικότητας και σε τέτοιες καταστάσεις.  Χρειάζεται υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης και ηθικό ακμαιότατο σε όλη τη διάρκεια του ματς γιατί η Ρεάλ όταν δεν αισθάνεται «καλά», προσπαθεί να σε «φοβίσει» για να καταρρεύσεις συναισθηματικά. Θεωρώ δεδομένο ότι ο Μπλατ θα προσπαθήσει να πάρει το ψυχολογικό πλεονέκτημα από νωρίς με το μέρος του (ζώνη..;) χτίζοντας στη συνέχεια επάνω σε αυτό.

Σε κακό φεγγάρι η Βασίλισσα

Η Ρεάλ δείχνει να περνάει μια μικρή κοιλιά. Αυτό που φάνηκε σαν «έλλειψη ενέργειας» για ένα μεγάλο διάστημα τη προηγούμενη εβδομάδα στο νικηφόρο ματς με τη Μακάμπι, μεταφέρθηκε και στο τοπικό ντέρμπι της ACB με την Εστουντιάντες όπου το δίδυμο Τζεντίλε-Ουίτινγκτον κατατρόπωσε τους πρωταθλητές Ευρώπης. Προχθές δε, στα Κανάρια, οι «νησιώτες» είχαν τον έλεγχο στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού με τη Ρεάλ να είναι ασυνήθιστα νευρική επιθετικά, περιμένοντας το σινιάλο της αντεπίθεσης από το ατομικό ταλέντο κάποιου σταρ της. Η απουσία του Κάρολ την κάνει λιγότερο «πυρηνική» σε παραγωγικό επίπεδο ενώ εντοπίζεται μια ευκολία σχετικά με τον τρόπο που η αντίπαλη επίθεση πατάει στο ζωγραφιστό της Ρεάλ και σκοράρει. Νομίζω αυτό είναι ένα κομμάτι στο οποίο μπορεί να επενδύσει τακτικά ο Ολυμπιακός. Ο LeDay έρχεται από σπουδαίο ματς και η αναμέτρηση με τη γραμμή της Ρεάλ αποτελεί αυτόματα ένα μεγάλο κίνητρο για έναν ρούκι όπως αυτός. Ο Γιώργος Πρίντεζης και ο Βασίλης Σπανούλης θα είναι εκεί επίσης. Η ελληνική ομάδα άλλωστε είναι αναγκασμένη να ακουμπήσει μπάλες στο χαμηλό ποστ ώστε να μπορέσει μέσα από αυτόν τον τρόπο επίθεσης τον ρυθμό της αναμέτρησης και το επιθετικό transition των γηπεδούχων. Γίνεται κατανοητό ότι απαγορεύονται τα άκοπα τρίποντα και οι αφελείς μεταβιβάσεις. Μια αναμέτρηση στη Μαδρίτη είναι πάνω από όλα ένα πολύ δυνατό πνευματικό τεστ. Για παιδιά όπως ο LeDay και ο Goss, στα οποία οι ερυθρόλευκοι έχουν επενδύσει με το βλέμμα στο σήμερα και αύριο,  συνιστά επίσης μέρος της ανάπτυξης τους.  Θα είναι επίσης ένα τεστ για τον ίδιο τον κόουτς Μπλατ ο οποίος πρέπει με τη σειρά του να φτάσει πνευματικά βαθιά για να κρατήσει την ομάδα του «ζωντανή» στη διεκδίκηση της νίκης.

Διαφωνώ με όσους θεωρούν ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει τίποτα να χάσει στη Μαδρίτη. Μια πραγματικά καλή ομάδα που κοιτάζει ψηλά πρέπει να είναι ανταγωνιστική παντού και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ειδικά όταν προσπαθεί να οικοδομήσει χαρακτήρα εντρυφώντας σε μια νέα φιλοσοφία όπως οι ερυθρόλευκοι. Τα αποτελέσματα και η συνέχεια σε αυτή τη διοργάνωση άλλωστε διαμορφώνουν τον «ψυχισμό» του κάθε συνόλου. Είναι μέρος του «παιχνιδιού».