Παιχνίδια χαρακτήρα

Ο Ολυμπιακός καλείται να διαχειριστεί τη χαρά της νίκης και ο Παναθηναϊκός τον προβληματισμό της ήττας. Μοιάζει εξίσου δύσκολο. Οι δύο «αιώνιοι» μπαίνουν στη μάχη των διπλών παιχνιδιών στο ξεκίνημα του 2019 αφήνοντας πίσω τη πρόσφατη μεταξύ τους σύγκρουση. Η επιτυχία είναι θέμα χαρακτήρα.

Ο κίνδυνος του λαβωμένου αντιπάλου

Ο Ολυμπιακός καλείται να περάσει ένα σημαντικό τεστ. Μια αξιολόγηση αναφορικά με τη πρόοδο της ομάδας σε πνευματικό επίπεδο σε μια στιγμή όπου ο ενθουσιασμός έχει «ποτίσει» τα αποδυτήρια μετά τη καθαρή επικράτηση επί του «αιωνίου» αντιπάλου στο πρόσφατο ντέρμπι του Φαλήρου. Ο Ντέιβιντ Μπλατ σίγουρα βλέπει τον κίνδυνο του εφησυχασμού και της μείωσης του ποσοστού της πολεμικής φύσης στον ψυχισμό των παιχτών του. Ο αντίπαλος μάλιστα και η ποιότητα που κουβαλάει σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, ανεβάζουν τον βαθμό δυσκολίας.

Η Μπασκόνια κάνει μεγάλη προσπάθεια με τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς στο τιμόνι και αυτό έχει απεικονιστεί στο παρκέ. Παίζει καλό, γρήγορο μπάσκετ, είναι πολύ δυνατή στο κομμάτι του ριμπάουντ και διαθέτει μια καλή αμυντική βάση. Οι Βάσκοι έχουν ανατρέψει την αρχικά διαμορφωμένη κατά τους κατάσταση και βρίσκονται μόλις μια νίκη πίσω από την οχτάδα. Η ποιότητα τους είναι τέτοια που τους επιτρέπει να κοιτούν όχι μόνο την είσοδο στα playoffs αλλά και ένα καλύτερο πλασάρισμα. Ο σοβαρός τραυματισμός του Σενγκέλια ήταν ένα σοκ. Η ομάδα βρίσκεται ακόμα από την επήρεια αυτού και προσπαθεί δειλά-δειλά να το ξεπεράσει. Στη Πόλη απέναντι στη Φενέρ η Μπασκόνια κέρδισε τη μάχη του ριμπάουντ όμως ήταν άστοχη από τη περίμετρο σε ένα εκτός έδρας ματς και απέναντι σε μια άμυνα η οποία ξέρει όσο λίγες να κλείνει διαδρόμους μειώνοντας τον διαθέσιμο χώρο. Δύο παίχτες των Βάσκων είναι σε εξαιρετική κατάσταση τον τελευταίο καιρό. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για παίχτες οι οποίοι μπορούν να τρέξουν καλά το γήπεδο και να ανταποκριθούν σε ένα πιο γρήγορο τέμπο παιχνιδιού. Ο λόγος για τους Λούκα Βιλντόζα και Σαβόν Σιλντς. Ο 23χρονος Αργεντίνος πόιντ γκαρντ έχει αναγεννηθεί με τον Περάσοβιτς ο οποίος ξέρει ακριβώς τι χρειάζεται ο νεαρός για να μπορέσει να ακολουθήσει (στα όρια του δυνατού) τα βήματα του θρύλου της πόλης, «Παμπλίτο» Πριγκιόνι. Στα 5 τελευταία μας της Ευρωλίγκας, ο Βιλντόζα μετράει 11.6 πόντους με 54.1% στο τρίποντο και 5.0 τελικές πάσες ενώ ο Σιλντς (στα 4 τελευταία ματς) «γράφει» 16.0 πόντους με 65.5% στα δίποντα (19/29), 66.7% στα τρίποντα (6/9) και 3.0 ριμπάουντ όντας αρκετά βελτιωμένος σε σχέση με το πολύ νωθρό ξεκίνημα του στη διοργάνωση. Η Μπασκόνια έχει συσπειρωθεί μετά τον «κεραυνό» της απουσίας του ηγέτη της και αυτό την κάνει διπλά επικίνδυνη. Ο Ολυμπιακός οφείλει να οικοδομήσει την αμυντική του τακτική επάνω στην αδυναμία της στη περιφερειακή εκτέλεση (απαγορεύεται να τους δώσει πάτημα να συνδεθούν με το καλάθι). Μεγάλο ενδιαφέρον σε προσωπικό επίπεδο εντοπίζεται στη μάχη του Μιλουτίνοφ με τον Πουαριέ, στον περιορισμό του Βιλντόζα (Μάντζαρης ίσως), στη παρουσία των Παπανικολάου-Γκος και σε ομαδικό, στη μάχη των αιθέρων.

Η ικανότητα του να συνεχίζεις

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στη πραγματικότητα μετά τις πρώτες ημέρες άκρατου ενθουσιασμού που σκόρπισε στον οργανισμό η παρουσία του σπουδαίου Ρικ Πιτίνο στο τιμόνι της ομάδας. Η ήττα στο Φάληρο ήταν σκληρή αλλά μπορεί να αποβεί σίγουρα διδακτική για το «τριφύλλι» το οποίο βίωσε για μια ακόμα φορά το μόνιμο φετινό πρόβλημα της ανάπτυξης και εκτέλεσης στο μισό γήπεδο, το οποίο εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα ειδικά στα εκτός έδρας ματς όπου η ομάδα δε καταφέρνει να πιέσει και να ανοίξει τον ρυθμό με την ίδια επιτυχία που το κάνει στο ΟΑΚΑ. Ο Ρικ Πιτίνο δε θα έχει στη διάθεση του τους Θανάση Αντετοκούνμπο και Κιθ Λάνγκφορντ ενόψει της αναμέτρησης με τους Βαυαρούς.

Η Μπάγερν είναι μια πραγματική ομάδα. Αναμφίβολα η πιο ευχάριστη έκπληξη της φετινής διοργάνωσης. «Τρέχει» μια εξαιρετικά ισορροπημένη, πολυπρόσωπη επίθεση μισού γηπέδου η οποία βασίζεται στον αλτρουισμό και τη συνεργασία. Αυτά τα στοιχεία μπόρεσαν να καλύψουν τις απουσίες που κλήθηκε να διαχειριστεί ο κόουτς Ράντονιτς με τη Μπάγερν να μένει στον αφρό της διεκδίκησης ενός εισιτηρίου για τη πρώτη οχτάδα. Οι Βαυαροί παίζουν το άθλημα στη σωστή του βάση και η σπουδαία εμφάνιση στο Μιλάνο (συν την ανατροπή σε ένα ματς που έδειχνε να στραβώνει, αυτό με τη Μπούντουτσνοστ στο Μόναχο) έχει ανεβάσει τον πήχη των φιλοδοξιών της. Ο Ράντονιτς ξέρει ότι εάν αντέξει τη πίεση του Παναθηναϊκού και αποτρέψει το παιχνίδι ανοιχτού γηπέδου στην ελληνική ομάδα θα έχει τύχη για ένα διπλό το οποίο μπορεί να αλλάξει εντελώς τη μοίρα της Μπάγερν. Είναι σημαντικό λοιπόν για τον Παναθηναϊκό να πιέσει, να παράγει λάθη με την άμυνα του και να βρει πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Σαφέστατα, σε προσωπικό επίπεδο, τα φώτα θα πέσουν επάνω στον Ντέρικ Ουίλιαμς ο οποίος τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση τοποθετώντας σε κατάσταση μεγάλης πίεσης τις περισσότερες άμυνες που έχουν κλιθεί να τον αντιμετωπίσουν. Δεν είναι λίγοι οι αμυντικοί που έχουν γίνει «κομπάρσοι» σε έναν μάλλον άχαρο ρόλο στα highlights με τα βροντερά του καρφώματα. Τα μέσα-έξω (από το ζωγραφιστό) παιχνίδι και το ατομικό ταλέντο του Ουίλιαμς προσδίδει στους Βαυαρούς τον παράγοντα του «απρόβλεπτου» που έλειπε από μια επίθεση χωρίς ιδιαίτερη ικανότητα στη προσωπική φάση. Στο 3-2 της Μπάγερν από τις 14 του Δεκέμβρη μέχρι σήμερα, ο Αμερικανός πάουερ-φόργουορντ μετράει 17.0 πόντους με 62.8% στα δίποντα και 45% στα τρίποντα (4.0 προσπάθειες) συν 4.2 ριμπάουντ. Η τριάδα Μήτογλου-Παπαπέτρου-Γκιστ θα έχει πολύ δουλειά απέναντι του ενώ ίσως χρειαστεί να ενεργοποιηθούν παγίδες στη πλευρά για να αναχαιτιστεί ο Ουίλιαμς και να βγει η μπάλα από τα χέρια του, ειδικά όταν βρίσκεται με αυτήν στο χαμηλό ποστ.

Για τον Παναθηναϊκό η νίκη είναι μονόδρομος. Η Μπάγερν βρίσκεται ένα παιχνίδι μπροστά του και το στραβοπάτημα απαγορεύεται. Η ήττα στο Φάληρο και η κακή εμφάνιση δε δημιουργούν τη καλύτερη δυνατή συνθήκη, όμως.. Κάποιες φορές στη ζωή και στο μπάσκετ όπως έχει πει ο Μπραντ Στίβενς, το πιο σημαντικό πράγμα είναι απλά η ικανότητα του να συνεχίζεις ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.