Αυτοκράτωρ εναντίον Βασίλισσας στην ελληνική λίγκα σε μια προσπάθεια των δύο άλλοτε κραταιών ομάδων να ξαναφθάσουν στον θρόνο. Το Stoiximan.blog θυμάται τρεις μάχες της Αθήνας οι οποίες κατέχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στην ιστορία των αγώνων μεταξύ της ΑΕΚ και του Άρη..
The “Γεώργιος Μόσχος” Shot..
Tη σεζόν 1990-91 διεξάγεται ένα ματς το οποίο έμελλε να μείνει στην ιστορία ως η ναυαρχίδα των μέχρι τώρα σκληρών αναμετρήσεων μεταξύ των δύο ομάδων. Ένα παιχνίδι το οποίο έκλεισε με ένα από τα ιστορικότερα σουτ που είδαν ποτέ οι τοίχοι του θρυλικού “Γεώργιος Μόσχος”.. Ο Άρης κατεβαίνει στην Αθήνα ως πρωτοπόρος του πρωταθλήματος και με τους Γκάλη, Γιαννάκη, Σούμποτιτς, Σέλερς. Ο προπονητής Λάζαρος Λέσιτς είναι το πρώτο σημάδι αδυναμίας του “αυτοκράτορα” ο οποίος έχει αρχίσει να μη μοιάζει untouchable. Το παιχνίδι είναι πολύ σκληρό με μάχες επί μαχών να παίρνουν μέρος στο παρκέ του Γ. Μόσχος και το όλο σκηνικό να μοιάζει βγαλμένο από τη μάχη του Stirling στο Braveheart..
Ο Λέσιτς τα έχει χαμένα και στα time outs ο Γιαννάκης με τον Γκάλη δίνουν οδηγίες. Η ΑΕΚ του Κρέζιμιρ Τσόσιτς μένει πίσω με 16 πόντους όμως επανακάμπτει ευρισκόμενη σε σπουδαία περιφερειακή βραδιά (11/19 τρίποντα), προάγγελος αυτού που ερχόταν.. Πέντε δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του ματς, με τον Άρη να προηγείται με 89-90, Γκάλης και Κουντουράκης βουτάνε στο παρκέ για μια διεκδικούμενη μπάλα με τους διαιτητές να καταλήγουν στο τζάμπολ. Είχε προηγηθεί η 2-3 ζώνη του Τσόσιτς και το λάθος του Γιαννάκη. Το σκηνικό είχε στηθεί.. Ο Τσόσιτς είναι ξεκάθαρος για τον εκτελεστή (“Παταβούκας ή Γκέκος”). Ο (2.02μ.) φόργουορντ της ΑΕΚ κερδίζει τη μάχη ψηλά από τον Γκάλη, ο Τόμας Τζόρνταν πασάρει στον Παταβούκα ο οποίος επιτίθεται στο αντίπαλο καλάθι. Ο Μηνάς Γκέκος παίρνει τη μπάλα και σηκώνεται από τα 8 μέτρα για ένα από τα πιο πολυσυζητημένα σουτ στην ιστορία της ελληνικής λίγκας. Ο γκαρντ της ΑΕΚ ευστοχεί και ακολουθεί πανδαιμόνιο.. Το σουτ φαίνεται ότι (έστω οριακά) δεν έπρεπε να μετρήσει. Ακόμα και σήμερα κανείς δεν είναι σίγουρος.. Η ΑΕΚ έμεινε όρθια απέναντι στους 36 πόντους του Γκάλη με τη περιφερειακή τριάδα των Παταβούκα-Γκέκου-Γαλακτερου να σημειώνει συνολικά 59 από τους 92 πόντους της ομάδας.. Ο Άρης είχε ήδη συγκάτοικο στη κορυφή της βαθμολογίας. Και η αίσθηση του να μοιράζεσαι τη κορυφή με τον “αιώνιο” αντίπαλο ΠΑΟΚ, σίγουρα δεν ήταν ευχάριστη.. Στην άλλη πλευρά τα πανηγύρια ήταν δικαιολογημένα. Ο “Δικέφαλος” έμπαινε σε μια νέα εποχή κυριαρχίας στην Αθήνα απέναντι στον Άρη η οποία θα διαρκούσε μέχρι τη σεζόν 2006-07..
Scales the Ghostbuster..
Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να σπάσει το φοβερό σερί της ΑΕΚ (ανάλογο με αυτό που είχε ο Άρης απέναντι της τη δεκαετία του ’80) στις εντός έδρας αναμετρήσεις με τους κιτρινόμαυρους της Θεσσαλονίκης. Τη σεζόν 2006-07, ο Άρης του Αντρέα Ματζόν διαθέτει μια από τις καλύτερες ομάδες της νεότερης εποχής.
Η ΑΕΚ του Σούλη Μαρκόπουλου και του Γκαγκαλούδη, Σωτήρη Νικολαϊδη, Κόμματου περνάει μια δύσκολη φάση και οι περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας βρίσκονται με το μέρος του αντιπάλου. Το ματς ξεκινάει και είναι πολύ ανταγωνιστικό. Ο Ματζόν περιμένει τη ζώνη του Μαρκόπουλου και έχει προετοιμαστεί για αυτήν. Ο Άρης διατηρεί ένα ισχνό προβάδισμα και τα φαντάσματα έχουν αρχίσει να βγαίνουν και πάλι στο ΟΑΚΑ. Είναι η ώρα του Άλεξ Σκέιλς.. Ο Αμερικανός sniper (20 πόντους, 4/5 τρίποντα σε 24′) βγαίνει στο παρκέ με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και ευστοχεί με αριστοκρατικό στυλ και αέρα ΝΒΑer σε τρία κολλητά τρίποντα τα οποία αλλάζουν άρδην την ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Ο Άρης φτάνει στο +15 και το νερό έχει μπει στ’αυλάκι. Στις καλές βραδιές του Αμερικανού η ομάδα του Ματζόν έπαιζε στα ίσα τις τοπ-ομάδες εκείνης της σεζόν στην Ευρωλίγκα. Ο “Δικέφαλος” στη κατάσταση που βρισκόταν δεν είχε πολύ τύχη..
Απίστευτο και όμως ..Ελληνικό.
Όχι πολλά χρόνια πίσω, τη σεζόν 2009-10 και στο κλειστό του Ελληνικού εκτυλίχθηκε μια ακόμα “μάχη για να θυμάσαι” γεμάτη ένταση και σασπένς. Ο Φώτης Κατσικάρης δίνει μεγάλη μάχη για να φέρει το καράβι του Άρη στα ίσια προσπαθώντας να βελτιώσει την ανάπτυξη και τη λειτουργία της ομάδας στην επίθεση, η οποία μέχρι τότε ήταν στατική και εξαρτημένη από τις ορέξεις του Κίκι Κλαρκ.
Οι κιτρινόμαυροι προσπαθούν να ελέγξουν το παιχνίδι μέσα από την άμυνα τους όμως τα ξεσπάσματα της ΑΕΚ την κρατούν στο ..σβέρκο τους. Η μάχη ανάβει στη τέταρτη περίοδο και μαζί της ο εντυπωσιακός Χουάν Ντίξον. Ο 31χρονος τότε γκαρντ από τη Βαλτιμόρη βρισκόταν σε αγρία κατάσταση στη τελική ευθεία του ματς σκοράροντας συνεχόμενους πόντους με αποκορύφωμα ένα μεγάλο (υπό πίεση) σουτ τριών πόντων το οποίο έδωσε προβάδισμα 5 πόντων (70-75) στους φιλοξενούμενους, μόλις 40 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Και τότε αρχίζουν τα θαύματα..
Η ΑΕΚ μειώνει με δύο βολές του Τορίν Γκριν ενεργοποιώντας τη στιγμή που ξεκινάει ο Γολγοθάς του μέχρι τότε σούπερ-ήρωα Ντίξον. Ο Αμερικανός γκαρντ του Άρη στο 72-75 ευστοχεί μόνο σε μια από τις δύο προσωπικές βολές και αφού η ομάδα του δέχεται εύκολο καλάθι (από τον Φράνσις) για το 74-76, κάνει τραγικό λάθος με ..ποδοσφαιρική πάσα στον κενό χώρο επιτρέποντας στους γηπεδούχους να έχουν μια τελευταία ευκαιρία. Τα τελευταία δευτερόλεπτα, με τη μπάλα να έχει αλλάξει πλέον χέρια, κυλούν βασανιστικά. Ο Μακγκράθ παίρνει τη μπάλα στη γωνία και οπλίζει. Ο Χατζηβρέτας πέφτει πάνω του την ώρα της εκτέλεσης και του χαρίζει τρεις βολές. Η εναλλαγή συναισθημάτων στους δύο πάγκους είναι ασύλληπτη. Ο Ιρλανδός γκαρντ με χέρι αλφάδι βάζει την ΑΕΚ μπροστά και στην τελευταία άμυνα “κλειδώνει” και τελικά κόβει τον Ντίξον δίνοντας στους γηπεδούχους μια ανέλπιστη αλλά τεράστια νίκη..
“Είναι κρίμα γιατί στα χέρια μας ήταν η μπάλα κι εμείς θα έπρεπε να κοντρολάρουμε το παιχνίδι και να το κερδίσουμε” δήλωνε λυπημένος στο τέλος του ματς ο Φώτης Κατσικάρης..