stoiximanblog-paobc

Πιο δύσκολο από ό,τι φαίνεται

Σε μια δύσκολη για αυτόν αγωνιστική περίοδο, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Νταρουσάφακα θέλοντας να χρησιμοποιήσει αυτό το ματς ως αφετηρία για την αγωνιστική του ανάκαμψη.

 O Παναθηναϊκός ψάχνει απαντήσεις εδώ και πολύ καιρό αναφορικά με την εικόνα του και την αδυναμία που τον διακρίνει στο να βρει την απαιτούμενη ισορροπία και καλό αγωνιστικό ρυθμό. Το παιχνίδι με τη Νταρουσάφακα μπορεί να λειτουργήσει ως “σκαλοπάτι” ώστε να αρχίσει πάλι η ομάδα να παίρνει ανοδική πορεία σε αγωνιστικό επίπεδο. Κυρίως, να αρχίσει να νιώθει καλύτερα. Βέβαια μιλάμε για την Ευρωλίγκα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Το πρόσφατο παράδειγμα με την επίσκεψη της Γκραν Κανάρια στο Μιλάνο είναι ενδεικτικό…

Με τον ενθουσιασμό που φέρνει η “καινούργια φωνή” στα αποδυτήρια

Η Νταρουσάφακα πέρασε μια δύσκολη περίοδο από το ξεκίνημα της σεζόν μέχρι τώρα. Ήταν «μάλλον» πρόχειρα στημένη για τη γιορτή της Ευρωλίγκας, κατάσταση που το επίπεδο ανταγωνισμού της διοργάνωσης δε συγχωρεί εύκολα. Ο Ahmet Caki , μετά το άσχημο πέρασμα του από το Βερολίνο, δε κατάφερε να φανεί αντάξιος των προσδοκιών στη Πόλη ως διάδοχος του Ντέηβιντ Μπλατ με τη Νταρουσάφακα να κάνει μια κακή πορεία εντός και εκτός συνόρων η οποία οδήγησε στην απομάκρυνση του. Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της Sakarya λειτούργησαν ως σανίδα σωτηρίας για τη περυσινή πρωταθλήτρια του  Εurocup η οποία άρπαξε από την ομάδα του Μαρμαρά τον κόουτς Selcuk Ernak (είχε αποχωρήσει με δική του πρωτοβουλία από τη Sakarya για να διευκολύνει οικονομικά το κλαμπ και τη παραμονή κάποιων σημαντικών παιχτών) και τον σταρ της Τόνι Ντάγκλας.

Η «ομάδα του ορφανοτροφείου» βιώνει μια κατάσταση η οποία επέβαλλε  ένα σοκ, με τους παίχτες να χρειάζονται μια καινούργια φωνή στα αποδυτήρια. Αυτό  το γεγονός χρίζει ιδιαίτερης προσοχής από πλευράς Παναθηναϊκού. Είδαμε άλλωστε πολύ πρόσφατα  την εικόνα της Γκραν Κανάρια στο Μιλάνο , με τους νησιώτες (είχαν στον πάγκο επίσης νέο προπονητή) να κάνουν τη καλύτερη εμφάνιση της σεζόν. Η Νταρουσάφακα έχει δείξει κάποια ενθαρρυντικά δείγματα εκτός έδρας στην Ευρωλίγκα χωρίς να καταφέρει να πάρει νίκη. Έτρεξε καλά δίπλα στην υπερηχητική Ρεάλ στη πρεμιέρα της διοργάνωσης και δυσκόλεψε την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα παίζοντας καλή άμυνα. Έρχεται στην Αθήνα χωρίς άγχος . Ο Μάικλ Έρικ (πρώην παίχτης της ΑΕΚ) κάνει μια σπουδαία σεζόν όντας το κεντρικό κομμάτι του φετινού οικοδομήματος.  

 

Στη περιφέρεια όμως έλειπε, τουλάχιστον μέχρι πρότινος,   δραματικά το επιθετικό ταλέντο και η δημιουργία (σκεφτείτε ότι ένας σουτέρ της κλάσης και της εμπειρίας στο υψηλό επίπεδο του Ντίμπλερ αδυνατούσε να βρει καλά σουτ). Η προσθήκη του Ντάγκλας λοιπόν είναι σημαντική. Πρόκειται για έναν βετεράνο του ΝΒΑ ο οποίος γεύτηκε πέρυσι  το επίπεδο δυσκολίας της διοργάνωσης με τα χρώματα της Αναντολού και επιστρέφει πλέον για να ηγηθεί της Νταρουσάφακα. Ο Ντάγκλας είναι καλός σκόρερ με δημιουργικές ικανότητες αλλά η ελληνική άμυνα έχει τα εργαλεία για να τον απογοητεύσει βγάζοντας τον «εκτός» νωρίς. Είναι σαφές ότι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να δουλέψει πολύ απέναντι στον Έρικ. Η Νταρουσάφακα δε μπορεί να ελπίζει χωρίς αυτόν.  Ο Ernak δε θα μπορέσει να αλλάξει πολλά πράγματα τόσο γρήγορα. Έχει ένα σύνολο με πολύ σημαντικές αμυντικές αδυναμίες, ειδικά σε επίπεδο αντίληψης και συνεργασιών στα μετόπισθεν (όπου δε της λείπει η αθλητικότητα). Η ελληνική επίθεση θα βρει (εάν έχει υπομονή) καλά περιφερειακά σουτ, αυτό είναι δεδομένο. Οφείλει με τη σειρά της όμως να προστατέψει το ζωγραφιστό, ειδικά από τις διεισδύσεις των περιφερειακών των φιλοξενουμένων.

Πάλη με τον εαυτό του…

Ο Παναθηναϊκός βιώνει επίσης μια δύσκολη περίοδο, γνωρίζοντας ότι με τη Νταρουσάφακα οφείλει να αποδώσει καλό μπάσκετ, φτάνοντας σε μια σχετικά άνετη επικράτηση. Δεν είναι τόσο εύκολο. Το παιχνίδι με το Περιστέρι μπορεί να αποτελέσει έναν καλό οδηγό, με την έννοια ότι οι πράσινοι θα υποδεχτούν ένα σύνολο, καθόλου αμελητέο σε όρους ατομικής ποιότητας,  το οποίο δεν έχει τίποτα να χάσει.Ο Τσάβι Πασκουάλ θα προσπαθήσει να χτίσει στο δίδυμο Παππά-Καλάθη (πήγαν πολύ καλά στο τελευταίο ματς της ελληνικής λίγκας) επιζητώντας την ψυχολογική ανάταση των δύο Ελλήνων γκαρντ του  και παράλληλα θα επιδιώξει να «πνίξει» με την επιθετική του άμυνα μια επίθεση συγκεκριμένων δυνατοτήτων. Οι Τούρκοι δεν έχουν το ποιοτικό βάθος για να αντεπεξέλθουν σε μια μάχη όπου η βοήθεια από τον πάγκο είναι επιβεβλημένη. Επίσης θα ζητήσει υπομονή στην επίθεση μιας και οι αμυντικές αδυναμίες του αντιπάλου μπορούν να προσφέρουν καλή περιφερειακή εκτέλεση. Και πιστέψτε με, το “τριφύλλι” χρειάζεται πολύ αυτή τη στιγμή μια καλή βραδιά σε επίπεδο εκτέλεσης από τη περίμετρο για να δυναμώσει τη πίστη του. Οι πράσινοι (από το τεχνικό επιτελείο μέχρι τους παίχτες) παλεύουν με τον εαυτό τους εδώ και καιρό. Προσπαθούν να βρουν ένα καινούργιο στοιχείο, μια νέα μεταβλητή στο παιχνίδι  που θα τους κρατήσει στον αφρό. 

Ο Παναθηναϊκός δεν είναι σε καλό φεγγάρι και ο κίνδυνος να στραβώσει ένα τέτοιο «θεωρητικό εύκολο» ματς (δεν υπάρχει τέτοιο στην Ευρωλίγκα) είναι μεγάλος. Ρεαλιστικά, στη κατάσταση που βρίσκονται οι πράσινοι, η πιθανότητα μιας εύκολης επικράτησης δεν είναι ακριβώς το επικρατέστερο σενάριο. Θα πρέπει να δουλέψουν πολύ στο γήπεδο για αυτό.

 Eν κατακλείδι, το παιχνίδι είναι πολύ πιο δύσκολο από ότι αρχικά φαίνεται για τον Παναθηναϊκό γιατί πολύ απλά η ελληνική ομάδα δεν έχει τον αγωνιστικό ρυθμό να τελειώσει στο “ρελαντί” την υπόθεση “νίκη” αυτή τη περίοδο σε ένα ματς Ευρωλίγκας. Χρειάζεται συγκέντρωση, τόνους ενέργειας και πίστη στο πλάνο. Μόνον έτσι θα έρθει το καλό μπάσκετ σταδιακά. Και οι πράσινοι το χρειάζονται αυτό σε μεγάλο βαθμό αυτήν την εποχή…