Οι επιστροφές του Πετρ Τσεχ

Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που ο Πετρ Τσεχ έκανε μια έξοδο ρουτίνας για οποιονδήποτε τερματοφύλακα στην έδρα της Ρέντινγκ, στα πρώτα δευτερόλεπτα του αγώνα. Κανείς δεν περίμενε πόσο σημαντική θα ήταν αυτή η στιγμή όταν το πόδι του Στίβεν Χαντ έβρισκε τον Τσέχο τερματοφύλακα της Τσέλσι στο κεφάλι. Σε ένα περίεργο παιχνίδι όπως εξελίχθηκε (ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Κουντιτσίνι τραυματίστηκε κι αυτός αργότερα και τελικά οι Μπλε τελείωσαν το ματς με τον Τζον Τέρι στο τέρμα) κανείς δεν κατάλαβε ότι ο Τσεχ παραλίγο να χάσει τη ζωή του. Το κάταγμα στο κεφάλι ήταν πολύ σοβαρό, οι γιατροί είπαν ότι το κρανίο του Τσεχ ήταν κομματάκι λεπτότερο από το κανονικό (ίσως λόγω του γεγονότος ότι ο Πετρ ήταν ένα από τα τρίδυμα της οικογένειας Τσεχ) και η επέμβαση ευτυχώς στέφθηκε από επιτυχία. Tα σπασμένα κομμάτια του κρανίου έσπρωχναν τον εγκέφαλο και οι νευροχειρουργοί τα μετακίνησαν με μεγάλη προσοχή χαρίζοντας μια ζωή και μια καριέρα.

Ο Τσεχ επέστρεψε σχετικά γρήγορα, αλλά ήταν ένας άλλος άνθρωπος για κάθε τηλεθεατή, αφού μετά τα γυαλιά του Έντγκαρ Ντάβιντς, το… κασκέτο του Τσέχου έγινε ένα από τα πιο γνωστά αξεσουάρ ποδοσφαιριστή. Αν και μεταξύ μας, δεν λες αξεσουάρ κάτι που μπορεί να σου σώσει τη ζωή. Κάθε καινούριο χτύπημα στο κεφάλι του τερματοφύλακα της Τσέλσι θα μπορούσε να τον στείλει στον άλλον κόσμο και έτσι όταν ο Πετρ επανήλθε ήταν εμφανισιακά αγνώριστος. Όλα όμως είναι θέμα συνήθειας και πλέον οι περισσότεροι δεν θυμούνται τι χρώμα μαλλιά κρύβονται κάτω από το κράνος, σαν να βλέπεις τον Κάρτμαν από το Σάουθ Παρκ. Επιστρέφοντας από τον τραυματισμό ο Τσεχ δέχτηκε δυο γκολ από την Λίβερπουλ και σίγουρα κάποιοι θα άρχισαν να μπαίνουν σε σκέψεις. Τα επόμενα 810 αγωνιστικά λεπτά της Τσέλσι είδαν την εστία της να παραμένει ανέπαφη και τον Πετρ να παίρνει το βραβείο του παίκτη του μήνα την άνοιξη του 2007. Κάθε φόβος για την καριέρα του πήρε γρήγορα τέλος. Ο Τσεχ επέστρεψε ίσως και καλύτερος.

Από τότε η Τσέλσι και ο Πετρ κέρδισαν τέσσερα πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα, τρία λίγκ καπ, ένα Τσάμπιονς Λιγκ και ένα Γιουρόπα Λιγκ. Χωρίς ποτέ να φτάσει τη διασημότητα ενός Μπουφόν, ενός Καν, ενός Νόιερ ακόμα ακόμα, ο Τσεχ ήταν πάντα από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στον κόσμο, πάντα σε όλες τις λίστες με τους καλύτερους. Τα χρόνια πέρασαν, ο Τσεχ μεγάλωσε, αλλά η απόδοσή του δεν έπεσε. Ήρθε όμως η απόφαση του Μουρίνιο να αγοράσει το next-best-thing κάτω από τα δοκάρια, τον Τιμπό Κουρτουά. Κάποιος θα το έλεγε νεοπλουτισμό και υπερκαταναλωτισμό, κάποιος άλλος κίνηση με προοπτική γιατί ο Τσεχ σιγά σιγά μεγάλωσε και οι τραυματισμοί του είναι αρκετά συχνοί. Η ειρωνεία είναι ότι ο Μουρίνιο δεν βρίσκεται πια στην Τσέλσι και ότι για ένα μεγάλο διάστημα φέτος ήταν χωρίς τερματοφύλακα αφού ο Κουρτουά ήταν τραυματίας.

Όχι φυσικά ότι ο Ζοσέ ήθελε να φύγει ο Τσεχ και σίγουρα όχι για να πάει στον άσπονδο Αλσατό φίλο του. Τελικά όμως η επιθυμία του τερματοφύλακα  να παίζει υπερίσχυσε και ο Τσέχος μετακόμισε μερικά χιλιόμετρα και ντύθηκε στα κόκκινα, αφού ο Αμπράμοβιτς δεν του αρνήθηκε το αίτημα. Το ντεμπούτο με την Γουέστ Χαμ στο πρωτάθλημα ήταν τραγικό, με τον Τσεχ μοιραίο και οι οπαδοί της Τσέλσι γελούσαν χαιρέκακα σκεπτόμενοι ακόμα μια χρονιά τους γείτονες από κάτω. Τα αστεία με τον Βενγκέρ να ψάχνει την απόδειξη αγοράς για να τον επιστρέψει πίσω και τον Μουρίνιο που τον έστειλε σαν μυστικό πράκτορα κράτησαν λίγο όμως. Το πόσο ανάποδα ήρθαν τα πράγματα δεν μπορούσε να το φανταστεί κανείς και πλέον πριν μερικές εβδομάδες ο Πετρ Τσεχ έσπασε το ρεκόρ της Πρέμιερ Λιγκ για τα περισσότερα ματς χωρίς να δεχτεί γκολ ξεπερνώντας αυτό του Ντέιβιντ Τζέιμς. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι θα το είχε σπάσει το ρεκόρ πιο πριν, αν δεν… μιλούσε ο ίδιος. Οι στατιστικολόγοι τού είχαν χρεώσει τέσσερα ακόμα παιχνίδια με clean sheet, αλλά ο ίδιος δήλωσε ότι δεν μετρούν γιατί είχε βγει αλλαγή. Έτσι, στα τέλη Δεκεμβρίου γιόρτασε τίμια και καθαρά τα 170 παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ χωρίς να δεχτεί γκολ.

Το σημαντικότερο είναι όμως ότι το γιορτάζει  με την Άρσεναλ να είναι πιο σοβαρά από ποτέ τα τελευταία χρόνια κοντά στο πρωτάθλημα. Πραγματική διεκδικήτρια (δεν λέμε φαβορί γιατί ποτέ δεν ξέρεις με την Άρσεναλ) του τίτλου, με τον Τσεχ να παίζει καταλυτικό ρόλο, γεμίζοντας με εμπιστοσύνη τους αμυντικούς του (στους οποίους όπως δήλωσε μιλάει σε τρεις γλώσσες, ισπανικά, αγγλικά και γαλλικά), εμπιστοσύνη που δεν είχαν ούτε με Αλμούνια, ούτε με Στσέζνι, ούτε ακόμα με Οσπίνα. Με μισή σεζόν στην Άρσεναλ, ήδη συγκρίνεται με Σίμαν και Λέμαν από τους οπαδούς της. Ο άνθρωπος που επέστρεψε από τον άλλον κόσμο, δεν θα μπορούσε να μην επιστρέψει μετά από απλά ένα κακό ντεμπούτο. Σίγουρα πάντως έκανε άριστη επιλογή φεύγοντας από ένα καράβι που έχει πάρει νερά (και στο οποίο είχε μόλις 7 συμμετοχές πέρσι στο πρωτάθλημα) και πηγαίνοντας σε μια ομάδα που φέτος είναι μεταμορφωμένη. Το αν θα πανηγυρίσει ένα ακόμα πρωτάθλημα στην Αγγλία, μένει να το δούμε.