Η πρώτη φάση τελείωσε σε ένα τουρνουά με αρκετό ταλέντο και υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού. Τα αστέρια του αύριο παρατάσσονται στην “αρχαία” πόλη της Νις στη Σερβία και οι κερκίδες γεμίζουν με κόσμο και επαγγελματίες του αθλήματος που καταγράφουν την εξέλιξη τους.
Σκάουτερ, διοικητικοί και προπονητές λοιπόν από όλον τον πλανήτη βρίσκονται στην πόλη που κάποτε αποτέλεσε την πύλη μεταξύ Δύσης και Ανατολής για να παρακολουθήσουν τα αστέρια του μέλλοντος και ένα αμφίρροπο τουρνουά, όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν.
Η Εθνική μας ομάδα βρίσκεται εκεί υπό τις οδηγίες του Βαγγέλη Ζιάγκου, έχοντας καλές και άσχημες στιγμές στην πρώτη φάση. Μετά τη χθεσινή νίκη της Ισπανίας επί των Ιταλών, σε ένα σκληρό ματς που κράτησε καθηλωμένους όσους το παρακολούθησαν, η Ελλάδα τερμάτισε στη δεύτερη θέση του τέταρτου γκρουπ και θα αντιμετωπίσει τη Φινλανδία στους «16».Τα παιχνίδια είναι ελεύθερα προσβάσιμα από το κανάλι της FIBA στο YouTube.
Πάμε όμως να δούμε μαζί πέντε αθλητές που αξίζει να προσέξετε και οι οποίοι (πολύ πιθανόν) θα μας απασχολήσουν έντονα στο μέλλον.
Aday Mara (2.20-C-2005)
Το επόμενο «όχημα» των Ισπανών προς τη διεθνή κυριαρχία. Ο Mara είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των Ιβήρων σε αυτό το τουρνουά καθώς η παρουσία τους δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Ευκίνητος, τρομακτικά μακρύς, πολύ καλός σε τεχνικό επίπεδο. Το footwork του τον βοηθάει να μεγιστοποιεί το αβαντάζ που του παρέχει το μέγεθος του ενώ η ικανότητα του στην πάσα (ζωτικής σημασίας για έναν τέτοιο ψηλό που ντουμπλάρεται συνεχώς από τις άμυνες) είναι αξιοσημείωτη.
Ο Mara είχε ρόλο στη φετινή ACB με τη Σαραγόσα όταν και έλαμψε προστατεύοντας το «ζωγραφιστό» της ομάδας του στα μετόπισθεν και τελειώνοντας μπάλες ψηλά, στην επίθεση. Θα είναι αντικειμενικά δύσκολο για οποιαδήποτε ομάδα να τον κρατήσει μακριά από το καλάθι.
Dame Sarr (1.96-G/F-2006)
Τον θαυμάσαμε στο ANGT με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα (υπό τις οδηγίες του Ρότζερ Γκριμάου), με την οποία μάλιστα έκανε το ντεμπούτο του στην ACB. Ο Sarr είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο συναρπαστικούς παίχτες του τουρνουά. Είναι μακρύς, αθλητικός και φέρνει στο τραπέζι πληθωρικές παραγωγικές ικανότητες καθώς μπορεί να σκοράρει περνώντας προς τα μέσα (εχθές έκανε ένα εκπληκτικό κάρφωμα στο πρόσωπο του Mara), να σουτάρει ή να βρει πόντους κινούμενος μακριά από τη μπάλα.
O 17χρονος wing είναι ικανός να προσφέρει στην ιταλική ομάδα αρκετά πράγματα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Το πιο δυνατό του κομμάτι είναι το σουτ καθώς είναι αποτελεσματικός εκτελώντας από την περίμετρο, τόσο στο μισό γήπεδο όσο και στο τρανζίσιον.
Nikola Topic (1.95-PG-2005)
Ο leading guard των Σέρβων δεν ξεκίνησε πολύ καλά στα ματς της πρώτης φάσης όμως αναμένεται να ανεβάσει στροφές στα νοκ-άουτ. Όσοι τον παρακολουθούν στενά την τελευταία διετία, γνωρίζουν πολύ καλά τι μπορεί να κάνει. Πρόκειται για έναν γκαρντ-τραίνο που κυριάρχησε στο ANGT με τα χρώματα του Ερυθρού Αστέρα και την ικανότητα του να αλλάξει δυναμικά κατευθύνσεις με τη μπάλα αλλά και να τελειώσει απέναντι σε οποιονδήποτε στο «ζωγραφιστό».
Ο Topic είναι οξυδερκής. Βλέπει και εκτελεί πάσες επάνω από το κεφάλι της άμυνας ενώ δημιουργεί συνεχώς ρήγματα με το κάθετο παιχνίδι του έχοντας το πλεονέκτημα των πολλών επισκέψεων στη γραμμή των προσωπικών. Ήταν εντυπωσιακός φέτος στα 12 ματς που έπαιξε στη σερβική λίγκα με την OKK Beograd (18.3 πόντοι).
Τidjane Salaun (2.05-F-2005)
H «αράχνη» των Γάλλων που πλέκει τον συνεκτικό ιστό μεταξύ περιφέρειας και γραμμής των ψηλών. Ο Salaun ξεχωρίζει κατευθείαν ως παρουσία στο παρκέ με το μέγεθος του στα forwards, τον τρόπο που τρέχει το γήπεδο αλλά κυρίως με την «ασφυξία» που προκαλεί στις επιθέσεις, περιορίζοντας τον διαθέσιμο χώρο δράσης με τα μακριά του άκρα.
Συνδυάζει αθλητικότητα και υψηλή αντιληπτική ικανότητα. Είναι αρκετά αποτελεσματικός με τη μπάλα στα χέρια, διαβάζει σωστά τις άμυνες και η δυναμική του ως σουτέρ από την περίμετρο προδιαθέτει τους σκάουτερ για την εξέλιξη του ως 3&D πλάγιου παίχτη, στο υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού.
Alexandros Samodurov (2.11-PF-2005)
Το δικό μας παιδί. Ο Σαμοντούροφ έκανε ένα μεγάλο παιχνίδι στην πρεμιέρα απέναντι στους Ιταλούς, δίνοντας στην ομάδα μας την νίκη η οποία ουσιαστικά την έστειλε στη δεύτερη θέση. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους πιο πληθωρικούς και ενδιαφέροντες παίχτες του τουρνουά.
Playmaking Big. Η δεξιότητα του να διαβάσει τις άμυνες και να πασάρει πολύ αποτελεσματικά τον μετατρέπει σε άλυτο γρίφο, δεδομένης της ικανότητας του στο ένας εναντίον ενός που τον βοηθάει να τελειώνει κάθε πιθανό mismatch. Το footwork του όταν επιτίθεται μέσα στη ρακέτα είναι εξαιρετικό. Απολαυστικός στο transition και αρκετά επιδραστικός προστατεύοντας το καλάθι της ομάδας μας στα μετόπισθεν. Θα χρειαστούμε μερικές μεγάλες εμφανίσεις από αυτόν στα νοκ-άουτ παιχνίδια και ο Σαμοντούροφ μπορεί να μας τις δώσει.