ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ: Τα καλύτερα γκολ

Μεγάλο Ντέρμπι στην τούμπα αυτή την Κυριακή και ο @sombero θυμάται τα καλύτερα γκολ

Η ιστορία των ντέρμπι μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού είναι γεμάτη μεγάλους προπονητές, μεγάλους παίκτες, διαιτητές, επεισόδια, ευρείες νίκες, παραδόσεις και μια από τις μεγαλύτερες κόντρες στην Ελλάδα. Από τα ψάρια στον πάγκο και τον τοξοβόλο Κλάους μέχρι τις εποχές του Κούδα και της… αρπαγής του ως Ωραία Ελένη, είναι ένα από τα παιχνίδια που γεμίζει πρωτοσέλιδα, αθλητικές εκπομπές και τηλεφωνικές γραμμές στο ραδιόφωνο. Δεν έχει σημασία που οι περισσότεροι οπαδοί των ομάδων βρίσκονται σε απόσταση 500 χιλιομέτρων και χάνεται η καζούρα του τοπικού ντέρμπι, να δεις τον χαμένο στη δουλειά, στο σχολείο, στην καφετέρια την επόμενη μέρα. Το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός έχει τόσο ηλεκτρισμό που οι αποστάσεις δεν παίζουν ρόλο.

Κι όμως, πέρα από το πάθος, την ένταση και την μεγάλη έχθρα, ενίοτε βλέπουμε και ποδόσφαιρο. Η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς έχουμε δει πολλά παιχνίδια των δύο ομάδων που τα αναμέναμε με αγωνία και τελικά κατέληξαν να είναι άνοστα, μέσα όμως στην πορεία των ετών, έχουμε δει και αρκετά καλά ματς και κυρίως πολλά ωραία γκολ. Συγκεντρώσαμε τα καλύτερα από αυτά (που μπορείς να τα βρεις στο Ίντερνετ) από το 1994 ως και το 2014, έτσι για να ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για το ντέρμπι της αγωνιστικής:

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 5-1 (30/10/2004, Καστίγιο)

Στο καινούριο Στάδιο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός έγραψε μια από τις μεγαλύτερες νίκες του επί του ΠΑΟΚ το 2004. Το 5-1 έμεινε στην ιστορία, αλλά ακόμα και να μην ήταν τόσο ευρεία η νίκη των γηπεδούχων, το γκολ των λάτιν Ριβάλντο-Τζιοβάνι-Καστίγιο θα αρκούσε. Η μπάλα κρύφτηκε με συνεχείς πάσες, σε ένα δείγμα αλτρουισμού, θεάματος, αλλά κυρίως επιβεβαίωσης της ανωτερότητας του Ολυμπιακού στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Ήταν το ιδανικό κλείσιμο σε έναν αγώνα που ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε ποτέ να διεκδικήσει και ο τρόπος των νοτιαμερικάνων να διαλύσουν την ψυχολογία των αντιπάλων τους.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-0 (4/2/2009, Κονσεϊσάο)

Kατά την εποχή του Πάμπλο Γκαρσία, ο ξένος ποδοσφαιριστής που πλησίασε περισσότερο την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση του ΠΑΟΚτζή οπαδού μετά τον Ουρουγουανό ήταν ο Σέρτζιο Κονσεισάο. Το πάθος που έβγαζε στο γήπεδο τον έκανε γρήγορα ίνδαλμα του κόσμου, αλλά ο Πορτογάλος είχε και ποιότητα. Όταν τον Φεβρουάριο του 2009 ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά του κυπέλλου, ο Κονσεϊσάο εκμεταλλεύτηκε το λάθος των παικτών του Ολυμπιακού και βρέθηκε με την μπάλα έξω από την περιοχή. Με αρκετούς αμυντικούς κοντά του, κάθε προσπάθεια εισόδου στην περιοχή θα ήταν δύσκολη. Εκεί δούλεψε η οξυδέρκεια του Πορτογάλου. Βλέποντας τον Νικοπολίδη λίγο έξω από την εστία, έσκαψε την μπάλα και κρέμασε τον διεθνή τερματοφύλακα γράφοντας το τελικό σκορ. Το 1-0 δεν ήταν αρκετό για την πρόκριση, αλλά το γκολ αυτό κέρδισε μια θέση στην ιστορία.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-0 (6/11/1994, Καπετανόπουλος)

Αν και αυτό το παιχνίδι για όλους εμάς τους φίλους του καλτ ελληνικού ποδοσφαίρου ξεχωρίζει για την συμμετοχή στην εντεκάδα του Ολυμπιακού του… Στιβ Ρεφενέ, για τους κοινούς θνητούς έχει μια γκολάρα. Δράστης ο ξανθομάλλης μπακ του ΠΑΟΚ Δημήτρης Καπετανόπουλος με ένα τούβλο που κατέληξε στην εστία του Τοχούρογλου για το τελικό 3-0. Η ομάδα του Άρι Χάαν μπήκε με πάθος και κυριάρχησε στο συγκεκριμένο παιχνίδι, σε μια χρονιά που οι δυο αντίπαλοι τερμάτισαν με μεγάλη διαφορά πίσω από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-2 (5/2/2012, Μιραλάς)

Το γκολ ίσως να μην είναι το ωραιότερο στην καριέρα του Κέβιν Μιραλάς, ήταν όμως το επιστέγασμα μιας από τις πιο μεγάλες εμφανίσεις του Ολυμπιακού στην Τούμπα εδώ και πολλά χρόνια. Η ομάδα του Βαλβέρδε μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και μέχρι το 18′ είχε δυο γκολ, μια μεγάλη ευκαιρία και ένα δοκάρι του Ιμπαγάσα. Το γκολ του Βέλγου θυμίζει ηλεκτρονικό παιχνίδι, με τους αμυντικούς του ΠΑΟΚ ανήμπορους να ακολουθήσουν τον Μιραλάς που έχει πατήσει το τούρμπο.

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2 (3/12/2014, Περέιρα)

Σχεδόν ένα χρόνο μετά το περσινό Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, δεν υπάρχει ΠΑΟΚτζής που να μην το βλέπει γλυκόπικρα. Μια τεράστια και ιστορική νίκη για τον ΠΑΟΚ που φάνηκε να του δίνει τεράστια ώθηση και να τον κάνει φαβορί για το πρωτάθλημα, αλλά και η απογοήτευση με την τραγική συνέχεια της χρονιάς που τον έφερε στην τραγωδία των πλέι-οφ. Το καταπληκτικό γκολ του Περέιρα πάντως, κερδίζει δικαιότατα μια θέση στα καλύτερα γκολ μεταξύ των δύο ομάδων. Εκεί που άλλοι ποδοσφαιριστές θα προσπαθούν να μπουν στην περιοχή, παίκτης του ΠΑΟΚ πίστεψε στο πόδι του και δικαιώθηκε.

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2 (16/10/2005, Τουρέ)

Για να είμαστε δίκαιοι, ίσως θα έπρεπε να βάλουμε και το περσινό γκολ του Φουστέρ. Είναι ευκαιρία όμως τέτοια ντέρμπι ώστε να θυμάσαι την ιστορία. Ταξιδεύουμε δέκα χρόνια πριν στο άδειο Καραϊσκάκη και στην απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γιάγια Τουρέ. Η ιδανική κλίση του σώματος, η εκτέλεση στην πλευρά του τείχους και ο Φερνάντες ανήμπορος να αντιδράσει. Παρ’ ότι πάντως ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ, τα δυο γκολ του Παντελή “Σβούρα” Κωνσταντίνιδη ανέτρεψαν το σκορ και έδωσαν τη νίκη στους φιλοξενούμενους.