pitino

Παναθηναϊκός-Χίμκι: Όχι σήμερα, όχι ακόμα…

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Χίμκι στο ΟΑΚΑ προσπαθώντας να κρατηθεί με κάθε τρόπο ζωντανός στη μάχη της εισόδου στα playoffs της Ευρωλίγκας…

 

Μετά τη κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο δύσβατο φετινό μονοπάτι της Ευρωλίγκας μπαίνοντας και πάλι στη μάχη για ένα εισιτήριο που θα τον φέρει στην οχτάδα της διοργάνωσης. Το «τριφύλλι» έχει μείνει πίσω στον βαθμολογικό πίνακα και οι πιθανότητες του για είσοδο στα playoffs είναι συγκεκριμένες αλλά πάντα υπαρκτές. Aυτή τη στιγμή η ομάδα του Ρικ Πιτίνο ισοβαθμεί  στην ενδέκατη θέση με τη σημερινή της αντίπαλο. Ο νικητής του συγκεκριμένου ματς θα πιάσει στις 10 νίκες τη Μακάμπι μεταφέροντας εαυτόν ένα βήμα πιο κοντά στο σύνορο της οχτάδας.

Πάμε να πούμε μερικά πράγματα για τη βραδινή μάχη του ΟΑΚΑ…

 

-Ο Παναθηναϊκός γνώρισε 4 ήττες στα τελευταία 5 ματς στην Ευρωλίγκα. Και στα 4 χαμένα παιχνίδια αγωνιζόταν εκτός έδρας. Η επιτυχία μακριά από το γήπεδο σου σε αυτή τη διοργάνωση προϋποθέτει κάποια στοιχεία σε αγωνιστικό και πνευματικό επίπεδο τα οποία φέτος οι πράσινοι απλά δεν διαθέτουν.  Στο ΟΑΚΑ βλέπουμε μια τελείως διαφορετική ομάδα. Αυτήν που πέρασε πάνω από την ΤΣΣΚΑ ή την Αναντολού. Σήμερα είναι ευκαιρία για αποτέλεσμα και καλό μπάσκετ.

-Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το πόσο σημαντική είναι η (αμφίβολη μέχρι πρότινος) παρουσία του Νικ Καλάθη στο σημερινό ματς. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα στη διοργάνωση που εξαρτάται τόσο στενά από έναν παίχτη αλλάζοντας τελείως πρόσωπο και αγωνιστικό επίπεδο σε περίπτωση απουσίας του. Και αυτό σίγουρα είναι ένα από Τα μειονεκτήματα του φετινού Παναθηναϊκού. Ετοιμοπόλεμος πλέον είναι και ο Κιθ Λάνγκφορντ δίνοντας βαθιά ανάσα στη πληγωμένη περιφερειακή γραμμή του Ρικ Πιτίνο. Η έφεση του βετεράνου Αμερικανού γκαρντ στο σκοράρισμα είναι απαραίτητη αυτή τη στιγμή στην ομάδα. Ο Πιτίνο είναι φανερό βέβαια ότι προτιμάει τον Κιλπάτρικ ο οποίος είναι πιο δυνατός, έχει καλύτερα πόδια, τρέχει πιο αποτελεσματικά το γήπεδο και μπορεί να βοηθήσει και στις δύο πλευρές αυτού. Όμως με τους Λοτζέσκι-Παππά εκτός, η παραγωγικότητα του Λάνγκφορντ από τον πάγκο είναι απαραίτητη για να μπορέσει η επίθεση των πρασίνων να πιάσει συγκεκριμένα στάνταρντ. Ελπίζουμε ότι σήμερα η Χίμκι, μια από τις πρώην ομάδες του, θα νιώσει την εκτελεστική του δεινότητα.

-Η Χίμκι δεν είναι επίσης σε καλό φεγγάρι. Μπορεί στην Ευρωλίγκα να μετράει 2 συνεχόμενες επιτυχίες όμως στη VTB έχει ηττηθεί σε τρία συνεχόμενα ματς και οι εμφανίσεις της το τελευταίο δεκαήμερο μάλλον προβλημάτισαν.  Ο Κουρτινάιτις προσπαθεί να δώσει έμφαση στη κυκλοφορία της μπάλας στο μισό γήπεδο όμως χωρίς τους Shved-Gill η ομάδα έχει άλλα ποιοτικά στάνταρντ. Οι Ρώσοι πλέον έχουν ισορροπήσει την εκτέλεση τους η οποία έγερνε ανησυχητικά υπέρ των περιφερειακών σουτ.

Η δύναμη πυρός της επίθεσης τους έχει μεταφερθεί στη γραμμή των ψηλών και στο δίδυμο Mickey-Thomas. Ο Κουρτινάτις συχνά τους τραβάει ψηλά για να δημιουργήσει έξτρα χώρους στο ζωγραφιστό της αντίπαλης άμυνας. Ο Mickey είναι μακράν ο καλύτερος και πιο σταθερός παίχτης των Ρώσων δικαιώνοντας πλήρως τη προσδοκία ότι θα αποτελέσει γρήγορα έναν σπουδαίο ψηλό σε αυτό το επίπεδο. Στα 4 τελευταία ματς στην Ευρωλίγκα μετράει 19.8 πόντους (26/42 δίποντα, 5/9 τρίποντα) και 6.5 ριμπάουντ ενώ και στη VTB μοιάζει ασταμάτητος. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι έτοιμος να αμυνθεί απέναντι του εστιάζοντας στην ικανότητα του Αμερικανού να επιτεθεί βάζοντας τη μπάλα στο παρκέ. Αντίθετα από τη περιφερειακή γραμμή της Χίμκι λείπει ο γκαρντ που θα σκοράρει με συνέπεια σε αυτό το επίπεδο (και μαζί το κάθετο παιχνίδι). Αποτέλεσμα αυτής κατάστασης είναι το ότι παίχτες όπως ο Κρόκερ και ο Τζένκινς να αναγκάζονται να παίρνουν παραπάνω προσπάθειες από αυτές που τους αναλογούν και μπορούν να διαχειριστούν σε αυτό το επίπεδο. Η αποτελεσματικότητα των γκαρντ ως supporting cast δίπλα στον Mickey θα είναι το κλειδί για την εικόνα της Χίμκι σήμερα.

Εν κατακλείδι,  ο Παναθηναϊκός καλείται να ξεκινήσει σήμερα στο ΟΑΚΑ τη τελευταία του προσπάθεια για την είσοδο στην οχτάδα της Ευρωλίγκα. Οι πράσινοι του Ρικ Πιτίνο έχουν τρία ματς μπροστά τους (Χίμκι μέσα, Γκραν Κανάρια και Νταρουσάφακα έξω) όπου επιβάλλεται το απόλυτο ώστε να μπορέσουν να ξαναμπούν με αξιώσεις στο παιχνίδι της πρόκρισης. Το «τριφύλλι» οφείλει να κάνει το καλύτερο δυνατό σήμερα χτυπώντας τη ρακέτα της Χίμκι και την αδυναμία της στο ριμπάουντ για να φτάσει στη νίκη. Τότε μπορεί να σκεφτεί το πώς θα διαχειριστεί τον εφιάλτη των εκτός έδρας ματς , με δύο τέτοια να ακολουθούν. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι σε καλή θέση. Όμως είναι αναγκασμένος να κάνει το καλύτερο δυνατό μένοντας ζωντανός μέχρι τέλους στη μάχη για τα playoffs. Τυχόν απώλεια απέναντι στη Χίμκι θα είναι καταδικαστική. Όχι σήμερα λοιπόν. Όχι ακόμα…