david-blatt-olympiacos

Αναντολού-Ολυμπιακός: Με τα δικά του όπλα

Είναι το παιχνίδι που μπορεί αλλάξει τα δεδομένα και να δείξει τη κατεύθυνση για το υπόλοιπό της κανονικής περιόδου για τον Ολυμπιακό. Είναι η ώρα της μεγάλης ζαριάς για τον Ολυμπιακό…

Η Αναντολού περιμένει στη Κωνσταντινούπολη τους ερυθρόλευκους σε μια μάχη που θα στρέψει επάνω της πολλά βλέμματα από όλη την Ευρώπη. Είναι πολύ φυσικό άλλωστε τη στιγμή που μιλάμε για δύο από τις πιο ανταγωνιστικές ομάδες της φετινής διοργάνωσης οι οποίες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε ένα κομβικό σημείο της σεζόν.

Για τον Ολυμπιακό το πολύ κρίσιμο αυτό παιχνίδι έρχεται σε μια όχι ιδιαίτερα βολική στιγμή. Η ομάδα βρέθηκε το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο για γεγονότα που δεν αφορούν το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι και σίγουρα μια τέτοια κατάσταση δεν αποτελεί τον καλύτερο σύμβουλο. Μέσα σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και ο τραυματισμός του αδιαμφισβήτητου ηγέτη των ερυθρολεύκων, Βασίλη Σπανούλη του οποίου η καθοδήγηση σε αυτό το σημείο της σεζόν που παίζεται το τελικό πλασάρισμα είναι στοιχείο αν μη τι άλλο καθοριστικό.

Δυστυχώς ο Ντέηβιντ Μπλατ δεν θα έχει την ευκαιρία να δει την ομάδα του να παρατάσσεται πλήρης σε μια τέτοιας σημασίας μάχη. Το έργο του επίσης, αναφορικά με το να ετοιμάσει τους παίχτες του πνευματικά πριν ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να «δώσει κατεύθυνση» (θετικά ή αρνητικά) στο υπόλοιπο της κανονικής περιόδου για τον Ολυμπιακό, δεν είναι καθόλου εύκολο. Οι Πειραιώτες πηγαίνουν στην Κωνσταντινούπολη γνωρίζοντας ότι  μια μεγάλη βραδιά στον Βόσπορο μπορεί να ανατρέψει τη κατάσταση αναφορικά με τις πιθανότητες τους στη συνέχεια της διοργάνωσης και κυρίως, να αλλάξει την εικόνα στον εσωτερικό κόσμο της ομάδας.

«Πληγωμένη» και η Αναντολού

Οι γηπεδούχοι έρχονται από μια σκληρή ήττα στον τελικό του Κυπέλλου Τουρκίας από τη Φενέρ. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς έπαιξε πολύ καλή άμυνα με την Αναντολού να σημειώνει μόλις 70 πόντους, από τους οποίους οι 60 προήλθαν από 4 παίχτες της (Moerman, Micic, Dunston, Simon). Οι διαμαρτυρίες του Αταμάν μετά το ματς δημιούργησαν ένα μάλλον φορτισμένο κλίμα. Η Αναντολού ήθελε πολύ αυτό το Κύπελλο και στις τάξεις της υπήρχε μεγάλη πίστη ότι θα καταφέρει να το κατακτήσει.

Τώρα αντιμετωπίζει την επόμενη ημέρα η οποία περιλαμβάνει ένα (επίσης) μεγάλο ματς. Μια ενδεχόμενη νίκη σε αυτό θα της δώσει σημαντικό προβάδισμα για την τέταρτη θέση στη κανονική περίοδο ενώ μια ήττα μπορεί να τη βάλει σε περιπέτειες δεδομένου του ότι η Μπαρτσελόνα βρίσκεται  μόλις μια ήττα πίσω της σήμερα ενώ ο Ολυμπιακός σε αυτή τη περίπτωση θα έχει δύο νίκες απέναντι της, ευρισκόμενος σε απόσταση αναπνοής. Ο Αταμάν είναι έτοιμος για σκληρή μάχη και για τη πιθανότητα ενός κλειστού παιχνιδιού το οποίο θα κριθεί στο τέλος. Ξέρει ότι σε αυτό το συγκεκριμένο ματς η άμυνα του μπορεί να αποβεί σημαντική. Η επίθεση του Ολυμπιακού παρουσιάζει νεκρά διαστήματα  και πλέον χωρίς τον Σπανούλη χάνει τη βασική δημιουργική της πηγή. Το κλειδί για τη σούπερ-παραγωγική ομάδα του Αταμάν λοιπόν ίσως είναι το να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα νούμερα της ελληνικής επίθεσης.

Να αγκαλιάσει τα δικά του όπλα

Ο κόουτς Μπλατ ξέρει ότι  το πλάνο νίκης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με μια σφιχτή αγκαλιά της ομάδας του σε μερικά δικά της, πολύ συγκεκριμένα πλεονεκτήματα. Άμυνα, ριμπάουντ, physicality, αλτρουισμός. Οι φιλοξενούμενοι πλεονεκτούν σημαντικά στο κομμάτι του ριμπάουντ, ένα από τα λίγα μελανά σημεία του φετινού πακέτου της Αναντολού. Αυτή η υπεροχή πρέπει να απεικονιστεί και στο παρκέ με πειστικό τρόπο αποτελώντας τη βάση για να ξεδιπλωθεί σε τακτικό επίπεδο το ελληνικό κουβάρι.

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει μια επιθετική μηχανή. Ένα σύνολο που σουτάρει με τρομερή αποτελεσματικότητα, συνεργάζεται, έχει ταχύτητα και αυτοματισμούς στο μισό γήπεδο. Γίνεται κατανοητό ότι οι παίχτες του Μπλατ θα πρέπει να δώσουν μια σπουδαία αμυντική παράσταση για να φέρουν το παιχνίδι στα μέτρα τους. Σε αυτό το πλαίσιο νομίζω ότι η φρεσκάδα που φέρνει (σε πολλά επίπεδα) η παρουσία του Ουέμπερ μπορεί να αξιοποιηθεί. Έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός την ευεργεσία που μπορεί να φέρει ένα «νέο πρόσωπο» στο σύνολο. Για τον Αμερικανό γκαρντ το τεστ αυτό έχει σημαντικό βαθμό δυσκολίας. Η Αναντολού έχει μερικούς από τους καλύτερους και πιο πολυδιάστατους γκαρντ της διοργάνωσης και η αναχαίτιση τους δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Όμως τόσο ο Ουέμπερ όσο και ο Παπανικολάου οφείλουν να είναι «εκεί» αποτελώντας τη «πανοπλία» στα μετόπισθεν. Οι Τούρκοι κυκλοφορούν τη μπάλα και έχουν υπομονή στη πολύ παραγωγική τους επίθεση.  Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να μην αισθανθούν άνετα με το να μεταφέρουν τη μπάλα απέναντι στην ελληνική άμυνα. Όσο μεγαλύτερο όγκο προσωπικών φάσεων (με έξτρα ντρίμπλα) παράγει η επίθεση τους, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες αποτελεσματικής άμυνας για τον Ολυμπιακό.

Η τριάδα των Micic-Moerman-Beaubois  χρίζει ιδιαίτερης προσοχής. Ο Γάλλος φόργουορντ  θα είναι βαρόμετρο στις μάχες του ζωγραφιστού και δεν θα πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το να δούμε τον Zach LeDay στο «4» απέναντι του ώστε να ματσάρουν οι φιλοξενούμενοι τον δυναμισμό που τον διακρίνει. Η ελληνική ομάδα θα χρειαστεί επίσης μια ισορροπημένη επίθεση με τη συμμετοχή πολλών προσώπων σε αυτή. Εάν ο Ολυμπιακός βρει σημείο αναφοράς στο ζωγραφιστό τότε μπορεί να ξεκλειδώσει και καλά περιφερειακά σουτ για παίχτες όπως ο Στρέλνιεκς. Αυτό θα είναι σημαντικό…

Ο Ντέηβιντ Μπλατ θα εστιάσει σε αυτά τα κομμάτι αναμένοντας ένα ματς που πιθανόν να κριθεί στις τελευταίες κατοχές. Ο Ολυμπιακός  θα διεκδικήσει τις πιθανότητες του στηριζόμενος στα πράγματα που ξέρει να κάνει καλά ως σύνολο. Στα δικά του όπλα. Ένα από αυτά είναι και ο ίδιος ο προπονητής του. Ήρθε η ώρα που η ομάδα χρειάζεται την ηγεσία του περισσότερο από κάθε τι…