Παναθηναϊκός-Ρεάλ: Υποχρεώστε την να θυμηθεί

Ο Παναθηναϊκός απέναντι στην ομάδα που μπορεί να σε νικήσει σε ένα διαγωνισμό τάνγκο ή σε μια πυγμαχική αναμέτρηση με γυμνά χέρια. Το ΟΑΚΑ φοράει τα γιορτινά του για να θυμίσει στους Μαδριλένους μετά από σχεδόν δύο μήνες, την πικρή γεύση της απώλειας…

Ένα παραδοσιακό ευρωπαϊκό ντέρμπι θα φιλοξενήσει η Αθήνα και το ΟΑΚΑ, με την «Βασίλισσα» Ρεάλ να έρχεται με σπασμένα τα φρένα στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό. Αναμφίβολα σπουδαία, πολύ εμπορική αναμέτρηση. Το πρόσφατο παρελθόν των δύο ομάδων και οι αναμετρήσεις τους στα playoffs της Ευρωλίγκας δημιουργεί ένα ξεχωριστό υπόβαθρο, ανεβάζοντας το θερμόμετρο. Είναι δεδομένο ότι πλέον, το «τριφύλλι» έχει ξεχωριστό κίνητρο όταν αντιμετωπίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης.

H Ρεάλ βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.  Έχουμε πει προσφάτως ότι είναι η μοναδική ομάδα που δεν φοβάται τις αυξομειώσεις στην απόδοση που εύλογα προκύπτουν μέσα σε μια σεζόν γιατί ξέρει ότι κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα πιάσει και πάλι συγκεκριμένα (ελίτ) standards απόδοσης. Είναι το πλεονέκτημα του κορμού, των πολλών εργατοωρών μαζί, η διατήρηση της ίδια φιλοσοφίας σε προπονητικό κομμάτι και η εντρύφηση σε αυτή. Σίγουρα το σπουδαίο ποιοτικό της βάθος. Αλήθεια, ξέρετε πολλές ομάδες που μπορούν να φέρουν έναν Κάρολ ή έναν Κοζέρ από το τέλος του πάγκου και να πάρουν από αυτόν 15-18 πόντους σε 10 λεπτά συμμετοχής. Το instant scoring παιχτών όπως οι παραπάνω (τρομερό προσόν για παίχτη-ρόλων να μπορεί να παράγει κατά κύματα σε μικρό χρονικό διάστημα) και η προσαρμοστικότητα σπουδαίων προσωπικοτήτων σε θεωρητικά δεύτερους ρόλους είναι μερικά από τα στοιχεία που κάνουν το οικοδόμημα του Λάσο τόσο συμπαγές.

Οι Μαδριλένοι μετρούν δέκα συνεχόμενες νίκες όντας μακράν η πιο φορμαρισμένη ομάδα στη διοργάνωση. Έχουν να ηττηθούν από τις 30 του Οκτώβρη όταν στο Μόναχο η Μπάγερν τους ανάγκαζε τότε στη τρίτη συνεχόμενη ήττα τους. Όπως είπαμε πιο πάνω, καμία ανησυχία. Μόνο σιγουριά, για ένα σύνολο με πολύ υψηλό βαθμό συνοχής το οποίο έχει περπατήσει «μαζί» (έχει σημασία) αυτή τη διαδρομή ουκ ολίγες φορές. Ο Καμπάτσο συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό, ο Ράντολφ ανταμείφτηκε για την σπουδαία σεζόν με ανανέωση συμβολαίου, ο Μίκι είναι πολύ ουσιαστικός, ο Τόμπκινς βρίσκει ξανά ρόλο και οι wings πυροβολούν. Κυρίως όμως, η ομαδική βελτίωση στο αμυντικό κομμάτι είναι αυτή που έχει αποτελέσει το κλειδί για να τρέξει το σύνολο του Λάσο αυτό το σερί.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αυτές τις δέκα τελευταίες νικηφόρες αναμετρήσεις, η «Βασίλισσα» ταξίδεψε μόνο τρεις φορές εκτός Μαδρίτης. Στο Βελιγράδι, στην Αγία Πετρούπολη και στη Βιτόρια. Κανείς φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπει ότι καθάρισε σαν …αβγά τις Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ στην έδρα της παίζοντας εξαιρετική άμυνα. Εν ολίγοις, η επίσκεψη στο ΟΑΚΑ ίσως είναι το πιο δύσκολο παιχνίδι από αυτά που έχουν δώσει οι Ισπανοί εδώ και πολύ καιρό, με την έννοια ότι το περιβάλλον θα είναι πραγματικά άβολο μιας και η εναντίον τους ατμόσφαιρα θα συνδυαστεί με την προσπάθεια ενός πραγματικά ποιοτικού αντιπάλου να καταβάλλει την αντίσταση τους.

Ο Παναθηναϊκός θέλει και χρειάζεται πολύ αυτή την νίκη. Ακολουθούν δύο πολύ δύσκολες εκτός έδρας αναμετρήσεις (Μόσχα, Μιλάνο) και η ανάγκη για την κατάκτηση των δύο βαθμών απέναντι στη Ρεάλ είναι επιτακτική. Εκτός αυτού, πρόκειται για ένα αποτέλεσμα το οποίο εφόσον έρθει θα αποφέρει σημαντικά ψυχολογικά οφέλη για το τριφύλλι, το οποίο τον τελευταίο καιρό δεν βρίσκεται σε σπουδαία κατάσταση.

Η άμυνα μακριά από τη μπάλα και ο άξονας Καμπάτσο-Ράντολφ

Η ελληνική άμυνα θα αντιμετωπίσει μια σπουδαία πρόκληση στην αναμέτρηση αυτή. Η επίθεση της Ρεάλ διακρίνεται από υποδειγματική λειτουργία και έναν πληθωρικό χαρακτήρα αναφορικά με τις πηγές δημιουργίες και εκτέλεσης αλλά και τη φύση της ανάπτυξης της. Οι Ισπανοί έχουν σε εξαιρετική κατάσταση το δίδυμο Καμπάτσο-Ράντολφ, το οποίο θα αποτελέσει και τον βασικό αμυντικό στόχο των πρασίνων στα μετόπισθεν. Ο Αργεντινός είναι πολύ επιθετικός, χτυπώντας την παραμικρή ατέλεια της άμυνας απέναντι του με αποφασιστικότητα και υποδειγματικό διάβασμα. Η μονομαχία του (μια ακόμα) με τον Καλάθη είναι απλά must watch. Η ακρίβεια της εκτέλεσης και το πληθωρικό ταλέντο του Αμερικανού από την άλλη δεν ματσάρονται εύκολα στην Ευρώπη. Ο Ράντολφ είναι πρώτος σκόρερ της ισορροπημένης επίθεσης της Ρεάλ με 12.4 πόντους και 50.6% από τρίποντο.

Σημαντικό κομμάτι στην προσπάθεια του Παναθηναϊκού να χαμηλώσει τους παραγωγικούς δείκτες των Μαδριλένων, θα είναι και η άμυνα μακριά από τη μπάλα. Η Ρεάλ παράγει πολύ δουλεύοντας κοψίματα στην πλάτη της άμυνας και εκτελέσεις off screen (δουλεύοντας γύρω από τα σκριν), διαθέτοντας πληθώρα παιχτών οι οποίοι μπορούν να εκτελέσουν και να δημιουργήσουν αλλά και να παίξουν με τη μπάλα στα χέρια ή χωρίς αυτήν όντας αποτελεσματικοί. Η άμυνα μακριά από τη μπάλα απαιτεί συγκέντρωση και συνεργασία, στοιχεία τα οποία δεν έχει κατακτήσει ακόμα ο Παναθηναϊκός στα μετόπισθεν.

Oι γηπεδούχοι θα προσπαθήσουν με τη σειρά τους να τρέξουν απέναντι στη Νο4 άμυνα της φετινής διοργάνωσης. Αυτή είναι άλλωστε η φύση τους αλλά και ένας δρόμος ώστε να ματσάρουν το μέγεθος του αντιπάλου. Έχω την αίσθηση ότι ο Τζέικομπ Ουάιλι πρέπει να πάρει την ευκαιρία του σε αυτή την αναμέτρηση. Η ικανότητα του να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο και να βάλει τη μπάλα στο παρκέ σε σετ καταστάσεις μπορεί να αποβεί χρήσιμη. Μεγάλο το ενδιαφέρον στο ματσάρισμα Τόμας-Ράντολφ και στις δύο πλευρές του παρκέ, στη μάχη των «μπόμπερ» Φρεντέτ-Κάρολ, αυτή των δυναμικών φόργουορντ (Ντεκ-Παπαπέτρου) ή των γιγάντων στο κέντρο της ρακέτας (Ταβάρες-Παπαγιάννης). Η Ρεάλ επιτρέπει στον αντίπαλο ποσοστό ευστοχίας της τάξεως του 37.5% από το τρίποντο.

Εν κατακλείδι, πάμε για ένα ματς που κάθε φίλαθλος του αθλήματος στην Ευρώπη θα ήθελε να παρακολουθήσει. Ο Παναθηναϊκός επαναλαμβάνω χρειάζεται πολύ αυτή τη νίκη και η λογική λέει ότι ο κόουτς Πιτίνο θα σπρώξει τους παίχτες του στο όριο για να την κατακτήσει. Η ελληνική ομάδα πρέπει να κάνει ένα από τα καλύτερα αμυντικά της παιχνίδια στη σεζόν ενώ το δίδυμο των Παπαπέτρου-Τόμας (συν τον Ουάιλι ως κρυφό «άσσο» λόγω motor και ευχέρειας στο σκοράρισμα) θα είναι σημαντικό προσπαθώντας να αξιοποιήσει τις εμπνεύσεις του μεγάλου δημιουργού, Νικ Καλάθη. Η Ρεάλ είναι μια ομάδα με χαρακτήρα η οποία δεν παραδίδεται εύκολα. Μπορεί να σε νικήσει σε ένα διαγωνισμό τάνγκο ή σε μια πυγμαχική αναμέτρηση με γυμνά χέρια, χαρακτηριστικό του πληθωρικού της χαρακτήρα. Μένει να δούμε τι θα φέρει η τριβή μεταξύ των δύο αντιπάλων σε αυτή τη στροφή του δρόμου. Με μια λέξη. Α ν υ π ο μ ο ν ο ύ μ ε . . .