Χτύπημα από τα 6.75

Με σημαντικά προβλήματα αλλά και με ηθικό υψηλό οι πράσινοι του Δημήτρη Πρίφτη περιμένουν τη Μονακό στο ΟΑΚΑ, με το δάχτυλο στη σκανδάλη για το «χτύπημα» πίσω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων. Μπορούν να χτυπήσουν τους Μονεγάσκους στην αμυντική τους αδυναμία;

Το σοκ της αλλαγής προσώπου στον πάγκο λειτούργησε ευεργετικά για τη Μονακό η οποία αναβάθμισε την εικόνα της με τον Σάσα Ομπράντοβιτς ως τεχνικό ηγέτη. Ο Μάικ Τζέιμς είναι πιο απελευθερωμένος (καλό ή κακό για το σύνολο, πάρτε το όπως θέλετε) έχοντας ανεβάσει τους δείκτες αξιολόγησης του στο επιθετικό κομμάτι ενώ συνολικά οι Μονεγάσκοι παράγουν σκορ πιο εύκολα και με μεγαλύτερη συνέπεια. 

Από τα Χριστούγεννα και μετά, η ομάδα του Πριγκιπάτου μέτρησε τρεις σερί νίκες στην Ευρωλίγκα κάνοντας την πρώτη της ήττα στην εντυπωσιακή αναμέτρηση με την πρωτοπόρο Ρεάλ την προηγούμενη εβδομάδα όπου ο Τζέιμς στράβωσε τα στεφάνια. Την Κυριακή δε και στο εντός έδρας ντέρμπι με τη Λεβαλουά, ο Ουίλ Κάμινγκς (πρώην πόιντ γκαρντ του Άρη) έδωσε σόου για δεύτερη φορά φέτος απέναντι στους Μονεγάσκους, με την ομάδα του κόουτς Κολέ να παίρνει σπουδαίο διπλό σουτάροντας 18/30 τρίποντα. 

Η Μονακό διαθέτει ένα σύνολο με αρκετό ταλέντο και αθλητικότητα. Η προσθήκη του ΝΒΑer Dwayne Bacon (18.4 πόντοι-5.0 ριμπάουντ στα τελευταία 5 ματς σε EL&LNB) της έχει δώσει ένα ακόμα σπουδαίο όπλο δίπλα στον Τζέιμς ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τα σύνολα της επόμενης βαθμίδας στην Ευρώπη. Σημειώστε ότι εκτός του Τζέιμς, αυτός που έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοση του μετά την έλευση του Ομπράντοβιτς είναι ο Donatas Motiejunas. Ο Λιθουανός σέντερ βρισκόταν σε χαμηλή πτήση εδώ και καιρό, με τον Μίτροβιτς να προτιμάει την αθλητικότητα και την PnR επίθεση που έφερνε στο τραπέζι ο Donta Hall. Από τις 22/12 μέχρι και σήμερα, ο Motiejunas μετράει 16.2 πόντους και 5.3 ριμπάουντ στην Ευρωλίγκα ενώ τα νούμερα του Hall βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. 

🏀 Dwayne Bacon Πόντοι 9+ σε απόδοση 1.47 

Τις εντυπώσεις στο Μόντε-Κάρλο έχει κλέψει το δίδυμο των Diallo-Andjusic. Ο νεαρός πρώην φόργουορντ του Λαυρίου (12.0 πόντοι-5.0 ριμπάουντ-2.2 ασσίστ στα τελευταία πέντε ματς) σίγουρα δεν είναι ο πιο skilled παίχτης της ομάδας όμως η ενέργεια, η μαχητικότητα στα μετόπισθεν και η έφεση του στο ριμπάουντ βοηθούν πολύ ένα σύνολο γεμάτο scorers. Από την άλλη πλευρά, ο Σέρβος sharpshooter (41.2% στα τρίποντα φέτος στην EL) αποτελεί βαρόμετρο καθώς η ικανότητα του να ανοίγει το γήπεδο, καθορίζει το πλαίσιο των χώρων για τις PnR-δράσεις και τις «απομονώσεις» που ενεργοποιεί η Μονακό.

🏀 Alpha Diallo Άθροισμα Πόντων, Ριμπάουντ και Ασσίστ 12+ σε απόδοση 1.50

Η «νεράιδα» του τριπόντου

Οι Μονεγάσκοι διαθέτουν αρκετούς παίχτες που μπορούν να σουτάρουν αποτελεσματικά πίσω από τη γραμμή του τριπόντου και αυτό το πλεονέκτημα έχει δώσει σημαντική ώθηση σε μια από τις καλύτερες επιθέσεις της φετινής Ευρωλίγκας. Το 36.8% με το οποίο εκτελεί η Μονακό από την περίμετρο την τοποθετεί στην τρίτη θέση της συγκεκριμένης αξιολόγησης, πίσω μόνο από τη Μπαρτσελόνα και την Ούνικς. 

Το πρόβλημα όμως ξεκινάει στα μετόπισθεν και εντοπίζεται (εκτός των άλλων) στην ίδια περιοχή του παρκέ. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες στην άμυνα και δη σε αυτήν που έχει να κάνει με την περιφερειακή εκτέλεση. Το 36.4% που επιτρέπει στον αντίπαλο αναφορικά με τις εκτελέσεις πίσω από τη γραμμή του τριπόντου είναι η πέμπτη χειρότερη επίδοση στη φετινή Ευρωλίγκα.  Στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις της (Ρεάλ και Λεβαλουά) η Μονακό δέχθηκε 31/63 τρίποντα (49.2%). 

Αυτό είναι ένα κομμάτι στο οποίo μπορεί να χτυπήσει ο Παναθηναϊκός. Oι  πράσινοι είναι αδύναμοι στην περιφερειακή εκτέλεση φέτος και αυτός δεν είναι έκπληξη. Τους λείπει ένας shooting wing που θα τρέξει Off screen-δράσεις αλλά και ένα Stretch-4 που θα ανοίξει το γήπεδο άλλωστε. Κάπως έτσι η ευθύνη σε αυτόν τον τομέα έχει πέσει σε μεγάλο βαθμό στον Νεμάνια Νέντοβιτς ενώ βαρόμετρο αποτελεί η αποτελεσματικότητα των φόργουορντ των πρασίνων στα σουτ από θέση, σε κάθε βραδιά. Οι Κασελάκης, Ουάιτ, Ρος αλλά και ο Έβανς θα πρέπει να είναι έτοιμοι να βάλουν αυτά τα σουτ. Ο τελευταίος (βρίσκεται σε καλή κατάσταση) πιθανόν θα πάρει λεπτά και στη θέση «4» (το είδαμε κι στην αναμέτρηση με τον Άρη) για να ματσάρει με το μέγεθος του την ικανότητα του δυναμικού Ουίλ Τόμας να παράγει στο χαμηλό ποστ. 

🏀 Jeremy Evans Άθροισμα Πόντων, Ριμπάουντ, Ασσίστ 11+ σε απόδοση 1.44 

Η απουσία του Παπαπέτρου πιθανόν θα λειτουργήσει ανασταλτικά  όσον αφορά τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για σουτ από την περίμετρο, καθώς η δραστηριότητα του αρχηγού στο «ζωγραφιστό» τραβούσε ένα μεγάλο μέρος της αμυντικής πίεσης και προσέφερε καλύτερες ευκαιρίες για περιφερειακή εκτέλεση. 

🏀 Leonidas Kaselakis Πόντοι 5+ σε απόδοση 1.60 

Από την άλλη πλευρά, με την παρουσία του Στέφαν Γιόβιτς στην πεντάδα οι πράσινοι έδειξαν ότι μπορούν να κυκλοφορήσουν τη μπάλα καλύτερα και να βρουν εκτελέσεις από σημεία στα οποία μέχρι πρότινος  -και υπό καταστάσεις πίεσης- αδυνατούσαν να εισάγουν τη μπάλα.

Ο Παναθηναϊκός δείχνει σημάδια βελτίωσης όμως πηγαίνει και σε αυτή τη μάχη με σημαντικά προβλήματα και απουσίες. Αυτομάτως ο Δημήτρης Πρίφτης θα χρειαστεί από μερικούς αθλητές του να κάνουν το «βήμα μπροστά», ανταποκρινόμενοι σε ρόλους οι οποίοι πιθανόν βρίσκονται εκτός των αγωνιστικών συνηθειών τους. Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό και δη όταν ζητείται να συμβεί σε συνέχεια. Η Μονακό έχει μεγαλύτερο βάθος και ένα αθλητικό σύνολο με παίχτες  που διαθέτουν προσωπικότητα. Παρόλα αυτά η ελληνική ομάδα μπορεί να φανεί ανταγωνιστική και να διεκδικήσει τη νίκη εάν παρουσιαστεί υπομονετική  στην επίθεση, δουλέψει την έξτρα πάσα και έχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό ευστοχίας στα περιφερειακά σουτ που η λογική λέει πως θα βρει.

*Iσχύουν όροι & προϋποθέσεις. Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog | 21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα