pao

Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ με εύλογα ερωτήματα

Το χτύπημα της πανδημίας έσπρωξε προς τα πίσω τις ομάδες που το δέχτηκαν και κανείς πλέον δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την εικόνα που θα παρουσιάσουν επιστρέφοντας στο γήπεδο. Με τίποτα πλέον ως δεδομένο αναφορικά με την αγωνιστική του συμπεριφορά, ο Παναθηναϊκός μπαίνει σήμερα στο παρκέ για να αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Όπως φάνηκε και εχθές στην Πόλη και στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού, οι ομάδες που είχαν να διαχειριστούν πολλά κρούσματα και παράλληλα ένα διάστημα απραξίας, θα χρειαστούν μια περίοδο αυτορρύθμισης. Οι συνεργασίες σε άμυνα και επίθεση αλλά και ο συγχρονισμός σε κάθε πιθανή ομαδική δράση έχουν πειραχτεί. Για να επανέλθουν απαιτείται χρόνος. Ώρες στο γήπεδο «μαζί» και πάλι. Κάπως έτσι, θα μπει σήμερα στο γήπεδο και ο Παναθηναϊκός για να αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Με πολλά και εύλογα ερωτήματα…

Oι Ρώσοι έχουν επίσης τα δικά τους προβλήματα. Είχαν και αυτοί κρούσματα. Έδωσαν ένα ματς με την Άβτοντορ στις 4/1, το μόνο με την δεύτερη ημέρα  των Χριστουγέννων. Το βαθύ και πολύ ποιοτικό τους ρόστερ μπορεί να τους δώσει ένα πλεονέκτημα σε μια τέτοια συνθήκη καθώς οι λύσεις που έχει στα χέρια του ο Δημήτρης Ιτούδης είναι αρκετές. 

Η ΤΣΣΚΑ διαθέτει μια από τις πιο αποτελεσματικές επιθέσεις στη φετινή Ευρωλίγκα. Βασίζεται στην προσωπική φάση, έχοντας αθλητές με αρκετές δεξιότητες οι οποίοι μπορούν να διαβάσουν, να πασάρουν και να εκτελέσουν σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, η «αρκούδα» είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα της Ευρωλίγκας στο να παράγει μέσα από «κοψίματα» (cuts), έχει ανάλογα υψηλούς δείκτες εκτελώντας μέσα από Hand Off και Off screen δράσεις (παρότι έχει μαζί με τη Μακάμπι τις λιγότερες τέτοιες στη διοργάνωση) ενώ φιγουράρει στο Νο7 στο ένας με έναν παιχνίδι. Εκτός αυτών, το μεγαλύτερο όπλο της ίσως είναι ότι έχει αρκετούς παίχτες με υψηλή αντίληψη. Προσθέστε φυσικά το μέγεθος της σαν σύνολο και τη δυνατότητα να παίζει με αυτό ανάλογα με τη συνθήκη στην οποία καλείται να ανταποκριθεί.

Δύο είναι ίσως οι καταστάσεις που πρέπει να δώσει έμφαση το «τριφύλλι» στη συγκεκριμένη αναμέτρηση:

-Το αμυντικό transition. Ο Παναθηναϊκός είναι αδύναμος στο συγκεκριμένο κομμάτι και αντιμετωπίζει μια ομάδα που ξέρει να αναπτύσσεται και να εκτελεί γρήγορα. Δουλεύει πολύ καλά την έξτρα πάσα στον δευτερεύοντα αιφνιδιασμό, αφού πρώτα έχει δημιουργήσει  (με καλά τρεξίματα) και διαβάσει το mismatch κατά τη μετάβαση, κάτι που μάλλον δεν είναι τόσο δύσκολο με αυτούς τους πληθωρικούς και εξαιρετικούς πασέρ που διαθέτει στις θέσεις των ψηλών.

-Τις συνεργασίες δύο με δύο και τρεις με τρεις που καταλήγουν σε εκτελέσεις των ψηλών του Δημήτρη Ιτούδη μέσα στο «ζωγραφιστό». Η frontcourt της ΤΣΣΚΑ είναι πολύ ποιοτική και γεμάτη, διαθέτει μέγεθος, ταχύτητα, passing skills και πρόσωπο-πλάτη παιχνίδι. Και εδώ η ελληνική άμυνα έχει παρουσιάσει μια αδυναμία από την αρχή της σεζόν καθώς οι συνεργασίες της σε τέτοιες καταστάσεις στερούνται επικοινωνίας.

Ο Δημήτρης Πρίφτης θα ποντάρει και πάλι στα δυνατά του χαρτιά. Πρωτίστως στον Γιώργο Παπαγιάννη αλλά και στο δίδυμο του backcourt, Μέικον-Νέντοβιτς. Ελπίζει ότι ο Παπαπέτρου θα αφήσει πίσω του την μέτρια εικόνα του τελευταίου διαστήματος και πως ο Σαντ-Ρος θα γίνει και πάλι ο «καταλύτης» στην απόδοση της ομάδας και στις δύο πλευρές του παρκέ. Οι πράσινοι γνωρίζουν πως ο αντίπαλος έχει με τη σειρά του σημαντικές αδυναμίες στα μετόπισθεν. Για παράδειγμα, η ΤΣΣΚΑ είναι η χειρότερη άμυνα της Ευρωλίγκας σε καταστάσεις ένας με έναν (σημειώστε ότι η επίθεση των γηπεδούχων βασίζεται καθαρά στο 1on1) επιτρέποντας 1.098 πόντους ανά κατοχή. Εξίσου αδύναμη είναι σε καταστάσεις Hand Off και στα Post ups (δυστυχώς οι πράσινοι εκεί μπορούν να χτυπήσουν μόνο με τους Κασελάκη-Παπαπέτρου). Είναι δεδομένο ότι ο κόουτς της ελληνικής ομάδας στη συνολική του προσέγγιση, θα προσπαθήσει να εγκλωβίσει τους Ρώσους σε παιχνίδι μισού γηπέδου, μιας και σε σετ δράσεις είναι λιγότερο αποτελεσματικοί.

🏀 Γιώργος Παπαγιάννης Πόντοι 9+ σε απόδοση 1.70 

Ο Παναθηναϊκός (όπως και ο Ολυμπιακός) μπαίνει σε αυτήν την αγωνιστική έχοντας αρκετούς αθλητές με δύο μόνο προπονήσεις. Είναι άγνωστο πως θα αντιδράσει σε αυτήν του την επιστροφή. Ο Covid βάζει (σε κάποιους αθλητές λιγότερο, σε άλλους περισσότερο) το σώμα σε μια περιπέτεια με συνέπεια οι παίχτες –μπαίνοντας πάλι στην αγωνιστική δράση- να λειτουργούν αναγνωριστικά αναφορικά με το τι μπορούν να κάνουν και τι όχι. Στην παρούσα φάση, η ΤΣΣΚΑ είναι το φαβορί. Όμως τα αμυντικά της προβλήματα αφήνουν περιθώρια στον Παναθηναϊκό για να ελπίζει. Ας ελπίσουμε ότι θα τα εκμεταλλευτεί.

🏀 ΜatchCombo με Tornike Shengelia Πόντοι 12+ και Χάντικαπ ΤΣΣΚΑ Μόσχας -3.5 σε απόδοση 2.43 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog