Παναθηναϊκός-Βίρτους Μπολόνια: Καινούργια πρόκληση

Κάθε παιχνίδι και μια καινούργια πρόκληση. Τακτική, πνευματική, αγωνιστική. Ο Παναθηναϊκός περιμένει στο ΟΑΚΑ τους «αριστοκράτες» της Μπολόνια σε μια αναμέτρηση διαφορετικής φύσεως σε σχέση με αυτήν που έδωσε με τη Ζάλγκιρις.

Θρίλερ την Τετάρτη το βράδυ στο ΟΑΚΑ όπου ο Παναθηναϊκός επιβίωσε σε μια πολύ κλειστή μάχη απέναντι στην ομάδα του κόουτς Μακσβίτις. Ήταν ένα ματς που έδειχνε να στραβώνει από το ξεκίνημα αλλά κατέληξε σε μια οριακή νίκη από αυτές που σε βοηθούν να σφυρηλατήσεις ανθεκτικό χαρακτήρα.

Στην Ευρωλίγκα όμως τα πάντα έρχονται επάνω σου πολύ γρήγορα. Δεν μπορείς παρά να στραγγίξεις τα «συναισθήματα» σου μερικές ώρες μετά από ένα παιχνίδι και να ετοιμαστείς για την επόμενη πρόκληση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η -μεγάλη έκπληξη της τρέχουσας σεζόν- Βίρτους Μπολόνια έρχεται στην Αθήνα με υψηλές φιλοδοξίες , όντας έτοιμοι να δώσει στους γηπεδούχους μια πολύ ανταγωνιστική βραδιά.

Ο νέος άνεμος που έφερε ο Μπάνκι και ο παράγοντας Αμπάς

Παρακολουθώντας το πρόσφατο παιχνίδι με την Αρμάνι, μπορεί κανείς να καταλάβει την αλλαγή που έχει συντελεστεί και τη βαθιά επίδραση της παρουσίας του Λούκα Μπάνκι στο γκρουπ αυτό. Ο κόουτς μιλάει στη ψυχή των παιχτών του και στις τάξεις της ομάδας υπάρχει μια πρωτόγνωρη ομοψυχία. Η Βίρτους μέχρι τώρα σου δίνει την αίσθηση ενός πολύ ζωντανού συνόλου ανθρώπων-συνεργατών που απολαμβάνει τις διαπροσωπικές σχέσεις οι οποίες διέπουν την καθημερινότητα του.

Ο Ιταλός τεχνικός αξιοποίησε τη μεγάλη ευκαιρία που του έδωσε η καταπληκτική δουλειά του με τους Λετονούς στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και άνοιξε πάλι την πόρτα της υψηλότερης βαθμίδας ανταγωνισμού, αλλάζοντας την ιδιοσυγκρασία μιας ομάδας που έδειχνε πως έχει βαλτώσει.

Η Βίρτους κέρδισε το μεγάλο ιταλικό ντέρμπι το οποίο παίχτηκε κατοχή με κατοχή. Έδειξε μεγάλη θέληση, κατέθεσε τόνους ενέργειας και έβαλε μεγάλα σουτ όταν χρειάστηκε. Η νίκη πανηγυρίστηκε έντονα με τον μεγάλο πρωταγωνιστή  Ίφε Λούντμπεργκ να συγκεντρώνει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Δανός γκαρντ σκόραρε καθοριστικούς πόντους στο τέλος κάνοντας ένα εξαιρετικό ματς συνολικά.

Τα προβλήματα στη γραμμή ψηλών ώθησαν τον Λούκα Μπάνκι (ο οποίος δεν φοβάται να πειραματιστεί γενικά, είναι προπονητής που ξεφεύγει από την πεπατημένη και το έχει αποδείξει στην καριέρα του) να χαμηλώσει κι άλλο τις πεντάδες του, επενδύοντας στην ασφυκτική περιφερειακή πίεση, την πολύ επιθετική άμυνα, τη 5-out διάταξη και το drive & kick-παιχνίδι στην επίθεση. Το Small ball της Βίρτους (απέναντι στις πολύ ψηλές πεντάδες του Μεσίνα) της έδινε τη δυνατότητα να βγαίνει συνεχώς δυναμικά στις γραμμές πάσας «τζογάροντας» το κλέψιμο, ποντάροντας στα γρήγορα πόδια των παιχτών της που ανακτούσαν την ισορροπία όταν έμπαιναν σε διαδικασία περιστροφών (εφόσον η απόπειρα είχε αποτύχει). Όπως γίνεται κατανοητό, ο Παναθηναϊκός -ο οποίος έχει μια ξεκάθαρη ροπή στα λάθη φέτος- οφείλει να προστατέψει τη μπάλα σε πρώτη φάση.

Ο «Τόκο Σενγκέλια» κάνει ένα καταπληκτικό ξεκίνημα στη σεζόν έχοντας μπει στις συζητήσεις για τον MVP από πολύ νωρίς. Ήρεμος, ηγετικός και πολύ ουσιαστικός, αποτελεί βασικό παραγωγικό και δημιουργικό πυλώνα της ιταλικής ομάδας. Παρόλα αυτά, ο πρόσφατος τραυματισμός του Τζόρνταν Μίκι έφερε στο προσκήνιο έναν καινούργιο «παράγοντα» στο παιχνίδι των Μπολονέζων. Αναφερόμαστε στον γνώριμο μας Αβούντου Αμπάς που έχει δώσει άλλη δυναμική σε αυτά τα χαμηλά σχήματα του Μπάνκι, καλύπτοντας τη θέση «4». Ο Ιταλός φόργουορντ φέρνει τόνους ενέργειας, δυνατή άμυνα, αθλητικότητα και hustling λειτουργώντας ως game changer. Σκόραρε 19 πόντους με 4/7 τρίποντα την Κυριακή απέναντι στην Τρεβίζο και 14 με 4/5 (καθοριστικά) τρίποντα στον αγώνα με την Αρμάνι, αλλάζοντας πλήρως τις ισορροπίες στο παρκέ. Το «τριφύλλι» οφείλει να ματσάρει την ενέργεια του 30χρονου φόργουορντ.

Περιφερειακή άμυνα και transition επίθεση για τον Παναθηναϊκό

Η Βίρτους είναι η δεύτερη πιο αποτελεσματική επίθεση πίσω από τη γραμμή του τριπόντου  (39.7%) στην Ευρωλίγκα μετά τη Ζάλγκιρις. Οι Λιθουανοί  «έγραψαν» στο ΟΑΚΑ 10/20 τρίποντα, ευστοχώντας μέσα από διαφορετικές καταστάσεις που λειτουργούσαν ως «εισαγωγικές δράσεις» για να δημιουργήσουν το κατάλληλο πλαίσιο εκτέλεσης.

Πλέον η  περιφερειακή άμυνα του Παναθηναϊκού καλείται μέσα σε μερικές ώρες να αποδείξει ότι έμαθε από αυτό, αντιμετωπίζοντας  ένα σύνολο που σουτάρει (επίσης) πολύ αποτελεσματικά από την περίμετρο. Η Βίρτους έχει μέσα-έξω παιχνίδι και δημιουργία από διαφορετικές θέσεις. Στήνει σωστά screens. Μετακινεί με πειθαρχία τη μπάλα και μαζί την αντίπαλη άμυνα. Κάπως έτσι, παίχτες που κουβαλούν την ταμπέλα των «σουτέρ ημέρας» (δηλαδή με σκαμπανεβάσματα/έλλειψη σταθερότητας αναφορικά με την αποτελεσματικότητα τους πίσω από τη γραμμή του τριπόντου) έχουν πιάσει νούμερα μεγαλύτερα από αυτά που έλεγε η αρχική πρόγνωση.

Πίσω από τον sharpshooter Μάρκο Μπελινέλι (ο οποίος μπορεί και ευστοχεί στα πιο δύσκολα σουτ εκτός ισορροπίας με την ευκολία που το κάνει εκτελώντας απλές, ελεύθερες βολές) υπάρχει μια πλειάδα παιχτών που μπορεί να κάνει ζημιά από την περίμετρο όπως οι Ντόμπριτς (σούπερ στο  πρώτο ημίχρονο του ιταλικού ντέρμπι), Σμιθ, Λούντμπεργκ ενώ σε πολύ καλό φεγγάρι είναι και ο Σενγκέλια «γράφοντας» 38.5% σε 3.3 σουτ. Δεν φτάνει λοιπόν μόνο ο εξαιρετικός στα μετόπισθεν Τζέριαν Γκραντ για τον Παναθηναϊκό. Θα χρειαστούν σωστές αμυντικές συνεργασίες για να μείνουν οι γηπεδούχοι «κοντά» στις εκτελέσεις των Ιταλών.

Στο επιθετικό κομμάτι οι πράσινοι πρέπει να ψάξουν το ανοιχτό γήπεδο. Πρόκειται για μια κατάσταση που επιβάλλει τελείως διαφορετική τακτική προσέγγιση σε σχέση με το παιχνίδι της Τετάρτης απέναντι στη Ζάλγκιρις.  Οι αμυντικοί δείκτες της Βίρτους πέφτουν δραματικά στο transition όπου η ιταλική ομάδα θέλει δουλειά. Με 1.307 πόντους/κατοχή το σύνολο του Μπάνκι τοποθετείται στο Νο16 της λίγκας  σε όρους αμυντικού transition ενώ αντίθετα στο μισό γήπεδο η αμυντική του επίδοση είναι αρκετά καλή (0.952 πόντοι/κατοχή, Νο7).

Το «τριφύλλι» μπορεί επίσης να χτυπήσει μέσα από συγκεκριμένες δράσεις στο μισό γήπεδο. Η Βίρτους είναι πολύ αδύναμη στη low post άμυνα ενώ συχνά η επιθετικότητα της στις γραμμές πάσας παραχωρεί στην επίθεση καλές καταστάσεις περιφερειακής εκτέλεσης από θέση. Οι γηπεδούχοι οφείλουν να υπογραμμίσουν τακτικά αυτά τα στοιχεία χτυπώντας με τους ψηλούς τους στο «ζωγραφιστό» αλλά και με τους έτοιμους, στημένους σουτέρ τους πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (Γκριγκόνις).

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να πετύχει την τρίτη σερί νίκη του εάν βρει το ενεργειακό απόθεμα για να αμυνθεί σε συνέχεια μέχρι το τέλος των ιταλικών επιθέσεων και χτυπήσει στο ανοιχτό γήπεδο. Είναι σαφές ότι θα  χρειαστεί βοήθεια από τον πάγκο του για να φτάσει εκεί. Η Βίρτους είναι μια σκληροτράχηλη και ποιοτική ομάδα με παίχτες που διαθέτουν ισχυρή προσωπικότητα. Για αυτό και οι γηπεδούχοι πρέπει να κάνουν ξεκάθαρο από την πρώτη κατοχή ότι είναι η ομάδα που το θέλει περισσότερο.

Bet Builder με Χάντικαπ Παναθηναϊκός -3.5 και Πόντοι Over 152.5 σε απόδοση 2.37 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog