pao-osfp

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Το ντέρμπι της Ευρωλίγκας σε αριθμούς

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό το βράδυ της Παρασκευής για την 12η αγωνιστική της Ευρωλίγκας και ο Hoopfellas μας βάζει στο κλίμα με τα στατιστικά των δύο ομάδων:

-Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί  15 φορές στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο Ολυμπιακός μετράει 10 νίκες με μεγαλύτερη σε έκταση αυτή που έκανε στις 27/3/1997 όταν επικράτησε στο ΟΑΚΑ με 49-69 των πρασίνων. Ο Παναθηναϊκός έχει 5 νίκες απέναντι στον «αιώνιο» με μεγαλύτερη σε έκταση αυτήν που έκανε πέρυσι στις 9/11/2018 στο ΟΑΚΑ (93-80).

-O Παναθηναϊκός διαθέτει φέτος την καλύτερη επίθεση στην Ευρωλίγκα «γράφοντας» εντυπωσιακά νούμερα στο συγκεκριμένο κομμάτι. Έχει το καλύτερο Offensive Rating μετρώντας 119.0 πόντους ανά 100 κατοχές (Νο1) τη στιγμή όπου οι ερυθρόλευκοι με 109.6 βρίσκονται στη δέκατη θέση.

-Ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρωλίγκας στο αμυντικό ριμπάουντ. Η αξιολόγηση του σε όρους Defensive Rebounding % (αμυντικά ριμπάουντ που κέρδισαν σε σχέση με το σύνολο αυτών που διεκδίκησαν σε ποσοστιαίες μονάδες) γράφει 76.7 σε αντίθεση με το φτωχό 68.4 των πρασίνων που τους κατατάσσει στην 17η θέση της διοργάνωσης. 

Ο Μιλουτίνοφ με 5.8 αμυντικά ριμπάουντ είναι ο κορυφαίος των ερυθρόλευκων σε αυτόν τον τομέα (είναι συνολικά ο Νο1 ριμπάουντερ της Ευρωλίγκας με σπουδαία έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ, 4.0 ανά ματς) ενώ για τον Παναθηναϊκό ο πιο ικανός αμυντικός ριμπάουντ είναι ο πόιντ γκαρντ του, Νικ Καλάθης, ο οποίος μετράει το εντυπωσιακό -για παίχτη της θέσης του- 4.2 ανά ματς.

-Το «τριφύλλι» διατηρεί το υψηλότερο δείκτη στη διοργάνωση στην αναλογία ασσίστ/λαθών, δείγμα της πολύ αποτελεσματικής φετινής του επίθεσης. Το 1.9 που γράφουν οι πράσινοι είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό νούμερο που τους δίνει την πρωτιά με διαφορά από τον δεύτερο (ο  Νικ Καλάθης είναι ο πρώτος πασέρ της Ευρωλίγκας με μ.ο 9.1 ασσίστ). Σε αυτόν τον τομέα (AST/TO) οι ερυθρόλευκοι με 1.2 είναι 15οι ανάμεσα στον ανταγωνισμό.

-Πάμε και στη γραμμή που χωρίζει τον παράδεισο από την κόλαση σε ένα γήπεδο μπάσκετ, αυτή του τριπόντου. Ο Παναθηναϊκός είναι σημαντικά βελτιωμένος φέτος, σουτάροντας με 38.7%(7η θέση)  στα τρίποντα έναντι 33.1% του Ολυμπιακού (13η). Και οι δύο τους θέλουν δουλειά στην άμυνα απέναντι στην περιφερειακή εκτέλεση. Οι ερυθρόλευκοι επιτρέπουν στον αντίπαλο ποσοστό της τάξεως του 38.0% και το «τριφύλλι» 36.4%.

-Οι δύο ελληνικές ομάδες προσπαθούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις στα μετόπισθεν όπου παρατηρείται μια πρόοδος τελευταία. Ο Παναθηναϊκός  μετράει 110.8 σε όρους Defensive Rating (άμυνα ανά 100 κατοχές) ευρισκόμενος στην 8η θέση της διοργάνωσης ενώ ο Ολυμπιακός βρίσκεται πολύ κοντά (9η θέση) με 111.0. Εδώ υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και για τους δύο.

-Οι πράσινοι είναι η ομάδα που εκτελεί τις περισσότερες προσπάθειες εντός παιδιάς από κάθε άλλη στη διοργάνωση με 65.4 ανά παιχνίδι, διατηρώντας ένα πολύ υψηλό ποσοστό ευστοχίας της τάξεως του 50.2% (Νο2 στην Ευρωλίγκα). 

Τα αντίστοιχα νούμερα των ερυθρολεύκων σε αυτές τις κατηγορίες είναι 61.0 προσπάθειες τη βραδιά (Νο14) και ποσοστό ευστοχίας 45.6% (Νο10).

-Πάμε και σε δύο νευραλγικές στατιστικές κατηγορίες όπου οι ομάδες κάνουν θραύση σε σχέση με τον φετινό ανταγωνισμό στην Ευρωλίγκα.

Ο Ολυμπιακός είναι το σύνολο που επισκέπτεται τη γραμμή των προσωπικών πιο συχνά από κάθε άλλο στη διοργάνωση με 19.9 εκτελέσεις βολών ανά παιχνίδι, το οποίο αναμφίβολα αποτελεί δείγμα ικανότητας και  σωστού διαβάσματος. Στη δεύτερη θέση της συγκεκριμένης κατηγορίας βρίσκονται οι πράσινοι με 19.2 προσωπικές.

Η άλλη κατηγορία που αποτελεί «κατάκτηση» των «αιωνίων» της χώρας μας αφορά τα λάθη. Πιο συγκεκριμένα, στον δείκτη Turnover% (λάθη ανά 100 κατοχές) ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην πρώτη θέση έχοντας τη χαμηλότερη επίδοση λαθών από κάθε άλλη ομάδα, επίτευγμα σημαντικό εάν αναλογιστούμε τη ταχύτητα με την οποία επιδιώκει να αναπτυχθεί και να εκτελέσει στην επίθεση του. Σπουδαία επίδοση και για τον Ολυμπιακό ο οποίος με 14.3 βρίσκεται στη δεύτερη θέση του σχετικού πίνακα. Ο χαμηλός αριθμός λαθών και η ικανότητα συχνών επισκέψεων στη «γραμμή της φιλανθρωπίας» μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες στην προσπάθεια μιας ομάδας να κερδίσει κλειστά ματς.

-Οι δύο «αιώνιοι» έχουν από μια τριάδα παιχτών που ξεχωρίζει στο κομμάτι του σκοραρίσματος. Οι Τόμας (14.3 πόντοι)- Φρεντέτ (14.1)- Καλάθης (13.8) καταλαμβάνουν διαδοχικά την 11η, 12η και 13η θέση των σκόρερ στη φετινή Ευρωλίγκα. Ο Γιώργος Πρίντεζης είναι ο πρώτος σκόρερ των ερυθρολεύκων με 11.4 πόντους, ακολουθούμενος από τους Μιλουτίνοφ (10.5) και Σπανούλη (10.0).

-Ένα σημαντικό στατιστικό είναι το Plus-Minus (+ -) το οποίο μετράει πως αποδίδει μια ομάδα με έναν συγκεκριμένο αθλητή στο παρκέ και πως χωρίς αυτόν στην πεντάδα. Για τον Ολυμπιακό το υψηλότερο νούμερο (καμία έκπληξη) ανήκει στον Νίκολα Μιλουτίνοφ ο οποίος μετράει +47 μέχρι τώρα στη σεζόν. Κρατείστε ότι στο Νο2 των ερυθρολεύκων σε αυτή την κατηγορία βρίσκεται ο Αντώνης Κόνιαρης με +33. 

Στον Παναθηναϊκό (καμία έκπληξη επίσης) της συγκεκριμένης στατιστικής κατηγορίας ηγείται ο Νικ Καλάθης με +79, ακολουθούμενος από τον Ντ. Τόμας (+55) και τον θετικότατο όσο βρίσκεται στο παρκέ, Μπεν Μπέντιλ (+37).