paobc

Παναθηναϊκός – Μπάγερν: Ώρα αντεπίθεσης

Ο  Παναθηναϊκός αφήνει πίσω του τον τελευταίο δύσκολο μήνα της σύγκρουσης με μερικές από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης και ετοιμάζεται για τη δική του, μεγάλη αντεπίθεση…

Το 2-4 αλλά κυρίως η αμυντική εικόνα των πρασίνων τον τελευταίο δύσκολο μήνα στην Ευρωλίγκα, έφεραν σκεπτικισμό στο στρατόπεδο τους αναφορικά με την ιεράρχηση των στοιχείων που οφείλουν να βελτιώσουν στο αγωνιστικό τους πρόσωπο. Ήταν ένα ομολογουμένως, δύσκολο διάστημα. Ο Παναθηναϊκός έχει δρόμο ακόμα για να μπορέσει να κοιτάξει στα μάτια, σε ρεαλιστική βάση, τις ομάδες τις ελίτ. Όμως αυτά τα παιχνίδια και τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, «γέννησαν» κάποια θετικά στοιχεία. Το ένα είναι η γνώση. Οι πράσινοι πλέον είδαν ξεκάθαρα ποια κομμάτια του παιχνιδιού τους χρειάζονται βελτίωση και γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι ότι η ελληνική ομάδα δεν έχασε βαθμολογικό έδαφος στην προσπάθεια της να μπει στα playoffs και να πλασαριστεί μάλιστα στην πρώτη εξάδα.

«Είπα ότι δεν θα είμαι καλός τύπος πλέον. Έχω βάλει μια γραμμή και δεν θέλω η ομάδα μου να το περάσει αυτό. 100 χρόνια οι ομάδες μου ήταν στο Top-5 στην άμυνα, στατιστικά στο Κολεγιακό μπάσκετ» (Ρικ Πιτίνο, μετά την αναμέτρηση με το Λαύριο).

Η αμυντική βελτίωση είναι  το ζητούμενο για το τριφύλλι και τον Ρικ Πιτίνο όπως καταλαβαίνετε. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται καλύτερα αποτελέσματα σε επίπεδο rebounding και άμυνας για να μπορέσει να κοιτάξει ψηλότερα. Ο κόουτς θα πιέσει τους παίχτες στο όριο, ζητώντας το καλύτερο από τον καθένα τους. Μένει να δούμε την εικόνα τους στα επόμενα έξι ματς που δημιουργούν μια καλή κατάσταση για τους πράσινους, με την έννοια του βατού προγράμματος που μπορεί να φέρει νίκες. Στην πραγματικότητα, αυτή την «καλή κατάσταση» την δημιουργείς ο ίδιος με το επίπεδο της απόδοσης σου όμως στη παρούσα φάση, η φύση των αγώνων που ακολουθούν στοιχειοθετούν μια καλή συνθήκη για τον Παναθηναϊκό ο οποίος ενίσχυσε την περιφέρεια του με έναν σουτέρ όπως ο Andy Rautins, προσδοκώντας να αυξήσει το βάθος της συγκεκριμένης γραμμής.

Η Μπάγερν είναι σε άσχημη κατάσταση εδώ και καιρό. Μετράει τέσσερις συνεχόμενες ήττες και συνολικά δέκα στα τελευταία δεκατρία παιχνίδια. Μάλιστα σε αρκετές από αυτές παρουσίασε σημάδια αποσύνθεσης, γνωρίζοντας τον διασυρμό (προσφάτως ηττήθηκε με 25 πόντους στο Μόναχ από τη Ζάλγκιρις και με 30 στο Βελιγράδι). Ο κόουτς Ράντονιτς απολύθηκε (παρότι η ομάδα είναι αήττητη εντός συνόρων) και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Βαυαροί δεν σχεδιάζουν να τον αντικαταστήσουν άμεσα με έναν προπονητή ανάλογου (τουλάχιστον) στάτους. 

Η εικόνα των Γερμανών στα μετόπισθεν είναι απογοητευτικοί και εδώ εντοπίζεται ένα κομμάτι στο οποίο, η πολύ παραγωγική ελληνική επίθεση οφείλει να «χτυπήσει». Η Μπάγερν διαθέτει μια από τις πιο αδύναμες άμυνες της διοργάνωσης. Το ελλιπές σε παίχτες και αθλητικότητα backcourt της (περιφερειακή γραμμή) σε συνδυασμό με τα μειονεκτήματα συγκεκριμένων ψηλών στα μετόπισθεν (όπως ο σταρ της ομάδας, Μονρό) παράγουν πολύ χαμηλό δείκτη αποτελεσματικότητας.  Ο πιο αθλητικός Παναθηναϊκός μπορεί, εφόσον ελέγξει το αμυντικό ριμπάουντ απέναντι σε ένα σύνολο με ανάλογα προβλήματα στον συγκεκριμένο τομέα, μπορεί να τελειώσει το ματς σχετικά γρήγορα. Η Μπάγερν δεν έχει τον γκαρντ που μπορεί να βάλει φρένο στη δραστηριότητα του Καλάθη, ο Φρεντέτ είναι σε καλή κατάσταση και ο Ράις χρειάζεται ένα καλό ματς μετά από τις τελευταίες «χαμηλές πτήσεις». Το backcourt του Πιτίνο μπορεί να κάνει τη διαφορά απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν έχει το ποιοτικό βάθος που απαιτείται στη συγκεκριμένη γραμμή για να ελέγξει ένα εκτός έδρας ματς στη διοργάνωση (δεν έχουν καμία νίκη μακριά από το Μόναχο).

Εκτός αυτού, η επίθεση της Μπάγερν διανύει περίοδο κατακόρυφης πτώσεως εδώ και καιρό. Σε αντίθεση με το ενθαρρυντικό (σε αυτό το κομμάτι) ξεκίνημα της σεζόν, οι Βαυαροί δυσκολεύονται πολύ να παράγουν έχοντας κατρακυλήσει στην προτελευταία θέση της διοργάνωσης αναφορικά με την επιθετική αξιολόγηση. Η άμυνα στο low post απέναντι στον Μονρό, η δραστηριότητα της ποιοτικής γραμμής των φόργουορντ (Lucic-Zipser-Barthel) και οι δράσεις που βασίζονται στην κίνηση μακριά από τη μπάλα θα αποτελέσουν τους βασικούς αμυντικούς στόχους των πρασίνων οι οποίοι πρέπει να κρατήσουν τους φιλοξενούμενους (και δη αυτή τη Μπάγερν) χαμηλά και για ψυχολογικούς λόγους, ξεκινώντας την προσπάθεια ανοικοδόμησης της δικής τους αμυντικής συμπεριφοράς.

Ο ανήφορος του Δεκεμβρίου είναι παρελθόν για τον Παναθηναϊκό ο οποίος πλέον βλέπει την προοπτική που του δίνεται και θέλει να την αξιοποιήσει. Τις επόμενες 25 ημέρες, οι πράσινοι θα φιλοξενήσουν εκτός της Μπάγερν, ομάδες όπως η ASVEL και η Ζενίτ ενώ θα ταξιδέψουν σε Βελιγράδι και Βαλένθια ψάχνοντας το διπλό που θα τους δώσει ώθηση στη βαθμολογική κούρσα. Το «τριφύλλι» μπορεί να αισιοδοξεί εφόσον βελτιώσει –έστω και λίγο σε πρώτη φάση- το αμυντικό του πρόσωπο. Οι νίκες αυτή την περίοδο θα λειτουργήσουν ευεργετικά, αποσυμπιέζοντας την ομάδα και προσφέροντας της το πλεονέκτημα του χρόνου, που θα λειτουργήσει υπέρ της. Και όλα αυτά, με το βλέμμα στον ορίζοντα της Άνοιξης. Τώρα, είναι μια καλή ώρα για αντεπίθεση…