Ολυμπιακός-Άλμπα: Η επιστροφή του Μπαρτζώκα

Στη βραδιά της μεγάλης επιστροφής του Γιώργου Μπαρτζώκα στο τιμόνι της ομάδας, οι ερυθρόλευκοι υποδέχονται την Άλμπα Βερολίνου του Αito Reneses.

Είναι σίγουρα ένα ιδιαίτερο βράδυ. Το ΣΕΦ  θα είναι πιο «ζεστό», εξοπλισμένο με άλλη διάθεση, ωθούμενο από την δυναμική που δίνει η αίσθηση του οράματος, η οποία φαίνεται πως επανέρχεται στον ψυχισμό του κοινού. Νομίζω πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε φανταστεί πολλές φορές αυτή τη συγκεκριμένα ημέρα τότε, που έκλεινε ο κύκλος της πρώτης θητείας του στο λιμάνι. Η πιθανότητα άλλωστε του να μετουσιωθεί σε πραγματικότητα η σκέψη του αυτή κάποια στιγμή, ήταν κάτι παραπάνω από ισχυρή.

Ο ενθουσιασμός επιστρέφει στις τάξεις του οργανισμού λοιπόν και αυτό είναι μια πολύ σημαντική είδηση. Ο Ολυμπιακός μπορεί να ατενίζει το μέλλον με λίγο μεγαλύτερο ενθουσιασμό πλέον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει παραιτηθεί από τους φετινούς του στόχους. Άλλωστε οι παίχτες και το προηγούμενο προπονητικό επιτελείο φρόντισαν να διατηρήσουν «ζεστές» τις ελπίδες πρόκρισης στην οχτάδα, την προηγούμενη εβδομάδα με το μεγάλο διπλό στη Βαλένθια. Οι Πειραιώτες μπορούν να ανοίξουν την πόρτα των φετινών playoffs, αρκεί να προοδεύσουν σε συγκεκριμένους τομείς του παιχνιδιού, βρίσκοντας παράλληλα «στόχο» στις 1-2 διορθωτικές κινήσεις που θα κληθούν να κάνουν σε επίπεδο προσώπων στο ρόστερ.

Από το παιχνίδι των δύο αντιπάλων στο Βερολίνο (πάλι σε εβδομάδα διπλών ματς) είχε ξεκινήσει η μίνι-αντεπίθεση των ερυθρολεύκων στον πρώτο γύρο. Από τότε κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι, με τον Ολυμπιακό να επιστρέφει στα γνωστά του σκαμπανεβάσματα σε επίπεδο απόδοσης, από βραδιά σε βραδιά. Για την Άλμπα έχουμε μιλήσει πολλές φορές και από αυτό εδώ το βήμα αλλά και από το Hoopfellas τα τελευταία χρόνια, ειδικά από τη στιγμή που τη τεχνική ηγεσία ανέλαβε ο δάσκαλος (με όλη τη σημασία της λέξης) Ρενέσες. Το αγωνιστικό της στυλ την καθιστά πολύ επικίνδυνη για οποιονδήποτε αντίπαλο, σε οποιοδήποτε αγωνιστικό περιβάλλον. Έχουμε παλαιότερα αναλύσει το» μπάσκετ της μιας ταχύτητας». Αυτό που θέλει να πάρει κάθε σημάδι φόβου μέσα από τον εσωτερικό κόσμο του αθλητή (ειδικά του νεαρού), διδάσκοντας του ότι η ακολουθία του συστήματος είναι «η οδός» και η λύση σε κάθε πιθανό πρόβλημα. Η Άλμπα παίζει το δικό της μπάσκετ ανεξάρτητα από τον αντίπαλο που καλείται να αντιμετωπίσει. Αγωνίζεται σε υψηλή ταχύτητα, συνεργάζεται με αξιοζήλευτη ακρίβεια και σουτάρει αφειδώς από την περίμετρο. Είναι η δική της αγωνιστική πρόταση που φέτος κατέθεσε και σε επίπεδο Ευρωλίγκα και την οποία υποστηρίζει με ζήλο. Είναι μια κατεύθυνση που μπορεί να οδηγήσει σε απίστευτες εκτός έδρας νίκες ενάντια σε θεούς και δαίμονες αλλά και σε σημαντικές εντός έδρας «γκέλες» απέναντι σε αντιπάλους, θεωρητικά υποδεέστερους.

Η παρουσία του Λιούκ Σίκμα είναι καταλυτική για τον Ρενέσες καθώς στο πρόσωπο του έχει βρει όχι μόνο τον ηγέτη των αποδυτηρίων αλλά και έναν «στρατηγό» εντός των τεσσάρων γραμμών καθώς  ο 30χρονος φόργουορντ από την δυτική ακτή των ΗΠΑ, είναι ο πρώτος ριμπάουντερ και ένας από τους βασικούς δημιουργούς αυτού του συνόλου (μετράει 6.4 ριμπάουντ-4.2 τελικές πάσες στην EL και 7.4-4.8 αντίστοιχα στη γερμανική λίγκα. Δίπλα του υπάρχει ένα πλήθος παιχτών με σπουδαίες επιθετικές δεξιότητες, προεξέχοντος  του Σουηδού sharpshooter, Μάρκους Έρικσον και φυσικά του Λιθουανού Ρόκας Γκιεντράιτις (13.7 πόντοι με 41.8% στο τρίποντο). Πρόκειται για ένα δίδυμο το οποίο μαζί με τους δύο PGs της ομάδας (Σίβα, Χέρμανσον) εκφράζουν στο παρκέ την ταχύτητα στην ανάπτυξη και εκτέλεση που διαχρονικά διδάσκει ο κόουτς Ρενέσες. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι παίρνουμε ως δεδομένο ότι ένας από τους βασικούς στόχους του Ολυμπιακού στο αυριανό (14/1) ματς θα είναι να προστατεύσει (επιτέλους) τη γραμμή των τριών πόντων στην άμυνα του. Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται στον πάτο της διοργάνωσης στη συγκεκριμένη αξιολόγηση και αυτή η κατάσταση δεν μεταφράζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι σε ένα σύνολο με βαρύ περιφερειακό «οπλισμό» (παίχτες όπως ο Giffey  ή Cavanaugh που σουτάρουν με 54.4% και 48.0% αντίστοιχα μπορούν να σου κάνουν μεγάλη ζημιά εάν τους υποτιμήσεις).

Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί υστερούν στο αμυντικό κομμάτι. Έχουν πολλούς αθλητές με αδυναμίες στα μετόπισθεν  και αυτό «γράφει» στην ομαδική άμυνα. Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο αυτό τους το μειονέκτημα στο πρώτο παιχνίδι και οφείλει να το κάνει και σήμερα, αρκεί να είναι επιθετικός, βρίσκοντας παράλληλα σημείο αναφοράς στο low post (Μιλουτίνοφ, Ρούμπιτ, Πρίντεζης). Οι γηπεδούχοι πρέπει να σημαδέψουν το  «ζωγραφιστό» των φιλοξενουμένων με όχημα σε αυτή τους την προσπάθεια τη δημιουργία των περιφερειακών του (κάθετες πάσες ή skip που μετακινούν την άμυνα και γεννούν ευκαιρίες για ρήγμα μέσω close out-επίθεσης).

Φυσικά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η διαχείριση του παρόντος ρόστερ από τον κόουτς Μπαρτζώκας. Τι σκέφτεται, ιδέες που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει, δοκιμές. Θεωρώ δεδομένο ότι θα προσπαθήσει (μέσω ενίσχυσης από την αγορά) να βελτιώσει την αθλητική ικανότητα  αυτού του συνόλου, κατάσταση η οποία θα δημιουργήσει τη βάση ώστε ο Ολυμπιακός να αρχίσει σταδιακά να αναβαθμίζει την αμυντική του εικόνα. Επαναλαμβάνω, το ενδιαφέρον αναφορικά με την όλη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τον καινούργιο προπονητή των ερυθρολεύκων (αγωνιστικές προσαρμογές, προσθήκες) με στόχο τη βελτίωση και με το βλέμμα στο μέλλον, είναι σημαντικό. Αύριο (14/1), θα δούμε μόνο το πρώτο βήμα…