Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα: Με στόχο τη συνέχεια

Μετά το μεγάλο ντέρμπι της Stoiximan Basket League, ο βελτιωμένος Παναθηναϊκός του Χρήστου Σερέλη τεστάρει τις δυνάμεις του απέναντι σε μια ακόμα ομάδα της ευρωπαϊκής ελίτ. Η Μπαρτσελόνα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έρχεται στο ΟΑΚΑ με όλα της τα όπλα αλλά και τον περίεργο ψυχισμό της.

Το ντέρμπι των «αιωνίων» ανήκει στο παρελθόν. Ο Παναθηναϊκός ήταν ανταγωνιστικός, έφτασε κοντά στην νίκη αλλά ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό, παρουσιάζοντας όμως θετική εικόνα η οποία μπορεί να του φανεί χρήσιμη στο άμεσο μέλλον. Πέραν της (τεράστιας) ιδιαιτερότητας και της παράδοσης που κουβαλάει αυτό το παιχνίδι, ο κόσμος των πρασίνων οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι σε ένα καθαρά αποστειρωμένο μπασκετικό πλαίσιο σκέψης και αξιολόγησης, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης φέτος την οποία είναι αρκετά δύσκολο να κερδίσει κάποιος στην παρούσα φάση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το μπάσκετ προχωράει και τα δεδομένα αλλάζουν. Για αυτό χρειάζεται εγρήγορση και συνέχεια. Οι πράσινοι έδειξαν καλά δείγματα, είχαν αντίδραση από τον πάγκο στο τακτικό κομμάτι και επέστρεψαν κάθε φορά που έμεναν πίσω, διεκδικώντας το παιχνίδι. Αυτό είναι σημαντικό στη φάση που βρίσκεται τώρα η ομάδα. Προέχει όμως –όπως αναφέραμε πιο πάνω- η συνέπεια και η συνέχεια.

Ο ψυχισμός της Μπάρτσα

Οι Καταλανοί διατηρούνται στις κορυφαίες θέσεις της διοργάνωσης και φέτος, όμως είναι προφανές ότι απέχει αισθητά από το μάξιμουμ της απόδοσης που δυνητικά θα μπορούσαμε να δούμε από αυτό το γκρουπ αθλητών. Πρόκειται άλλωστε για ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα συζήτησης στα μπασκετικά στέκια της Ευρώπης, την τρέχουσα σεζόν.

Δεν θα βρείτε τους πραγματικούς λόγους του προβλήματος της Μπαρτσελόνα στις στατιστικές αξιολογήσεις των ομάδων. Το σύνολο του Σάρας φιγουράρει στις υψηλότερες θέσεις, στις περισσότερες από τις πιο σημαντικές στατιστικές κατηγορίες. Βρίσκεται στο TOP-5 σε όρους συνολικής επιθετικής και αμυντικής αξιολόγησης, είναι σπουδαία rebounding team και «γράφει» την καλύτερη επίδοση στη λίγκα αναφορικά με την ευστοχία πίσω από τη γραμμή του τριπόντου με το εντυπωσιακό 39.9%. Και όμως…

Η Μπαρτσελόνα παρουσιάζει τεράστιες διακυμάνσεις στην απόδοση της μέσα στο σαραντάλεπτο. Την έχουμε δει πολλές φορές φέτος, ειδικά σε ματς απέναντι σε τοπ ανταγωνισμό, να μπαίνει δυνατά και να χτίζει διαφορές τηρώντας με μεγάλη προσήλωση το πλάνο (απόρροια της τακτικής της ετοιμότητας και σωστής προετοιμασίας) αλλά στη συνέχεια να καταρρέει, αδυνατώντας να πάρει πάλι το τιμόνι στα χέρια της. Είναι ο περίφημος και αρκετά πολύπλοκος ψυχισμός αυτής της ομάδας.

«Μας λείπει το φονικό ένστικτο» υπογραμμίζει ξανά και ξανά ο προπονητής της. Και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Οι Καταλανοί έχουν τεράστια ποιότητα και  βάθος αλλά είναι soft πνευματικά. Όσο καλό και εάν είναι το σύστημα, εξαρτάται από το πνευματικό κομμάτι ώστε να εκτελεστεί σωστά, ειδικά υπό καθεστώς πίεσης. Ο Γιασικεβίτσιους προσπαθεί να βρει στα πρόσωπα των Λαπροβίτολα, Χίγκινς και Μίροτιτς τις λύσεις όμως ακόμα αυτό το γκρουπ δεν έχει το «δηλητήριο» και αυτή η έλλειψη έχει «ποτίσει» το αγωνιστικό του χαρακτήρα. Το τελευταίο δίμηνο η Μπαρτσελόνα έχασε από όλους τους δελφίνους του φετινού στέμματος στην Ευρωλίγκα, με εξαίρεση τη Μονακό, την οποία κέρδισε στη Βαρκελώνη.

Που μπορεί να χτυπήσει ο Παναθηναϊκός;

Η φετινή έκδοση των Καταλανών παρουσιάζεται ιδιαίτερα αποτελεσματική στο αμυντικό transition, με τις πεντάδες που περιλαμβάνουν δύο γκαρντ (όπως αρέσει στον Σάρας) να έχουν σημαντικό  μερίδιο σε αυτήν την επιτυχία. Αντίθετα όμως, στο μισό γήπεδο οι αμυντικές επιδόσεις της Μπαρτσελόνα κυμαίνονται στον μέσο όρο. Πρόκειται για έναν τομέα όπου το σύνολο του κόουτς Γιασικεβίτσιους θέλει ακόμα δουλειά.

Πηγαίνοντας πιο βαθιά αναφορικά με την ανάλυση της συγκεκριμένης ευπάθειας, βλέπουμε ότι η Μπαρτσελόνα αδυνατεί να αμυνθεί αποτελεσματικά στις εκτελέσεις από θέση (Spot up)  πληρώνοντας τη μέτρια αθλητική ικανότητα συγκεκριμένων σχημάτων τα οποία αρέσκεται να χρησιμοποιεί ο Σάρας. Πρόκειται για πεντάδες δυνατές στα βασικά, που όμως δεν έχουν το αθλητικό υπόβαθρο για να ματσάρουν στιγμιαία λάθη στα μετόπισθεν, μένοντας στην τελική εκτέλεση μέχρι τέλους. Η γραμμή των forwards του Παναθηναϊκού σουτάρει εξαιρετικά φέτος (Ουίλιαμς 38.8%, Μαντζούκας 38.9%, Γκριγκόνις 44.1%) και μπορεί κάλλιστα να εκμεταλλευτεί αυτό το μελανό σημείο στο αγωνιστικό σώμα των φιλοξενούμενων.

Eleftherios Mantzoukas Εύστοχα Τρίποντα 1+ σε απόδοση 2.10 στη Stoiximan

Ένα δεύτερο μειονέκτημα στα μετόπισθεν της Μπαρτσελόνα εντοπίζεται στην αδυναμία αναχαίτισης του Roll Man στις Pick & Roll δράσεις των αντιπάλων. Τα χρόνια πέρασαν για τον εξαιρετικό Βέσελι και η PnR άμυνα των Καταλανών μειονεκτεί όταν η επιθετική συνεργασία περιλαμβάνει δυναμικό ρολάρισμα του ψηλού προς το καλάθι. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να δέσει αυτές τις δύο ευπάθειες των φιλοξενούμενων στα μετόπισθεν, ακουμπώντας στον Γιώργο Παπαγιάννη ως κεντρικό πρόσωπο της επιθετικής του προσέγγισης στις σετ καταστάσεις. Ο Έλληνας διεθνής σέντερ θα έχει τη δυνατότητα να παράγει χρησιμοποιώντας τα σπουδαία αθλητικά του προσόντα αλλά και βρίσκοντας πάσες στην περίμετρο όταν δεδομένα η άμυνα κάποια στιγμή θα «φλοτάρει» προς τα μέσα για να γεμίσει με κορμιά τη ρακέτα, προσδοκώντας να του κόψει τον δρόμο. Οι πάσες αυτές αποτελούν ένα κομμάτι που ακόμα δουλεύει ο Έλληνας ψηλός. Απαιτούν ταχύτητα στο διάβασμα και στην απόφαση αλλά και καλό συγχρονισμό.

Μεγάλη προσοχή οφείλει να δώσει η ελληνική άμυνα στις δράσεις των Καταλανών στο χαμηλό ποστ και δη σε αυτές που αφορούν τον Νίκολα Μίροτιτς. Όπως σημειώσαμε πριν λίγο καιρό στην αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με τον Ολυμπιακό (και είδαμε ξεκάθαρα και στον αγωνιστικό χώρο την επόμενη ημέρα), ο κόουτς Γιασικεβίτσιους σημαδεύει συνεχώς τον Μαυροβούνιο σταρ, ειδικά σε καταστάσεις transition και σε διάταξη 4 έξω-1 μέσα (στη ρακέτα). Ο Μίροτιτς έχει εξαιρετικές τοποθετήσεις και μπορεί να τελειώσει φάσεις άμεσα με το που λάβει τη μπάλα, χωρίς καν να κατεβάσει τα χέρια του χαμηλά, γεγονός που του δίνει τεράστιο πλεονέκτημα χρόνου. Πρόκειται για έναν τύπο επίθεσης με πολύ μεγάλο ποσοστό αποτελεσματικότητας.

Σημειώστε επίσης ότι ο Τόμας Σατοράνσκι βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση μετρώντας 15.5 πόντους (με το εντυπωσιακό 75% στα δίποντα, 18/24) και 4.3 τελικές πάσες στα 4 τελευταία παιχνίδια της Μπαρτσελόνα σε Ευρωλίγκα και ACB ενώ ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είδε τον Άλεξ Αμπρίνες να ξυπνάει στα ματς με Ουνικάχα και Ερυθρό Αστέρα, «γράφοντας 11.5 πόντους με 7/9 τρίποντα συνολικά.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια αναμέτρηση με πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας για το «τριφύλλι». Ο Παναθηναϊκός παίζει σαφώς καλύτερα τον τελευταίο καιρό και δείχνει ότι έχει τον αγωνιστικό ρυθμό να ανταγωνιστεί ομάδες από το υψηλό επίπεδο στην έδρα του. Η Μπαρτσελόνα υπερέχει σαφώς σε ποιοτικούς όρους όμως μακριά από την έδρα της είναι ευάλωτη. Εάν η ελληνική άμυνα μπορέσει να ελέγξει την περιφερειακή εκτέλεση και το μέσα-έξω παιχνίδι των Καταλανών (καθόλου εύκολο) θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσει την νίκη στην τελική ευθεία. Πρόκειται για ένα πολύ καλό τεστ για τον Παναθηναϊκό και μια ευκαιρία για τον Χρήστο Σερέλη που θα μπορέσει, μετά το ντέρμπι της Stoiximan Basket League, να δει την αντίδραση της ομάδας του στην τριβή με μια ακόμα κορυφαία ομάδα της διοργάνωσης.

Bet Builder με Χάντικαπ Παναθηναϊκός +14.5 και Georgios Papagiannis Πόντοι 7+ σε απόδοση 2.48 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr