Ήταν μια ζεστή καλοκαιρινή νύχτα του 2011. Το Μεστάγια άδειαζε σιγά σιγά κι ο κόσμος έφευγε ικανοποιημένος. Οι πάνω από 40.000 θεατές είχαν δει τη Βαλένθια να κερδίζει με 3-0 τη Ρόμα στο καθιερωμένο μεγάλο φιλικό, το Τορνέο Ναράνχα (ελληνιστί, το πορτοκαλί τουρνουά). Ακόμα πιο ικανοποιημένος έφευγε από το γήπεδο ένας νεαρός. Ο 18χρονος Φρανθίθκο Αλκάθερ Γκαρθία, που όλοι τον ήξεραν ως “Πάκο” είχε πάρει χρόνο συμμετοχής στον αγώνα. Γεννημένος στα προάστια της πόλης, ο Πάκο Αλκάθερ μεγάλωσε μέσα στις ακαδημίες της αγαπημένης του ομάδας από τα 9 του χρόνια. Στα 16 έγινε μέλος της Β’ ομάδας και στα 17 έπαιξε σε ένα ματς του Κόπα ντελ Ρέι με την κανονική ομάδα. Εκείνο το βράδυ του Αυγούστου ο Αλκάθερ μπήκε αλλαγή και σκόραρε το τρίτο γκολ της ομάδας του, ένα πανεύκολο γκολ σε κενή εστία, αλλά για έναν 18χρονο αυτό δεν έχει τόση σημασία. Πριν μερικές εβδομάδες είχε μπει πάλι αλλαγή στον τελικό του Euro U19 και με δύο δικά του γκολ στην παράταση έδωσε το κύπελλο στην Ισπανία. Μπορεί ο Άλβαρο Μοράτα να είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας στη διοργάνωση, αλλά η εμφάνιση του Αλκάθερ στον τελικό τον έκανε γνωστό στην Ισπανία.
https://www.youtube.com/watch?v=RRclGt_mzlY
Το μοιραίο βράδυ
Περπατώντας έξω από το ιστορικό Μεστάγια, ο Πάκο σκεφτόταν πόσα ματς θα μπορούσε να παίξει εκείνη τη σεζόν. Ήξερε ότι με τους Σολδάδο και Αντούριθ μπροστά του δεν θα είχε ευκαιρίες, αλλά τα όνειρα δεν κοστίζουν. Δίπλα του άλλωστε είχε τους γονείς του που μοιράζονταν τη στιγμή μαζί του, τον στήριζαν όπως πάντα. Τον περίμεναν έξω από τα αποδυτήρια για να φύγουν μαζί. Τη στιγμή που ο Σολδάδο έδινε συνέντευξη και έπλεκε το εγκώμιο του νεαρού Πάκο Αλκάθερ στους δημοσιογράφους, ο πατέρας του μικρού σωριαζόταν στο έδαφος. Καρδιακή ανακοπή. Η κυρία Ίνμα κι ο Πάκο προσπαθούν να τον συνεφέρουν και φωνάζουν για βοήθεια. Το ιατρικό τιμ της Βαλένθια έρχεται αμέσως. Για 30 λεπτά κάνει τα πάντα για να τον επαναφέρει στη ζωή. Ο 47χρονος, αγρότης στο επάγγελμα, χάνει τη ζωή του μπροστά στα μάτια των δικών του ανθρώπων και έξω από το δεύτερο σπίτι του γιου του. Όλη η Βαλένθια συγκλονίζεται, με τον Χουάν Μάτα να λέει ότι είναι από τα πιο άδικα πράγματα που έχει δει να συμβούν σε κάποιον. Ο Σάντι Κανιθάρες που κι αυτός θα ζούσε μια τεράστια τραγωδία επτά χρόνια αργότερα όταν θα έχανε το παιδί του, δήλωσε: “τουλάχιστον πρόλαβε να χαρεί το γιο του να σκοράρει μες το Μεστάγια”. Ο μπαμπάς Αλκάθερ (που είχε το ίδιο όνομα με το γιο του) ήταν ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής και καμάρωνε την πορεία του μεγάλου γιου του.
Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει ένα νεαρό αν επηρεαστεί μετά από ένα τέτοιο συμβάν. Αν χάσει το μυαλό του, τη διάθεσή του για προπονήσεις και για μπάλα. Ο Αλκάθερ όμως πείσμωσε, αποφάσισε να πετύχει για να κάνει περήφανο τον πατέρα του. Παρ’ ότι η Βαλένθια του ζήτησε να πάρει άδεια για όσο καιρό θέλει, ο ίδιος μετά από έξι μέρες επέστρεψε στις προπονήσεις. Η καλύτερη θεραπεία ήταν η μπάλα, όπως του είπαν και οι ψυχολόγοι. Δούλεψε πολύ, αλλά με έναν Σολδάδο να σκοράρει 26 φορές, τον Αντούριθ άλλες 9 και τον εκπληκτικό Ζόνας 19, δεν υπήρχε χώρος και χρόνος γι’ αυτόν. Το επόμενο καλοκαίρι πήγε δανεικός στη Μαδρίτη και τη Χετάφε. Πήρε αρκετά παιχνίδια, σκόραρε και τα πρώτα του επίσημα γκολ και ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε στο Μεστάγια. Με τον Σολδάδο να μετακομίζει στην Τότεναμ, ο Πάκο Αλκάθερ βρήκε αρκετά λεπτά συμμετοχής και γκολ. Μπήκε για πάντα στις καρδιές του κόσμου, όταν έκανε χατ-τρικ σε μια εκπληκτική ανατροπή της Βαλένθια επί της Βασιλείας. Σκοράρει δυο φορές στο 90λεπτο, ισοφαρίζοντας το 3-0 του πρώτου αγώνα, και ακόμα μία στην παράταση για το ιστορικό 5-0:
Παρά το γεγονός ότι οι Νυχτερίδες άλλαζαν συχνά προπονητές, ο Πάκο ήταν πάντα στις επιλογές, είτε από τον πάγκο, είτε ως βασικός. Ο κόσμος τον λάτρευε γιατί ήταν ένας από αυτούς, αλλά κι ο ίδιος ο παίκτης όχι απλά δεν έδινε δικαιώματα, αλλά ήταν πάντα πρώτος στις προπονήσεις. Το 2015-16 η Βαλένθια ζει μια κωμικοτραγική κατάσταση με το νέο ιδιοκτήτη της Πίτερ Λιμ να παραδίδει ουσιαστικά την ομάδα στα χέρια του μάνατζερ Μέντεζ που πηγαινοφέρνει παίκτες του και την ομάδα να αλλάζει τέσσερις προπονητές πριν καταλήξει 12η στο πρωτάθλημα. Ανάμεσά τους και το πείραμα Γκάρι Νέβιλ. Ο Άγγλος μπορεί να απέτυχε παταγωδώς, αλλά μέσα στο χαμό στα αποδυτήρια δίνει το περιβραχιόνιο στον 23χρονο Πάκο Αλκάθερ. Η ομάδα κάνει κακές εμφανίσεις, αλλά ο ίδιος σημειώνει την καλύτερη σεζόν του. 13 γκολ στην Πριμέρα και άλλα δύο στο κύπελλο. Το όνομά του πλέον γίνεται συνώνυμο του next-best-thing. Η Μπαρτσελόνα που συχνά πυκνά έχει παρτίδες με τη Βαλένθια αποφασίζει να κάνει την κίνηση.
Την κάνει λίγο διαφορετικά όμως, την κάνει κρυφά. Η διοίκηση της Βαλένθια διαψεύδει ότι ο παίκτης θα φύγει, δίνοντας ακόμα και υποσχέσεις στους οπαδούς ότι ο Αλκάθερ θα παραμείνει παίκτης του συλλόγου. Κι ο ίδιος όμως ο επιθετικός τηρεί σιγήν ιχθύος. Οι οπαδοί ακούν ξαφνικά ότι ο Αλκάθερ περνάει ιατρικά στη Βαρκελώνη. Ο κόσμος της Βαλένθια, ένα από τα παθιασμένα κοινά ομάδας στην Ισπανία, σοκάρεται. Οι Καταλανοί δίνουν 30 εκατομμύρια και παίρνουν τον ποδοσφαιριστή. Οι οπαδοί νιώθουν προδομένοι. Έχουν δει πολλές φορές την ίδια ιστορία, κάποιον αγαπημένο του να φεύγει για πολλά χρήματα. Αυτή τη φορά πονάει ακόμα περισσότερο, όχι γιατί ο Αλκάθερ είναι μεγαλύτερος παίκτης από άλλους, αλλά γιατί είναι δικό τους παιδί και γιατί δήλωνε ότι θα μείνει για χρόνια στην ομάδα. Στο Ίντερνετ και στα ραδιόφωνα οι οπαδοί ξεσπούν. Το “προδότης” είναι το πιο ελαφρύ. Κάποιοι καίνε τη φανέλα του. Ορισμένοι δημοσιογράφοι γράφουν ότι όλα έγιναν από τον Πίτερ Λιμ, ότι ο Αλκάθερ το έμαθε τελευταία στιγμή και τον ανάγκασαν να πει ότι ήθελε να φύγει, αλλά η ταμπέλα του προδότη έχει φορεθεί στο λαιμό του ποδοσφαιριστή. Άλλωστε κι ο ίδιος στις δηλώσεις του ζητάει από τον κόσμο να σεβαστεί την απόφασή του «να προχωρήσει μπροστά». «Η καρδιά μου θα ανήκει πάντα στη Βαλένθια» δηλώνει, αλλά δεν συγκινεί το κοινό του Μεστάγια που τον αποδοκιμάζει έντονα στην επιστροφή του με τα μπλε και κόκκινα:
Η υποδοχή της Μπάρτσα στο Μεστάγια και τα υβριστικά συνθήματα κατά του Αλκάθερ
Σε αυτές τις περιπτώσεις τίθεται πάντα το ερώτημα. Είναι αρκετά καλός ο παίκτης για να παίξει σε τέτοιο επίπεδο με αυτά τα ιερά τέρατα; Μήπως δεν πήρε αρκετές ευκαιρίες; Μήπως δεν τον βοήθησε ο εκάστοτε προπονητής; Ο Αλκάθερ δεν τα πήγε και άσχημα, αλλά αυτό πολλές φορές δεν αρκεί σε τέτοιο επίπεδο. Χρειάστηκε 676 λεπτά για να σκοράρει, δεν μπόρεσε να αντικαταστήσει τον Σουάρες όταν έλειπε. Η πρώτη σεζόν του είναι καλύτερη, η έλευση του Ερνέστο Βαλβέρδε τον φέρνει πιο χαμηλά στις προτιμήσεις. Ο παίκτης σιγά σιγά μένει εκτός ομάδας.
Φέτος το καλοκαίρι η Ντόρτμουντ βρήκε την ευκαιρία κι ο Αλκάθερ δεν είπε όχι στο δανεισμό του. Όπως πάντα κράτησε χαμηλούς τόνους, δεν κατηγόρησε κανέναν και στάθηκε στη δουλειά: «Δεν μετανιώνω που πήγα στην Μπαρτσελόνα, έμαθα πολλά τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν κρατάω κακία σε κανέναν, πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω». Και κάπως έτσι ξεκινάνε τα ρεκόρ. Ο Πάκο Αλκάθερ έχει σκοράρει 7 φορές σε 127 λεπτά στο πρωτάθλημα. Σκεφτείτε το. Σαν να έχει παίξει ένα ολόκληρο ματς και ένα ημίχρονο ακόμα. Ο μέσος όρος του είναι συγκλονιστικός. Αν προσθέσουμε και το ματς του Τσάμπιονς Λιγκ που έχει παίξει, έχει συνολικά 8 γκολ και σκοράρει περίπου ανά 27 λεπτά. Αν δεν είναι αυτός ο παίκτης χρυσή αλλαγή, τότε ποιος; Ο Ισπανός κρατάει όπως πάντα χαμηλά τους τόνους. Μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Μάρκο Ρόις, που τον έχει βοηθήσει πολύ. Η Μπορούσια σκοράρει κατά ριπάς, έχει +19 διαφορά γκολ στο πρωτάθλημα, ενώ πριν μερικές μέρες διέλυσε την Ατλέτικο, με τον Σιμεόνε να δέχεται μια από τις πιο βαριές του ήττες, ένα 4-0 που πόνεσε πολύ τους Μαδριλένους.
Τα γκολ έχουν γίνει πιο συχνά από ποτέ και όλα αφιερώνονται στον ίδιο άνθρωπο. Τον πατέρα του που δεν πρόλαβε να τον χαρεί, να τον απολαύσει να παίζει σε μεγάλες ομάδες όπως η Βαλένθια, η Μπαρτσελόνα και τώρα η Ντόρτμουντ. Ίσως η μεγαλύτερη διαφορά είναι στην ψυχολογία. Απαλλαγμένος από το βάρος του “πρέπει να κάνω μαγικά για να σταθώ εδώ” που είχε στη Βαρκελώνη, βρήκε ένα διαφορετικό κλίμα. Η ομάδα του Φαβρ σε αρκετά σημεία θυμίζει αυτή του Κλοπ, παίκτες όπως ο Βίτσελ, ο Ρόις, ο Σάντο, ακόμα κι ο ξεχασμένος Γκέτσε παίζουν σε πολύ καλό επίπεδο και βοηθούν τον Αλκάθερ. Η διαφορά φαίνεται όχι μόνο στην ποσότητα των γκολ του, αλλά και στον τρόπο. Από φαουλάρες μακριά από την περιοχή και σουτάκια με φάλτσο, μέχρι τελειώματα με τη μία με βολέ στιλ Πίπο Ιντζάγκι. Ο Ισπανός τρέχει ένα απίστευτο σερί που του το χαλάνε μόνο τα συνεχή προβλήματα τραυματισμών και ενοχλήσεων. Η Ντόρτμουντ είναι στην κορυφή εκμεταλλευόμενη και την κακή πορεία της Μπάγερν, αλλά η ισοπαλία με τη Χέρτα έφερε άγχος, νιώθει την καυτή ανάσα των πρωταθλητών. Το εκτός έδρας παιχνίδι απέναντι στη Βόλφσμπουργκ γίνεται εξαιρετικά κρίσιμο για τους πρωτοπόρους. Ο Αλκάθερ ξεπέρασε τα προβλήματά του και λογικά θα επιστρέψει για να βοηθήσει. Ήδη λέγεται ότι η Ντόρτμουντ σκέφτεται να πληρώσει τη ρήτρα που είναι πάνω από 23 εκατομμύρια και να τον κάνει δικό της. Πίσω στην Ισπανία, κάποιοι γκρινιάζουν ότι κακώς έφυγε και ζητούν επιστροφή στο Καμπ Νου. Στο τέλος, σημασία θα έχει η επιθυμία του παίκτη. Προς το παρόν, αυτό που τον νοιάζει είναι να συνεχίσει να σκοράρει στους ίδιους ρυθμούς.