Ολυμπιακός – Μακάμπι: Το ντέρμπι του νότου

Μετά τον θρίαμβο της Μόσχας, ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο Φάληρο την Μακάμπι Τελ Αβίβ του Γιάννη Σφαιρόπουλου στο παραδοσιακό ντέρμπι του νότου για την Ευρωλίγκα, στοχεύοντας να κλείσει την δύσκολη αυτή εβδομάδα με μια δεύτερη μεγάλη νίκη.

Το διπλό στη Μόσχα απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ ήταν ότι ακριβώς χρειαζόταν η ομάδα του Ολυμπιακού τη συγκεκριμένη περίοδο. Όχι μόνο για βαθμολογικούς λόγους αλλά κυρίως για την “γέννηση” μιας νέας πνευματικής κατάστασης που είναι απαραίτητη σε κάθε καινούργια προσπάθεια και σχετίζεται με την πίστη. Περισσότερο από τους βαθμούς της νίκης, οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν συναισθηματικά στο συγκεκριμένο παιχνίδι, τονώνοντας την πίστη και την αυτοπεποίθηση τους. Πλέον γυρνούν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για να τεστάρουν τις δυνάμεις τους απέναντι σε μια καλοδουλεμένη ομάδα. Είναι μια ευκαιρία για τον Ολυμπιακό να μάθει εάν η βραδιά της Τετάρτης αποτελούσε “εικονική πραγματικότητα” ή αν όντως η ομάδα αρχίζει να βαδίζει στο μονοπάτι της βελτίωσης.

Πραγματική ομάδα η Μακάμπι

Η δουλειά του Γιάννη Σφαιρόπουλου στο Ισραήλ και σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον όπως αυτό της Μακάμπι είναι ένα από τα γεγονότα για τα οποία ο μέσος Έλληνας “μπασκετικός” μπορεί να υπερηφανεύεται. Ο 52χρονος κόουτς έχει αλλάξει το DNA της “ομάδας του λαού”, δημιουργώντας ένα πραγματικό σύνολο που δουλεύει “μαζί”, κατάσταση που φαίνεται σε όλες τις αγωνιστικές εκφάνσεις του. Όπως υπογραμμίσαμε και πέρυσι, το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Έλληνα τεχνικού είναι ότι κατάφερε να εμφυσήσει αμυντικό εγωισμό ακόμα και σε παίχτες διαφορετικής (συναισθηματικής και αγωνιστικής) κατεύθυνσης.

Η Μακάμπι ξεκίνησε τη σεζόν με δύο εκτός έδρας ήττες, παίζοντας όμως αρκετά καλό μπάσκετ στη Μαδρίτη όπου έχασε στις λεπτομέρειες από τη Ρεάλ (ο Σφαιρόπουλος είχε νικήσει πέρυσι εκεί αποδίδοντας επίσης πολύ καλό μπάσκετ). Ακολούθησαν τρία σπουδαία αμυντικά παιχνίδια και ισάριθμες εντός έδρας νίκες με τελευταία αυτήν απέναντι στη Φενέρ την οποία η Μακάμπι “στραγγάλισε” στα πρώτα είκοσι λεπτά της αναμέτρησης, κρατώντας την στους 21 μόνο πόντους.

Οι Ισραηλινοί διατηρούν την δεύτερη καλύτερη αμυντική επίδοση μετά από πέντε αγωνιστικές στη διοργάνωση πίσω μόνο από την Μπαρτσελόνα. Όπως καταλαβαίνετε ο Ολυμπιακός δεν θα έχει καθόλου εύκολο έργο σήμερα στην προσπάθεια του να παράγει. Οι ψηλοί της Μακάμπι έχουν την δυνατότητα να υποστηρίξουν επιθετικές άμυνες βάζοντας πίεση στα γκαρντ των ερυθρολεύκων ενώ την ίδια στιγμή οι περιστροφές και συνολικά η ομαδική άμυνα είναι σε αρκετά καλό επίπεδο για την εποχή.

Κομβικό σημείο στην αναμέτρηση θα είναι η αποτελεσματικότητα των ερυθρολεύκων στο χαμηλό ποστ. Η άμυνα της Μακάμπι είναι αποτελεσματική στο “ζωγραφιστό” και αυτό αποτελεί “έργο Σφαιρόπουλου” δεδομένου του ότι οι ομάδες του στο παρελθόν εμφάνιζαν συχνά αυτό το χαρακτηριστικό. Ο Ολυμπιακός οφείλει να εμφανιστεί μεθοδικός στην προσπάθεια του να ακουμπήσει τη μπάλα στο low post και να εκτελέσει ενώ είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί την ικανότητα του Σπανούλη στην εισαγωγική πάσα.

Με τη σειρά τους οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να πιάσουν υψηλά αμυντικά standards για να ρίξουν στο καναβάτσο μια ομάδα τέτοιας ποιότητας. Ο Μπλάκ είναι ένας από τους πιο κυρίαρχους παίχτες στην Ευρώπη στη ρακέτα και η συνεργασία του με τον Κάσπι (φέρνει εναλλακτικό playmaking) μέχρι τώρα δουλεύει εξαιρετικά στο επιθετικό κομμάτι. Οι Ισραηλινοί παίζουν αρκετά με δύο γκαρντ (ειδικά τώρα που ο Ντόρσεϊ έχει μείνει πίσω στο rotation) με τον Ουόλτερς να πιστοποιεί τη ταμπέλα του “γκαρντ οικονομίας” που τον συνοδεύει (σπουδαία δουλειά μέχρι τώρα, 3.6 τελικές για μόλις 0.6 λάθη) αγωνιζόμενος δίπλα στον Ουίλμπεκιν. Σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού της “ομάδας του λαού” είναι η ενέργεια που φέρνουν στο παρκέ οι νεαροί Αβντίγια-Ζούσμαν από τη θέση “3” και ο Οθέλο Χάντερ από το “5”, η οποία διοχετεύεται με τον καλύτερο τρόπο στα μετόπισθεν και στο επιθετικό transition. Η Μακάμπι δεν σουτάρει καλά από την περιφέρεια και βασίζεται αρκετά στην προσωπική φάση. Επάνω σε αυτά τα στοιχεία μπορεί να χτίσει την αμυντική του τακτική ο Ολυμπιακός.

Και οι δύο ομάδες έρχονται από σπουδαίες επιτυχίες στην αρχή της εβδομάδας. Η επιστροφή του Γιάννη Σφαιρόπουλου στο ΣΕΦ θα συνοδευτεί από ένα εγκάρδιο χειροκρότημα όμως από τη στιγμή του τζάμπολ θα αρχίσει μια πραγματική μάχη. Ο Ολυμπιακός πρέπει να ματσάρει τον δυναμισμό και την επιθετικότητα της Μακάμπι για να μείνει όρθιος, χτίζοντας επάνω στο σπουδαίο διπλό της Μόσχας. Το παιχνίδι σήμερα θα είναι πολύ απαιτητικό σε “φυσικό” επίπεδο. Αυτός που θα ανταποκριθεί καλύτερα, θα έχει και το επάνω χέρι. Must watch…