Σιγή στο Κάουνας

Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται στην έδρα όπου ηττήθηκαν τις δύο τελευταίες αγωνιστικές η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα. Ένα ματς στο Κάουνας άλλωστε, αποτελεί διαχρονικά μια δοκιμασία. Μπορούν οι ερυθρόλευκοι να κάνουν τη Zalgirio Arena να σιγήσει; 

Σίγουρα το timing δεν είναι ιδανικό. Η Ζάλγκιρις μπαίνει στον δρόμο του Ολυμπιακού ευρισκόμενη σε full strength. Aυτήν της τη δύναμη ένιωσαν προσφάτως οι πρωτοπόροι της διοργάνωσης, οι οποίοι ηττήθηκαν στη Λιθουανία σε παιχνίδια όπου η ομάδα του Ζντοβτς ήταν αντικειμενικά καλύτερη. Ο Ολυμπιακός πηγαίνει λοιπόν στον Βορρά για να βάλει φρένο στους γηπεδούχους που μετρούν 4 νίκες στις τελευταίες 5 αναμετρήσεις στη διοργάνωση.

Η Ζάλγκιρις  δεν είναι η ομάδα που γνωρίσαμε στο πρώτο μισό της σεζόν. Ξεχάστε το αυτό. Η επιστροφή του Λοβέρν της έδωσε σκληράδα, ποιότητα, ηγεσία και κυρίως ένα σημείο αναφοράς στο κέντρο της ρακέτας. Ο Μπλάζεβιτς άφησε πολλές υποσχέσεις όμως ο Γάλλος είναι «άλλο όπλο». Παράλληλα, η παρουσία του Λοβέρν βοήθησε σημαντικά και τον Josh Nebo ο οποίος πλέον δίνει πιο ποιοτικά λεπτά παίζοντας επάνω στα δυνατά του σημεία. Κάπως έτσι, η Ζάλγκιρις έγινε μια από τις δυνατές ομάδες στη θέση «5» στη διοργάνωση και η υπεροχή της εκεί έφερε μια μετάγγιση αναβάθμισης του performance και στις υπόλοιπες θέσεις. 

H επίθεση των Λιθουανών δεν διέπεται πλέον από  πληθώρα  Off screen δράσεων όπως είχαμε συνηθίσει στο πρόσφατο παρελθόν. Βασίζεται αρκετά στις ball screen καταστάσεις και ακουμπάει (διαχρονικό στοιχείο) αρκετά τη μπάλα στο low post. Αυτή η εναλλαγή Pick & Roll και Post up-δράσεων (Nebo-Lauvergne) έχει δώσει έναν πλουραλισμό σε όρους ανάπτυξης και εκτέλεσης στην επιθετική διαδικασία που ακολουθούν οι Λιθουανοί στο αγαπημένο τους σετ παιχνίδι. 

Ο Λούκας Λεκαβίτσιους αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για τους πρωταθλητές Λιθουανίας. Το «ξωτικό της Βαλτικής» είναι ο κύριος εκφραστής των PnR δράσεων (0.914 πόντοι/κατοχή) αλλά και των «απομονώσεων» (1.0 πόντοι/κατοχή) στην επίθεση της Ζάλγκιρις. Στα τελευταία εννιά ματς στην Ευρωλίγκα μετράει 12.7 πόντους με 54.2% στα δίποντα, 43.3% στα τρίποντα, 23/24 προσωπικές (95.8%) και 5.0 τελικές πάσες (για 2.7 λάθη όμως). Ο 28χρονος Λιθουανός  είναι αναμφίβολα ένας από του αποτελεσματικότερους γκαρντ της διοργάνωσης το τελευταίο διάστημα και οι ερυθρόλευκοι οφείλουν να εστιάσουν αμυντικά επάνω του και δη στην ικανότητα του να δημιουργεί ρήγματα.

Φυσικά ο φετινός Ολυμπιακός δεν είναι ένα τυχαίο σύνολο. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να σιγήσει τέτοιες έδρες και ομάδες που έρχονται με φόρα, διανύοντας περίοδο αγωνιστικής φόρμας πριν το ματσάρισμα με αυτόν. Οι ερυθρόλευκοι έχουν τα «εργαλεία» για να επιβάλλουν τα θέλω τους σε τακτικούς όρους. 

Η Ζάλγκιρις είναι δυνατή στην άμυνα στο low post και αυτό ίσως επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του Fall χαμηλά. Όμως ο Γάλλος (μεγάλο το ενδιαφέρον στη μάχη του με τον συμπατριώτη του Λοβέρν) είναι ικανός πασέρ και τα Post ups του μπορούν να λειτουργήσουν ως «δόλωμα» για να βρει η ελληνική επίθεση καταστάσεις με παίχτη παραπάνω  ή κατευθείαν καλές περιφερειακές εκτελέσεις. 

Οι γηπεδούχοι είναι μια αρκετά καλή Pick & Roll ομάδα στην επίθεση και ο Ολυμπιακός οφείλει να είναι έτοιμος για αυτό. Συγκεκριμένοι παίχτες (Μίλακνις, Στρέλνιεκς όταν δεν τρέχει ο ίδιος τέτοιες δράσεις) χρειάζονται προσοχή με την έννοια ότι απαγορεύεται «βαθιά βοήθεια» από τους προσωπικούς τους φρουρούς που πιθανόν θα «γεννήσει» περιφερειακά σουτ υπό καλές προϋποθέσεις.

Ο Ολυμπιακός μπορεί με τη σειρά του να χτυπήσει με Pick & Roll επίθεση. Η Ζάλγκιρις είναι αδύναμη αμυντικά σε αυτές τις καταστάσεις όπου δυσκολεύεται να ελέγξει τον χειριστή. Αντίστοιχη αδυναμία εμφανίζει και στο να αμυνθεί στο ένας εναντίον ενός. Όπως γίνεται κατανοητό, υπάρχει η συνθήκη για τον Ντόρσεϊ (αλλά και για τους Σλούκα-Βεζένκοφ σε δεύτερη φάση) ώστε να παράγει. Σημειώστε επίσης ότι η αναχαίτιση των Off screen δράσεων αποτελεί μια ακόμα πληγή της λιθουανικής άμυνας. Οι Πειραιώτες δεν τρέχουν συχνά τέτοιες καταστάσεις όμως όταν το κάνουν είναι αρκετά αποτελεσματικοί.

🏀 Thomas Walkup Πόντοι  5+ σε απόδοση 1.47 

Εν κατακλείδι, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα μπαίνει σε μια δική της εβδομάδα διπλών παιχνιδιών στην Ευρωλίγκα η οποία αρχίζει με τη δύσκολη αποστολή του Κάουνας και ολοκληρώνεται με το «αιώνιο» ντέρμπι του Φαλήρου. Η Ζάλγκιρις βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση όμως οι ερυθρόλευκοι παραμένουν η καλύτερη ομάδα στο ματσάρισμα. Κλειδί ο έλεγχος στις μάχες των αιθέρων (απέναντι σε μια εξαιρετική rebounding team) και το καλό περιφερειακό σουτ (οι ερυθρόλευκοι θα βρουν καλές εκτελέσεις, είναι δεδομένο) ώστε να έρθει το σπουδαίο αυτό διπλό, που θα σπρώξει τον Ολυμπιακό ακόμα πιο κοντά στη διασφάλιση του πλεονεκτήματος έδρας ενόψει των φετινών playoffs.

🏀 MatchCombo με Tyler Dorsey Πόντοι 11+ και Πόντοι Over 141.5 σε απόδοση 1.90 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog | 21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα