Η Φενέρμπαχτσε έρχεται με φόρα στο ΣΕΦ όμως ο ανεβασμένος Ολυμπιακός δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος. Ελληνοτουρκική μάχη No2, αυτή τη φορά στον Πειραιά…
Δεύτερη μάχη με τους γείτονες λοιπόν αυτή την εβδομάδα. Οι ομάδες μας μπορεί να μη βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση διανύοντας μια μάλλον μεταβατική σεζόν, όμως αυτές οι αναμετρήσεις έχουν πάντα ξεχωριστό χρώμα. Το μπάσκετ το νιώθουμε διαφορετικά εδώ στα Βαλκάνια, είναι γνωστό άλλωστε.
Η ομάδα του Ιγκόρ Κοκόσκοφ έκανε τη μεγάλη ανατροπή και γύρισε την κατάσταση υπέρ της στο δεύτερο μισό της σεζόν. Δεν είναι τόσο μακρινές οι ημέρες που η Φενέρ είχε γίνει «περίγελος» στη μπασκετική Ευρώπη, παρουσιάζοντας ένα θλιβερό αγωνιστικό πρόσωπο και μετρώντας συνεχόμενες, εμφατικές ήττες. Το υπόβαθρο του Κοκόσκοφ και οι περγαμηνές του τον βοήθησαν να κρατήσει μια θέση που οι περισσότεροι συνάδελφοι του στα μέρη μας θα έχαναν, σε μια περίοδο αντίστοιχων αποτελεσμάτων. Και η Φενέρ, βγαίνοντας σιγά-σιγά από το σκοτάδι της δυσλειτουργίας, κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα και με ένα εντυπωσιακό σπριντ πλέον διεκδικεί μια θέση στην πρώτη τετράδα της διοργάνωσης.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι Τούρκοι έχουν αναρριχηθεί στην πρώτη εξάδα. Βρίσκονται σε απόσταση βολής από την πρώτη τετράδα όμως παράλληλα νιώθουν στην πλάτη τους την καυτή ανάσα των ομάδων που θέλουν να διασφαλίσουν μια θέση στην οχτάδα. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές όπως καταλαβαίνετε και κάθε αγωνιστική, κάθε παιχνίδι, έχουν τεράστιο βάρος.
Σε αυτή την σπουδαία ανατροπή της πρότερης εικόνας της, η Φενέρ ακούμπησε στις πλάτες των δύο βετεράνων stars της διοργάνωσης. Ο Νάντο Ντε Κολό και ο Γιάν Βέσελι αποτελούν τους πυλώνες του οικοδομήματος των Κοκόσκοφ όντας οι κυρίως decision-makers (αθλητές που αναλαμβάνουν τον μεγαλύτερο όγκο των αποφάσεων στο επιθετικό κομμάτι) και εκτελεστές στο σύστημα του Σέρβου κόουτς. Ο Ντε Κολό βρίσκεται σε καταπληκτική κατάσταση μετρώντας 20.0 πόντους και 5.5 τελικές πάσες στα δέκα τελευταία ματς της Φενέρ ενώ συνολικά στη σεζόν τα νούμερα του έμειναν σε «επίπεδο δεικτών-Ντε Κολό» μιας και σουτάρει με 58.1% στα δίποντα, 40.2% στα τρίποντα και 94.3% στις προσωπικές, επιδεικνύοντας μια πλειάδα clutch αποφάσεων και εκτελέσεων που χάρισαν νίκες στην τουρκική ομάδα.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένας ότι η άμυνα του οφείλει να πλήξει το «κέντρο αποφάσεων» στην επίθεση συνεργασιών της Φενέρ. Εκτός από τους δύο σπουδαίους βετεράνους, σημαντικό ρόλο στο κομμάτι της δημιουργίας για τους Τούρκους φέτος κατέχουν οι Γκούντουριτς-Μπράουν αλλά και ο Ντισόουν Πιέρ. Ο Αμερικανός ρούκι της διοργάνωσης αποτελεί ένα από τα κλειδιά της αγωνιστικής αναμόρφωσης της Φενέρ, κάνοντας πολλές δουλειές και στις δύο πλευρές του παρκέ. Η παρουσία του στις θέσεις των φόργουορντ είναι καταλυτική.
Είναι σαφές ότι οι ερυθρόλευκοι δεν πρέπει να αφήσουν την επίθεση της Φενέρ να ρολάρει, πιάνοντας μεγάλα διαστήματα παραγωγική ροής μέσα στο σαραντάλεπτο. Χρειάζεται εγρήγορση και μεγάλη συγκέντρωση καθώς η Φενέρ έχει αποδείξει ότι δεν παραδίδει τα όπλα ποτέ και μπορεί να επιστρέψει ακόμα και σε καταστάσεις που μοιάζει να βρίσκεται στο καναβάτσο, δίχως σφυγμό. Oι γηπεδούχοι οφείλουν να ματσάρουν τη δύναμη και το μέγεθος στη γραμμή ψηλών των Τούρκων (ο Ο’Κουίν τους έδωσε «κιλά» και ένα πιο φυσικό προφίλ στη ρακέτα αλλά και να αναχαιτίσουν τη δυνατότητα των περιφερειακών τους να επιτεθούν στα close outs και να δημιουργήσουν ρήγμα. Μη ξεχνάμε ότι η Φενέρ είναι μια από τις πιο «φονικές» ομάδες της διοργάνωσης από την περίμετρο. Το σύνολο του Κοκόσκοφ σουτάρει με 40.4% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (τέταρτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωλίγκα), διαθέτοντας 8-9 παίχτες οι οποίοι σουτάρουν με ποσοστό υψηλότερο του 37%. Η περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού θα δοκιμαστεί.
Εξερευνώντας την άλλη πλευρά του φεγγαριού, βλέπουμε ότι η Φενέρ σαφώς έχει και αδυναμίες οι οποίες ξεκινούν από την άμυνα. Οι Τούρκοι είχαν παιχνίδια όπου έδειξαν εξαιρετικό πρόσωπο στα μετόπισθεν (συνολικά είναι βελτιωμένοι σε αυτό το κομμάτι στο δεύτερο μισό της σεζόν)όμως τους λείπει η σταθερότητα ενώ η ένταση στο αμυντικό της σώμα γνωρίζει σημαντικές διακυμάνσεις, ανάλογα με τα σχήματα που χρησιμοποιούνται.
Οι ερυθρόλευκοι μπορούν να πλήξουν τον αντίπαλο βασιζόμενοι στην εξαιρετική φόρμα του Σάσα Βεζένκοφ (20.3 πόντοι-7.0 ριμπάουντ και 12/19 τρίποντα στα τελευταία τρία ματς) και στο backcourt των Σλούκα-Μακίσικ. Σημειώστε επίσης, ότι η Φενέρ φέτος παρουσιάζει μεγάλη ροπή στο λάθος. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να την πιέσει και μπαίνοντας στις γραμμές πάσας με συνέπεια να της προσθέσει δισταγμό, αποτρέποντας την επίθεση της από το να βρει ροή. Μιλάμε για ένα σύνολο με πολύ βαθύ ρόστερ και αρκετές δημιουργικές αρετές, έχοντας αθλητές που μπορούν να παράγουν καταστάσεις για τον συμπαίχτη μέσα από Pick & Roll, από το χαμηλό ή το ψηλό ποστ, βλέποντας την αδύνατη πλευρά ή να τελειώσουν ακόμα και οι ίδιοι μέσα από προσωπική φάση.
Ο Ολυμπιακός δείχνει ένα καλύτερο πρόσωπο τον τελευταίο καιρό και η αναμέτρηση απέναντι στη Φενέρ (η οποία «καίγεται» για τη νίκη) είναι μια πρόκληση αλλά και ένα μεγάλο τεστ. Οι ερυθρόλευκοι έχουν τις δυνατότητες να ανταγωνιστούν και να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα, ειδικά από τη στιγμή που θα αμυνθούν με συνέπεια απέναντι στις περιφερειακές εκτελέσεις των Τούρκων, παράγοντας παράλληλα λάθη στην επίθεση τους μέσα από την ενέργεια τους στα μετόπισθεν. Η έλλειψη αμυντικής αποτελεσματικότητας ήταν μια από τα μελανά σημεία στο παιχνίδι του φετινού Ολυμπιακού, το οποίο εν τέλει στοίχισε σημαντικά. Είναι δεδομένο ότι από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσει η προσπάθεια βελτίωσης του αγωνιστικού οικοδομήματος των ερυθρολεύκων, με το βλέμμα πάντα στην επόμενη σεζόν…