Ethniki Ellados Islandia Eurobasket Stoiximan

Ώρα για αλήθειες..

Η Εθνική μας ομάδα αντιμετωπίζει στη δεύτερη αγωνιστική του Eurobasket τη Γαλλία θέλοντας, σε συνθήκες τοπ-ανταγωνισμού, να εξακριβώσει που πραγματικά βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Είναι ώρα για μια ματιά στον καθρέφτη σε ένα τουρνουά όπου από τη πρεμιέρα φαίνεται ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν..

Τα όσα συνέβησαν στη πρεμιέρα και στην Helsinki Arena με τη νίκη των Φινλανδών στη παράταση επί των Γάλλων δε συνιστούν έκπληξη, ούτε μειώνουν το status της ομάδας του Κολέ στο τουρνουά. Αντίθετα είναι απόδειξη ότι οι ομάδες πρώτης και δεύτερης ταχύτητας (όπως αντίστοιχα και τα σύνολα της δεύτερης με την τρίτη) είναι κοντά, δεδομένου του ότι το έλλειμμα ατομικής ποιότητας μπορεί να ματσαριστεί από τη παρουσία ψυχικών αποθεμάτων και μαχητικής φύσεως.

Οι Γάλλοι αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα συγκέντρωσης απέναντι σε μια ομάδα η οποία πάτησε στο παρκέ για να παίξει πολύ δυνατά στην άμυνα. Αυτή ακριβώς η επιλογή των γηπεδούχων και ο τρόπος με τον οποίον αυτή μεταφράστηκε εντός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ χάλασε από την αρχή το μυαλό των Γάλλων οι οποίοι δε κατάφεραν να προσαρμοστούν σε αυτό το aggressive στυλ άμυνας του αντιπάλου με συνέπεια να κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο (23 συνολικά). Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και η ελληνική ομάδα απέναντι στις δυναμικές παγίδες των κοντύτερων Ισλανδών στο low post. Όπως είπε και ο κόουτς Μίσσας, τα λάθη που κάναμε στη πρεμιέρα θα μας είχαν καταδικάσει απέναντι σε έναν πιο ισχυρό αντίπαλο..

Στη προκειμένη περίπτωση θα παίξει μεγάλο ρόλο η ιδιοσυγκρασία με την οποία θα μπουν στο ματς οι δυο ομάδες. Θα πρέπει (και αυτό είναι προαπαιτούμενο) να είμαστε εμείς η ομάδα που θα μπει με το μαχαίρι στα δόντια. Αυτή που θα παίξει πιο φυσικά, θα πιέσει τον αντίπαλο στο όριο των αντοχών του (σωματικά και πνευματικά) και χωρίς συζήτηση η ομάδα η οποία θα πάει πρώτη στις διεκδικούμενες μπάλες παράγοντας hustling. Είναι λίγο τετριμμένο αυτό σαν άποψη όμως πιστέψτε με, σε ένα ματς σαν κι αυτό, διαμορφώνει το πλαίσιο και τις ισορροπίες εντός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.. Πρέπει να είμαστε η ομάδα με τη πιο “πολεμική” ιδιοσυγκρασία εκ των δύο το Σάββατο το μεσημέρι στο Ελσίνκι..

Ριμπάουντ και στόχευση των περιφερειακών..

Η Γαλλία παρουσίασε αμυντικά κενά και αδυναμίες στη πρεμιέρα . Το ίδιο και η δική μας ομάδα.. Μη γελιέστε από την έκταση της νίκης. Από τη πλευρά μας νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει στόχευση στη περιφέρεια των Γάλλων και όταν αμυνόμαστε και όταν επιτιθόμαστε. Οι Γάλλοι δοκίμασαν χαμηλά σχήματα με τρία γκαρντ στη πρεμιέρα όμως περιφερειακοί όπως ο Fournier ή ο De Colo και ο Heurtel δεν έχουν τον δυνατό κορμό και τα αντανακλαστικά για να αμυνθούν στο low post. Είναι σημαντικό λοιπόν να τους κατεβάσουμε μαζί μας χαμηλά και να παίξουμε πάνω τους ώστε να τους φθείρουμε. Ο Κολέ περιμένει την επιστροφή του Ντιό στο “1” ο οποίος όπως δήλωσε πηγαίνει “καλύτερα ημέρα με την ημέρα” και η συμμετοχή του θα αποφασιστεί λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση με την ομάδα μας. Ουέστερμαν και Ερτέλ δε κατάφεραν να δώσουν τον απαιτούμενο ρυθμό στην επίθεση των Γάλλων. Ο γκαρντ της Μπαρτσελόνα ειδικά ανά διαστήματα ήταν καταστροφικός λειτουργώντας πολύ παρορμητικά σε επίπεδο αποφάσεων. Το 1/5 ως αναλογία ασσίστ/λαθών και το -24 της Γαλλίας στα λεπτά που βρισκόταν στο παρκέ τα λέει όλα. Αντίθετα με τον πιο λιτό και απέριττο στις ενέργειες του Ουέστερμαν, η Γαλλία έπιασε το +22 όμως στο τέλος δεν είναι τον floor general που θα της δώσει το κάτι παραπάνω με τον Κολέ να δοκιμάζει στα γκαρντ το δίδυμο De Colo- Fournier, ακουμπώντας δημιουργικά στο IQ και τα passing skills του Diaw.

Αυτοί οι τρεις παίχτες αποτελούν ουσιαστικά τη ραχοκοκαλιά της επίθεση των Γάλλων. Ρίξτε μια ματιά στα κατορθώματα των δύο σπουδαίων σκόρερ των Les Bleus απέναντι στους Φινλανδούς..

 

 

 

Το θετικό είναι ότι έχουμε τα “εργαλεία” για να αμυνθούμε στα δύο αυτά “πολυβόλα” και τον Diaw. Διαθέτουμε defensive stoppers και στη γραμμή των γκαρντ αλλά και σε αυτή των φόργουορντ οι οποίοι μπορούν να ανέβουν ψηλά και να κυνηγήσουν τους περιφερειακούς του Κολέ ενώ ο Αντετοκούνμπο με τον Αγραβάνη είναι οι πιο πιθανοί υποψήφιοι ώστε να κολλήσουν το πρόσωπο τους σε αυτό του Diaw ώστε να μη του δώσουν τη πολυτέλεια να δημιουργήσει καταστάσεις χωρίς πίεση.

Το ριμπάουντ επίσης είναι κομβικό στοιχείο. Οι Γάλλοι κυριάρχησαν απέναντι στους Φινλανδούς σε αυτό το κομμάτι όμως έχασαν κατοχές από τον πολύ μεγάλο αριθμό λαθών τους. Θα χρειαστεί συγκέντρωση και ομαδική δουλειά από τους παίχτες μας εδώ. Συνολικά σωστή ψυχολογικά προσέγγιση στα μετόπισθεν, προσοχή στο παιχνίδι των περιφερειακών μακριά από τη μπάλα (ειδικά όταν αυτή βρίσκεται στα χέρια του Diaw) και αμυντικό ριμπάουντ. Και κάτι τελευταίο αλλά σημαντικό.. Η άμυνα των Φινλανδών με αλλαγές βοήθησε πολύ τους γηπεδούχους στη τελική ευθεία του ματς της πρεμιέρας. Ως ομάδα έχουν παίχτες για να υποστηρίξουμε ανάλογη τακτική (χαμηλώνοντας σε επίπεδο σχημάτων) προσέχοντας όμως πολύ τη συμπεριφορά στο ριμπάουντ. Σε διαφορετική περίπτωση κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ..

Ματς-κλειδί

Καλούμαστε τη δεύτερη αγωνιστική του τουρνουά ένα ματς το οποίο μπορεί να κρίνει πολλά για τη συνέχεια και πιο συγκεκριμένοι για τη κατάσταση στον όμιλο και μια ενδεχόμενη διασταύρωση στη πορεία. Οι Γάλλοι βρίσκονται ήδη στο 0-1 και θα μπουν να τα παίξουν όλα. Ακόμα και υπό αυτό το καθεστώς, απαγορεύεται να αποτελέσουν τη πιο πεινασμένη ομάδα στο παρκέ. Εάν αυτό συμβεί η εικόνα θα είναι πιθανόν σκληρή για όλους μας. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει από την αρχή να τους κάνουμε να νιώσουν άβολα. Έχουν πολύ ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και μπορείς να τους δεις να γκρεμίζονται μόνοι τους εάν τους απογοητεύσεις και τους βάλεις “στα νεύρα”. Ο Γάλλος συνεργάτης μου που βρίσκεται με την ομάδα στη Φινλανδία μου μετέδωσε ότι ο Κολέ (αναμενόμενα) έχει κυκλώσει τα ονόματα των Μπουρούση και Πρίντεζη ως “στόχους” στην άμυνα των Γάλλων θεωρώντας ότι οι περιφερειακοί του μπορούν να κυριαρχήσουν.

Έχουμε μια ευκαιρία να τους βάλουμε από κάτω και να κοιτάξουμε προς τη κορυφή του ομίλου. Θα χρειαστεί να παίξουμε το καλύτερο μας παιχνίδι μέχρι τώρα (από τη στιγμή που η φετινή ομάδα βρέθηκε μαζί) για να το καταφέρουμε. Δε θα είναι εύκολο. Αντιθέτως το θεωρώ αρκετά δύσκολο και συμμερίζομαι τα προγνωστικά που δίνουν στην ομάδα του Κολέ τον τίτλο του φαβορί. Αυτό μπορεί να αλλάξει φυσικά.. Όπως είπε και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο “πρέπει να μπούμε στη ψυχολογία της Ισλανδίας όταν αντιμετώπισε εμάς” θέλοντας να τονίσει την απαίτηση να παρουσιάσει η ομάδα μας μαχητική φύση στο κομβικό ματς με του Γάλλους. Αυτή είναι η συνθήκη από την οποία πρέπει να ξεκινήσουμε τη προσπάθεια μας. Και αυτό περιμένουν να δουν κάποια εκατομμύρια Έλληνες από την ομάδα τους στο παιχνίδι αυτό..