olympiacos-stoiximan-blog

Ολυμπιακός – Ζενίτ Aγ. Πετρούπολης: Αναζητώντας τη συνέχεια

Ο Ολυμπιακός ελπίζει να επαναλάβει τη πολύ καλή εμφάνιση της περασμένης Παρασκευής, υποδεχόμενος αυτή τη φορά τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Είναι μια ευκαιρία για ένα δεύτερο νικηφόρο αποτέλεσμα που θα δώσει τη δυνατότητα στους ερυθρόλευκους να αγοράσουν χρόνο.

Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τον Ολυμπιακό ο οποίος στη μετά-Μπλατ εποχή, ζητούσε απεγνωσμένα την ηρεμία που δίνει το φάρμακο της νίκης . Το παιχνίδι με τη Βαλένθια, στο ντεμπούτο του κόουτς Κεμζούρα,  του την προσέφερε και τώρα η επίσκεψη της Ζενίτ στο Φάληρο δημιουργεί μια καλή συνθήκη ώστε η ομάδα να χτίσει το πρώτο μικρό της σερί νικών στη σεζόν. Επάνω από όλα όμως, να επιδείξει συνέχεια. Για τον Ολυμπιακό στη παρούσα φάση, η σταδιακή βελτίωση της αγωνιστικής του συμπεριφοράς σε κάθε αγωνιστική είναι το ίδιο σημαντική με το αποτέλεσμα.

Η Ζενίτ δεν έχει ξεκινήσει καλά τη χρονιά. Ο τραυματισμός του Αγιόν (έπαιξε την Κυριακή με την Νίζνι) και το χαμηλό επίπεδο επικοινωνίας που παρουσιάζει η ομάδα στο αμυντικό κομμάτι την έχουν αναγκάσει να υποστεί δύο ήττες στο ξεκίνημα της Ευρωλίγκας ενώ πριν μερικές ημέρες ηττήθηκε για τη VTB στην Αγία Πετρούπολη από τη Νίζνι. Μετά από δύο παιχνίδια στη διοργάνωση οι Ρώσοι έχουν την πιο αδύνατη επίθεση και τη δεύτερη πιο αδύνατη άμυνα μεταξύ των 18 μονομάχων.

Και όμως… Η φύση της Ευρωλίγκας απαγορεύει σε οποιαδήποτε ομάδα το συναίσθημα της υποτίμησης του αντιπάλου. Η Ζενίτ έχει έναν έμπειρο προπονητή όπως ο Χουάν Πλάθα και μερικούς ταλαντούχους αθλητές όπως οι Αγιόν, Πόνιτκα, Χόλινς, Ρένφροε, Αλμπισί και Βορόνοφ. Πριν μερικές ημέρες έκανε ένα σπουδαίο διπλό στη Μόσχα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ για την VTB ενώ στη δεύτερη αγωνιστική της Ευρωλίγκας κόντραρε στα ίσα την Μπαρτσελόνα για παραπάνω από τριάντα λεπτά όντας πολύ ανταγωνιστική. Νομίζω αυτά τα στοιχεία είναι αρκετά ώστε να τονώσουν τη συγκέντρωση των ερυθρολεύκων ενόψει της σημερινής αναμέτρησης.

Ο Ολυμπιακός θα ακολουθήσει συνταγή παρόμοια με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας. Στο αμυντικό κομμάτι είναι δεδομένο ότι και πάλι θα προσπαθήσει να κατευθύνει τον αντίπαλο σε παιχνίδι προσωπικής φάσης, αναχαιτίζοντας τις συνεργασίες στη ρωσική επίθεση. Η ομάδα του Πλάθα στα δύο πρώτα ματς σκοράρει το 88.9% των καλαθιών της μετά από τελική πάσα (νούμερο πραγματικά πολύ υψηλό). Χρειάζεται καλή άμυνα μακριά από τη μπάλα. Επίσης, οι Ρώσοι σουτάρουν άσχημα από την περιφέρεια στο ξεκίνημα της σεζόν. Η ελληνική άμυνα μπορεί να προσαρμοστεί χρησιμοποιώντας αυτό το στοιχείο και δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένους παίχτες, τζογάροντας με άλλους.

Και πάλι οι ερυθρόλευκοι θα σημαδέψουν τη καρδιά της ρακέτας του αντιπάλου. Ο Μιλουτίνοφ έχει το πλεονέκτημα στην επίθεση απέναντι στους Αγιόν και Άιβερσον, το ίδιο και ο Πρίντεζης με τον Αμπρομάιτις. Όλοι περιμένουμε φυσικά τον Βασίλη Σπανούλη, αναρωτώμενοι εάν μπορεί να δώσει συνέχεια στη σπουδαία εμφάνιση της Παρασκευής ενώ η αναμέτρηση με τη Ζενίτ θα αποτελέσει ένα ακόμα τεστ για τους καινούργιους αμερικανούς της ομάδας οι οποίοι είναι δεδομένο ότι σιγά-σιγά θα πρέπει να αρχίζουν να παίζουν καλύτερα.

Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για την πρόθεση, από πλευράς ερυθρόλευκης διοίκησης, να ανακοινωθεί η παραμονή του Κεστούτις Κεμζούρα στον πάγκο της ομάδας μέχρι το τέλος της σεζόν σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός περάσει ομαλά και το σημερινό βράδυ απέναντι στη Ζενίτ.  Αυτό θα είναι ένα επιπλέον κίνητρο για όλους μιας και είναι σημαντικό να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα το συγκεκριμένο θέμα και οι ερυθρόλευκοι να στραφούν απερίσπαστοι στην προσπάθεια τους. Ο Ολυμπιακός δεν έχει άλλα περιθώρια για πισωγυρίσματα. Πρέπει να κοιτάξει μπροστά κυνηγώντας με ζήλο τη βελτίωση, κάθε βράδυ στο παρκέ.